Verrassingscontrole Marina Beach
Chef-kok Kees Visser
kookt nu overal
7
DE KROMME WATERGANG SAMENWERKING MET KUNSTENAARS
De gerechten die
Edwin Vinke en
zijn team van twee
sterrenrestaurant
De Kromme Water
gang in Slijkplaat
maken, zijn vaak
kunstwerkjes. En
hoe gek dat ook
klinkt, daar was
Vinke eigenlijk een
beetje klaar mee.
De smaak, dMr gaat het
om. Samen met de be
vriende Vlaamse ac
teur Gene Bervoets
bedacht hij iets
nieuws: Salon Culinair.
Toen de coronacrisis in volle hevig
heid losbarstte, ging Vinke eens
goed bij zichzelf te rade. ,,Na 28 jaar
Kromme Watergang zat ik op crea
tief vlak vast. Ik begon me af te vra
gen wat we in al die jaren nou ei
genlijk hadden gedaan. De ene gast
die om half zes binnenkomt, de
laatste die om negen uur aan
schuift... Als je er goed over na
denkt, is dat gekkenwerk. Als je
naar de film gaat, begint-ie op een
vaste tijd. Dan ben je er allemaal te
gelijk. Dat gaan wij met Salon Culi
nair ook doen. Aan de ene kant is
het een nieuwe beleving voor onze
gasten en anderzijds is het een stuk
socialer voor mijn personeel. Het
was meer regel dan uitzondering
dat we om half drie 's nachts naar
huis gingen en om half tien 's och
tends weer present waren."
Het moest dus anders, vond
Vinke. Maar hoe? Hij brainstormde
er over met zijn vriend Gene Ber-
voets, acteur en presentator van het
culinaire tv-programma Gentse
Waterzooi. Die zat vanwege een
ongeluk op een filmset een tijdje
noodgedwongen thuis in Biervliet,
waar hij sinds drie jaar woont.
Vinke nodigde hem uit om mee te
helpen in zijn keuken. Van lieverlee
ontstond het concept Salon Culi
nair. Waar Vinke juist terug wilde
naar de basis ('De smaak is belang
rijker dan hoe het er uitziet'),
bracht Bervoets hem op het idee
om juist kunst toe te voegen aan
een avondje eten op hoog niveau.
,,Dan bedoel ik meer dan iets aan
de muur ophangen. Het moet
kunst zijn die is te gebruiken. Ed
win wilde juist af van de tierelan
tijnen. Zo hebben wij elkaar gevon
den", vertelt Bervoets.
Beerens en Corbijn
De gerechten worden geserveerd
op draaiplateaus, waarop kunst
werken zijn te bewonderen van de
hand van Bervoets. Het is zijn
vuurdoop; nooit eerder exposeerde
hij zijn eigen schilderwerk. Hij
trapt Salon Culinair af, waarna ook
andere kunstenaars hun inspiratie
bij de gerechten van Vinke zullen
showen. Zo heeft Johnny Beerens
zijn medewerking al toegezegd en
Zilte Zeeuwse
zalvende zaligheden
zuiveren de ziel
hoopt Vinke binnenkort ook foto
graaf Anton Corbijn te strikken.
Een andere grote naam wist hij ook
al voor het concept te winnen:
schrijver Ronald Giphart voorziet
alle gerechten van passende tek
sten. Om maar een mooi voorbeeld
te noemen: een plateau met schelp-
jes, kokkels en scheermessen wordt
begeleid met Zilte Zeeuwse zalvende
zaligheden zuiveren de ziel.
Door schilder- en fotokunst aan
een avond dineren in De Kromme
Watergang toe te voegen, kan
Vinke zich nu weer meer en meer
concentreren op de kunst van het
weglaten. Hij kan terug naar de ba
sis, terug naar de kunst van de ul
tieme smaakbeleving van pure ge
rechten. Die twee kunstvormen
kunnen op sterrenniveau eigenlijk
niet zonder elkaar. Of zoals Giphart
het verwoordt: Weten is eten, ver
telt de kok de schilder, het werk
verbroedert.
Guido van der Heijden
Hoek
Op 1 juli moest geconstateerd wor
den dat er nog steeds arbeidsmi
granten op het park verbleven on
danks dat dat volgens het bestem
mingsplan niet mag. Daarnaast con
stateerden de diensten dat ook an
dere mensen dan de arbeidsmigran
ten er permanent woonden, werden
de brandveiligheidsvoorschriften
overtreden en werden er aanwijzin-
gen gevonden dat de Wet mini
mumloon werd overtreden.
Eind september kregen 32 perma
nente bewoners van het park een
briefvan de gemeente met de mede
deling dat ze het park binnen twee
weken moesten verlaten. Volgens
Saskia de Vries, woordvoerder van
de gemeente Terneuzen is de con
trole deze avond niet bedoeld om die
mensen verder ongerust te maken.
,,Met de meesten van deze mensen
zijn al gesprekken gevoerd en we
Bij een eerdere
controle op 1 juli van
dit jaar bleek van alles
mis op het park
zijn bezig oplossingen voor hen te
vinden. Deze controle is nu een ver
volg van de controle van 1 juli." ,,Het
is dus niet zo dat bewoners nu per
direct een boete krijgen of gelijk
moeten verhuizen", verzekert wet
houder Frank van Hulle.
Dwangsommen
Ook tegen de eigenaren van recrea
tiepark Marina Beach trad de ge
meente na de controle op 1 juli op.
De gemeente dreigde Oostappen
Vakantiepark Marina Beach en Pro
jectontwikkeling Braakmaneiland
met een dwangsom van 150.000
euro voor de permanente verhuur
van woningen. Daarnaast kan Oos-
tappen reken op een extra dwang
som van 100.000 euro omdat er nog
steeds arbeidsmigranten woonden
op het vakantiepark.
De Zierikzeese kok liep er al een
tijdje mee. Het chef-kok zijn
slokte veel tijd van hem op. Tijd
die hij liever aan zijn vrouw en
kinderen besteedt. Daarom is hij
sinds deze maand begonnen als
zzp'er. Iedereen die maar wil, kan
hem inhuren. Zo komt de kers
verse Bocuse d'Or-winnaar ook
bij mensen thuis maaltijden be
reiden.
De 42-jarige Visser was execu
tive chef bij Mondragon in Zie-
rikzee. Hij kookt er nog wel twee
dagen in de week, maar het chef
stokje heeft hij overgegeven aan
zijn souschef Jeffrey Buijl, met
wie hij de prestigieuze kookprijs
vorige maand in de wacht
sleepte. ,,Ik was het chef zijn zat.
Ik was dag en nacht met mijn
werk bezig. Je bent niet alleen
kok, maar ook gewoon manager."
Zijn stap naar zelfstandigheid
heeft nog een pluspunt: ,,Ik heb
nu veel meer tijd om te trainen
voor de Europese finale van de
Bocuse d'Or."
donderdag 21 oktober 2021
VL
Bij Salon Culinair eet je van kunst
Raymond de Frel
Slijkplaat
Ronald Giphart, Gene Bervoets en Edwin Vinke (vlnr) zijn met elkaar het concept Salon Culinair aangegaan. fotos anne hana
- Ronald Giphart
De gemeente Terneuzen voerde
gisteravond samen met de poli
tie en Veiligheidsregio Zeeland
opnieuw controle uit op recrea
tiepark Marina Beach in Hoek.
Bij een eerdere controle op 1 juli
van dit jaar bleek van alles mis
op het park.
Sta niet gek te kijken als je
voedselkunstenaar Kees Vis
ser ineens in de keuken van
meerdere restaurants aantreft,
of in die van jezelf. Hij kookt nu
overal waar hij gevraagd wordt.
Valeska Nastaly
Zierikzee
Schelpen gepresenteerd op schil
derkunst van Gene Bervoets.