10 Mercato9 in Terneuzen zegt een 'authentiek' Italiaans restaurant te zijn, maar de uitbaters zijn Grieken. Belanden we in een Griekse tragedie of een bella commedia? A tavola! ETEN MERCATO9 IN TERNEUZEN Alex Grigoriou en Christos Sakel- lariou zijn bekenden in de Ter- neuzense gastronomie. Al jaar en dag drijven ze aan de Markt het Griekse restaurant Delphi. Alex' ouders begonnen dat 36 jaar geleden. Vorig jaar kochten ze het failliete restaurant Bella Italia, dat bijna tegen Delphi aanschurkt. Ook het belendende reisbureau werd ingelijfd. De twee aanwinsten werden samengevoegd tot één groot restaurant. Alex: „Eigenlijk hebben we dit pand gekocht als investering, maar op een gegeven moment besloten we er zelf maar een Italiaans restaurant te beginnen." Door de horecasluiting in het voorjaar van 2020 kon Mercato Nove, dat vertaald gewoon Markt 9 betekent, pas in juni open. De Griekse eigenaren hadden zich al in de Italiaanse keu ken verdiept. Ze kochten ook een hout ge stookte steenoven om de ideale pizza te kun- nen bereiden. Mercato9 afficheert zich als een ristorante ori- ginale. Om uit te vissen of dat bluf of de kei harde waarheid is, neem ik deze avond een paard van Troje mee: fijnproever Lucia, die half Italiaans en ook nog eens kookgek is. Het interieur met lichte bruintinten, platte pla fonnières en comfortabele kuipjes in camel en aquamarijn bevalt haar wel. Voor een dinsdag avond zit het aardig vol, met zowaar een ver jaardagsfeestje dat wordt opgeluisterd met een vuurspuwend dessert. Gelukkig dooft dat de service aan ons tafeltje niet. Grigoriou en ser veerster Esmée van Campenhout zijn van de attente soort. Het tempo in de bediening is ook uitstekend. En alles met een glimlach. Bravo! We trappen af met een klassieker: vitello ton- nato, een combinatie van dunne plakjes kalfs vlees en een romige saus waarin tonijn de eer ste viool speelt. Mercato9 serveert dat op wa genwiel grote borden. Acht plakjes vlees, ge topt met tonijnsaus. In het midden een hand vol rucola en als garnituur mini tomaatjes in drie kleuren, radijs én een paar appelkapper tjes die het gerecht laten zwieren. De kok heeft wel rijkelijk met de paprikapoederbus geschud, maar dat vergeven we hem. ,,Het vlees is mooi mals en de tonijncrème fijn van smaak en niet té zout. Bij elkaar is het precies goed. Je kunt er niet zoveel fout aan doen, maar dit bord is gewoon goed uitgevoerd", re censeert Lucia. Mijn tafeldame als ook uw eetdetective heb ben in Italië al menig pizza uit de steenoven verorberd. Dun, bros, zonde wagonlading kaas of plasjes vet. Het tegenovergestelde van de gemiddelde afhaalpizza. De pizza burrata met HETMENU DE REKENING VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO Apostolis Spathis aan de slag in de keu ken van Mercato9 in Terneuzen waar hij Gamberoni bereidt: gamba's met pasta, room, pepers, knof look en saffraan. Mercato9 bakt een perfecte Frank Balkenende Zit je leuk bij de Terneuzense Italiaan? Hoe is het voorgerecht? De hoofdgerechten op hetzelfde niveau? Pasta gamberoni. FOTO'S GIANNI AGOSTI Mede-eigenaar Alex Grigoriou. Het goedkoopste voorgerecht bij Mercato9 is foca- ccia met olijven en tomatenpesto (8 euro). Het duurste is de vitello tonnato (13,00) of de anti- pasti misto voor 2 personen (26,00). Pasta's beginnen bij 14,00 euro (bo- lognese) en lopen op tot 19 euro (frutti di mare). Piz za's zijn er van 10,50 tot 17,50. Vlees- en visge rechten doen 20,00 tot 24,50 euro. Er is ook een kindermenu. 2 bruiswater 4,40 2 glazen wijn 8,20 2 vitello tonnato 26,00 1 pasta kip truffel 17,00 1 pizza burrata 16,50 1 tiramisu 7,50 1 panna cotta 8,00 1 espresso 2,30 TOTAAL: 89,90 Mercato9 Markt 9

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38