Quiche met tonijn,
sugarsnaps en shiitakes
PIE
OERquiche
KONING
VAN DE
MEZZA 35
Er is geen poging
gedaan de titel ook te vertalen, maar
in elk geval heeft de Nederlandse
editie van The Pie Room niet lang op
zich laten wachten. Het is het
kookboek van een restaurant in
Londen met dezelfde naam, waar
het voor de liefhebbers van pies
pastries goed toeven is. Chef-kok
Calum Franklin vertrouwde zijn
geheimen over wat wordt geduid
als 'een icoon van de Britse
gastronomie' aan het papier toe.
Jamie Oliver is ook fan. Volgens hem
is Calum 'the pie king'.
Een quiche kent geen dak of deksel:
die heeft niks te verbergen. Het
is een hartige open taart, meestal
gemaakt van zanddeeg dat gemak
kelijk te bereiden is van bloem, water
en boter. Voor wie daar geen puf in
heeft: er is ook een prima koelverse
editie in omloop. Wat een quiche
zo onweerstaanbaar maakt, is de
vulling van opgeklopte eieren en
room. De allerbekendste quiche
is waarschijnlijk - wie kent 'm niet? -
de quiche lorraine uit Lotharingen.
Een flinke portie spek is daarin een
vereiste. Inmiddels wordt-ie wat
populariteit betreft naar de kroon
gestoken door de flammkuchen.
HOOFDGERECHT (4-6 PERSONEN)
BEREIDINGSTIJD
60 minuten
INGREDIËNTEN
1 pak koelvers deeg
voor hartige taart
4 eieren
200 g crème fraiche
zout en peper
2 tenen knoflook,
fijngehakt
2 sjalotjes,
gesnipperd
150 g sugarsnaps,
schoongemaakt
(eventueel in
stukjes)
100 g shiitakes,
in plakjes
3 el sojasaus
tl chilivlokken
250 g verse tonijnfilet in
blokjes van 2 cm of
2 blikjes uitgelekte tonijn
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel het deeg in een quichevorm van
ongeveer 28 centimeter doorsnee.
Klop de eieren los en meng er de crème
fraiche door. Breng op smaak met zout en
peper.
Fruit in een scheutje olijfolie de fijngehakte
knoflook en de gesnipperde sjalotjes. Voeg
daar de sugarsnaps en de shiitakes aan toe.
Blus af met de sojasaus en voeg de chili-
vlokken toe.
Laat het mengsel afkoelen, meng het met
de verse tonijnblokjes of met de uitgelekte
tonijn en verdeel dit mengsel over de
quichevorm. Giet vervolgens het eimengsel
erover.
Bak de quiche in 40 tot 50 minuten gaar en
serveer hem (lauw)warm of afgekoeld.
WIJNTIP
Weingut
Ellermann-
Spiegel 2018,
Spatburgunder,
Pfalz, Duitsland
(rood)
Wijnkring 12,95
RECEPT UIT
Het hartige
bakboekvan
Rutger van
den Broek,
Carrera
Culinair
22,50