Voor u geproefd Appelmoes X£z 'i 27 Dawtona Freshona (Lidl) Jumbo Hollandser kan bijna niet, om bij het avondeten een pot appelmoes op tafel te zetten. In het kader van de Nationale Groente- en Fruitdag (14 oktober) nemen we acht potten onder de loep. Prangende vraag: welke appels ge bruiken fabrikanten voor een pot moes? Geen enkel etiket van de acht geproefde soorten geeft het antwoord. Panellid Jacques Her mus, culinair schrijver én liefhebber van zelfgemaakte appelmoes, licht een tipje van de sluier op: ,,De goudrenet is verreweg het meest gebruikte appelras." Volgens de boe ken kun je ook prima jonagold, elstar, cox of golden delicious gebruiken. In de smaaktest van vandaag zijn deze appelsoorten in elk geval niet allemaal te rug te proeven. De acht potten hebben vooral overeenkomsten: ze zijn (licht) ge zoet en hebben minimaal 95 procent appel onder het schroefdeksel. Topscorer is Jumbo met 98 procent appel, Green moet het met 95 procent doen. Om appels met appels te vergelijken én omdat het de meest verkochte appelmoes is, hebben we gekozen voor de licht gezoete variant, zonder stukjes. Maar dat extra zoet is helemaal niet nodig, vindt chef en kook boekenschrijver Mari Maris: ,,Waarom zou je suiker toevoegen?'' Die vraag stellen steeds meer consumenten blijkbaar, want in de schappen van supermarkten is de ap pelmoes zonder suiker in opmars. Tijdens de test gaan de blikken van de panelleden Eva Posthuma de Boer, Mari Maris en Jacques Hermus geregeld van goedkeuren naar afgrijzen. Intussen vraagt Eva Posthuma de Boer zich af: ,,Wie eet er vandaag de dag nog appelmoes? Vooral kin deren en ouderen, toch?'' Voor veel volwas- 'Wie eet er vandaag de dag nog appelmoes? Vooral kinderen en ouderen, toch?' senen klinkt het misschien als iets nostal gisch - een typisch product dat je vroeger vooral bij groenten en aardappelen at, terwijl onze hedendaagse keuken toch veelzijdiger smaken heeft. Maar in de supermarkten is appelmoes nog alomte genwoordig. Medeleven voor de telers Tot verrassing van de panelleden komt de Poolse appelmoes van Dawtona als glori euze winnaar uit de bus. Naast 95,9 procent appel bevat het product volgens het etiket suiker, zuurheid regulator (citroenzuur) en anti-oxidant (ascorbinezuur). En met die ingrediënten onderscheidt de winnaar zich niet of nauwelijks van de andere fabrikan ten. Dus iets in het proces doet Dawtona erg goed. In de categorie bonustracks: buiten me dedeling van deze proeverij - en dus ook niet genoemd in de uitslag - werden ook twee merken (Bio+ en Servero) zónder sui ker getest. De blind proevende panelleden wisten dat vooraf niet, maar uit de com mentaren blijkt dat die suikerloze appel moes (dus honderd procent appel, volgens de etiketten) niet bijzonder in de smaak viel. 'Smaakt naar de jaren 50' (Bio+) en 'onnatuurlijk, smaakt naar witbrood zon der korst, rare bijsmaak' (Servero) oogsten weinig waardering. Je zou bijna denken dat die suiker toch niet voor niks in appelmoes zit. En over nare bijsmaak gesproken: appel moes is spotgoedkoop. Voor winnaar Dawtona, AH en Green betaal je slechts 66 cent voor een joekel van een pot (respec tievelijk 720, 710 en 710 gram). De duurste appelmoes is van Hak, met 1,16 euro voor een pot van 355 gram. Dat roept de vraag op wie er nog wat verdient aan appelmoes. Het panel toont medeleven met de appeltelers: als twee losse appels al duurder zijn dan 66 cent, waar blijft dan de marge voor de appelboer? Misschien toch maar weer eens zelf wat appels tot moes slaan. 1deBeste (Dirk) Plus Green Al GO ZATERDAG 9 OKTOBER 2021 €0,66 voor 720 gram Bij het horen van het merk Dawtona (een Poolse fabrikant) zal niet bij iedere appelmoesfan een belletje gaan rinke len, maar wat de panel leden betreft mag daar verandering in komen. Dawtona, verkrijgbaar bij Jumbo, is volgens de panelleden 'fris, niet te zoet en tintelend'. Unaniem oordeel: de beste uit deze sessie. En spotgoedkoop. HAK €1,16, voor 355 gram Met de appelmoes van Hak is weinig mis. Hooguit 'iets te zoet' en 'wat saai', maar met een vleugje abrikoos scoort deze moes een dikke voldoende. Eén panellid proeft schilletjes. Dat klopt, volgens het etiket: 'Dit natuur product kan delen van klokhuis, kroontjes of steeltjes bevatten'. Daar moet het pa nel hartelijk om lachen, want dat is na tuurlijk slimme marketing. €0,89, voor 710 gram Niet alle panelleden zijn even goed te spreken over de Freshona-moes, maar het levert toch een voldoende op. 'Aange naam', 'mooi van struc tuur' en 'puur appel', aldus een van de panel leden. Een ander vindt deze appelmoes wat zuur in de nasmaak, dik en wat saai. €0,94, voor 355 gram Jumbo heeft met de beste bedoelingen ge probeerd om appel moes te maken, vindt het panel: 'Doet erg z'n best om naar natuur te smaken'. En ook al is het licht korrelige product 'een beetje verzonnen', het is wel 'appelmoes voor een gemiddeld publiek'. Isa» «AllTEIT 7 t De beste appelmoes komt uit Polen LEO VAN MARREWIJK - EVA POSTHUMA DE BOER Eva Posthuma de Boer (49), schrijver en columnist. Schreef o.a. Eva's Keuken kast en De Keukenkastjes (deel 1, appel peer en deel 2 paddenstoel). Jacques Hermus (62), journalist en schrijver van - culinaire - boeken, o.a. Het Wilde Eten, Het Wild Kook boek en Beet! Mari Maris (47), chef en kookboekenschrijver. Schreef o.a. de Groente bijbel, de Saladebijbel en A la minute (over simpele groentegerechten). APPELMOES €0,49 voor 360 gram Waarom is deze appel moes zo oranje? Het kleurverschil met de an dere soorten is groot, vindt het panel. Bij deze moes valt op dat de smaken van de panelleden verschillen: de fijngemalen schilletjes vallen bij de een wel in de smaak, de volgende proeft vooral 'iets chemisch'. €0,95 voor 360 gram Echt warm wordt het panel hier niet van. 'Je voelt wel appel, maar je proeft 'm niet': de jury vindt de Plus-appel- moes vooral een beetje niksig. Bovendien iets te zalvig van struc tuur. En als je appelmoes 'niet appelig' is, klinkt dat ook niet als een aanbeveling. €0,66 voor 710 gram Green APPELMOES K bj Weinig producenten zul len hun product maken met de gedachte dat ze een avontuurlijk gerecht moeten voorschotelen, maar als een panel je moes betitelt als 'vlak, vies en saai' is er onder weg toch iets misge gaan. Ook proeft het panel een 'raar bijsmaakje' en is het 'in de verte aangebrand'. AH €0,66 voor pot van 710 gram Met 97 procent appel onder het schroefdeksel zou er niet zo veel mis kunnen gaan, zou je denken. Het panel denkt daar anders over: 'Wa terig, te slappe textuur', aldus Jacques Hermus. Mari Maris gaat nog iets verder. Ze be oordeelt de appelmoes als 'weeïg' en 'ba byvoeding'. Eva Posthuma de Boer: 'Muf, met een rare smaak'.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75