Geen voedselwoestijn maar juist bloemen en vlinders 7 c Jonge theesommelier Stephanie Meijer in de ban van thee Ruiken, slurpen, door de mond en over de tong laten rollen. Nee, we hebben het niet over wijn maar over thee. Een kijkje in de glazen pot van Stephanie Meijer. Theesommelier. f ^B voor thee ml wil je? Zoet, Uu wat hartig, Wm Wm kruidig of ^m ^m wat frisser?'', vraagt de Souburgse Stephanie Meijer. Tja, 'doe maar wat' is hier geen antwoord. ,,Dus iets fris-pit tigs, een energieboost?" De jonge theesommelier aarzelt niet en gaat aan de slag. Het wordt een green lime ginger organic tea. Inderdaad, de gember en limoen geven zowel de pittige als frisse smaak. Stephanie Meijer kan zich sinds een jaar theesom- melier noemen. ,,Maar ik ben nog een 'jonge' hoor, heb nog veel te leren.'' Misschien is zij, net als de theeplant, ook na een jaar ofvier tot zes gerijpt. De plant heeft die tijd nodig voor de eerste goede oogst, vertelt de Souburgse. Een van de vele theeweetjes die zij spuit. Maar wat is een theesomme- lier eigenlijk? Theekaart De Nationale Beroepengids ver meldt: 'De theesommelier heeft zich gespecialiseerd in thee en alle thee-en-spijs combinaties. Koopt thee in, maakt een theekaart en geeft de gasten advies over welke thee het best past bij welk gerecht'. Stephanie lacht: ,,Ja, dat zou ik su per vinden. In een restaurant wer ken als theesommelier. Maar dat is in Zeeland nog niet mogelijk.'' ,,Deze opleiding leek me wel wat en ik ben gewoon begonnen. Het kon gelukkig prima naast mijn baan. Mijn bedrijfje Tea time is gaandeweg gegroeid. Met work shops, theeverkoop en later ook andere artikelen via mijn web shop. Kopjes, theepotten, ca- deaus.'' ,,Ik vind het heerlijk om over thee te vertellen. Dit is eigen lijk een uitgegroeide hobby. Ik was altijd al een echte theeleut en wilde er meer over weten. De her komst, de planten, oogst, soorten, smaken. Noem maar op. Dat zit ook wel in mij, nieuwe dingen le ren, uitdagingen aangaan.'' Met verse thee kan meer ,,Je ziet dat er steeds ook buitens huis meer thee gedronken wordt. Verse muntthee of gemberthee is helemaal in, maar dat is officieel eigenlijk geen thee. Verder krijg je in de horeca vaak nog een zakje. Dat is niet slecht, maar met verse thee kun je veel meer. Mixen, krui den of vruchten toevoegen, expe rimenteren. Dat raad ik ook aan. Varieer, probeer eens wat anders. Voeg bijvoorbeeld in de herfst en winter eens een steranijs toe, of Ik was altijd al een echte theeleut een kaneelstokje.'' ,,Zwarte thee en groene thee kennen de meesten wel, witte thee ook nog wel. Maar gele thee al minder. Net als oolong thee - van de toppen van de theeplant- of pu erh. Allemaal van de theeplant ca melia sinensis of de camelia assa- mica, maar ze krijgen na de pluk verschillende behandelingen. Pu erh is wat steviger, wranger. Iets voor koffieliefhebbers. Groene thee is lekker bij salades, rijst en vis. Witte thee, bijvoorbeeld jas mijnthee, past wel bij kipgerech ten. Zwarte thee gaat goed met rood vlees of zoete nagerechten sa- men. Maar het is een kwestie van smaak. Net als bij wijn.'' Geen kokend water Het geheim van een goede kop thee? ,,Verse thee gezet met bron water, dat is zachter dan kraanwa ter. Verwarm de theepot voor en laat de blaadjes er even in 'ade men' voor je water opgiet. Geen kokend water, maar tussen de 70 en 85 graden. Zuurstof is weg uit kokend water. Geef thee de tijd om te trekken. Minimaal zo'n drie minuutjes. Geniet er dan van. Ruik, proef. Laat het over je tong rollen.'' Hij belooft dat ook in tijden van droogte er voor die bomen gezorgd wordt. Meer bomen is volgens hem goed voor de natuur omdat tal van dieren in en rondom bomen leven. Ook produceren ze door hun grote bladmassa veel zuurstof en geven ze veel schaduw. Hierdoor zijn grote bomen waardevol. Meer vlinders en insecten is een ander streven om ervoor te zorgen dat de natuur wordt versterkt. Be gin vorig jaar werd op het Bastion in Veere een een vlinderidylle aange legd, een veldje vol bloemen en kruiden die interessant zijn voor vlinders en bijen. Voor hun dage lijkse kost zijn ze afhankelijk van nectar en stuifmeel. Dat vinden ze in bloemen. Voor een flink deel van die insec ten is Nederland echter een voed- selwoestijn: het is prachtig groen maar bloemarm. Door de aanleg van de vlinder-idylles ontstaan er een soort oasen waar ze hun voed sel vinden. Die idylle was direct succesvol. Heel wat vlinders en an dere insecten waren daar te vinden toen de bloemen in Veere in bloei stonden. Werkgroep Samen met de werkgroep vlinders en libellen Walcheren en de inwo ners wil het Veerse college meer vlinder-idylles aanleggen. ,,Hier- mee versterken we ook de biodiver siteit." Het gemeentebestuur stelt in elke kern, waar mogelijk, een stuk openbare ruimte ter beschikking en draagt bij aan de inrichting en het beheer. WA DINSDAG 26 OKTOBER 2021 'Laat het over je tong rollen' Annemarie Zevenbergen Oost-Souburg - Stephanie Meijer, theesommelier DOMBURG Meer bomen en meer vlinders en bijen. Dat is iets wat het da gelijks bestuur van de gemeente Veere wil. We willen elk jaar zeker honderd bomen planten, aldus wethouder Pieter Wisse (CDA). ,,Dat gaan we doen om de groene uitstraling van de ge meente te versterken. Ook om de biodiversiteit te vergroten." - Emile Calon Begin 2020 werd bij Veere de eerste vlinder-idylle aangelegd. foto LEX DE MEESTER Theesommelier Stephanie Meijer met een theedispenser voor een kop thee op maat. foto dirkjan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39