Quiche met tonijn, sugarsnaps en shiitakes PIE OERquiche KONING VAN DE MEZZA 35 Er is geen poging gedaan de titel ook te vertalen, maar in elk geval heeft de Nederlandse editie van The Pie Room niet lang op zich laten wachten. Het is het kookboek van een restaurant in Londen met dezelfde naam, waar het voor de liefhebbers van pies pastries goed toeven is. Chef-kok Calum Franklin vertrouwde zijn geheimen over wat wordt geduid als 'een icoon van de Britse gastronomie' aan het papier toe. Jamie Oliver is ook fan. Volgens hem is Calum 'the pie king'. Een quiche kent geen dak of deksel: die heeft niks te verbergen. Het is een hartige open taart, meestal gemaakt van zanddeeg dat gemak kelijk te bereiden is van bloem, water en boter. Voor wie daar geen puf in heeft: er is ook een prima koelverse editie in omloop. Wat een quiche zo onweerstaanbaar maakt, is de vulling van opgeklopte eieren en room. De allerbekendste quiche is waarschijnlijk - wie kent 'm niet? - de quiche lorraine uit Lotharingen. Een flinke portie spek is daarin een vereiste. Inmiddels wordt-ie wat populariteit betreft naar de kroon gestoken door de flammkuchen. HOOFDGERECHT (4-6 PERSONEN) BEREIDINGSTIJD 60 minuten INGREDIËNTEN 1 pak koelvers deeg voor hartige taart 4 eieren 200 g crème fraiche zout en peper 2 tenen knoflook, fijngehakt 2 sjalotjes, gesnipperd 150 g sugarsnaps, schoongemaakt (eventueel in stukjes) 100 g shiitakes, in plakjes 3 el sojasaus tl chilivlokken 250 g verse tonijnfilet in blokjes van 2 cm of 2 blikjes uitgelekte tonijn BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in een quichevorm van ongeveer 28 centimeter doorsnee. Klop de eieren los en meng er de crème fraiche door. Breng op smaak met zout en peper. Fruit in een scheutje olijfolie de fijngehakte knoflook en de gesnipperde sjalotjes. Voeg daar de sugarsnaps en de shiitakes aan toe. Blus af met de sojasaus en voeg de chili- vlokken toe. Laat het mengsel afkoelen, meng het met de verse tonijnblokjes of met de uitgelekte tonijn en verdeel dit mengsel over de quichevorm. Giet vervolgens het eimengsel erover. Bak de quiche in 40 tot 50 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm of afgekoeld. WIJNTIP Weingut Ellermann- Spiegel 2018, Spatburgunder, Pfalz, Duitsland (rood) Wijnkring 12,95 RECEPT UIT Het hartige bakboekvan Rutger van den Broek, Carrera Culinair 22,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 115