De 100 lekkerste najaarswijnen onder 10 euro 4 WIJN EKOPLAZA 13 Cabirol 2019 14 Domaine Bassac 2018 15 Gustavs 2016 GALL GALL 16 Ironstone 2019 17 La Palma 2020 8,5 8+ 18 The River Garden 2017 19 Cune2020 GASTROVINO 21 Borsao 2019 8+ 22 Ventopuro 2018 8,5 GRAPEDISTRICT 23 Fortissimo 2019 8,5 24 Sterwijn Parajes del Valle 2020 25 Sterwijn Megyer 2018 HEMA 26 Chateau Bel-Air Mareil 2017 8 27 Sterwijn Domane Wachau 2019 28 Sterwijn Mas Coustan 2020 HOOGVLIET 30 Camino del Monte 2016 JAN LINDERS 31 Almarosa 2020 8 JUMBO 32 Sterwijn Los Gansos 2019 8,5 20 Pagos del Galir 2020 33 Cru La Maqueline 2018 29 Quézaco 2019 VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO Montsant, Spanje (rood; biologisch) Cabirol. Het plaatselijke jargon voor de pit van de olijf. Een en ander vanwege de structuur van de aarde in de wijngaarden. Ter gerust stelling: smaakt gewoon naar wijn. Donker fruit, kracht zonder te duwen, enig lauriervertier, een kraakje uit de pepermolen, stevige tannines en wat pret tig donkere overpeinzingen. €8,99 'Le Manpöt', Cotes de Thongue, Frankrijk (rood; biologisch) Onbekommerde houthak kerswijn. Kapt zich onver moeibaar een weg door don kere bossen en wilde braam struiken. Gaat het zweet van in de snor staan. Snel een stevig glas Le Manpöt! €9,99 Spatburgunder 'Vom Berg', Rheinhessen, Duitsland (rood, biologisch- dynamisch) Staat stevig in zijn berg schoenen. Soepel pruimen- leer, steuntje kersenpit, ge voerd met zachte tannines. Alles tiptop in Ordnung. Behalve het advies achterop: drinken op 18 tot 20 graden. Veel te warm. Weliswaar is glühwein iets voor op een berg, maar graag alleen in de winter. Gewoon een half uurtje in de koelkast zetten: 14 tot 16 graden moet ie zijn. €9,99 Merlot, Californië, 8,5 Verenigde Staten (rood) Véél van het goede: schuur- papiertannines, zwarte bes sen, leer en zelfs teer. Heeft ook nog eens waanzinnige zuren. Dat maakt hem zeker niet je alledaagse opdrink- wijn. Geen allemansvriend, geen huiswijn, niet geschikt voor sullige feestjes of als borreldrankje. €9,99 Merlot, 'Reserva', Cachapoal Valley, Chili (rood) Stoere oermerlot. Zwoel, vol en rijk. Met ouderwetse pruimen, bessen, zondoor- stoofde aardbeien, paprika, tabak en laurier. Gelukkig nog geen last van nieuwer wetse zoetbevliegingen. Heeft zes maanden hout gehad. Eiken, geen palmen. €7,99 Shiraz, Stellenbosch, Zuid-Afrika (rood) De regenboognatie laat op tekenen: blauwe bessen, zwarte kersen en rode bra men. Is ook behoorlijk roke rig met vers geroosterde kof fiebonen en een hint van stal. €8,99 8 Imperial, Rioja, Spanje (rosé) bitieuze en vooral vaardige producenten het wijnstokje hebben overgenomen, gaat het kwalitatief echt cres cendo. Pagos del Galir pakt het voortvarend aan met bloemig wit, stevig, fris, ven kel en preischeut, sappige bitters en lekker wat citrus- spiritualiteit. €9,99 'Selección', Campo de Borja, Spanje (rood) Garnacha eist de hoofdrol in de selectie. Beetje hulp van syrah en tempranillo. On danks zijn 14,5 procent geen zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, maar een hartverwarmende uitwisseling van recepten met lamsbout. €8,95 Pinot Noir 'Single Vineyard', Casablanca Valley, Chili (rood) Uitermate smakelijke pinot noir barstensvol rood fruit. Krachtig en soepel. Herfstig en okselfris. Fan van wild, kip en paddenstoelen. €9,45 Alentejo, Portugal (rood) Als je Fortissimo heet kun je niet met een slapperik op de proppen komen. Is ook niet het geval. Zoet, rijp, gul, sap pig, breed uitgemeten, rood fruit, pepertje, chocolade, sweet spices, smeerbare tannines, pruimen, kersen op sap en neem zelf ook wat. Hoop wijn voor zo'n klein prijsje. €8,79 9- 9 1 Monastrell 'Ecológico', Jumilla, Spanje (rood; biologisch) Oogt als een fundamentalis tische natuurwijn. Kale fles. Geen etiket. Handgeschre ven schotschrift. Klodder lak op zijn kop als capsule. Zo'n vermomming wil weleens tegenvallen. Spoiler: dat doet ie niet, al is ie 'slechts' bio. Gulle, ruimhartige rode. Mes- tig geurend en met ongedul dige zuren, maar trakterend op schoon rood kersenfruit, aardsigheid, een apothekers- zweem en behaaglijke, rijpe tannines. €9,99 8 5 Harslevelü Dry, 8,5 Tokaji, Hongarije (wit) Is het een orange wine? Hij heeft een oranje halscapsule en een oranje-geïnspireerd etiket. De kleur van de wijn zelf is eerder goudgeel. Maar: kleur zegt niet alles. Het gaat om de methode. De smaak komt wel bij die van een oranje wijn in de buurt: rijpe kleine appeltjes, perzi ken en abrikoosjes, oranje bloesems en minerale si naasappelschilbittertjes. Die bittertjes kunnen erop wijzen dat lokale druif harslevelü op schil is gefermenteerd, maar het etiket rept er niet over. Dan zal het wel niet. Lekker is het wel. En voor deze prijs een echte vondst. 7,69 Médoc, Frankrijk (rood) Stoer-stevige médoc. Zwaar gewicht met rood en zwart fruit. nadrukkelijke eiken donatie (speculaaspop/va nille/kersenlikeur) en dan toch zo'n Hema-waardig prijskaartje. €7,50 blauer Zweigelt, Wachau, Oostenrijk (rood) Veel rijpe kersen en frambo zen. Fiks wat rondingen, aar dig wat zuren en een goed doorklinkend achtergrond koortje kruiderij. Hacheewijn. Sudderlappenrood. €7,25 'Les Origines', Saint-Christol, Frankrijk (rood) de regio Bordeaux. Wel doende met een aantal drui ven van de buren. En die hebben ze bij de 'Cave du Marmandais' goed in de vin gers. Cassis, bramen, don kere kersen, lekker lauriertje en aangenaam wat grip. €6 8 5 'Reserva', Rioja, Spanje (rood) Een prima jaar voor rioja, die zomaar in de supermarkt is beland en toch geen mis daden pleegt tegen de men selijke smaakpapillen. Dik, stoer, peperig kersen- fruit, sweet spices dankzij een anderhalf jaar durend verblijf op Amerikaans eiken plus een flinke wijnspeciaal zaak-afdronk. €9,99 Primitivo, Puglia, Italië (rood) Wat serieuzere variant van de primitivo uit Puglia. Met eikenhouten lambrisering. Wat verder ter tafel komt: bramen, kersen en karamel. Heeft ook iets weg van rum-rozijnenijs; malaga voor de kenners. €5,99 Cabernet Sauvignon, Chili (rood) Rosé als het rood van dit huis. Stoer, kloek en moedig. Stevig, met veel donker fruit en aangename Camparibit- ters. Nauwelijks een zoetje te bespeuren. Een herfstige verademing, na al dat licht roze tutu-getut in de zomer. €7,29 8 5 Godello, Valdeorras, Spanje (wit) Net als de albarino voelt de godello zich thuis in het koele, groene Galicië, met name in Valdeorras en Mon- terrei. Daar rommelden de coöperaties eerst maar wat met 'm aan. Maar sinds am- Van de kiezels in de buurt van Saint-Christol. Ondanks de hitte in de Languedoc onvermoeibaar rood fruit en kordate, koele cassis. Een pruim en een laurierdropje. Op de achtergrond rozema rijn en tijm: van origine uit de regio, dus ruim voorhanden. Wie nog wat over heeft, stopt het in de bijbehorende stoofschotel. Die pruttelt wat, maar niet tegen. €7 Cotes du Marmandais, Frankrijk (rood) Marmandais valt net buiten Kersen op sap. Coebergh wildebessenlikeur. Zeer aanwezige kruidnageltoets. Sappig en lekker met kraak- verse blauwe bessen. Man nelijke tannines, maar zonder stoppelbaard of plukjes borsthaar die boven het boord uitkomen. €5,99 Serieus in orde. Gelaagd en knap gemaakt. Met pruimen, kersen, bramen en laurier. Stevige tannines. Laat die cöte de boeuf maar komen. €7,99 Bordeaux, Frankrijk (rood; Terra Vitis)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 52