Lekker grote pastei met oude kaas en pompoen DAK of DAKLOOS? Goed gereedschap OVENBUBEL MEZZA 33 MAKKELIJKE OVENGERECHTEN, VAN AARDAPPELGRATIN ZALM-SPINAZÏEROL Chickslovefood BIJ- OF HOOFDGERECHT (4 PERSONEN) BEREIDINGSTIJD 45 minuten INGREDIËNTEN 10 pakjes bladerdeeg (uit de diepvries) 400 g pompoenblokjes (vers of uit de vriezer) 2 preien 250 ml kookroom 150 g geraspte oude kaas olie naar keuze zout en peper WIJNTIP Brunel de la Gardine 2019, Cótes du Rhone, Frankrijk (wit) Perfecte Wijn 11,95 RECEPT UIT Ovenbijbel van Chickslovefood, Carrera Culinair 33,99 BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien door ze naast elkaar op het werkblad te leggen. Kook de pompoenblokjes 5 minuten en giet ze af. Was de preien grondig en snijd ze in ringen. Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak hierin de pompoen en de prei 5 minuten. Voeg de kookroom en de kaas toe en roer goed door. Schep de vulling in een grote ronde of rechthoekige ovenschaal. Maak een bol deeg van de plakjes bladerdeeg en rol uit met een deegroller. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg het bladerdeegvel over de schaal. Druk de kanten iets over de rand en snijd het overtollige deeg weg. Maak daar weer een bolletje van, rol uit tot een plak en snijd er met een mes blaadjes uit. Druk deze op de bovenkant van de reuzenpastei. Zet in de oven en bak 30 minuten tot de pastei goud bruin is. Hoe kun je het verschil zien tussen een paté en een terrine? Simpel. Een terrine wordt onder een deksel gemaakt. Een paté heeft een dakje van deeg. Een ezelsbruggetje voor diegenen die een blauwe maandag Frans hebben gehad: terrine is afgeleid van het Franse woord terre, aarde. Zodoende wordt een terrine vaak bereid in vuurvast aardewerk. En paté is een verwijzing naar pate, deeg. Waar in een terrine vrijelijk kan worden omgesprongen met de ingrediënten, is in een paté lever onontbeerlijk. Adelmann is de Rolls-Royce onder de paté- en terrinevormen. Hij wordt gemaakt in verschillende maten en opgetrokken uit gietaluminium, dat zorgt voor een gelijkmatige warmtegeleiding. Terrines maken kan er ook in, maar wie de schaal op tafel wil zeden, kiest misschien eerder voor de aardewerken terrinevorm van Le Creuset. Dat kijkt alleen al heerlijk. Kookwinkel.nl v.a. 129 (Adelmann) en v.a. 59 (Le Creuset)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 113