Caroline Verwijs, ambassadeur van de mossel 'In mijn keuken hangt uitsluitend werk dat iets met Zeeland te maken heeft' 6 Regelmatig is ze te horen op de radio of duikt ze op in een tv-programma zoals Keuringsdienst van Waarde. Behalve directeur van schelpdierbedrijf Krijn Verwijs is Caroline Verwijs officieus ambassadeur van de Zeeuwse mossel en de oester. ,,We moeten vaker vertellen hoe gezond mosselen zijn." Het kantoor van Krijn Verwijs (sinds 1880) aan de Yersekse Korringaweg is een oase. De glazen pui biedt mede werkers een kamerbreed uitzicht op de Oosterschelde. Vandaag hangen dreigende wolken boven de rede van Yerseke. Gelukkig is de directeur geen grijze muis. Stralende glim lach, pientere ogen, elegante jurk in bruine herfsttinten en laarzen met klakkende hakken die de stilte in de kantoortuin doorklieven. De 57-jarige Caroline, die samen met haar man Bram de directie voert, heeft zich tot de ambas sadeur van de mossel ontpopt. Door haar radiostem en kennis van zaken wordt ze vaak gevraagd voor programma's. Onlangs legde ze in het NPO-radioprogramma Dijkstra en Even- blij ter plekke uit waarom Yerseke het epicen trum van de mossel is. Ze trad ook op in de tv- serie Keuringsdienst van Waarde. En elk jaar ont vangt ze de (internationale) culinaire pers voor een uitstapje naar de oesterkweek in de Oos- terschelde. ,,We hebben net een nieuwe pro motiefilm voor ons merk Premier gemaakt. Wil je die bekijken?" ,,Ik vrees van niet. Door de pandemie zijn men sen wel meer bezig met gezonde voeding. Bij mosselen denken mensen vooral aan gezellig heid, maar het gezondheidsaspect komt te wei nig aan bod. We moeten vaker vertellen dat mosselen een gezond alternatief zijn voor vlees. Ze bevatten weinig calorieën en veel vi taminen, mineralen en sporenelementen. Ook de kweek heeft weinig invloed op de omge ving. Sterker nog, bij de groei wordt C02 vast gelegd in de mosselschelp. Dat heet met een duur woord 'carbonfarming'. Helaas is dat nog zelden een reden om mosselen op het menu te zetten." ,,Aan ons zelf. Je moet dat alleen niet zelf van de daken schreeuwen. Het helpt nog meer als wetenschappers, journalisten en influencers over de voordelen van mosselen schrijven. Dat gebeurt helaas te weinig. Ik zie wel vooruit gang. The Good Fish Foundation heeft mosse len als 'een goede keuze' aangemerkt. Het helpt ook als supermarkten de mossel vaker in de schijnwerper zetten en restaurants mosselen langer op de kaart houden. In het najaar zijn mosselen op hun best, maar waar staan er dan nog mosselen op de kaart?" ,,Dat is helaas lastig te organiseren in Yerseke. Terwijl je zoveel meer kunt bereiken als je een collectieve campagne voert." ,,Zeeland bonst er te weinig op de deur. Een voorbeeld: we hebben geïnvesteerd in de oes- terkweek op tafels, onder meer op de Yerseke Bank. Ondanks verleende vergunningen moe ten alle kwekers daar nu weg omdat het de sta tus heeft van 'beperkt toegankelijk gebied'. De aangeboden alternatieve kweeklocaties liggen echter te veel op de wind. Ik denk dan: hef de beperking op. We gaan toch niet naar gas bo ren? Op die plek worden al sinds 1880 oesters gekweekt. Maar niemand die naar LNV rijdt en met de vuist op tafel slaat. We laten ons in Zee land veel te makkelijk afbluffen." ,,Bij EPZ viel destijds mijn mond open van ver bazing. Slechts 6 procent van het personeel was vrouw. En ga eens naar een netwerklunch. Het zijn bijna allemaal mannen, trouwens ook in de schelpdiersector. Of vrouwen gemiddeld minder ambitie hebben, vind ik moeilijk te be antwoorden. Ikzelf heb dat wel. Mijn kinderen mopperden nooit dat ik vaak van huis was. Sterker nog, ze willen ook zo'n leven. Dat is het mooiste compliment dat ik van mijn kinderen heb gekregen." De mede-directeur van schelpdierhandel Krijn Verwijs heeft een drukke agenda. Ze vliegt naar kwekers in Ierland en Engeland, woont een 'mosselweek' in Praag bij en stapt dan weer op het vliegtuig naar Wenen. ,,Reizen is be langrijk. Relaties willen je zien. Je doet ook in spiratie op. Yerseke telt nu enkele oesterbars, maar New York heeft ze al vele jaren. Trends worden in Zeeland zelden geboren." ,,Bram houdt zich vooral bezig met de fabriek en de verkoop van schelpdieren, schaaldieren en zeegroenten. Ik ben vooral bezig met lange termijn plannen en strategieën. Dat is mijn kracht. Natuurlijk hebben wij soms discussies, maar in de basis zijn we een goede tandem. Trouwens ook onze dochter Eva en haar man Thibault werken in het bedrijf. Onze dochter Charlotte verzorgt de sociale media. Verder is onze zoon Bram jr. onlangs aan de slag gegaan. Er gloort een mooie toekomst voor ons be drijf." ,,Dat zijn mensen met dezelfde drive als wij. Het past bij ons imago als seafarmers by nature. ZATERDAG 23 OKTOBER 2021 GO 'We laten ons in Zeeland te makkelijk afoluffen' FRANK BALKENENDE De boodschap in de promotiefilm is dat schelpdieren duurzaam en gezond voedsel zijn. Weet de consument dat wel? Waar ligt dat aan? U bent één van de weinigen die dit verhaal uitvent. Waarom voert de mosselsector geen gezamenlijke marketing? Heeft Den Haag voldoende oog voor Zee land en de schelpdiersector in het bijzon der? U kwam in 2016 in het bedrijf van uw man. Daarvoor werkte u als jurist bij onder meer Delta en EPZ, de exploitant van de kerncen trale in Borssele. U was daar één van de wei nige hoogopgeleide vrouwen. Hebben vrou wen te weinig ambitie? Twee kapiteins aan het roer die 's avonds in hetzelfde bed slapen, gaat dat wel goed? Krijn Verwijs heeft sinds 2019 een strategi sche samenwerking met Zeeuwse en bui tenlandse schelpdierkwekers. Waarom?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 54