Plastic, glas of anders
H
'Afwassen met de hand en even opwrijven'
WIJN 15
SVH Register Vinoloog/Somme-
lier duurt een jaar. Wie zonder
vooropleiding begint, is voor dat
diploma al snel twee, drie jaar
bezig. Dan leer je ook alles over
het serveren van de wijn.
Zuurstof
Het glas kies je op basis van
welke smaken je naar voren
wilt laten komen. ,,Heb je een
zware wijn, neem dan een groot
glas. Het toverwoord hier is zuur
stof. Als je de wijn laat luchten,
wordt ie vanzelf milder.''
Champagne kun je uit een flüte
drinken, een smal glas waarin de
bubbels - voor veel mensen het
hoofdkenmerk van champagne -
goed tot uitdrukking komen.
,,Schenk je champagne in een
wijde coupe ofin een 'gewoon'
wijnglas, dan zwakken de bubbels
af, maar komt de smaak van de
wijn weer beter naar voren.
,,Die verschillend gevormde gla
zen voor verschillende wijnen, dat
is voor een groot deel commercie.
Als iedereen maar één soort
wijnglas nodig heeft, ben je als
glazenfabrikant snel failliet'',
constateert de horecadocent. Maar
er schuilt ook waarheid in: „Bor
deauxwijn moet volgens de wet
zo-en-zo worden geteeld en ge
maakt, die-en-die druiven horen
erin.een vaste combinatie waar
bij je het best passende glas kunt
ontwerpen. Dat geldt ook voor
bourgogne, chardonnay, riesling
et cetera.''
Warme wijn
Temperatuur is net zo'n belang
rijke speler als zuurstof. ,,In Zuid-
Spanje waar het 's zomers gauw 35,
40 graden wordt, schenk je wijn in
kleine glaasjes. Want hoe langer
hij staat, hoe warmer hij wordt.
Zo'n groot glas heb je niet binnen
tien minuten leeg.''
Ook belangrijk: de beleving.
Geefjij de voorkeur aan een Dura-
lex-glaasje, prima. Voor de smaak
maakt het niets uit. Weterings: ,,Ik
dronk vorig jaar met mijn vrouw
een sublieme wijn op een hotel
kamer waar we alleen beschikten
over de plastic bekertjes uit de
badkamer. Nou, die wijn smaakte
er niets minder om.''
Of het glas dik is of fijn, van
kristal of glas, wat jij het lekkerst
vindt drinken telt. Weterings:
,,Mijn vrouw drinkt wijn liefst uit
een glas zonder steel en voetje.''
Welk glaasje maakt dus niet veel
uit; zolang je er maar niet te diep
in kijkt.
Welke factoren zijn belangrijk om wijn
tot zijn recht te laten komen? De zin
en onzin van verschillende glazen voor
verschillende wijnen.
et maakt geen reet
uit in welk glas je
welke wijn
schenkt'', aldus
Ruud Weterings
(52) van Wine Training Online
Academy (WTOL). Pardon? De
optimale combinatie blijkt een sa
menspel van de wijn, de tempera
tuur waarop je hem wilt drinken,
de temperatuur om je heen, jouw
beleving - een chic diner vraagt
om chic servies - en eventueel wat
je erbij eet. ,,Een goede sommelier
snapt dat.''
Wat iedereen de afgelopen tijd
noodgedwongen heeft gedaan,
doet WTOL al tien jaar: online op
leidingen verzorgen. Weterings:
,,Dan roepen mensen: je moet
wijn toch ook proeven? Wie theo
retisch goed onderlegd is, komt
een heel eind. Maar uiteraard heb
ben wij ook praktijktraining.''
Online leren
WTOL leidde menig sommelier
op: ,,Met ons zogenoemde hybride
e-learningprogramma, een veelzij
dige, speelse manier om wegwijs
te worden in de wereld van wijn,
zijn wij de enige wijnopleider die
wordt erkend door de Stichting
Vakopleiding Horeca (SVH).''
De SVH-basiscursus duurt één
dag en gaat over smaak. Weterings:
,,In de supermarkt heb je van die
indelingsbordjes: soepel, fruitig,
fris. Je leert wat daarmee wordt
bedoeld en wanneer je welke wijn
drinkt.'' In de vervolgcursus van
acht weken ontdek je alles over de
wijngebieden: ,,Europese wijnen
zijn geografisch ingedeeld en niet
zoals in de rest van de wereld naar
druivenras.'' De opleiding tot
Geef jij de voorkeur
aan een Duralex-
glaasje, prima. Voor
de smaak maakt het
niks uit
Blauw glas
En na gebruik?
In de kast
GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021
KST ANNET DE GROOT FOTO'S GETTY IMAGES
Lekker
bekertje
- Ruud Weterings, Wine
Training Online Academy
Het beste glas voor
wijn is blauw. ,,Dat laat
geen UVA-licht door'',
zegt vakopleider Ruud
Weterings. ,,Zo heb je
het minst te maken met
oxidatie, smaakverande-
ring - maar het ziet er
niet uit. Je wilt toch zien
wat je drinkt. Rosé in een
blauw glas wordt grijzig.''
,,In de horeca hebben we
speciale glasvaatwas
sers, zodat het glas niet
in aanraking komt met
vette etensresten van de
borden'', zegt Weterings.
Hoe fijner het glaswerk,
hoe sneller het breekt, en
lange stelen passen vaak
niet in een standaard af
wasmachine. ,,Je goeie
glazen was je het best af
met de hand, en daarna
even poleren, opwrijven
met een schone zachte
doek - ook als ze uit de
vaatwasser komen, want
daarin heb je snel kalk
aanslag.''
,,Het maakt ook niet
uit of je het glas op z'n
voetje of zijn kop in de
kast zet'', onthult Wete-
rings. Op zijn kop zou de
smaak beïnvloeden.
„Even dat poleerdoekje
erover voor je iets in
schenkt, dan zit je altijd
goed.''