Herfst in de lucht, wild op je bord WIJN 5 38 Sterwijn La Tour Beaumont 2020 39 Sterwijn Piqueras 2019 34 Neleman 2020 35 Sterwijn Marqués de Montanana 2020 36 Tre Filari 2017 LESGÉNÉREUX 37 Sterwijn Clos Lojen 2020 40 Sterwijn Domaine du Bon Remède 2020 LIDL 41 Vespral 2015 MARQT 42 Beaubois 2019 43 b.IO (bpuntoio) 2019 MITRA 44 Casa Amada 2020 45 Génération 0 (zéro) 2020 ODIN 46 Dominio de Punctum 2019 47 Lunaria 2020 PICNIC 48 Arnegui 2016 GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 MEER LEZEN? DEGROTEHAMERSMA.NL STERWIJN Het jachtseizoen in Nederland valt voor veel (groot)wild min of meer samen met de herfst. Kleinwild als haas, konijn en gans mag het hele jaar door worden be jaagd. De gedachte is: het vlees van wilde die ren heeft een sterke smaak, daar moet een sterksmakende, volle wijn tegenaan. Klopt tot op zekere hoogte, maar geldt zeker niet voor alle wild. Een hertenbiefstuk of een ree ruggetje doe je (en jezelf!) een plezier met een mooie bourgogne of een uitgeperste malbec-druif. Wild zwijn heeft een zeer uitgesproken smaak, waar je met gemak een Itali aanse 'zware jongen' als barolo of amarone tegen aan kunt drinken. Fazan tenbout en een patrijs- pootje daarentegen wor den gerekend tot 'wit vlees' en dat vraagt om een elegantere wijn als bijvoorbeeld een pinot noir. Bijvoorbeeld de Ven- topuro 2018 (u vindt hem op nummer 22) - die je ook zeer goed licht ge koeld kunt drinken, voor de frissigheid. Je kunt bij wild gevogelte zelfs een witte wijn drinken, zeker als je het op klassieke wijze eet met choucroute, zuurkool. Chardonnay en cabernet sauvignon pas sen daar goed bij, of, voor wie het zuur van de kool wat wil 'smoren': probeer het eens met een gewürz- traminer, een licht gearo matiseerde witte wijn uit de Elzas. Ook een belangrijke wijn- keuzefactor: hoe wordt het vlees bereid? Komt de hertenbiefstuk met een knapperig korstje van de winterbarbecue of heeft ie uren in de stoofpan doorgebracht, waardoor een van smaken doortrok ken, zalvig gerecht is ont staan? Bij de eerste drink je bij voorkeur een 'strakke' wijn: licht, fris, tanninerijk. Bij de stoofpot zoek je een stevige wijn die ook 'zalvig' is, een 'fil mend mondgevoel' heeft, bijvoorbeeld een nebbiolo of - hebbie 'm weer - een malbec. Het derde aspect waarop je moet letten bij het kie zen van de wijn bij je wild- gerecht: hoe wordt het geserveerd? In een ge bonden romige saus, met licht groentegarnituur (een salade, gebakken paddenstoelen), met zoete stoofpeertjes of juist met de wat bitterder spruitjes en andijvie? -AdG fruit, niet te zoet en niet te smooth. Associaties van een goed ingezeten leren bank, tabakskruimeltjes tussen de kussens, een verloren ge waand katjesdropje. We ste ken de openhaard aan en scheppen een bord vol pul led pork van een volstrekt verantwoord doodgeknuffeld scharrelvarken. €9,45 Cabernet Franc, Haut-Poitou, Frankrijk (rood) Al in de 17de eeuw was het Loiregebiedje Haut Poitou geliefd bij Nederlandse wijnhandelaren om z'n fijne cabernet franc. Opgewekt roodfruitig, slank, met de beet van de betere bor deaux. Voor de bistro's en brasserieën van romantisch Parijs. Maigret in een hoekje, buiten rijden Traction Avants en DS'en, de dames dragen Dior. Binnen klotst koel rood in het glas. €9,95 'Black Label', Almansa, Spanje (rood) Stoer en knoestig, vol ruig fruit, gebouwd als een bor deaux die regelmatig naar het krachthonk gaat. Deze biedt daarbij nog de onver schrokken pepergeuren van 50 procent druif syrah en wat stevig hout van vaten van Frans en Amerikaans ei ken waarin zijn opvoeding in vier maanden werd voltooid. Lijkt bij eerste kennismaking wat ongeschoren, maar heeft een hart van goud. €6,85 Tempranillo Organic, Valencia, Spanje (rood; biologisch) Aardbei, pruim en donkere kersen met een hint van specerijen. Gespierd, ruig en prettig ongepoetst. €5,99 Garnacha 'Selección Especial', Calatayud, Spanje (rood) Blijft op zijn hoge niveau. Met dank aan wijngaarden op 750 tot 1120 meter boven zeeniveau voelen zij zich thuis. Veel zwoel, zoet, rijp rood fruit. Zonder dat het saai of vanzelfsprekend wordt. Een snufje specerij. Pepertjes. Garnacha of grenache. Wordt weleens pinot noir met een bite ge noemd. Maar die heb ik op dit prijsniveau nog nooit zo lekker geproefd. €6,99 8 Primitivo, Salento, Italië (rood) Fles van formaat. Diepdon ker zwart. Even diepe ziel, waarin de arm tot achter de pols verdwijnt. De dikte van dubbelglas, goed voor een CO2-belasting die gelijk is aan de uitstoot van een op stijgende volgeladen Airbus. Een lichtvoetige frivole rosso ligt dus niet voor de hand. Dat is deze primitivo dan ook niet. Cranberry's, aardbeien, frambozen, bramen. Besto ven met kaneel, kruidnagel en zwarte peper. Van dik hout zaagt men planken voor eiken vaten. Dik en in orde bovendien. €9,99 Bobal, Manchuela, Spanje (rood; biologisch) Gul, sappig rood en zwart 'Pensée Sauvage', Ventoux, Frankrijk (rosé; Terra Vitis) Nadrukkelijk aan de weg timmerende rosé. Najaars uitvoering. Kruidig, met marmeladebittertjes, droog en vlezig. Smaakt niet naar roze limonade maar naar wijn. De nabijheid van char- cuterieplanken is gewenst. €7,65 'Gran Reserva', Terra Alta, Spanje (rood) Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Niet groots en meeslepend maar wel een serieuze poging tot een fatsoenlijk en volwassen glas Spaans rood. Gelukt. Zwoel, zacht en gezeglijk. Rijpe kersen, beetje aardbeien pruimencompote, wat vanilleberichtgeving en vermilde tannines. Doe 's luxe: geef €3,99 uit. €3,99 'Les Duos', Pays d'Oc, Frankrijk (rood; biologisch) Duo. Twee. M&M. Niet dat zoete echter. Marselan, stoer, donkerhuidig, overall aan en semi-nurks. En mour- vèdre loopt ook bepaald niet in een tutuutje rond. Bramig, bessig, een randje tannine en wat zonnige schaduw. Beetje wrikken, beetje bonken. Houdt je smaak papillen bij de les. €8,99 Nero d'avola Cabernet, Sicilië, Italië (rood; biologisch) Die b.IO-reeks is niet van het benauwde. Forse rosé, volle witte en ook het rood laat nadrukkelijk van zich blijken. Volle bak zondoorstoofd fruit. Pruimentaartpruimen, donkere kersen, compacte cassis, zoete laurier, wat peperigheden en tannines per strekkende meter. €9,99 DRANKEN SPECIAALZAKEN ®Merlot, Valle de Colchagua, Chili (rood) Donker-sappige Chileense merlot. Bittere chocola, aardbeien en pruimenjam. Vol vreugdevijgen, droppigheid en een pakje Drum halfzwaar. €5,99 Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc, Frankrijk (rood; biologisch) Biologisch gecertificeerd. Kloek en moedig donker fruit, gul in de laurier en serieuze tannines. Ondanks zijn zuidelijke afkomst niet zo'n door de zon gaar geworden verschijning. €7,99 BIOLOGISCHE SUPERMARKT Graciano-Cabernet Sauvignon 'Oak Aged', Tierra de Castilla, Spanje (rood; biologisch- dynamisch). De geur van violen, vlezig mondgevoel, stoere tanni- nes. Spicy en aromatisch. Gedroogde pruimen, zwarte bessen, vijgen, wat medici naal, cacaofantasie en nota bene ook nog een dropje na. €9,95 7 Primitivo 'Ruminat', Terre di Chieti, Italië (rood; biologisch- dynamisch) Primitivo voor de zoete kauwen onder ons. Kersen op sap. Pruimenvulling op de Limburgse vlaai. Zomer- koninkjes met poedersuiker. Bramen a la Bon Maman. Touwtje over de kurk om het allemaal op zijn plek te houden. €9,95 'Reserva', Rioja, Spanje (rood) Rioja waar je voor thuiskomt. Anderhalf jaar gerijpt op Amerikaans eiken. Stevige tannines, maar toch vriende lijk. Met donkere bramen, prachtige pruimen, droptof fee, karamel en een bakkie koffie. Ik zou bijna zeggen: je bent thuis, waar je Arnegui Reserva drinkt. €9,99

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 53