10
Mercato9 in
Terneuzen zegt
een 'authentiek'
Italiaans
restaurant te zijn,
maar de uitbaters
zijn Grieken.
Belanden we in
een Griekse
tragedie of een
bella commedia?
A tavola!
ETEN
MERCATO9 IN TERNEUZEN
Alex Grigoriou en Christos Sakel-
lariou zijn bekenden in de Ter-
neuzense gastronomie. Al jaar en
dag drijven ze aan de Markt het
Griekse restaurant Delphi. Alex'
ouders begonnen dat 36 jaar geleden. Vorig
jaar kochten ze het failliete restaurant Bella
Italia, dat bijna tegen Delphi aanschurkt. Ook
het belendende reisbureau werd ingelijfd. De
twee aanwinsten werden samengevoegd tot
één groot restaurant. Alex: „Eigenlijk hebben
we dit pand gekocht als investering, maar op
een gegeven moment besloten we er zelf maar
een Italiaans restaurant te beginnen."
Door de horecasluiting in het voorjaar van
2020 kon Mercato Nove, dat vertaald gewoon
Markt 9 betekent, pas in juni open. De Griekse
eigenaren hadden zich al in de Italiaanse keu
ken verdiept. Ze kochten ook een hout ge
stookte steenoven om de ideale pizza te kun-
nen bereiden.
Mercato9 afficheert zich als een ristorante ori-
ginale. Om uit te vissen of dat bluf of de kei
harde waarheid is, neem ik deze avond een
paard van Troje mee: fijnproever Lucia, die
half Italiaans en ook nog eens kookgek is. Het
interieur met lichte bruintinten, platte pla
fonnières en comfortabele kuipjes in camel en
aquamarijn bevalt haar wel. Voor een dinsdag
avond zit het aardig vol, met zowaar een ver
jaardagsfeestje dat wordt opgeluisterd met een
vuurspuwend dessert. Gelukkig dooft dat de
service aan ons tafeltje niet. Grigoriou en ser
veerster Esmée van Campenhout zijn van de
attente soort. Het tempo in de bediening is
ook uitstekend. En alles met een glimlach.
Bravo!
We trappen af met een klassieker: vitello ton-
nato, een combinatie van dunne plakjes kalfs
vlees en een romige saus waarin tonijn de eer
ste viool speelt. Mercato9 serveert dat op wa
genwiel grote borden. Acht plakjes vlees, ge
topt met tonijnsaus. In het midden een hand
vol rucola en als garnituur mini tomaatjes in
drie kleuren, radijs én een paar appelkapper
tjes die het gerecht laten zwieren. De kok
heeft wel rijkelijk met de paprikapoederbus
geschud, maar dat vergeven we hem. ,,Het
vlees is mooi mals en de tonijncrème fijn van
smaak en niet té zout. Bij elkaar is het precies
goed. Je kunt er niet zoveel fout aan doen,
maar dit bord is gewoon goed uitgevoerd", re
censeert Lucia.
Mijn tafeldame als ook uw eetdetective heb
ben in Italië al menig pizza uit de steenoven
verorberd. Dun, bros, zonde wagonlading kaas
of plasjes vet. Het tegenovergestelde van de
gemiddelde afhaalpizza. De pizza burrata met
HETMENU
DE REKENING
VRIJDAG 29 OKTOBER 2021 GO
Apostolis Spathis
aan de slag in de keu
ken van Mercato9 in
Terneuzen waar hij
Gamberoni bereidt:
gamba's met pasta,
room, pepers, knof
look en saffraan.
Mercato9 bakt een perfecte
Frank Balkenende
Zit je leuk bij de Terneuzense Italiaan?
Hoe is het voorgerecht?
De hoofdgerechten op hetzelfde niveau?
Pasta
gamberoni.
FOTO'S GIANNI AGOSTI
Mede-eigenaar Alex
Grigoriou.
Het goedkoopste
voorgerecht bij
Mercato9 is foca-
ccia met olijven en
tomatenpesto (8
euro). Het duurste
is de vitello tonnato
(13,00) of de anti-
pasti misto voor 2
personen (26,00).
Pasta's beginnen
bij 14,00 euro (bo-
lognese) en lopen
op tot 19 euro
(frutti di mare). Piz
za's zijn er van
10,50 tot 17,50.
Vlees- en visge
rechten doen
20,00 tot 24,50
euro. Er is ook een
kindermenu.
2 bruiswater
4,40
2 glazen wijn
8,20
2 vitello tonnato
26,00
1 pasta kip truffel
17,00
1 pizza burrata
16,50
1 tiramisu
7,50
1 panna cotta
8,00
1 espresso
2,30
TOTAAL:
89,90
Mercato9
Markt 9