PASTEI&MEER! Meneer en mevrouw Hamersma over De herfst is in volle gang, dus ruim baan voor wat mevrouw Hamersma de bereiding van pasteien, terrines, quiches en patés ook wel noemt: vleesbanketbakkerij. evrouw Hamersma mag graag pasteien, terrines, patés en quiches maken. Wel beschouwd zijn er maar twee adressen waar zij zich het werk uit handen laat nemen. Eentje bevindt zich niet al te ver van haar kookboekwinkel en heet Slagerij De Beurs. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het wel degelijk een restaurant, maar het mes - een vleesmes - snijdt hier aan twee kanten. De zaak wordt uitgebaat door Timo de Beurs, een kok die aftomstig is uit een slagersfamilie. Zijn kijk op 'de vleesbanketbakkerij', zoals mevrouw Hamersma het noemt, is onnavolgbaar. Steevast laten we daar zijn paté of terrine van de dag aanrukken. Aanrader, en altijd op de kaart blijvend zo is ons verzekerd, is zijn bereiding van varkenspoot. Opvallend genoeg blijkt de slager overigens ook een uitzonderlijk vaardig patissier. De sporadische keren dat mevrouw Hamersma 'zoetzondigt' is het in De Slagerij. Voor dat andere adresje moeten we de grens over. Maar dat doen we maar al te graag. Daarvoor reizen we naar Ibiza, waar mijn jongere broer een wijnwinkel-bar bestiert. Wat u zegt, de druif valt niet ver van de boom. Enfin, ik heb over zijn bestaan al eens eerder verslag gedaan. Op het moment dat u dit leest, zijn wij net terug van familiebezoek. Zodoende hebben we weer van dichtbij mogen genieten van zijn andere expertise. Behalve dat hij goed op de hoogte is van rood, wit en rosé, bakt hij ze namelijk ook graag bruin. In het naseizoen stort hij zich op het maken van terrines, patés en quiches. Het is een vorm van slow food waarmee zijn clientèle afscheid kan nemen van de zomer om op die manier langzaam het najaar in te glijden. Met een bijpassende wijn, dat spreekt. Zo rijgen de happy hours zich ter plekke aaneen. Extra happy worden zijn gasten als hij een pastei serveert die hij met een gevoel voor understatement zijn 'Spaanse saucijzenbroodje' heeft genoemd. Vanzelfsprekend heeft mevrouw Hamersma hem het recept afeandig gemaakt. Het zal u niet verbazen dat het ook in Nederland bijzonder goed smaakt. Omdat dit te groot is om in je eentje op te eten, deelt ze het graag met u. En omdat het najaar zich hier inmiddels sowieso al wat nadrukkelijker manifesteert dan op de Balearen, heeft ze er nog twee bij gedaan. Zo trakteert ze u ook graag op een hedendaagse kijk op quiche, eentje met tonijn, sugarsnaps en shiitakes. En daarbij zorgt ze er óók voor dat de groenteliefeebbers aan hun trekken komen met een recept voor een lekkere grote vegetarische pastei. En ik? Ik zorg weer voor een bijpassende wijn, dat spreekt. Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. o o X O O O CD CD co X co LU I M 32

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 112