Handel
H
'De wijnen in het schap voelen
een beetje als mijn kindjes'
'Wachten tot het
12 WIJN
CAIAROSSA
Lisan Jonker (28) is inkoper en
category manager wijn bij Hema.
Als Lisan Jonker in de Hema is en
een klant pakt een fles wijn uit
het rek, moet ze zich inhouden
om niet enthousiast te zeggen: O, góede
keus! ,,Ik weet wat er allemaal aan vooraf
gaat voordat zo'n fles in het schap staat.
Dan is het leuk om te zien hoe iemand
een keuze maakt.'' Dat 'allemaal' behelst
het proeven, het inkopen, het bepalen
van de in- en verkoopprijs, de logistiek,
de vormgeving en de pro
motie van de wijn. ,,Alle 70,
80 wijnen in het schap voe
len daarom een beetje als
mijn kindjes.''
Jonker begon ooit met een
studie biomedische weten
schappen in Maastricht en
rondde daarna
een master afin 'Sensory
Science' - de wetenschap
van de zintuigen. Maar ze
legde zich uiteindelijk toe op
de foodwereld. Ze werkte bij
Heineken en Tony's Chocolonely toen ze
de optie kreeg zich te specialiseren als
productmanager bij Hema. ,,Ik mocht
kiezen tussen de categorieën zoetwaren
of wijn. Toen was de keus makkelijk ge
maakt.'' Want wijn, daarvoor had ze altijd
al een grote voorliefde. ,,De wijnwereld
vind ik heel intrigerend. Er zijn zoveel
landen, zoveel druiven en stijlen. Je bent
nooit uitgeleerd." Ze volgde verschillende
wijncursussen en is nu de aanvoerder van
'team wijn' binnen het warenhuis.
Een echte Hema-wijn is volgens Jonker
een toegankelijke, goede wijn voor een
betaalbare en ronde prijs. Hoe bepaalt
Jonker welke wijnen in dat plaatje pas
sen? ,,Ik houd trends, verkoopcijfers en
klantenreviews op onze site in de gaten.
Ik constateer dan: Italië is hip nu, ik wil
een nieuwe Italiaanse witte wijn in het
assortiment." Ze schrijft een opdracht uit
- een tender - met het beschikbare bud
get en het smaakprofiel dat Hema zoekt.
Producenten en importeurs
kunnen daarop hun wijnen
sturen. Al proevend bepaalt
Jonker de winnaar, die een
eigen Hema-label krijgt. Of
ze bedenkt iets speciaals:
een fles met een Valentijns-
etiket, of de kerst-cava die
een lampje kreeg in de
flessenkern zodat de bubbels
mooi zichtbaar waren.
Part of the job is dat Jonker
af en toe naar de wijngaar
den in Frankrijk, Spanje of
Oostenrijk mag. Maar de meeste tijd zit
ze in Excel-cijfertjes te kijken. ,,Dan ana
lyseer ik hoe de verkoop loopt en probeer
daar op te anticiperen. Als ik die ene wijn
meer op ooghoogte zet: zie je dan verschil
in de cijfers?'' Ze grinnikt. ,,Klinkt wat
suffer dan romantisch rondstruinen door
de wijngaard hè? Maar ik zit echt niet héle
dagen achter Excel hoor. Elke dag hier is
weer anders.''
Ik mocht
kiezen
tussen
zoetwaren
en wijn
Eric de Bruijn (53) van De Bruijn
Wijnkopers in Nijmegen.
In het segment waarin Eric de Bruijn
opereert, gaat het niet om welke wijn
je wilt kopen. Nee, het gaat om welke
wijn je mag inkopen. ,,Bij exclusieve
Bordeaux- en Bourgogne-wijnen is de
wereldwijde vraag vele malen hoger dan
de productie. Dus moet ik bij de wijn
producent op de knieën of hij zijn wijn
aan ons günt. De producent heeft alle
kaarten in handen.''
Toch krijgt De Bruijn het voor elkaar om
aardig wat van dit soort Bourgognes en
Bordeaux in zijn kelders te verzamelen.
,,Jaaa, dat is een hoop kletsen en lekker
lunchen, maar het komt toch vooral door
onze bijna 250 jaar ervaring. We hebben
een naam opgebouwd van een nette part
ner die zijn afspraken nakomt. Zo hebben
de mensen het graag.''
De Bruijn Wijnkopers bestaat sinds
1772. De firma stond altijd bekend als zeer
exclusief, met kostbare wijnen voor de
CHATEAU ÜSCOjgj^'
VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO
TEKST JETTE PELLEMANS FOTOGRAFIE KOEN VERHEIJDEN
L'ARLOT
MEROt
Inkopers