Kees Visser is geen chef meer en kookt nu overal
II
6
Fien van Reeven is één van de twee vrouwelijke molenaars in Zeeland
Zelf is Fien 71 jaar en de enige mo
lenaarske (de naam voor een vrou
welijke molenaar) van Schouwen-
Duiveland. In heel Zeeland zijn er
maar twee vrouwen die molens
kunnen bedienen. ,,Er is er in
Zeeuws-Vlaanderen nog een."
Heb je spierballen nodig? ,,Niet
echt", zegt Van Reeven, ,,maar je
moet geen watje zijn. Je hebt wel
een beetje spierkracht hebben om
de wieken op de wind te zetten en
zakken meel te kunnen dragen."
Die spierballen komen dus vanzelf,
beaamt ook molenaar in opleiding
Arno Zwetsloot. De 61-jarige Burg-
henaar helpt af en toe mee op de
Oosterlandse molen waar Van Ree
ven molenaar is. Hoogtevrees? Niet
handig, volgens Van Reeven. ,,Je
moet kunnen klimmen. De trappen
op en als het nodig is, de wieken in."
Man of vrouw? Dat maakt volgens
Van Reeven niet uit. Waarom er dan
zo weinig vrouwelijke molenaars
zijn? ,,Ik denk dat ze zelf het idee
hebben dat ze het niet kunnen."
Kom kijken
Wat er dan voor nodig is om meer
molenaars te trekken? ,,Mensen
moeten gewoon komen kijken. Als
je het ziet, word je enthousiast. Je
moet ermee bezig zijn", zegt de
molenaarske. En daar wringt 'm
nou juist de schoen. ,,Er zijn men
sen die niet weten dat je in de mo
len kunt komen kijken als hij draait.
Het is gewoon gratis en ik doe het
vrijwillig, zoals de meeste mole
naars."
Langs 100 molens
Om meer aandacht voor molens te
krijgen en te weten wat er speelt bij
de molens in Nederland, bezoekt
Nico Papineau Salm, de voorzitter
van de vereniging De Hollandsche
Molen, per trein en op de fiets 100
molens die hij niet eerder gezien
heeft in het hele land. Het is een
aanloop naar het 100-jarig bestaan
van de vereniging die actief is voor
iedereen die zich in molens interes
seert. Woensdag is hij bij de 28ste
molen op zijn lijst, de Oosterlandse
molen, een korenmolen uit 1752. Hij
doet dat op uitnodiging. Eerder was
hij in Cadzand, bij molen Nooitge-
dacht.
Net als bij de meeste molens is -
naast vrijwilligers - geld altijd een
probleem, zegt Van Reeven. De
Oosterlandse molen is eigendom
van de Stichting der Heerlijkheden
Oosterland, Sirjansland en Ooster-
stein. Die heeft eigen kapitaal uit
een erfenis en kon voor een 100.000
euro kostende restauratie in 2016
rekenen op een subsidie van het
Rijk en een bijdrage van Stichting
Renesse, maar bij de gemeente
hoeft ze niet aan te kloppen. ,,De
binding met de gemeente is uitste
kend, maar we krijgen daarvan
geen subsidie zegt voorzitter Ro
land Buma.
Geen verdiensten
Het geld gaat altijd naar de molen.
Om reparaties te kunnen uitvoeren
of om graan te kopen. Niet naar Van
Reeven, die doet alles vrijwillig. Met
liefde. ,,Dit is gewoon zo leuk om te
doen, met zo'n oude machine bezig
De binding met de
gemeente is
uitstekend, maar we
krijgen daarvan geen
subsidie.
zijn. De molen is meer dan twee
honderd jaar oud en werkt nog, je
computer gaat minder lang mee."
Van Reeven draait twee keer in de
week op de Oosterlandse molen, op
donderdag- en zaterdagmiddag. Op
dinsdagmiddag is Adrie Bal uit
Nieuwerkerk er. Kom kijken, zeg
gen ze allebei. En als je komt mee
helpen, ben je de klos. Althans, zo
ging het bij Van Reeven. ,,Bij het
molentje bij ons in de buurt in Elle-
meet vroegen ze hulp. Ik ging kijken
en werd vrijwilliger. Toen ging ik de
opleiding doen bij wijlen Martin
van der Steen van De Lelie in Scha-
rendijke. En dan ben je besmet."
De Zierikzeese kok liep er al een
tijdje mee. Het chef-kok zijn slokte
veel tijd van hem op. Tijd die hij lie
ver aan zijn vrouw en kinderen be
steedt. Daarom is hij sinds deze
maand begonnen als zzp'er. Ieder
een die maar wil, kan hem inhuren.
Zo komt de kersverse Bocuse d'Or-
winnaar ook bij mensen thuis
maaltijden bereiden. ,,Als je thuis
een dinertje geeft voor vier tot acht
personen en je wilt uitpakken, dan
kom ik een 4- of 5-gangenmenu ko
ken."
De 42-jarige Visser was executive
chef bij Mondragon in Zierikzee.
Hij kookt er nog wel twee dagen in
de week, maar het chef-stokje heeft
hij overgegeven aan zijn souschef
Ik was dag en nacht
met mijn werk bezig.
Jeffrey Buijl, met wie hij de presti
gieuze kookprijs vorige maand in
de wacht sleepte. ,,Ik was het chef
zijn zat. Ik was dag en nacht met
mijn werk bezig. Je bent niet alleen
kok, maar ook gewoon manager."
Zijn stap naar zelfstandigheid heeft
nog een pluspunt: ,,Ik heb nu veel
meer tijd om te trainen voor de Eu
ropese finale van de Bocuse d'Or."
Hector en Zuid Zuid West
Hij had zichzelf nog amper op de
markt gezet als zelfstandige of Fred
Kramer van hotel-restaurant Hec
tor klopte al bij hem aan. ,,We doen
nu een keer in de maand 'culinair
Hector'. Voorlopig hebben we voor
dit jaar afgesproken, maar als het
aanslaat, gaan we ermee door. Vis
ser is ook te vinden in de keuken
van strandpaviljoen Zuid Zuid
West in Renesse. Verder geeft hij
demonstraties voor horecaleveran
ciers, zoals havenbedrijven.
donderdag 21 oktober 2021
'Spierballen komen vanzelf'
Een molen die niet draait, komt
in verval. Maar dan heb je wel
molenaars nodig om ze te bedie
nen. En die zijn schaars. ,,We zijn
nu allemaal grijze sierduiven",
zegt molenaarske Fien van Ree
ven van de molen in Oosterland.
Valeska Nastaly
Oosterland
-Roland Buma, voorzitter
Stichting der Heerlijkheden
Oosterland, Sirjansland en
Oosterstein
Kijk op de site bij /video
Wat moet je kunnen om
molenaar te worden?
Sta niet gek te kijken als je
voedselkunstenaar Kees Visser
ineens in de keuken van meer
dere restaurants aantreft, of in
die van jezelf. Hij kookt nu overal
waar hij gevraagd wordt.
Valeska Nastaly
Zierikzee
-Kees Visser, kok
Kok Kees Visser, hier nog in de keuken van Mondragon, is voor
zichzelf begonnen. foto sandra schimmelpennink
Molenaarske Fien van Reeven van de Oosterlandse molen: ,,Dit is gewoon zo leuk om te doen, met zo'n oude machine bezig zijn. De
molen is meer dan tweehonderd jaar oud en werkt nog, je computer gaat minder lang mee." foto mariek mandemaker