Even geen lamsoor uit Saeftinghe II Sportvissers in het haventje van Paal uiten hun zorgen over PFAS-vervuiling Theo Giele Paal Lamsoor is er eind oktober nog genoeg in Saeftinghe. En hier en daar piekt zelfs nog een groen sprietje zeekraal uit boven de slikkerige grond. De zee groenten zijn een geliefde delicatesse, maar sinds de berichten over de ver vuiling van dit deel van de Wester schelde laat Piet Scheerders uit Hulst deze zilte zaligheden even staan. „Vanaf het moment dat ik las over de PFAS komt geen zelfgesneden zee kraal en lamsoor uit Saeftinghe meer bij ons op tafel. We aten het wel een paar keer per week, de eerste lamsoor in april of mei en de zeekraal een maandje later. Heerlijk, maar nu even niet", zegt de Hulstenaar. Veilig? Is het eten van voedsel uit de Wester schelde wel veilig? Die vraag wacht al maanden op antwoord. Het RIVM kan het nog niet geven. Het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis Na het wegen van de vis praten Han Cappon en Peter de Kort nog wat na. Cappon is er nog 'redelijk gerust op', maar De Kort maakt zich toch serieus Het gaat niet alleen om PFAS. Wij zijn met de Schelde begaan en willen graag weten wat er aan de hand is zorgen. De gevangen vis ziet er op het oog gezond uit. Anders dan dertig, veertig jaar geleden toen vissen uit de Westerschelde onder de zweren en gezwellen zaten. Ze wijzen naar de in dustrie van Antwerpen die in de verte opdoemt. In Vlaanderen worden te gemakkelijk vergunningen afgegeven, is hun indruk. Een tv-uitzending over onderbezette Vlaamse milieudien sten voedde het wantrouwen. ,,Het gaat niet alleen om PFAS", zegt Piet Scheerders. ,,We willen graag we ten wat er aan de hand is. Want wij zijn begaan met de Schelde. En dan wil je dat het goed gaat met de Schelde." raadt het instituut af, maar vis, garna len of zeegroenten uit het zoute en brakke water van de Schelde? Tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen woensdag in Middelburg hoorden provinciebestuurders tot hun verba zing en ergernis dat nog geen onder zoek was gestart, omdat er nog geen opdracht voor was gegeven. Prachtige grote vis Scheerders' boot ligt in het getijden- haventje van Paal, aan de rand van Het Verdronken Land. De watersportver- eniging Saeftinghe houdt een viswed strijd. De bootjes brengen eind van de middag de vangst aan de wal. Marc Scheerders stapt op de steiger. Hij laat zien wat hij heeft gevangen in de Wes- terschelde. Hij legt een forse bot neer op de steiger. Een prachtige vis en ze ker niet de jongste. ,,Zeker al een jaar of tien oud", schatten de vissers in. Bot is niet zo'n geliefde consumptievis, zoals de zeebaars die een andere visser heeft weten te verschalken. ,,Maar er zijn zeker nog mensen die bot eten", weet Piet Scheerders. It maandag 25 oktober 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl Is voedsel uit het oostelijk deel van de Westerschelde komt nog te ver trouwen? Sportvissers in het haven tje van Paal zijn ongerust of hebben op zijn minst twijfels over de gevol gen van de PFAS-vervuiling. -Piet Scheerders, sportvisser Marc Scheerders met een flinke bot. Een bot, gevangen in het oostelijk deel van de Westerschelde. Het wegen van de visvangst voor het wedstrijdklassement. Piet Scheerders (rechts) kijkt toe: ,,Heerlijk, maar nu even niet." FOTO'S ANNE HANA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 21