Kees Visser is geen chef meer en kookt nu overal II 6 Fien van Reeven is één van de twee vrouwelijke molenaars in Zeeland Zelf is Fien 71 jaar en de enige mo lenaarske (de naam voor een vrou welijke molenaar) van Schouwen- Duiveland. In heel Zeeland zijn er maar twee vrouwen die molens kunnen bedienen. ,,Er is er in Zeeuws-Vlaanderen nog een." Heb je spierballen nodig? ,,Niet echt", zegt Van Reeven, ,,maar je moet geen watje zijn. Je hebt wel een beetje spierkracht hebben om de wieken op de wind te zetten en zakken meel te kunnen dragen." Die spierballen komen dus vanzelf, beaamt ook molenaar in opleiding Arno Zwetsloot. De 61-jarige Burg- henaar helpt af en toe mee op de Oosterlandse molen waar Van Ree ven molenaar is. Hoogtevrees? Niet handig, volgens Van Reeven. ,,Je moet kunnen klimmen. De trappen op en als het nodig is, de wieken in." Man of vrouw? Dat maakt volgens Van Reeven niet uit. Waarom er dan zo weinig vrouwelijke molenaars zijn? ,,Ik denk dat ze zelf het idee hebben dat ze het niet kunnen." Kom kijken Wat er dan voor nodig is om meer molenaars te trekken? ,,Mensen moeten gewoon komen kijken. Als je het ziet, word je enthousiast. Je moet ermee bezig zijn", zegt de molenaarske. En daar wringt 'm nou juist de schoen. ,,Er zijn men sen die niet weten dat je in de mo len kunt komen kijken als hij draait. Het is gewoon gratis en ik doe het vrijwillig, zoals de meeste mole naars." Langs 100 molens Om meer aandacht voor molens te krijgen en te weten wat er speelt bij de molens in Nederland, bezoekt Nico Papineau Salm, de voorzitter van de vereniging De Hollandsche Molen, per trein en op de fiets 100 molens die hij niet eerder gezien heeft in het hele land. Het is een aanloop naar het 100-jarig bestaan van de vereniging die actief is voor iedereen die zich in molens interes seert. Woensdag is hij bij de 28ste molen op zijn lijst, de Oosterlandse molen, een korenmolen uit 1752. Hij doet dat op uitnodiging. Eerder was hij in Cadzand, bij molen Nooitge- dacht. Net als bij de meeste molens is - naast vrijwilligers - geld altijd een probleem, zegt Van Reeven. De Oosterlandse molen is eigendom van de Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Ooster- stein. Die heeft eigen kapitaal uit een erfenis en kon voor een 100.000 euro kostende restauratie in 2016 rekenen op een subsidie van het Rijk en een bijdrage van Stichting Renesse, maar bij de gemeente hoeft ze niet aan te kloppen. ,,De binding met de gemeente is uitste kend, maar we krijgen daarvan geen subsidie zegt voorzitter Ro land Buma. Geen verdiensten Het geld gaat altijd naar de molen. Om reparaties te kunnen uitvoeren of om graan te kopen. Niet naar Van Reeven, die doet alles vrijwillig. Met liefde. ,,Dit is gewoon zo leuk om te doen, met zo'n oude machine bezig De binding met de gemeente is uitstekend, maar we krijgen daarvan geen subsidie. zijn. De molen is meer dan twee honderd jaar oud en werkt nog, je computer gaat minder lang mee." Van Reeven draait twee keer in de week op de Oosterlandse molen, op donderdag- en zaterdagmiddag. Op dinsdagmiddag is Adrie Bal uit Nieuwerkerk er. Kom kijken, zeg gen ze allebei. En als je komt mee helpen, ben je de klos. Althans, zo ging het bij Van Reeven. ,,Bij het molentje bij ons in de buurt in Elle- meet vroegen ze hulp. Ik ging kijken en werd vrijwilliger. Toen ging ik de opleiding doen bij wijlen Martin van der Steen van De Lelie in Scha- rendijke. En dan ben je besmet." De Zierikzeese kok liep er al een tijdje mee. Het chef-kok zijn slokte veel tijd van hem op. Tijd die hij lie ver aan zijn vrouw en kinderen be steedt. Daarom is hij sinds deze maand begonnen als zzp'er. Ieder een die maar wil, kan hem inhuren. Zo komt de kersverse Bocuse d'Or- winnaar ook bij mensen thuis maaltijden bereiden. ,,Als je thuis een dinertje geeft voor vier tot acht personen en je wilt uitpakken, dan kom ik een 4- of 5-gangenmenu ko ken." De 42-jarige Visser was executive chef bij Mondragon in Zierikzee. Hij kookt er nog wel twee dagen in de week, maar het chef-stokje heeft hij overgegeven aan zijn souschef Ik was dag en nacht met mijn werk bezig. Jeffrey Buijl, met wie hij de presti gieuze kookprijs vorige maand in de wacht sleepte. ,,Ik was het chef zijn zat. Ik was dag en nacht met mijn werk bezig. Je bent niet alleen kok, maar ook gewoon manager." Zijn stap naar zelfstandigheid heeft nog een pluspunt: ,,Ik heb nu veel meer tijd om te trainen voor de Eu ropese finale van de Bocuse d'Or." Hector en Zuid Zuid West Hij had zichzelf nog amper op de markt gezet als zelfstandige of Fred Kramer van hotel-restaurant Hec tor klopte al bij hem aan. ,,We doen nu een keer in de maand 'culinair Hector'. Voorlopig hebben we voor dit jaar afgesproken, maar als het aanslaat, gaan we ermee door. Vis ser is ook te vinden in de keuken van strandpaviljoen Zuid Zuid West in Renesse. Verder geeft hij demonstraties voor horecaleveran ciers, zoals havenbedrijven. donderdag 21 oktober 2021 'Spierballen komen vanzelf' Een molen die niet draait, komt in verval. Maar dan heb je wel molenaars nodig om ze te bedie nen. En die zijn schaars. ,,We zijn nu allemaal grijze sierduiven", zegt molenaarske Fien van Ree ven van de molen in Oosterland. Valeska Nastaly Oosterland -Roland Buma, voorzitter Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein Kijk op de site bij /video Wat moet je kunnen om molenaar te worden? Sta niet gek te kijken als je voedselkunstenaar Kees Visser ineens in de keuken van meer dere restaurants aantreft, of in die van jezelf. Hij kookt nu overal waar hij gevraagd wordt. Valeska Nastaly Zierikzee -Kees Visser, kok Kok Kees Visser, hier nog in de keuken van Mondragon, is voor zichzelf begonnen. foto sandra schimmelpennink Molenaarske Fien van Reeven van de Oosterlandse molen: ,,Dit is gewoon zo leuk om te doen, met zo'n oude machine bezig zijn. De molen is meer dan tweehonderd jaar oud en werkt nog, je computer gaat minder lang mee." foto mariek mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 49