SCHRIJVER spreekt
aardappel
e
Onze oma's waren dolblij met
pudding uit een pakje, onze
moeders met iets exotisch als
kaasfondue en tegenwoordig
draait alles om wraps, Thaise soep
en boerenkoolshakes. Culinair
journalist Klaartje Scheepers (50)
dook in zeventig jaargangen
Allerhande en schreef
Van aardappel tot avocado.
Het gerecht waarmee Klaartje Scheepers
begin jaren negentig de blits maakte: met
mozzarella gegratineerde aardappelen
met oregano en oesterzwammen uit de
oven. In die tijd een nogal apart recept
dat door hele volksstammen werd gekookt. Net als
andere gerechten die in Albert Heijns Allerhande
stonden: zo roerbakte tout Nederland zich ineens
suf.
Scheepers: 'We gingen ook alles inpakken in blader
deeg en opdienen met een kwak boursin. Dat was
dan heel cool. Of we stopten overal gelatine in:
terrines, mousses, puddingen. Bijvoorbeeld jelly
met peren en prosecco - niet smakelijk. We beten
in die tijd collectief hard en onverstoorbaar door
de jelly heen.'
Scheepers, voormalig hoofdredacteur van Elle Eten,
leerde koken door Allerhande. 'Tijdens mijn studie
Nederlands plakten en knipten mijn huisgenoten
en ik eindeloos recepten. We maakten ons eigen
receptenboekje met favoriete gerechten. Ik vond
het laatst terug en moest zo lachen: om wat we toen
kookten én hoe serieus we waren. Heel bewerkelijke
indelingen, gedetailleerde waarderingen erbij met
dikke pijlen wat wel en niet goed smaakte.'
Ze noemt Albert Heijns huisblad - de eerste Aller
hande verscheen in 1954, huidige oplage twee miljoen
exemplaren - een cultureel fenomeen binnen de
Nederlandse eetcultuur. Zo opmerkelijk dat ze er
een boek over schreef: Van aardappel tot avocado.
Zonder enige bemoeienis van de supermarkt, bena
drukt ze. Aan de hand van tientallen jaargangen
brengt ze de ontwikkelingen aan de eettafel in
beeld. De indeling is gebaseerd op persoonlijke
herinneringen: de keuken van haar oma (1954-1967),
haar moeder (1967-1993) en Klaartje zelf (vanaf 1993).
Ze vertelt over de populariteit van parelgort, nagel-
gruis en puddinkjes uit pakjes. Allerhande was in de
beginjaren meer een nieuwsblad. Voor de huisvrouw,
stond erbij. De inhoud bestond uit weetjes over
het opbakken van etensresten en prakjes, het
presenteren van noviteiten als 'gemeubileerde'
toastjes en informatie over het
huishouden.
Scheepers: 'In mijn oma's tijd lag
de nadruk op voedingsstoffen.
Na de oorlog groeide het besef
over het belang van vitaminen
en andere bouwstenen. Smaakte
het eten lekker, dan was dat
hooguit een bonus. Later zie je
Van
tot~
AVOCADO
34
X
O
O
O
CC
O
l
x
cc
cc
co
LU
I
Kwak
boursin
erover,
klaar
ALLERHANDE
Van aardappel
tot avocado
verschijnt bij
Atlas Contact
25.