Caroline Verwijs, ambassadeur van de mossel
'In mijn keuken hangt
uitsluitend werk dat iets
met Zeeland te maken
heeft'
6
Regelmatig is ze te horen op de radio of duikt ze op in een tv-programma zoals
Keuringsdienst van Waarde. Behalve directeur van schelpdierbedrijf Krijn
Verwijs is Caroline Verwijs officieus ambassadeur van de Zeeuwse mossel en
de oester. ,,We moeten vaker vertellen hoe gezond mosselen zijn."
Het kantoor van Krijn Verwijs (sinds
1880) aan de Yersekse Korringaweg is
een oase. De glazen pui biedt mede
werkers een kamerbreed uitzicht op
de Oosterschelde. Vandaag hangen dreigende
wolken boven de rede van Yerseke. Gelukkig is
de directeur geen grijze muis. Stralende glim
lach, pientere ogen, elegante jurk in bruine
herfsttinten en laarzen met klakkende hakken
die de stilte in de kantoortuin doorklieven.
De 57-jarige Caroline, die samen met haar man
Bram de directie voert, heeft zich tot de ambas
sadeur van de mossel ontpopt. Door haar
radiostem en kennis van zaken wordt ze vaak
gevraagd voor programma's. Onlangs legde ze
in het NPO-radioprogramma Dijkstra en Even-
blij ter plekke uit waarom Yerseke het epicen
trum van de mossel is. Ze trad ook op in de tv-
serie Keuringsdienst van Waarde. En elk jaar ont
vangt ze de (internationale) culinaire pers voor
een uitstapje naar de oesterkweek in de Oos-
terschelde. ,,We hebben net een nieuwe pro
motiefilm voor ons merk Premier gemaakt.
Wil je die bekijken?"
,,Ik vrees van niet. Door de pandemie zijn men
sen wel meer bezig met gezonde voeding. Bij
mosselen denken mensen vooral aan gezellig
heid, maar het gezondheidsaspect komt te wei
nig aan bod. We moeten vaker vertellen dat
mosselen een gezond alternatief zijn voor
vlees. Ze bevatten weinig calorieën en veel vi
taminen, mineralen en sporenelementen. Ook
de kweek heeft weinig invloed op de omge
ving. Sterker nog, bij de groei wordt C02 vast
gelegd in de mosselschelp. Dat heet met een
duur woord 'carbonfarming'. Helaas is dat nog
zelden een reden om mosselen op het menu te
zetten."
,,Aan ons zelf. Je moet dat alleen niet zelf van
de daken schreeuwen. Het helpt nog meer als
wetenschappers, journalisten en influencers
over de voordelen van mosselen schrijven. Dat
gebeurt helaas te weinig. Ik zie wel vooruit
gang. The Good Fish Foundation heeft mosse
len als 'een goede keuze' aangemerkt. Het helpt
ook als supermarkten de mossel vaker in de
schijnwerper zetten en restaurants mosselen
langer op de kaart houden. In het najaar zijn
mosselen op hun best, maar waar staan er dan
nog mosselen op de kaart?"
,,Dat is helaas lastig te organiseren in Yerseke.
Terwijl je zoveel meer kunt bereiken als je een
collectieve campagne voert."
,,Zeeland bonst er te weinig op de deur. Een
voorbeeld: we hebben geïnvesteerd in de oes-
terkweek op tafels, onder meer op de Yerseke
Bank. Ondanks verleende vergunningen moe
ten alle kwekers daar nu weg omdat het de sta
tus heeft van 'beperkt toegankelijk gebied'. De
aangeboden alternatieve kweeklocaties liggen
echter te veel op de wind. Ik denk dan: hef de
beperking op. We gaan toch niet naar gas bo
ren? Op die plek worden al sinds 1880 oesters
gekweekt. Maar niemand die naar LNV rijdt en
met de vuist op tafel slaat. We laten ons in Zee
land veel te makkelijk afbluffen."
,,Bij EPZ viel destijds mijn mond open van ver
bazing. Slechts 6 procent van het personeel was
vrouw. En ga eens naar een netwerklunch. Het
zijn bijna allemaal mannen, trouwens ook in
de schelpdiersector. Of vrouwen gemiddeld
minder ambitie hebben, vind ik moeilijk te be
antwoorden. Ikzelf heb dat wel. Mijn kinderen
mopperden nooit dat ik vaak van huis was.
Sterker nog, ze willen ook zo'n leven. Dat is het
mooiste compliment dat ik van mijn kinderen
heb gekregen."
De mede-directeur van schelpdierhandel Krijn
Verwijs heeft een drukke agenda. Ze vliegt
naar kwekers in Ierland en Engeland, woont
een 'mosselweek' in Praag bij en stapt dan weer
op het vliegtuig naar Wenen. ,,Reizen is be
langrijk. Relaties willen je zien. Je doet ook in
spiratie op. Yerseke telt nu enkele oesterbars,
maar New York heeft ze al vele jaren. Trends
worden in Zeeland zelden geboren."
,,Bram houdt zich vooral bezig met de fabriek
en de verkoop van schelpdieren, schaaldieren
en zeegroenten. Ik ben vooral bezig met lange
termijn plannen en strategieën. Dat is mijn
kracht. Natuurlijk hebben wij soms discussies,
maar in de basis zijn we een goede tandem.
Trouwens ook onze dochter Eva en haar man
Thibault werken in het bedrijf. Onze dochter
Charlotte verzorgt de sociale media. Verder is
onze zoon Bram jr. onlangs aan de slag gegaan.
Er gloort een mooie toekomst voor ons be
drijf."
,,Dat zijn mensen met dezelfde drive als wij.
Het past bij ons imago als seafarmers by nature.
ZATERDAG 23 OKTOBER 2021 GO
'We laten ons
in Zeeland
te makkelijk
afoluffen'
FRANK BALKENENDE
De boodschap in de promotiefilm is dat
schelpdieren duurzaam en gezond voedsel
zijn. Weet de consument dat wel?
Waar ligt dat aan?
U bent één van de weinigen die dit verhaal
uitvent. Waarom voert de mosselsector
geen gezamenlijke marketing?
Heeft Den Haag voldoende oog voor Zee
land en de schelpdiersector in het bijzon
der?
U kwam in 2016 in het bedrijf van uw man.
Daarvoor werkte u als jurist bij onder meer
Delta en EPZ, de exploitant van de kerncen
trale in Borssele. U was daar één van de wei
nige hoogopgeleide vrouwen. Hebben vrou
wen te weinig ambitie?
Twee kapiteins aan het roer die 's avonds in
hetzelfde bed slapen, gaat dat wel goed?
Krijn Verwijs heeft sinds 2019 een strategi
sche samenwerking met Zeeuwse en bui
tenlandse schelpdierkwekers. Waarom?