Herfst in de lucht, wild op je bord
WIJN 5
38 Sterwijn
La Tour Beaumont
2020
39 Sterwijn
Piqueras 2019
34
Neleman 2020
35 Sterwijn
Marqués de
Montanana 2020
36
Tre Filari 2017
LESGÉNÉREUX
37 Sterwijn
Clos Lojen 2020
40 Sterwijn
Domaine du Bon
Remède 2020
LIDL
41
Vespral 2015
MARQT
42
Beaubois 2019
43
b.IO (bpuntoio)
2019
MITRA
44
Casa Amada 2020
45
Génération 0
(zéro) 2020
ODIN
46
Dominio de
Punctum 2019
47
Lunaria 2020
PICNIC
48
Arnegui 2016
GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021
MEER LEZEN? DEGROTEHAMERSMA.NL STERWIJN
Het jachtseizoen in
Nederland valt voor veel
(groot)wild min of meer
samen met de herfst.
Kleinwild als haas, konijn
en gans mag het hele
jaar door worden be
jaagd. De gedachte is:
het vlees van wilde die
ren heeft een sterke
smaak, daar moet een
sterksmakende, volle
wijn tegenaan.
Klopt tot op zekere
hoogte, maar geldt zeker
niet voor alle wild. Een
hertenbiefstuk of een ree
ruggetje doe je (en jezelf!)
een plezier met een
mooie bourgogne of een
uitgeperste malbec-druif.
Wild zwijn heeft een zeer
uitgesproken smaak, waar
je met gemak een Itali
aanse 'zware jongen' als
barolo of amarone tegen
aan kunt drinken. Fazan
tenbout en een patrijs-
pootje daarentegen wor
den gerekend tot 'wit
vlees' en dat vraagt om
een elegantere wijn als
bijvoorbeeld een pinot
noir. Bijvoorbeeld de Ven-
topuro 2018 (u vindt hem
op nummer 22) - die je
ook zeer goed licht ge
koeld kunt drinken, voor
de frissigheid. Je kunt bij
wild gevogelte zelfs een
witte wijn drinken, zeker
als je het op klassieke
wijze eet met choucroute,
zuurkool. Chardonnay en
cabernet sauvignon pas
sen daar goed bij, of, voor
wie het zuur van de kool
wat wil 'smoren': probeer
het eens met een gewürz-
traminer, een licht gearo
matiseerde witte wijn uit
de Elzas.
Ook een belangrijke wijn-
keuzefactor: hoe wordt
het vlees bereid? Komt de
hertenbiefstuk met een
knapperig korstje van de
winterbarbecue of heeft
ie uren in de stoofpan
doorgebracht, waardoor
een van smaken doortrok
ken, zalvig gerecht is ont
staan? Bij de eerste drink
je bij voorkeur een
'strakke' wijn: licht, fris,
tanninerijk. Bij de stoofpot
zoek je een stevige wijn
die ook 'zalvig' is, een 'fil
mend mondgevoel' heeft,
bijvoorbeeld een nebbiolo
of - hebbie 'm weer - een
malbec.
Het derde aspect waarop
je moet letten bij het kie
zen van de wijn bij je wild-
gerecht: hoe wordt het
geserveerd? In een ge
bonden romige saus, met
licht groentegarnituur
(een salade, gebakken
paddenstoelen), met zoete
stoofpeertjes of juist met
de wat bitterder spruitjes
en andijvie? -AdG
fruit, niet te zoet en niet te
smooth. Associaties van een
goed ingezeten leren bank,
tabakskruimeltjes tussen de
kussens, een verloren ge
waand katjesdropje. We ste
ken de openhaard aan en
scheppen een bord vol pul
led pork van een volstrekt
verantwoord doodgeknuffeld
scharrelvarken.
€9,45
Cabernet Franc,
Haut-Poitou,
Frankrijk (rood)
Al in de 17de eeuw was het
Loiregebiedje Haut Poitou
geliefd bij Nederlandse
wijnhandelaren om z'n fijne
cabernet franc. Opgewekt
roodfruitig, slank, met de
beet van de betere bor
deaux. Voor de bistro's en
brasserieën van romantisch
Parijs. Maigret in een hoekje,
buiten rijden Traction Avants
en DS'en, de dames dragen
Dior. Binnen klotst koel rood
in het glas.
€9,95
'Black Label',
Almansa,
Spanje (rood)
Stoer en knoestig, vol ruig
fruit, gebouwd als een bor
deaux die regelmatig naar
het krachthonk gaat. Deze
biedt daarbij nog de onver
schrokken pepergeuren van
50 procent druif syrah en
wat stevig hout van vaten
van Frans en Amerikaans ei
ken waarin zijn opvoeding in
vier maanden werd voltooid.
Lijkt bij eerste kennismaking
wat ongeschoren, maar
heeft een hart van goud.
€6,85
Tempranillo Organic,
Valencia, Spanje
(rood; biologisch)
Aardbei, pruim en donkere
kersen met een hint van
specerijen. Gespierd, ruig en
prettig ongepoetst.
€5,99
Garnacha 'Selección
Especial', Calatayud,
Spanje (rood)
Blijft op zijn hoge niveau. Met
dank aan wijngaarden op
750 tot 1120 meter boven
zeeniveau voelen zij zich
thuis. Veel zwoel, zoet, rijp
rood fruit. Zonder dat het
saai of vanzelfsprekend
wordt. Een snufje specerij.
Pepertjes. Garnacha of
grenache. Wordt weleens
pinot noir met een bite ge
noemd. Maar die heb ik op
dit prijsniveau nog nooit zo
lekker geproefd.
€6,99
8 Primitivo, Salento,
Italië (rood)
Fles van formaat. Diepdon
ker zwart. Even diepe ziel,
waarin de arm tot achter de
pols verdwijnt. De dikte van
dubbelglas, goed voor een
CO2-belasting die gelijk is
aan de uitstoot van een op
stijgende volgeladen Airbus.
Een lichtvoetige frivole rosso
ligt dus niet voor de hand.
Dat is deze primitivo dan ook
niet. Cranberry's, aardbeien,
frambozen, bramen. Besto
ven met kaneel, kruidnagel
en zwarte peper. Van dik
hout zaagt men planken voor
eiken vaten. Dik en in orde
bovendien.
€9,99
Bobal, Manchuela,
Spanje (rood;
biologisch)
Gul, sappig rood en zwart
'Pensée Sauvage',
Ventoux, Frankrijk
(rosé; Terra Vitis)
Nadrukkelijk aan de weg
timmerende rosé. Najaars
uitvoering. Kruidig, met
marmeladebittertjes, droog
en vlezig. Smaakt niet naar
roze limonade maar naar
wijn. De nabijheid van char-
cuterieplanken is gewenst.
€7,65
'Gran Reserva', Terra
Alta, Spanje (rood)
Vraag niet hoe het kan, maar
profiteer ervan. Niet groots
en meeslepend maar wel
een serieuze poging tot een
fatsoenlijk en volwassen glas
Spaans rood. Gelukt. Zwoel,
zacht en gezeglijk. Rijpe
kersen, beetje aardbeien
pruimencompote, wat
vanilleberichtgeving en
vermilde tannines. Doe 's
luxe: geef €3,99 uit.
€3,99
'Les Duos', Pays
d'Oc, Frankrijk
(rood; biologisch)
Duo. Twee. M&M. Niet dat
zoete echter. Marselan,
stoer, donkerhuidig, overall
aan en semi-nurks. En mour-
vèdre loopt ook bepaald niet
in een tutuutje rond. Bramig,
bessig, een randje tannine
en wat zonnige schaduw.
Beetje wrikken, beetje
bonken. Houdt je smaak
papillen bij de les.
€8,99
Nero d'avola
Cabernet, Sicilië,
Italië (rood;
biologisch)
Die b.IO-reeks is niet van het
benauwde. Forse rosé, volle
witte en ook het rood laat
nadrukkelijk van zich blijken.
Volle bak zondoorstoofd
fruit. Pruimentaartpruimen,
donkere kersen, compacte
cassis, zoete laurier, wat
peperigheden en tannines
per strekkende meter.
€9,99
DRANKEN
SPECIAALZAKEN
®Merlot, Valle de
Colchagua,
Chili (rood)
Donker-sappige Chileense
merlot. Bittere chocola,
aardbeien en pruimenjam.
Vol vreugdevijgen, droppigheid
en een pakje Drum halfzwaar.
€5,99
Cabernet Sauvignon,
Pays d'Oc, Frankrijk
(rood; biologisch)
Biologisch gecertificeerd.
Kloek en moedig donker
fruit, gul in de laurier en
serieuze tannines. Ondanks
zijn zuidelijke afkomst niet
zo'n door de zon gaar
geworden verschijning.
€7,99
BIOLOGISCHE
SUPERMARKT
Graciano-Cabernet
Sauvignon 'Oak
Aged', Tierra de
Castilla, Spanje
(rood; biologisch-
dynamisch).
De geur van violen, vlezig
mondgevoel, stoere tanni-
nes. Spicy en aromatisch.
Gedroogde pruimen, zwarte
bessen, vijgen, wat medici
naal, cacaofantasie en nota
bene ook nog een dropje na.
€9,95
7 Primitivo 'Ruminat',
Terre di Chieti, Italië
(rood; biologisch-
dynamisch)
Primitivo voor de zoete
kauwen onder ons. Kersen
op sap. Pruimenvulling op
de Limburgse vlaai. Zomer-
koninkjes met poedersuiker.
Bramen a la Bon Maman.
Touwtje over de kurk om het
allemaal op zijn plek te
houden.
€9,95
'Reserva', Rioja,
Spanje (rood)
Rioja waar je voor thuiskomt.
Anderhalf jaar gerijpt op
Amerikaans eiken. Stevige
tannines, maar toch vriende
lijk. Met donkere bramen,
prachtige pruimen, droptof
fee, karamel en een bakkie
koffie. Ik zou bijna zeggen: je
bent thuis, waar je Arnegui
Reserva drinkt.
€9,99