Pompoenen om te eten, voor de sier, of om uit te hollen Met een pompoen kun je zo veel meer dan enge gezichten knutselen voor Halloween volgend weekend. Welke soorten zijn er, en waar kun je ze het best voor gebruiken? 27 JEROEN KREULE Zachte halloweenpompoen Hij is groot, rond en oranje: de halloween pompoen. De ideale heeft een doorsnede van 20 a 25 centimeter, zegt Menno van der Zweep van de Pompoenwinkel in het Zeeuwse Geersdijk. Eetbaar? ,,Op zich wel, maar ik raad het niet aan: deze soort is heel waterig. Maar door het zachte vruchtvlees en de schil is hij heel geschikt om uit te hollen en er gezichten van te maken.'' Voor het kerven van een figuur kun je het beste een kartelmes gebruiken. Tip: doe dit vlak voor Halloween, want een uitgeholde pompoen gaat snel rotten. Eetbaar: van fles tot groen De meest gangbare eetpompoen is de hok kaido, afkomstig van het gelijknamige Japanse eiland. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is door de Amerikanen naar Hokkaido gebracht. Deze pompoen heeft een oranjerode kleur met een milde, zoete, nootachtige smaak. Mede door de mooie kleur is hij ideaal voor het maken van soep, zegt Menno van der Zweep. Minder bekend is de groene pompoen van het kabocha-type, maar die is volgens hem wel de lekkerste. ,,Deze pompoen is heer lijk zoet en iets minder vochtig dan de nor male, oranje eetpompoen. Kwartiertje in de airfryer of oven op 200 graden, beetje olie, peper, zout en eventueel paprikapoeder eroverheen: heerlijk.'' Ander eetbare soorten zijn onder meer de but ternut of flespompoen (flesvormig, beige schil en oranje van binnen), muskaat pompoen (afgeplat, rond, breed en geribd, donkergeel vruchtvlees), de spaghettipompoen (ovaal en bleek geel met dradig vruchtvlees) en de patisson (wit, groen of geel en heeft neutrale smaak als courgette). Koken met of zonder schil In principe mét, zegt Van der Zweep. ,,Voor de meeste pompoengerechten is het niet nodig om ze te schillen. Het scheelt een hoop werk. De schil wordt zacht tijdens het koken. Je maalt de boel eenvoudig tot moes. Bovendien is de 'De halloweenpompoen is eetbaar maar ik raad het niet aan, de soort is heel waterig' schil rijk aan voedingsstoffen.'' Ook als je pompoenreepjes of blokjes wilt, hoefje niet te schillen: de schil zorgt juist voor een stevige, aangename 'bite'. ft Als Van der Zweep een groene kabocha voor de soep gebruikt, maakt hij een uitzondering. De reden: het oog wil ook wat. ,,Als je de schil niet verwij dert, krijg je een bruine soep. Zonder schil wordt de soep goudgeel. Dat ziet er een stuk aantrekkelijker uit.'' Ook de butternut of flespompoen kun je om die reden even schillen voor gebruik in risotto. Wat te doen met de pitten De pitten van de hokkaido en andere eet bare pompoenen zijn ook eetbaar. Het nadeel is dat de pitten zijn voorzien van een zaadlijst. Je moet ze een voor een pel len, een heel karwei. Maar waar komen de pitten voor pompoenpitbrood, muesli- mengsels of saladegarnering dan vandaan? Uit Oostenrijk, aldus Van der Zweep. Het gaat om groene pitten uit de oliepompoen. ,,Deze pompoen is naaktzadig, zoals dat heet. Die hoef je niet te pellen.'' De pitten van deze Gleisdorfer Ölkürbis pompoen worden ook wel het groene goud genoemd. Van deze pitten wordt ook olie gemaakt. Pompoenpitolie - met nootach tige smaak en een groene kleur - wordt koud geperst waardoor de voedingswaar den behouden blijven. De spijsolie is rijk aan vitaminen en mineralen en wordt ge bruikt voor salades, soep, warme groenten en vis. Deze olie is niet geschikt om in te bakken. Zelf kweken in het voorjaar Het kweken van pompoenen is vrij een voudig. Vanaf half april kun je pompoen binnenshuis zaaien, vanaf half mei kun je ze buiten planten. De planten kunnen op elke grond groeien, behalve op zure zand grond. Houd er wel reke ning mee dat ze veel ruimte nodig hebben. Pompoen- planten hebben zeker in het begin veel wa ter nodig en houden van een plekje in de zon of halfschaduw. Let op: wie de zaden gebruikt van de pompoen van vorig jaar en die na het dro gen vervolgens zaait, kan bedrogen uitko men: de pompoenbloem wordt door bijen bestoven, waardoor verschillende pompoe nen met elkaar kruisen. Van der Zweep: ,,Omdat het kruisbestui- 'De schil wordt zacht tijdens het koken. Bovendien is die rijk aan voedingsstoffen' vers zijn, is het resultaat vaak anders dan je verwacht. Ik raad aan om raszuivere zaden te kopen bij een tuincentrum als je ze zelf wilt kweken.'' Sierpompoenen Ze zijn geel, oranje, groen. Of een combina tie daarvan. Mooi rond, een beetje plat of in de vorm van een fles. Met of zonder stre pen, stippen of ribbels. Wie op het internet zoekt naar afbeeldingen van sierpompoe- nen, ontdekt dat geen sierpompoen het zelfde is. De familie Van der Zweep kweekt zo'n 150.000 pompoenen per jaar, waarvan 90 procent sierpompoenen. ,,We hebben de meeste sierpompoenen zelf ontwikkeld door kruisingen te maken.'' Sommige sierpompoenen zijn eetbaar, maar er zijn ook soorten die giftig kunnen zijn. GO ZATERDAG 23 OKTOBER 2021 De schil mag blijven FOTO'S GETTY IMAGES - MENNO VAN DER ZWEEP - MENNO VAN DER ZWEEP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75