Consument
jê'
Waarom veel
niet in de
supermarkt
te koop zijn
14 WIJN
Met meer dan zeven miljoen hectare aan wijngaarden op de wereld zijn er ook
duizenden bedrijven die wijn maken. Van heuse wijnfabrieken tot kleine wijnboeren
met slechts een paar honderd flesjes. Waarom vind je een topwijn van zo'n kleine
wijnboer nooit of maar zelden in de supermarkt?
Goedkope wijn
is niet per se
slechte wijn
Vijftien jaar geleden
begon Gijs Groene-
velt samen met Freek
Padberg vijftien jaar
geleden zijn eigen
wijnwinkel: Grapedistrict. Dat
jubileum viert hij dit jaar met zes
speciale blends van een aantal
wijnboeren. ,,Dat kan alleen als je
met kleine wijnboeren werkt'',
legt Groenevelt uit. Hij heeft zo'n
tweehonderd wijnen in het assor
timent, vooral van kleine boeren.
,,Voor ons is het belangrijk dat
een wijnboer zijn eigen druiven
gebruikt voor zijn wijnen."
Omdat zo'n boer simpelweg te
weinig wijn maakt, vind je zijn
wijnen zelden of niet terug in de
supermarkt, oftewel op grote
schaal. ,,Met vijftig- a honderd
duizend flessen per jaar ben je
nog steeds klein.'' Wijnhuizen
die in de supermarkt liggen,
maken vaak miljoenen flessen.
Ze kopen hun fruit in bij druiven-
boeren en produceren het hele
jaar door. Maar een kleine wijn
boer is afhankelijk van zijn eigen
oogst en het plukseizoen. Boven
dien is geen wijnjaar hetzelfde.
Groenevelt: ,,Dat heeft als nadeel
dat we soms moeten stoppen met
een wijnboer als zijn nieuwe wij
nen niet goed zijn."
Dat is iets wat supermarkten
absoluut niet willen. ,,Zie je het
al voor je bij de klantenservice?
'Mevrouw, deze wijn smaakt
anders dan vorig jaar.' Daar zitten
ze niet op te wachten'', schetst
wijnkenner Harold Hamersma.
„Supermarktwijnen zijn voor
mensen die niet van verrassingen
houden. Ze doen er alles aan om
de smaak hetzelfde te houden.
Een kleine wijnboer kan dat niet."
Appeltjessmaak
Neem nou de gisten die nodig zijn
om suikers in de wijn om te zet
ten in alcohol. Een kleine wijn
boer werkt het liefst met eigen
gisten voor een karakteristieke
smaak. ,,Grote wijnbedrijven
gebruiken juist gecultiveerde gis
ten zodat de smaak meer richting
abrikoos, cassis of appeltjes gedi
rigeerd wordt'', zegt Hamersma.
En zo zijn er nog tientallen andere
componenten die wijnmakers
mogen toevoegen om de smaak
bij te sturen. Van eikenhouten
'chips' en Arabische gom tot de
zoetstof sacharose en tartaric acid
(wijnsteenzuur).
Wat Hamersma betreft, zijn de
grote bedrijven dan ook echte
wijnfabrieken. ,,Als je in Australië
zo'n bedrijf bezoekt, dan is de
afslag rechts voor rode wijn en
links voor witte wijn. Binnen
staan de werknemers in witte
pakken naast roestvrijstalen con-
tainers. Er is weinig ambachtelijks
aan."
Terug naar de supermarkt.
Want daar moeten wijnen onder
een bepaalde prijs blijven. ,,Dat
lukt niet als je nachtvorst hebt,
zoals laatst in Chablis'', legt
Hamersma uit. ,,Je ziet dat wijn
speciaalzaken, vooruitlopend op
de markt, de wijnprijzen dan
verhogen van 11,99 naar 14,99
euro. In de supermarkt moet een
wijn altijd binnen een bepaalde
prijs blijven en is dat niet moge
lijk.'' Wijn van een kleine boer is
overigens altijd duurder. „Klein
schalig werken is nu eenmaal
kostbaarder.''
Online aanbod
,,Onze goedkoopste wijn begint
bij 6 euro'', geeft Gijs Groenevelt
van Grapedistrict als voorbeeld.
,,Daarin zitten de btw, accijnzen,
fles, kurk, doos en vervoer. Wil je
er dan nog wijn in stoppen, dan
betaal je sowieso 6 euro voor een
fles. Betaal je meer? Dan blijven de
vaste kosten gelijk en gaat het ex
tra geld rechtstreeks naar de kwa
liteit van de wijn. Dat proefje.''
Toch wil dit niet zeggen dat
goedkopere wijnen per definitie
slechter zijn, zegt Peter van Hou-
tert, voorzitter van de Koninklijke
Vereniging van Nederlandse
Wijnhandelaren (KVNW). ,,De
kosten voor die wijnen zijn rela-
tief lager, omdat het proces is
geautomatiseerd en er continu
wijn wordt gemaakt. Bovendien:
als die wijnen slecht waren, zou
den mensen ze niet drinken.''
Van Houtert ziet wel een ver
schuiving in het supermarkt
assortiment. ,,Ze hebben steeds
vaker een online-wijnaanbod met
exclusievere wijnen van kleine
boeren die buiten het vaste assor
timent worden verkocht. En je
hebt natuurlijk nog franchisers.
Die hebben meer vrijheid en
kunnen bijvoorbeeld zelf wijnen
importeren.''
Wijn met verhaal
Volgens Van Houtert zit het
grootste verschil tussen de speci
aalzaak en supermarkt hem ook
nog in iets anders. ,,Wijn is emo
tie. Voor een wijnboer in een
prachtig gebied met mooie wij
nen is het verhaal dat erbij hoort
onwaarschijnlijk belangrijk. Wat
moet je vertellen over massa
wijnen? Daar zit geen verhaal
achter en er is in de supermarkt
sowieso niemand die dat verhaal
kan vertellen. Een wijnhandelaar
kan en moet dat wel vertellen.''
En dat is precies wat Groenevelt
bij Grapedistrict doet. ,,Als ik bij
een wijnmaker ben geweest, ben
ik een enthousiaste pr-machine
die met iedereen zijn ervaring
deelt. Mensen willen dat verhaal
weten en ook leren waarom een
wijn een uitgesproken smaak
heeft.''
Nu zijn bedrijf vijftien jaar be
staat, vertelt hij dat verhaal van de
wijnmaker ook via het etiket.
Want op de Duitse jubileumwijn
staat niemand minder dan de opa
van de wijnmaker afgebeeld.
VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO
In supermarkten moeten
wijnen onder een bepaalde
prijs blijven.''Dat lukt niet als
een wijnboer nachtvorst heeft',
zegt Harold Hamersma.
FOTO JEAN-PIERRE JANS
TEKST MANON DE BOER
-
- Peter van Houtert,
Koninklijke Vereniging
van Nederlandse
Wijnhandelaren