Verrassingscontrole Marina Beach Chef-kok Kees Visser kookt nu overal 7 DE KROMME WATERGANG SAMENWERKING MET KUNSTENAARS De gerechten die Edwin Vinke en zijn team van twee sterrenrestaurant De Kromme Water gang in Slijkplaat maken, zijn vaak kunstwerkjes. En hoe gek dat ook klinkt, daar was Vinke eigenlijk een beetje klaar mee. De smaak, dMr gaat het om. Samen met de be vriende Vlaamse ac teur Gene Bervoets bedacht hij iets nieuws: Salon Culinair. Toen de coronacrisis in volle hevig heid losbarstte, ging Vinke eens goed bij zichzelf te rade. ,,Na 28 jaar Kromme Watergang zat ik op crea tief vlak vast. Ik begon me af te vra gen wat we in al die jaren nou ei genlijk hadden gedaan. De ene gast die om half zes binnenkomt, de laatste die om negen uur aan schuift... Als je er goed over na denkt, is dat gekkenwerk. Als je naar de film gaat, begint-ie op een vaste tijd. Dan ben je er allemaal te gelijk. Dat gaan wij met Salon Culi nair ook doen. Aan de ene kant is het een nieuwe beleving voor onze gasten en anderzijds is het een stuk socialer voor mijn personeel. Het was meer regel dan uitzondering dat we om half drie 's nachts naar huis gingen en om half tien 's och tends weer present waren." Het moest dus anders, vond Vinke. Maar hoe? Hij brainstormde er over met zijn vriend Gene Ber- voets, acteur en presentator van het culinaire tv-programma Gentse Waterzooi. Die zat vanwege een ongeluk op een filmset een tijdje noodgedwongen thuis in Biervliet, waar hij sinds drie jaar woont. Vinke nodigde hem uit om mee te helpen in zijn keuken. Van lieverlee ontstond het concept Salon Culi nair. Waar Vinke juist terug wilde naar de basis ('De smaak is belang rijker dan hoe het er uitziet'), bracht Bervoets hem op het idee om juist kunst toe te voegen aan een avondje eten op hoog niveau. ,,Dan bedoel ik meer dan iets aan de muur ophangen. Het moet kunst zijn die is te gebruiken. Ed win wilde juist af van de tierelan tijnen. Zo hebben wij elkaar gevon den", vertelt Bervoets. Beerens en Corbijn De gerechten worden geserveerd op draaiplateaus, waarop kunst werken zijn te bewonderen van de hand van Bervoets. Het is zijn vuurdoop; nooit eerder exposeerde hij zijn eigen schilderwerk. Hij trapt Salon Culinair af, waarna ook andere kunstenaars hun inspiratie bij de gerechten van Vinke zullen showen. Zo heeft Johnny Beerens zijn medewerking al toegezegd en Zilte Zeeuwse zalvende zaligheden zuiveren de ziel hoopt Vinke binnenkort ook foto graaf Anton Corbijn te strikken. Een andere grote naam wist hij ook al voor het concept te winnen: schrijver Ronald Giphart voorziet alle gerechten van passende tek sten. Om maar een mooi voorbeeld te noemen: een plateau met schelp- jes, kokkels en scheermessen wordt begeleid met Zilte Zeeuwse zalvende zaligheden zuiveren de ziel. Door schilder- en fotokunst aan een avond dineren in De Kromme Watergang toe te voegen, kan Vinke zich nu weer meer en meer concentreren op de kunst van het weglaten. Hij kan terug naar de ba sis, terug naar de kunst van de ul tieme smaakbeleving van pure ge rechten. Die twee kunstvormen kunnen op sterrenniveau eigenlijk niet zonder elkaar. Of zoals Giphart het verwoordt: Weten is eten, ver telt de kok de schilder, het werk verbroedert. Guido van der Heijden Hoek Op 1 juli moest geconstateerd wor den dat er nog steeds arbeidsmi granten op het park verbleven on danks dat dat volgens het bestem mingsplan niet mag. Daarnaast con stateerden de diensten dat ook an dere mensen dan de arbeidsmigran ten er permanent woonden, werden de brandveiligheidsvoorschriften overtreden en werden er aanwijzin- gen gevonden dat de Wet mini mumloon werd overtreden. Eind september kregen 32 perma nente bewoners van het park een briefvan de gemeente met de mede deling dat ze het park binnen twee weken moesten verlaten. Volgens Saskia de Vries, woordvoerder van de gemeente Terneuzen is de con trole deze avond niet bedoeld om die mensen verder ongerust te maken. ,,Met de meesten van deze mensen zijn al gesprekken gevoerd en we Bij een eerdere controle op 1 juli van dit jaar bleek van alles mis op het park zijn bezig oplossingen voor hen te vinden. Deze controle is nu een ver volg van de controle van 1 juli." ,,Het is dus niet zo dat bewoners nu per direct een boete krijgen of gelijk moeten verhuizen", verzekert wet houder Frank van Hulle. Dwangsommen Ook tegen de eigenaren van recrea tiepark Marina Beach trad de ge meente na de controle op 1 juli op. De gemeente dreigde Oostappen Vakantiepark Marina Beach en Pro jectontwikkeling Braakmaneiland met een dwangsom van 150.000 euro voor de permanente verhuur van woningen. Daarnaast kan Oos- tappen reken op een extra dwang som van 100.000 euro omdat er nog steeds arbeidsmigranten woonden op het vakantiepark. De Zierikzeese kok liep er al een tijdje mee. Het chef-kok zijn slokte veel tijd van hem op. Tijd die hij liever aan zijn vrouw en kinderen besteedt. Daarom is hij sinds deze maand begonnen als zzp'er. Iedereen die maar wil, kan hem inhuren. Zo komt de kers verse Bocuse d'Or-winnaar ook bij mensen thuis maaltijden be reiden. De 42-jarige Visser was execu tive chef bij Mondragon in Zie- rikzee. Hij kookt er nog wel twee dagen in de week, maar het chef stokje heeft hij overgegeven aan zijn souschef Jeffrey Buijl, met wie hij de prestigieuze kookprijs vorige maand in de wacht sleepte. ,,Ik was het chef zijn zat. Ik was dag en nacht met mijn werk bezig. Je bent niet alleen kok, maar ook gewoon manager." Zijn stap naar zelfstandigheid heeft nog een pluspunt: ,,Ik heb nu veel meer tijd om te trainen voor de Europese finale van de Bocuse d'Or." donderdag 21 oktober 2021 VL Bij Salon Culinair eet je van kunst Raymond de Frel Slijkplaat Ronald Giphart, Gene Bervoets en Edwin Vinke (vlnr) zijn met elkaar het concept Salon Culinair aangegaan. fotos anne hana - Ronald Giphart De gemeente Terneuzen voerde gisteravond samen met de poli tie en Veiligheidsregio Zeeland opnieuw controle uit op recrea tiepark Marina Beach in Hoek. Bij een eerdere controle op 1 juli van dit jaar bleek van alles mis op het park. Sta niet gek te kijken als je voedselkunstenaar Kees Vis ser ineens in de keuken van meerdere restaurants aantreft, of in die van jezelf. Hij kookt nu overal waar hij gevraagd wordt. Valeska Nastaly Zierikzee Schelpen gepresenteerd op schil derkunst van Gene Bervoets.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 54