Handel H 'De wijnen in het schap voelen een beetje als mijn kindjes' 'Wachten tot het 12 WIJN CAIAROSSA Lisan Jonker (28) is inkoper en category manager wijn bij Hema. Als Lisan Jonker in de Hema is en een klant pakt een fles wijn uit het rek, moet ze zich inhouden om niet enthousiast te zeggen: O, góede keus! ,,Ik weet wat er allemaal aan vooraf gaat voordat zo'n fles in het schap staat. Dan is het leuk om te zien hoe iemand een keuze maakt.'' Dat 'allemaal' behelst het proeven, het inkopen, het bepalen van de in- en verkoopprijs, de logistiek, de vormgeving en de pro motie van de wijn. ,,Alle 70, 80 wijnen in het schap voe len daarom een beetje als mijn kindjes.'' Jonker begon ooit met een studie biomedische weten schappen in Maastricht en rondde daarna een master afin 'Sensory Science' - de wetenschap van de zintuigen. Maar ze legde zich uiteindelijk toe op de foodwereld. Ze werkte bij Heineken en Tony's Chocolonely toen ze de optie kreeg zich te specialiseren als productmanager bij Hema. ,,Ik mocht kiezen tussen de categorieën zoetwaren of wijn. Toen was de keus makkelijk ge maakt.'' Want wijn, daarvoor had ze altijd al een grote voorliefde. ,,De wijnwereld vind ik heel intrigerend. Er zijn zoveel landen, zoveel druiven en stijlen. Je bent nooit uitgeleerd." Ze volgde verschillende wijncursussen en is nu de aanvoerder van 'team wijn' binnen het warenhuis. Een echte Hema-wijn is volgens Jonker een toegankelijke, goede wijn voor een betaalbare en ronde prijs. Hoe bepaalt Jonker welke wijnen in dat plaatje pas sen? ,,Ik houd trends, verkoopcijfers en klantenreviews op onze site in de gaten. Ik constateer dan: Italië is hip nu, ik wil een nieuwe Italiaanse witte wijn in het assortiment." Ze schrijft een opdracht uit - een tender - met het beschikbare bud get en het smaakprofiel dat Hema zoekt. Producenten en importeurs kunnen daarop hun wijnen sturen. Al proevend bepaalt Jonker de winnaar, die een eigen Hema-label krijgt. Of ze bedenkt iets speciaals: een fles met een Valentijns- etiket, of de kerst-cava die een lampje kreeg in de flessenkern zodat de bubbels mooi zichtbaar waren. Part of the job is dat Jonker af en toe naar de wijngaar den in Frankrijk, Spanje of Oostenrijk mag. Maar de meeste tijd zit ze in Excel-cijfertjes te kijken. ,,Dan ana lyseer ik hoe de verkoop loopt en probeer daar op te anticiperen. Als ik die ene wijn meer op ooghoogte zet: zie je dan verschil in de cijfers?'' Ze grinnikt. ,,Klinkt wat suffer dan romantisch rondstruinen door de wijngaard hè? Maar ik zit echt niet héle dagen achter Excel hoor. Elke dag hier is weer anders.'' Ik mocht kiezen tussen zoetwaren en wijn Eric de Bruijn (53) van De Bruijn Wijnkopers in Nijmegen. In het segment waarin Eric de Bruijn opereert, gaat het niet om welke wijn je wilt kopen. Nee, het gaat om welke wijn je mag inkopen. ,,Bij exclusieve Bordeaux- en Bourgogne-wijnen is de wereldwijde vraag vele malen hoger dan de productie. Dus moet ik bij de wijn producent op de knieën of hij zijn wijn aan ons günt. De producent heeft alle kaarten in handen.'' Toch krijgt De Bruijn het voor elkaar om aardig wat van dit soort Bourgognes en Bordeaux in zijn kelders te verzamelen. ,,Jaaa, dat is een hoop kletsen en lekker lunchen, maar het komt toch vooral door onze bijna 250 jaar ervaring. We hebben een naam opgebouwd van een nette part ner die zijn afspraken nakomt. Zo hebben de mensen het graag.'' De Bruijn Wijnkopers bestaat sinds 1772. De firma stond altijd bekend als zeer exclusief, met kostbare wijnen voor de CHATEAU ÜSCOjgj^' VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO TEKST JETTE PELLEMANS FOTOGRAFIE KOEN VERHEIJDEN L'ARLOT MEROt Inkopers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 60