Pompoenen om te eten, voor de sier, of om uit te hollen
Met een pompoen kun je zo veel meer dan enge
gezichten knutselen voor Halloween volgend
weekend. Welke soorten zijn er, en waar kun je
ze het best voor gebruiken?
27
JEROEN KREULE
Zachte halloweenpompoen
Hij is groot, rond en oranje: de halloween
pompoen. De ideale heeft een doorsnede
van 20 a 25 centimeter, zegt Menno van der
Zweep van de Pompoenwinkel in het
Zeeuwse Geersdijk. Eetbaar? ,,Op zich wel,
maar ik raad het niet aan: deze soort is heel
waterig. Maar door het zachte vruchtvlees
en de schil is hij heel geschikt om uit te
hollen en er gezichten van te maken.''
Voor het kerven van een figuur kun je het
beste een kartelmes gebruiken. Tip: doe dit
vlak voor Halloween, want een uitgeholde
pompoen gaat snel rotten.
Eetbaar: van fles tot groen
De meest gangbare eetpompoen is de hok
kaido, afkomstig van het gelijknamige
Japanse eiland. Hij komt oorspronkelijk uit
Zuid-Amerika en is door de Amerikanen
naar Hokkaido gebracht. Deze pompoen
heeft een oranjerode kleur met een milde,
zoete, nootachtige smaak.
Mede door de mooie
kleur is hij ideaal voor
het maken van soep,
zegt Menno van der
Zweep.
Minder bekend is de
groene pompoen van
het kabocha-type, maar die is volgens hem
wel de lekkerste. ,,Deze pompoen is heer
lijk zoet en iets minder vochtig dan de nor
male, oranje eetpompoen. Kwartiertje in
de airfryer of oven op 200 graden, beetje
olie, peper, zout en eventueel
paprikapoeder eroverheen:
heerlijk.''
Ander eetbare soorten
zijn onder meer de but
ternut of flespompoen
(flesvormig, beige
schil en oranje van
binnen), muskaat
pompoen (afgeplat,
rond, breed en geribd,
donkergeel vruchtvlees), de
spaghettipompoen (ovaal en bleek
geel met dradig vruchtvlees) en de patisson
(wit, groen of geel en heeft neutrale smaak
als courgette).
Koken met of zonder schil
In principe mét, zegt Van der Zweep. ,,Voor
de meeste pompoengerechten is het niet
nodig om ze te schillen.
Het scheelt een hoop
werk. De schil wordt
zacht tijdens het koken. Je
maalt de boel eenvoudig
tot moes. Bovendien is de
'De halloweenpompoen is
eetbaar maar ik raad het niet
aan, de soort is heel waterig'
schil rijk aan voedingsstoffen.'' Ook als je
pompoenreepjes of blokjes wilt, hoefje
niet te schillen: de schil zorgt juist voor een
stevige, aangename 'bite'.
ft Als Van der Zweep een groene kabocha
voor de soep gebruikt, maakt hij een
uitzondering. De reden: het oog wil
ook wat. ,,Als je de schil niet verwij
dert, krijg je een bruine soep. Zonder
schil wordt de soep goudgeel. Dat ziet
er een stuk aantrekkelijker uit.''
Ook de butternut of flespompoen
kun je om die reden even schillen voor
gebruik in risotto.
Wat te doen met de pitten
De pitten van de hokkaido en andere eet
bare pompoenen zijn ook eetbaar. Het
nadeel is dat de pitten zijn voorzien van
een zaadlijst. Je moet ze een voor een pel
len, een heel karwei. Maar waar komen de
pitten voor pompoenpitbrood, muesli-
mengsels of saladegarnering dan vandaan?
Uit Oostenrijk, aldus Van der Zweep. Het
gaat om groene pitten uit de oliepompoen.
,,Deze pompoen is naaktzadig, zoals dat
heet. Die hoef je niet te pellen.''
De pitten van deze Gleisdorfer Ölkürbis
pompoen worden ook wel het groene goud
genoemd. Van deze pitten wordt ook olie
gemaakt. Pompoenpitolie - met nootach
tige smaak en een groene kleur - wordt
koud geperst waardoor de voedingswaar
den behouden blijven. De spijsolie is rijk
aan vitaminen en mineralen en wordt ge
bruikt voor salades, soep, warme groenten
en vis. Deze olie is niet geschikt om in te
bakken.
Zelf kweken in het voorjaar
Het kweken van pompoenen is vrij een
voudig. Vanaf half april kun je pompoen
binnenshuis zaaien, vanaf half mei kun je
ze buiten planten. De planten kunnen op
elke grond groeien, behalve op zure zand
grond.
Houd er wel reke
ning mee dat ze
veel ruimte nodig
hebben. Pompoen-
planten hebben zeker in het begin veel wa
ter nodig en houden van een plekje in de
zon of halfschaduw.
Let op: wie de zaden gebruikt van de
pompoen van vorig jaar en die na het dro
gen vervolgens zaait, kan bedrogen uitko
men: de pompoenbloem wordt door bijen
bestoven, waardoor verschillende pompoe
nen met elkaar kruisen.
Van der Zweep: ,,Omdat het kruisbestui-
'De schil wordt zacht
tijdens het koken.
Bovendien is die rijk
aan voedingsstoffen'
vers zijn, is het resultaat vaak anders dan je
verwacht. Ik raad aan om raszuivere zaden
te kopen bij een tuincentrum als je ze zelf
wilt kweken.''
Sierpompoenen
Ze zijn geel, oranje, groen. Of een combina
tie daarvan. Mooi rond, een beetje plat of in
de vorm van een fles. Met of zonder stre
pen, stippen of ribbels. Wie op het internet
zoekt naar afbeeldingen van sierpompoe-
nen, ontdekt dat geen sierpompoen het
zelfde is. De familie Van der Zweep kweekt
zo'n 150.000 pompoenen per jaar, waarvan
90 procent sierpompoenen. ,,We hebben
de meeste sierpompoenen zelf ontwikkeld
door kruisingen te maken.''
Sommige sierpompoenen zijn eetbaar,
maar er zijn ook soorten die giftig kunnen
zijn.
GO ZATERDAG 23 OKTOBER 2021
De schil mag blijven
FOTO'S GETTY IMAGES
- MENNO VAN DER ZWEEP
- MENNO VAN DER ZWEEP