O
O
O
Margot
Vergroeid
Gezond, biologisch en caffeïnevrij:
koffie van chicorei is helemaal terug
11
huisgemaakte pesto, flinterdunne parma
ham en rucola hoeft zich absoluut niet te
schamen. Madre mia, een trots Toscaans
restaurant zou dit gewoon serveren. ,,De
dunne bodem is perfect. Erg goed gebakken.
Ik eet zelfs de korstjes op, terwijl ik die nor
maal laat liggen", smakt Lucia. Een kwart
van de pizza blijft liggen. ,,Het is ook een
enorme hap. Eigenlijk te veel."
Kok Apostolis Spathis heeft het in de vin
gers. Mijn ambachtelijke pasta met kip, pad
denstoelen, truffel, room en parmezaan -
tagliolini al freddo - is een heerlijk gerecht.
Malse kip, beetgare lintpasta en een de
cente dosering truffel, maar ook machtig
door de room en kaas. En omdat het een
berg is, wel een soort pasta obese.
Als je een Italiaan de maat wil nemen, is het
testen van de tiramisu en de panna cotta
bijna plicht. De panna cotta is met echte va
nille gemaakt, proeft Lucia. ,,De panna cotta
is lekker. Jammer van de aardbeiensaus. Die
hoort er niet bij en is alles overheersend
zoet. Zonde!" Mijn tiramisu huist in een
koffiekop van het formaat Franse café au
lait. Een tobbe dus. Bijna de helft is een
mengsel van mascarpone en slagroom. Je
moet diep spitten om bij de lange vingers te
komen. Qua smaak valt er niks te klagen, al
had de koek in iets meer marsala mogen
worden gedrenkt. Bij een espresso maken
we de balans op: Mercato9 kookt vrijwel
foutloos en komt dicht in de buurt van de
echte Italiaanse keuken. De prijzen zijn re
delijk, waardoor de gast kan genieten van
een Grieks blijspel zonder daarvoor een fi
nanciële crisis te ontketenen.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Het was dus echt de aller allerlaatste keer dat
mijn ouders in hun oude huis op bezoek waren.
Vanaf volgende week kan het echt niet meer. On
danks dat mijn vader er tegenop zag, ging het
heel goed en genoot hij zichtbaar van zijn oude
stek. Hij was er al bijna 5 maanden niet geweest.
De heer Parkinson ging ook mee natuurlijk, die
hield zich wonder boven wonder gedeisd. Mijn
moeder was er nog wel een paar keer geweest
met mijn zus om spulletjes te halen. Nu ook weer
vond ze nog schoteltjes, een boek en een ver
dwaalde vaas.
Toch een gek idee dat een plek waarmee je zo
vergroeid bent in je bloed gaat zitten. Ik weet nog
precies welke tree van de trap kraakt. Die sloeg ik
over wanneer ik weer eens te laat thuis kwam na
het stappen. Het geluid van de verschillende deu
ren herken ik ook uit duizenden. De geur van
mijn zolderkamer is onmiskenbaar verbonden
met mijn jeugd en ik heb die geur nog nooit er
gens anders geroken. Natuurlijk heeft mijn moe
der er spijt dat ze er niet langer konden wonen. Al
is het op hun nieuwe stek goed geregeld, het haalt
het bij lange na niet bij hun eigen huis. Op de
zorg na dan natuurlijk. Tsja, ik kijk graag vooruit
en ben dankbaar voor wat er was en dat zij er nog
zijn.
In de keukenkast vond ik nog een oud recept.
We bakten vroeger namelijk heel wat af, zo ook
deze chocoladecake. Neem 250 gr. Zeeuwse
roomboter en meng dit met 250 gr. suiker. Voeg
er telkens een ei bij, 5 in totaal. Zeef 250 gr. bloem
boven de kom en spatel dit door het mengsel
heen plus 50 gr. cacao. Giet in een cakevorm en
bak 1 uur af op 160 graden. Leg na een half uur
even een stuk bakpapier op de cake om verbran
den te voorkomen. We smulden er allemaal van
en haalden ondertussen herinneringen op.
Ik weet nog precies welke tree van de trap
kraakt. Die sloeg ik over wanneer ik weer
eens te laat thuis kwam na het stappen
,,In de oorlog moest dat uit nood
zaak en werd het ook wel peekof
fie genoemd, nu is het weer he
lemaal terug", legt Harinck uit.
,,Ik vervoer mijn cichorei naar
Vanlerberghe in Passendale te
België. Daar verwerken ze het op
de ouderwetse, ambachtelijke
manier. Na het wassen worden
de wortelen in blokjes gesneden
en gedroogd. Dat duurt plusmi
nus drie dagen, daarna is het
poeder wat dus gebruikt wordt
voor een alternatieve koffie."
Mooie stoppel
Hij heeft het zelf nog niet ge
dronken, geeft Harinck volmon
dig toe. ,,Maar ik ben nu toch ook
wel benieuwd. Het telen van de
cichorei is voor mij interessant,
het geeft een mooie stoppel op
het land en is minder bewerke
lijk dan kool. Het is daarnaast
minder gevoelig voor ziektes en
er moeten minder bestrijdings
middelen op. De koffie van ci-
SP»
chorei schijnt erg gezond te zijn
trouwens. Het is voor het eerst
dat ik aan deze fabriek lever en
zoals het er nu naar uitziet gaan
er tien vrachtwagens vol cicho
rei richting België", zegt hij trots.
Halloween
Met het oog op Halloween ma
ken we een 'spicy pumpkin' kof
fie. Maak 300 gr. pompoenpuree
door stukken pompoen 30 min.
te roosteren in de oven en te pu
reren. Meng 1 tl. kaneel, V tl.
gemberpoeder, een snuf kruid
nagel en nootmuskaat. Verwarm
500 ml. melk en meng met alle
ingrediënten en doe alles in de
blender met 2 el. vanillesuiker.
Giet in kopjes en voeg er op het
laatst 120 ml. koffie (al dan niet
van cichorei) bij. Bestrooi met
pompoenkruiden.
GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021
pizza
Nog een dessert?
Ambiance
Prijs kwaliteit
KLOETINGE
Dick Harinck uit Kloetinge
oogst deze week de biologi
sche cichorei. Cichorei is een
ouderwets gewas dat ge
bruikt wordt om zoetstoffen
als inuline en fructose uit te
winnen, en het wordt gebruikt
om een koffie-vervanger mee
te maken zonder cafeïne.
Dick Harinck op zijn erf tussen de oogst cichorei.
FOTO MARCELLE DAVIDSE
- Margot Verhaagen