Lekker grote pastei met
oude kaas en pompoen
DAK of
DAKLOOS?
Goed
gereedschap
OVENBUBEL
MEZZA 33
MAKKELIJKE OVENGERECHTEN,
VAN AARDAPPELGRATIN
ZALM-SPINAZÏEROL
Chickslovefood
BIJ- OF HOOFDGERECHT (4 PERSONEN)
BEREIDINGSTIJD
45 minuten
INGREDIËNTEN
10 pakjes bladerdeeg
(uit de diepvries)
400 g pompoenblokjes
(vers of uit de vriezer)
2 preien
250 ml kookroom
150 g geraspte oude kaas
olie naar keuze
zout en peper
WIJNTIP
Brunel de la
Gardine 2019,
Cótes du Rhone,
Frankrijk (wit)
Perfecte Wijn
11,95
RECEPT UIT
Ovenbijbel van
Chickslovefood,
Carrera Culinair
33,99
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien door ze
naast elkaar op het werkblad te leggen.
Kook de pompoenblokjes 5 minuten en giet ze af.
Was de preien grondig en snijd ze in ringen.
Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak
hierin de pompoen en de prei 5 minuten. Voeg de
kookroom en de kaas toe en roer goed door.
Schep de vulling in een grote ronde of rechthoekige
ovenschaal. Maak een bol deeg van de plakjes
bladerdeeg en rol uit met een deegroller.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg het
bladerdeegvel over de schaal. Druk de kanten iets
over de rand en snijd het overtollige deeg weg.
Maak daar weer een bolletje van, rol uit tot een plak
en snijd er met een mes blaadjes uit. Druk deze op de
bovenkant van de reuzenpastei.
Zet in de oven en bak 30 minuten tot de pastei goud
bruin is.
Hoe kun je het verschil zien
tussen een paté en een terrine?
Simpel. Een terrine wordt onder
een deksel gemaakt. Een paté
heeft een dakje van deeg. Een
ezelsbruggetje voor diegenen
die een blauwe maandag Frans
hebben gehad: terrine is afgeleid
van het Franse woord terre, aarde.
Zodoende wordt een terrine vaak
bereid in vuurvast aardewerk. En
paté is een verwijzing naar pate,
deeg. Waar in een terrine vrijelijk
kan worden omgesprongen met
de ingrediënten, is in een paté
lever onontbeerlijk.
Adelmann is de Rolls-Royce onder
de paté- en terrinevormen. Hij wordt
gemaakt in verschillende maten en
opgetrokken uit gietaluminium,
dat zorgt voor een gelijkmatige
warmtegeleiding. Terrines maken
kan er ook in, maar wie de schaal op
tafel wil zeden, kiest misschien
eerder voor de aardewerken
terrinevorm van Le Creuset.
Dat kijkt alleen al heerlijk.
Kookwinkel.nl v.a. 129 (Adelmann)
en v.a. 59 (Le Creuset)