Geen voedselwoestijn maar juist bloemen en vlinders
7
c Jonge theesommelier Stephanie Meijer in de ban van thee
Ruiken, slurpen, door de mond
en over de tong laten rollen.
Nee, we hebben het niet over
wijn maar over thee. Een kijkje
in de glazen pot van Stephanie
Meijer. Theesommelier.
f ^B voor thee
ml wil je? Zoet,
Uu wat hartig,
Wm Wm kruidig of
^m ^m wat frisser?'',
vraagt de Souburgse Stephanie
Meijer. Tja, 'doe maar wat' is hier
geen antwoord. ,,Dus iets fris-pit
tigs, een energieboost?" De jonge
theesommelier aarzelt niet en gaat
aan de slag.
Het wordt een green lime ginger
organic tea. Inderdaad, de gember
en limoen geven zowel de pittige
als frisse smaak. Stephanie Meijer
kan zich sinds een jaar theesom-
melier noemen. ,,Maar ik ben nog
een 'jonge' hoor, heb nog veel te
leren.'' Misschien is zij, net als de
theeplant, ook na een jaar ofvier
tot zes gerijpt. De plant heeft die
tijd nodig voor de eerste goede
oogst, vertelt de Souburgse. Een
van de vele theeweetjes die zij
spuit. Maar wat is een theesomme-
lier eigenlijk?
Theekaart
De Nationale Beroepengids ver
meldt: 'De theesommelier heeft
zich gespecialiseerd in thee en alle
thee-en-spijs combinaties. Koopt
thee in, maakt een theekaart en
geeft de gasten advies over welke
thee het best past bij welk gerecht'.
Stephanie lacht: ,,Ja, dat zou ik su
per vinden. In een restaurant wer
ken als theesommelier. Maar dat is
in Zeeland nog niet mogelijk.''
,,Deze opleiding leek me wel
wat en ik ben gewoon begonnen.
Het kon gelukkig prima naast mijn
baan. Mijn bedrijfje Tea time is
gaandeweg gegroeid. Met work
shops, theeverkoop en later ook
andere artikelen via mijn web
shop. Kopjes, theepotten, ca-
deaus.'' ,,Ik vind het heerlijk om
over thee te vertellen. Dit is eigen
lijk een uitgegroeide hobby. Ik was
altijd al een echte theeleut en
wilde er meer over weten. De her
komst, de planten, oogst, soorten,
smaken. Noem maar op. Dat zit
ook wel in mij, nieuwe dingen le
ren, uitdagingen aangaan.''
Met verse thee kan meer
,,Je ziet dat er steeds ook buitens
huis meer thee gedronken wordt.
Verse muntthee of gemberthee is
helemaal in, maar dat is officieel
eigenlijk geen thee. Verder krijg je
in de horeca vaak nog een zakje.
Dat is niet slecht, maar met verse
thee kun je veel meer. Mixen, krui
den of vruchten toevoegen, expe
rimenteren. Dat raad ik ook aan.
Varieer, probeer eens wat anders.
Voeg bijvoorbeeld in de herfst en
winter eens een steranijs toe, of
Ik was altijd al een
echte theeleut
een kaneelstokje.''
,,Zwarte thee en groene thee
kennen de meesten wel, witte
thee ook nog wel. Maar gele thee al
minder. Net als oolong thee - van
de toppen van de theeplant- of pu
erh. Allemaal van de theeplant ca
melia sinensis of de camelia assa-
mica, maar ze krijgen na de pluk
verschillende behandelingen. Pu
erh is wat steviger, wranger. Iets
voor koffieliefhebbers. Groene
thee is lekker bij salades, rijst en
vis. Witte thee, bijvoorbeeld jas
mijnthee, past wel bij kipgerech
ten. Zwarte thee gaat goed met
rood vlees of zoete nagerechten sa-
men. Maar het is een kwestie van
smaak. Net als bij wijn.''
Geen kokend water
Het geheim van een goede kop
thee? ,,Verse thee gezet met bron
water, dat is zachter dan kraanwa
ter. Verwarm de theepot voor en
laat de blaadjes er even in 'ade
men' voor je water opgiet. Geen
kokend water, maar tussen de 70
en 85 graden. Zuurstof is weg uit
kokend water. Geef thee de tijd
om te trekken. Minimaal zo'n drie
minuutjes. Geniet er dan van.
Ruik, proef. Laat het over je tong
rollen.''
Hij belooft dat ook in tijden van
droogte er voor die bomen gezorgd
wordt. Meer bomen is volgens hem
goed voor de natuur omdat tal van
dieren in en rondom bomen leven.
Ook produceren ze door hun
grote bladmassa veel zuurstof en
geven ze veel schaduw. Hierdoor
zijn grote bomen waardevol.
Meer vlinders en insecten is een
ander streven om ervoor te zorgen
dat de natuur wordt versterkt. Be
gin vorig jaar werd op het Bastion in
Veere een een vlinderidylle aange
legd, een veldje vol bloemen en
kruiden die interessant zijn voor
vlinders en bijen. Voor hun dage
lijkse kost zijn ze afhankelijk van
nectar en stuifmeel. Dat vinden ze
in bloemen.
Voor een flink deel van die insec
ten is Nederland echter een voed-
selwoestijn: het is prachtig groen
maar bloemarm. Door de aanleg
van de vlinder-idylles ontstaan er
een soort oasen waar ze hun voed
sel vinden. Die idylle was direct
succesvol. Heel wat vlinders en an
dere insecten waren daar te vinden
toen de bloemen in Veere in bloei
stonden.
Werkgroep
Samen met de werkgroep vlinders
en libellen Walcheren en de inwo
ners wil het Veerse college meer
vlinder-idylles aanleggen. ,,Hier-
mee versterken we ook de biodiver
siteit."
Het gemeentebestuur stelt in
elke kern, waar mogelijk, een stuk
openbare ruimte ter beschikking
en draagt bij aan de inrichting en
het beheer.
WA DINSDAG 26 OKTOBER 2021
'Laat het over je tong rollen'
Annemarie Zevenbergen
Oost-Souburg
- Stephanie Meijer,
theesommelier
DOMBURG
Meer bomen en meer vlinders
en bijen. Dat is iets wat het da
gelijks bestuur van de gemeente
Veere wil. We willen elk jaar
zeker honderd bomen planten,
aldus wethouder Pieter Wisse
(CDA). ,,Dat gaan we doen om
de groene uitstraling van de ge
meente te versterken. Ook om
de biodiversiteit te vergroten."
- Emile Calon
Begin 2020 werd bij Veere de eerste vlinder-idylle aangelegd. foto
LEX DE MEESTER
Theesommelier Stephanie Meijer met een theedispenser voor een kop thee op maat. foto dirkjan gjeltema