SCHRIJVER spreekt aardappel e Onze oma's waren dolblij met pudding uit een pakje, onze moeders met iets exotisch als kaasfondue en tegenwoordig draait alles om wraps, Thaise soep en boerenkoolshakes. Culinair journalist Klaartje Scheepers (50) dook in zeventig jaargangen Allerhande en schreef Van aardappel tot avocado. Het gerecht waarmee Klaartje Scheepers begin jaren negentig de blits maakte: met mozzarella gegratineerde aardappelen met oregano en oesterzwammen uit de oven. In die tijd een nogal apart recept dat door hele volksstammen werd gekookt. Net als andere gerechten die in Albert Heijns Allerhande stonden: zo roerbakte tout Nederland zich ineens suf. Scheepers: 'We gingen ook alles inpakken in blader deeg en opdienen met een kwak boursin. Dat was dan heel cool. Of we stopten overal gelatine in: terrines, mousses, puddingen. Bijvoorbeeld jelly met peren en prosecco - niet smakelijk. We beten in die tijd collectief hard en onverstoorbaar door de jelly heen.' Scheepers, voormalig hoofdredacteur van Elle Eten, leerde koken door Allerhande. 'Tijdens mijn studie Nederlands plakten en knipten mijn huisgenoten en ik eindeloos recepten. We maakten ons eigen receptenboekje met favoriete gerechten. Ik vond het laatst terug en moest zo lachen: om wat we toen kookten én hoe serieus we waren. Heel bewerkelijke indelingen, gedetailleerde waarderingen erbij met dikke pijlen wat wel en niet goed smaakte.' Ze noemt Albert Heijns huisblad - de eerste Aller hande verscheen in 1954, huidige oplage twee miljoen exemplaren - een cultureel fenomeen binnen de Nederlandse eetcultuur. Zo opmerkelijk dat ze er een boek over schreef: Van aardappel tot avocado. Zonder enige bemoeienis van de supermarkt, bena drukt ze. Aan de hand van tientallen jaargangen brengt ze de ontwikkelingen aan de eettafel in beeld. De indeling is gebaseerd op persoonlijke herinneringen: de keuken van haar oma (1954-1967), haar moeder (1967-1993) en Klaartje zelf (vanaf 1993). Ze vertelt over de populariteit van parelgort, nagel- gruis en puddinkjes uit pakjes. Allerhande was in de beginjaren meer een nieuwsblad. Voor de huisvrouw, stond erbij. De inhoud bestond uit weetjes over het opbakken van etensresten en prakjes, het presenteren van noviteiten als 'gemeubileerde' toastjes en informatie over het huishouden. Scheepers: 'In mijn oma's tijd lag de nadruk op voedingsstoffen. Na de oorlog groeide het besef over het belang van vitaminen en andere bouwstenen. Smaakte het eten lekker, dan was dat hooguit een bonus. Later zie je Van tot~ AVOCADO 34 X O O O CC O l x cc cc co LU I Kwak boursin erover, klaar ALLERHANDE Van aardappel tot avocado verschijnt bij Atlas Contact 25.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 114