De 100 lekkerste najaarswijnen onder 10 euro
4 WIJN
EKOPLAZA
13
Cabirol 2019
14
Domaine Bassac
2018
15
Gustavs 2016
GALL GALL
16
Ironstone 2019
17
La Palma 2020
8,5
8+
18
The River Garden
2017
19
Cune2020
GASTROVINO
21
Borsao 2019
8+
22
Ventopuro 2018
8,5
GRAPEDISTRICT
23
Fortissimo 2019
8,5
24 Sterwijn
Parajes del Valle
2020
25 Sterwijn
Megyer 2018
HEMA
26
Chateau Bel-Air
Mareil 2017
8
27 Sterwijn
Domane Wachau
2019
28 Sterwijn
Mas Coustan 2020
HOOGVLIET
30
Camino del Monte
2016
JAN LINDERS
31
Almarosa 2020
8
JUMBO
32 Sterwijn
Los Gansos 2019
8,5
20
Pagos del Galir
2020
33
Cru La Maqueline
2018
29
Quézaco 2019
VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO
Montsant,
Spanje (rood;
biologisch)
Cabirol. Het plaatselijke
jargon voor de pit van de
olijf. Een en ander vanwege
de structuur van de aarde in
de wijngaarden. Ter gerust
stelling: smaakt gewoon
naar wijn. Donker fruit,
kracht zonder te duwen,
enig lauriervertier, een
kraakje uit de pepermolen,
stevige tannines en wat pret
tig donkere overpeinzingen.
€8,99
'Le Manpöt', Cotes
de Thongue,
Frankrijk (rood;
biologisch)
Onbekommerde houthak
kerswijn. Kapt zich onver
moeibaar een weg door don
kere bossen en wilde braam
struiken. Gaat het zweet van
in de snor staan. Snel een
stevig glas Le Manpöt!
€9,99
Spatburgunder 'Vom
Berg', Rheinhessen,
Duitsland (rood,
biologisch-
dynamisch)
Staat stevig in zijn berg
schoenen. Soepel pruimen-
leer, steuntje kersenpit, ge
voerd met zachte tannines.
Alles tiptop in Ordnung.
Behalve het advies achterop:
drinken op 18 tot 20 graden.
Veel te warm. Weliswaar is
glühwein iets voor op een
berg, maar graag alleen in
de winter. Gewoon een half
uurtje in de koelkast zetten:
14 tot 16 graden moet ie zijn.
€9,99
Merlot, Californië,
8,5 Verenigde Staten
(rood)
Véél van het goede: schuur-
papiertannines, zwarte bes
sen, leer en zelfs teer. Heeft
ook nog eens waanzinnige
zuren. Dat maakt hem zeker
niet je alledaagse opdrink-
wijn. Geen allemansvriend,
geen huiswijn, niet geschikt
voor sullige feestjes of als
borreldrankje.
€9,99
Merlot, 'Reserva',
Cachapoal Valley,
Chili (rood)
Stoere oermerlot. Zwoel,
vol en rijk. Met ouderwetse
pruimen, bessen, zondoor-
stoofde aardbeien, paprika,
tabak en laurier. Gelukkig
nog geen last van nieuwer
wetse zoetbevliegingen.
Heeft zes maanden hout
gehad. Eiken, geen palmen.
€7,99
Shiraz, Stellenbosch,
Zuid-Afrika (rood)
De regenboognatie laat op
tekenen: blauwe bessen,
zwarte kersen en rode bra
men. Is ook behoorlijk roke
rig met vers geroosterde kof
fiebonen en een hint van stal.
€8,99
8 Imperial, Rioja,
Spanje (rosé)
bitieuze en vooral vaardige
producenten het wijnstokje
hebben overgenomen, gaat
het kwalitatief echt cres
cendo. Pagos del Galir pakt
het voortvarend aan met
bloemig wit, stevig, fris, ven
kel en preischeut, sappige
bitters en lekker wat citrus-
spiritualiteit.
€9,99
'Selección',
Campo de Borja,
Spanje (rood)
Garnacha eist de hoofdrol
in de selectie. Beetje hulp
van syrah en tempranillo. On
danks zijn 14,5 procent geen
zwaarmoedige verhalen voor
bij de centrale verwarming,
maar een hartverwarmende
uitwisseling van recepten
met lamsbout.
€8,95
Pinot Noir 'Single
Vineyard',
Casablanca Valley,
Chili (rood)
Uitermate smakelijke pinot
noir barstensvol rood fruit.
Krachtig en soepel. Herfstig
en okselfris. Fan van wild, kip
en paddenstoelen.
€9,45
Alentejo,
Portugal (rood)
Als je Fortissimo heet kun je
niet met een slapperik op de
proppen komen. Is ook niet
het geval. Zoet, rijp, gul, sap
pig, breed uitgemeten, rood
fruit, pepertje, chocolade,
sweet spices, smeerbare
tannines, pruimen, kersen op
sap en neem zelf ook wat.
Hoop wijn voor zo'n klein
prijsje.
€8,79
9-
9 1
Monastrell
'Ecológico', Jumilla,
Spanje (rood;
biologisch)
Oogt als een fundamentalis
tische natuurwijn. Kale fles.
Geen etiket. Handgeschre
ven schotschrift. Klodder lak
op zijn kop als capsule. Zo'n
vermomming wil weleens
tegenvallen. Spoiler: dat doet
ie niet, al is ie 'slechts' bio.
Gulle, ruimhartige rode. Mes-
tig geurend en met ongedul
dige zuren, maar trakterend
op schoon rood kersenfruit,
aardsigheid, een apothekers-
zweem en behaaglijke, rijpe
tannines.
€9,99
8 5 Harslevelü Dry,
8,5 Tokaji,
Hongarije (wit)
Is het een orange wine? Hij
heeft een oranje halscapsule
en een oranje-geïnspireerd
etiket. De kleur van de wijn
zelf is eerder goudgeel.
Maar: kleur zegt niet alles.
Het gaat om de methode. De
smaak komt wel bij die van
een oranje wijn in de buurt:
rijpe kleine appeltjes, perzi
ken en abrikoosjes, oranje
bloesems en minerale si
naasappelschilbittertjes. Die
bittertjes kunnen erop wijzen
dat lokale druif harslevelü op
schil is gefermenteerd, maar
het etiket rept er niet over.
Dan zal het wel niet. Lekker
is het wel. En voor deze prijs
een echte vondst.
7,69
Médoc,
Frankrijk (rood)
Stoer-stevige médoc. Zwaar
gewicht met rood en zwart
fruit. nadrukkelijke eiken
donatie (speculaaspop/va
nille/kersenlikeur) en dan
toch zo'n Hema-waardig
prijskaartje.
€7,50
blauer Zweigelt,
Wachau,
Oostenrijk (rood)
Veel rijpe kersen en frambo
zen. Fiks wat rondingen, aar
dig wat zuren en een goed
doorklinkend achtergrond
koortje kruiderij. Hacheewijn.
Sudderlappenrood.
€7,25
'Les Origines',
Saint-Christol,
Frankrijk (rood)
de regio Bordeaux. Wel
doende met een aantal drui
ven van de buren. En die
hebben ze bij de 'Cave du
Marmandais' goed in de vin
gers. Cassis, bramen, don
kere kersen, lekker lauriertje
en aangenaam wat grip.
€6
8 5 'Reserva', Rioja,
Spanje (rood)
Een prima jaar voor rioja, die
zomaar in de supermarkt is
beland en toch geen mis
daden pleegt tegen de men
selijke smaakpapillen. Dik,
stoer, peperig kersen-
fruit, sweet spices dankzij
een anderhalf jaar durend
verblijf op Amerikaans eiken
plus een flinke wijnspeciaal
zaak-afdronk.
€9,99
Primitivo, Puglia,
Italië (rood)
Wat serieuzere variant van
de primitivo uit Puglia. Met
eikenhouten lambrisering.
Wat verder ter tafel komt:
bramen, kersen en karamel.
Heeft ook iets weg van
rum-rozijnenijs; malaga voor
de kenners.
€5,99
Cabernet Sauvignon,
Chili (rood)
Rosé als het rood van dit
huis. Stoer, kloek en moedig.
Stevig, met veel donker fruit
en aangename Camparibit-
ters. Nauwelijks een zoetje
te bespeuren. Een herfstige
verademing, na al dat licht
roze tutu-getut in de zomer.
€7,29
8 5 Godello, Valdeorras,
Spanje (wit)
Net als de albarino voelt de
godello zich thuis in het
koele, groene Galicië, met
name in Valdeorras en Mon-
terrei. Daar rommelden de
coöperaties eerst maar wat
met 'm aan. Maar sinds am-
Van de kiezels in de buurt
van Saint-Christol. Ondanks
de hitte in de Languedoc
onvermoeibaar rood fruit en
kordate, koele cassis. Een
pruim en een laurierdropje.
Op de achtergrond rozema
rijn en tijm: van origine uit de
regio, dus ruim voorhanden.
Wie nog wat over heeft,
stopt het in de bijbehorende
stoofschotel. Die pruttelt
wat, maar niet tegen.
€7
Cotes du
Marmandais,
Frankrijk (rood)
Marmandais valt net buiten
Kersen op sap. Coebergh
wildebessenlikeur. Zeer
aanwezige kruidnageltoets.
Sappig en lekker met kraak-
verse blauwe bessen. Man
nelijke tannines, maar zonder
stoppelbaard of plukjes
borsthaar die boven het
boord uitkomen.
€5,99
Serieus in orde. Gelaagd en
knap gemaakt. Met pruimen,
kersen, bramen en laurier.
Stevige tannines. Laat die
cöte de boeuf maar komen.
€7,99
Bordeaux, Frankrijk
(rood; Terra Vitis)