DE BOER OP Het fruitteeltbedrijf van familie De Winter 8 Boeren zijn het gesprek van de dag. Ze stoten (te veel) stikstof uit, spuiten (teveel) bestrijdingsmiddelen, zorgen voor (te veel) slik op de weg, bezetten met (te grote) tractoren het Haagse Malieveld. Maar wie zijn die boeren nu eigenlijk? In deze serie zoeken we hen op. Vandaag aflevering 10: Ineke de Winter en haar zoon Rik op hun fruitteeltbedrijf tussen Baarland en Kwadendamme. 'Het is een gok een oud ras als cox, een oudevrouwen- appeltje, terug te planten' gebeuren. In januari het snoeien, in april het spuiten met gewasbe schermingsmiddelen, in de zo mer het wegplukken van aange taste exemplaren, in september en oktober de pluk. Er zijn twaalf koelcellen, goed voor 100 ton fruit elk. In de opslagloods staat een ruime sorteeropstelling waar de appels en peren eerst worden ge lezen op kleur, grootte en ge wicht en dan worden verpakt voor vervoer naar de supermarkt. Tijdens de drukste plukweken zijn er twintig buitenlandse werknemers die in gehuurde units naast de schuur overnach ten. Dit jaar voor het laatst in dat soort eenvoudige onderkomens. Ze verwachten binnenkort de vergunning voor de bouw van een nieuwe, luxere wooneenheid naast de schuur. Die nieuwbouw is voor volgend voorjaar voorzien. Mooi beroep Tot enkele jaren geleden kwamen er ook stagiairs van een fruitteelt- school uit Litouwen. Simona was één van hen. De samenwerking met de school is gestopt. Maar Si mona is nu Riks vriendin, ze heb ben samen dochtertje Vicky van 1 jaar. Rik: ,,Ik ga Vicky zeker aan raden om in het fruit te gaan. Het is een mooi beroep, zelfstandig werk en als je het goed doet valt er best wat te verdienen. Nee, Si mona werkt niet mee hier op het In de tuin staat een uit de kluiten gewassen treur wilg. Ineke de Winter plantte de boom kort na dat haar man René in 2004 omkwam bij een be drijfsongeval. Hij was fruitteler. ,,De treurwilg is een gebaar", zegt ze. Hoe de ramp spoed over het bedrijf kwam? René controleerde appels in een koelcel. Dat gebeurde door een luik in de zolder boven het fruit. Met een stok met een grijpertje eraan wilde hij een paar appels opvissen om ze te bekijken op kleur, hardheid, rijpheid. De lucht in de koelcel bevat hooguit één tot twee procent zuurstof om het fruit goed te kunnen bewa ren. Die lucht moet je niet inade men. Waarschijnlijk heeft hij dat toch gedaan, met fataal gevolg. Laatste pluk Die rampzalige dag veranderde het leven van Ineke de Winter (1963) van het ene op het andere moment. Ze was afkomstig van Ovezande, dochter van een vee arts. Na haar huwelijk volgde ze een opleiding op de fruitteelt- school in Kapelle en vormde ze een maatschap met haar man. Toen hij overleed had ze vijf kin deren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Ze besloot het bedrijf voort te zetten: ,,Ik heb het de eerste ja ren met hulp van het personeel helemaal zelf geprobeerd. Veel werk, veel kinderen, veel zorgen, alles veel, behalve geld. Omdat het te druk was, deed ik niks goed, het werk niet, de kinderen niet. Twee neven van mijn man, Marc en Wil Steijn, waren fruit telers in de buurt. Die zijn me in 2008 gaan helpen, uiteindelijk voor een periode van tien jaar." Het is herfst op het bedrijf van Maatschap de Winter aan de Her- verkavelingsweg bij Baarland. Midden in de Zeeuwse fruitteelt zone die grofweg loopt van Krab- bendijke tot Arnemuiden. Het zijn vooral de blaadjes van de conferences die al geel verkleu ren. De meeste andere rassen ogen nog verrassend groen. Een ploegje buitenlandse arbeiders - Litouwers en Bulgaren - is bezig met de laatste pluk. De woning en de bedrijfsgebouwen ogen jong. ,,Dat klopt", vertelt zoon Rik (1990) die in 2008 bij zijn moeder in de maatschap kwam. ,,In 1998 brandde de schuur af. De woning liep zo veel schade op van het bluswater dat die ook maar werd gesloopt. Nu staan er een nieuw huis en een nieuwe loods voor koeling en sortering." Zo'n 13 hectare peren hebben ze, en 17 hectare appels. De ge middelde omvang van een fruit- bedrijf in Nederland is 15 hectare. ,,Maar er zijn er ook van 100 hec tare", relativeert Rik. Hij en zijn moeder Ineke runnen het bedrijf samen. Ineke houdt zich vooral bezig met het sorteren en verpak ken. Rik is meer van het buiten- bedrijf. Ze is in dienst bij zaadver edelaar Limagrain in Rilland, vroeger bekend als Van der Have." Met een knipoog: ,,Ze vindt het vast genoeg als we elkaar alleen 's avonds zien." Jongste broer Ben was een jaar actief op het fruit- teeltbedrijf. Rik: ,,Maar hij vond het te eenzaam, miste het sociale en werkt nu bij een loonbedrijf. Ik heb het runnen van ons bedrijf geleerd van de neven van mijn vader, Marc en Wil. En van ma. Nee, zelf vind ik het werk hier niet eenzaam. Elke dag is er wel contact met leveranciers, afne mers, collega's. Het is echt niet zo dat ik hele dagen in mijn eentje in de boomgaard sta." Peren, dan hebben we het over 10 hectare conference, 1 hectare doyenné du comice en 2 hectare migo. Die laatste is een zoge naamd concept- of clubras waar van coöperatie Fruitmasters de afzet en de vaste prijs regelt. ,,Er is een probleempje", zegt Rik over zijn migo, een kruising van con ference en doyenné d'hiver. ,,De bomen staan er nu vijf jaar, er ko men bloemen aan, maar geen pe ren. We hebben er hommels in gezet voor de bestuiving. Dat heeft nog niet geholpen. Het kan zijn dat er pas na acht jaar oogst komt. Het is wel spannend." Fruitbomen gaan gemiddeld zo'n veertig jaar mee voor ze vervan gen worden. Bij de appels draait het vooral ZATERDAG 6 NOVEMBER 2021 GO 'Statement naar Poetin over JAN VAN DAMME Ineke de Winter Appels in de loods, klaar om gesorteerd en verpakt te worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 56