'Moeilijk uitspreekbare druif?
Daar word ik dus blij van'
juiste genietmoment'
WIJN 13
Hun huizen brengen soms al generaties lang de
wijn in ons land. Drie importeurs over hun vak:
'Vroeger was de wijnwereld vrij conservatief,
maar we zijn veel avontuurlijker geworden.'
sterrenzaken en de particulier met smaak
(en geld). Eric de Bruijn, die als zevende ge
neratie het bedrijf in 2001 overnam van zijn
vader, staat voor een meer brede, toeganke
lijke koers. De exclusieve wijnen zijn er
nog steeds, maar hij
verkoopt nu ook huiswijn voor 10, 20 of 30
euro.
De wijndrinkcultuur
in Nederland is sowieso ver
anderd van exclusief naar
toegankelijk, ziet de Bruijn.
,,Veertig jaar geleden lag de
wijnconsumptie veel lager
dan nu. Het was iets chics.
Nu is het veel populairder en
alom aanwezig.'' Hoe ging
dat 200 jaar geleden
eraantoe, toen Erics over-,
over-, overgrootvader wijn
inkocht? ,,We hebben hier
nog prijslijsten liggen uit 1800; alles kostte
een schijntje. En de keuze was veel minder.
Nu worden wijnen van over de hele wereld
ingereden en ingevlogen, toen waren er
Eenmaal
volwassen
is wijn in
harmonie en
krijgt een ziel
enkele soorten uit Europa die aankwamen
in grote houten fusten. Vervolgens bottelde
je de wijn in een fles, die na gebruik weer
werd schoongemaakt voor een volgende
ronde. Een totaal andere logistiek dan nu.''
De wijn die De Bruijn en zijn wijnadvi
seurs inkopen, vormen een immense voor
raad. Twaalf grote kelders vol
met zo'n honderdduizend
flessen - per kelder, welte
verstaan. Hoe weet De Bruijn
wat het juiste moment is
voor welke wijn? ,,Laat ik het
zo zeggen: topwijn gedraagt
zich net als een mens. Als
baby is hij puur maar nog
niet volgroeid, als puber is hij
vaak wat gesloten en lastig,
maar eenmaal volwassen, is
hij in harmonie en heeft hij
een ziel gekregen. Dat is het
verschil tussen inkopen voor snelle con
sumptie of zorgen voor een hoogwaardige
wijn die kan rijpen tot het juiste geniet-
moment is aangebroken.
Bernard Nauta (49) is eigenaar
en inkoper van AndereWijn uit
Den Haag.
Een bekend raadseltje onder wijn
makers: hoe kun je een klein for
tuin verdienen in de wijnwereld?
Begin met een groot fortuin. Een beetje
flauw is ie wel. Maar het raakt aan de
romantiek van de wijnwereld. Bernard
Nauta ziet ze bij bosjes aankomen: de
enthousiastelingen die 'iets' met wijn
willen doen, maar al snel met hangende
pootjes terugkeren naar die
goeie ouwe kantoorbaan.
,,Ik prijs me gelukkig dat
het mij wel is gelukt om
mijn geld ermee te verdie
nen. Want zo'n roman
tische enthousiasteling
was ik zelf ook.''
Nauta werkte ooit voor
een groot bedrijf en had als
taak de 'partnerships' in
Centraal Europa te verste
vigen. Zo'n twintig jaar
geleden verhuisde hij naar
Bratislava en had van daaruit vijftien lan
den onder zijn hoede. Bij ieder diner waar
hij aanschoof, van Kosovo tot Moldavië
en Georgië, werd voor de lekkerste lokale
wijn gezorgd. ,,De etiketten kon ik niet
eens lezen, maar bij alles wat ik proefde,
was het: Mmm, dat valt zéker niet tegen.''
Lang verhaal kort: eenmaal terug op het
nest in Den Haag begon hij zelf een web
winkel met wijnen uit Centraal-Europa,
De etiketten
kon ik niet
eens lezen,
maar het viel
niet tegen
omdat hij ze in Nederland nergens kon
vinden. In 2008 zag AndereWijn het licht
en de rest is geschiedenis.
Sinds een paar jaar is Nauta ook inko
per; zo'n 35 procent van zijn assortiment
koopt hij zelf in. ,,Meer risico - je hebt je
geld pas terugverdiend als de laatste fles
is verkocht - maar ik kan nu mijn wijnen
direct verkopen aan restaurants en som-
meliers; een leuk aspect van het vak.''
De wijnen die Nauta inkoopt, komen
niet meer alleen uit Centraal-Europa. Ze
moeten aan een van de drie Andere
Wijn-criteria voldoen: de
wijn komt uit een onbe
kende wijnstreek; de wijn
maker houdt er een aparte
filosofie op na; of de wijn is
gemaakt van een bijzonder
druivenras. ,,Liefst moeilijk
uitspreekbaar. Gister had ik
de 'Grk'-druif, uit Kroatië.
Daar word ik dus blij van.''
En dat geldt voor steeds
meer Nederlandse wijn
drinkers. „Vroeger was
de wijnwereld vrij conser
vatief, maar we zijn veel avontuurlijker
geworden, kiezen vaker voor 'iets geks'.''
Laatst proefde Nauta bijvoorbeeld een
Italiaanse wijn, de Casa Caterina Unico.
Flink op leeftijd al, met iets van champig
nonsoep in de afdronk. ,,Ik omschrijf hem
dan als 'een wijn is voor de gevorderde
smaak'. En steeds meer mensen denken
dan verguld: die heb ik! Dan verkoopt het
dus best goed.''
GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021
-■SJHT
*3
GRAND TIN DE LATOÜK
EMILION
CUMtNJ
LHATEAö
RRÏON
esilng
VAAV&VsW