O O O Margot Vergroeid Gezond, biologisch en caffeïnevrij: koffie van chicorei is helemaal terug 11 huisgemaakte pesto, flinterdunne parma ham en rucola hoeft zich absoluut niet te schamen. Madre mia, een trots Toscaans restaurant zou dit gewoon serveren. ,,De dunne bodem is perfect. Erg goed gebakken. Ik eet zelfs de korstjes op, terwijl ik die nor maal laat liggen", smakt Lucia. Een kwart van de pizza blijft liggen. ,,Het is ook een enorme hap. Eigenlijk te veel." Kok Apostolis Spathis heeft het in de vin gers. Mijn ambachtelijke pasta met kip, pad denstoelen, truffel, room en parmezaan - tagliolini al freddo - is een heerlijk gerecht. Malse kip, beetgare lintpasta en een de cente dosering truffel, maar ook machtig door de room en kaas. En omdat het een berg is, wel een soort pasta obese. Als je een Italiaan de maat wil nemen, is het testen van de tiramisu en de panna cotta bijna plicht. De panna cotta is met echte va nille gemaakt, proeft Lucia. ,,De panna cotta is lekker. Jammer van de aardbeiensaus. Die hoort er niet bij en is alles overheersend zoet. Zonde!" Mijn tiramisu huist in een koffiekop van het formaat Franse café au lait. Een tobbe dus. Bijna de helft is een mengsel van mascarpone en slagroom. Je moet diep spitten om bij de lange vingers te komen. Qua smaak valt er niks te klagen, al had de koek in iets meer marsala mogen worden gedrenkt. Bij een espresso maken we de balans op: Mercato9 kookt vrijwel foutloos en komt dicht in de buurt van de echte Italiaanse keuken. De prijzen zijn re delijk, waardoor de gast kan genieten van een Grieks blijspel zonder daarvoor een fi nanciële crisis te ontketenen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het was dus echt de aller allerlaatste keer dat mijn ouders in hun oude huis op bezoek waren. Vanaf volgende week kan het echt niet meer. On danks dat mijn vader er tegenop zag, ging het heel goed en genoot hij zichtbaar van zijn oude stek. Hij was er al bijna 5 maanden niet geweest. De heer Parkinson ging ook mee natuurlijk, die hield zich wonder boven wonder gedeisd. Mijn moeder was er nog wel een paar keer geweest met mijn zus om spulletjes te halen. Nu ook weer vond ze nog schoteltjes, een boek en een ver dwaalde vaas. Toch een gek idee dat een plek waarmee je zo vergroeid bent in je bloed gaat zitten. Ik weet nog precies welke tree van de trap kraakt. Die sloeg ik over wanneer ik weer eens te laat thuis kwam na het stappen. Het geluid van de verschillende deu ren herken ik ook uit duizenden. De geur van mijn zolderkamer is onmiskenbaar verbonden met mijn jeugd en ik heb die geur nog nooit er gens anders geroken. Natuurlijk heeft mijn moe der er spijt dat ze er niet langer konden wonen. Al is het op hun nieuwe stek goed geregeld, het haalt het bij lange na niet bij hun eigen huis. Op de zorg na dan natuurlijk. Tsja, ik kijk graag vooruit en ben dankbaar voor wat er was en dat zij er nog zijn. In de keukenkast vond ik nog een oud recept. We bakten vroeger namelijk heel wat af, zo ook deze chocoladecake. Neem 250 gr. Zeeuwse roomboter en meng dit met 250 gr. suiker. Voeg er telkens een ei bij, 5 in totaal. Zeef 250 gr. bloem boven de kom en spatel dit door het mengsel heen plus 50 gr. cacao. Giet in een cakevorm en bak 1 uur af op 160 graden. Leg na een half uur even een stuk bakpapier op de cake om verbran den te voorkomen. We smulden er allemaal van en haalden ondertussen herinneringen op. Ik weet nog precies welke tree van de trap kraakt. Die sloeg ik over wanneer ik weer eens te laat thuis kwam na het stappen ,,In de oorlog moest dat uit nood zaak en werd het ook wel peekof fie genoemd, nu is het weer he lemaal terug", legt Harinck uit. ,,Ik vervoer mijn cichorei naar Vanlerberghe in Passendale te België. Daar verwerken ze het op de ouderwetse, ambachtelijke manier. Na het wassen worden de wortelen in blokjes gesneden en gedroogd. Dat duurt plusmi nus drie dagen, daarna is het poeder wat dus gebruikt wordt voor een alternatieve koffie." Mooie stoppel Hij heeft het zelf nog niet ge dronken, geeft Harinck volmon dig toe. ,,Maar ik ben nu toch ook wel benieuwd. Het telen van de cichorei is voor mij interessant, het geeft een mooie stoppel op het land en is minder bewerke lijk dan kool. Het is daarnaast minder gevoelig voor ziektes en er moeten minder bestrijdings middelen op. De koffie van ci- SP» chorei schijnt erg gezond te zijn trouwens. Het is voor het eerst dat ik aan deze fabriek lever en zoals het er nu naar uitziet gaan er tien vrachtwagens vol cicho rei richting België", zegt hij trots. Halloween Met het oog op Halloween ma ken we een 'spicy pumpkin' kof fie. Maak 300 gr. pompoenpuree door stukken pompoen 30 min. te roosteren in de oven en te pu reren. Meng 1 tl. kaneel, V tl. gemberpoeder, een snuf kruid nagel en nootmuskaat. Verwarm 500 ml. melk en meng met alle ingrediënten en doe alles in de blender met 2 el. vanillesuiker. Giet in kopjes en voeg er op het laatst 120 ml. koffie (al dan niet van cichorei) bij. Bestrooi met pompoenkruiden. GO VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 pizza Nog een dessert? Ambiance Prijs kwaliteit KLOETINGE Dick Harinck uit Kloetinge oogst deze week de biologi sche cichorei. Cichorei is een ouderwets gewas dat ge bruikt wordt om zoetstoffen als inuline en fructose uit te winnen, en het wordt gebruikt om een koffie-vervanger mee te maken zonder cafeïne. Dick Harinck op zijn erf tussen de oogst cichorei. FOTO MARCELLE DAVIDSE - Margot Verhaagen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39