Voor u geproefd Appelmoes
X£z 'i
27
Dawtona
Freshona (Lidl)
Jumbo
Hollandser kan bijna niet, om bij het
avondeten een pot appelmoes op
tafel te zetten. In het kader van de
Nationale Groente- en Fruitdag (14
oktober) nemen we acht potten
onder de loep.
Prangende vraag: welke appels ge
bruiken fabrikanten voor een pot
moes? Geen enkel etiket van de
acht geproefde soorten geeft het
antwoord. Panellid Jacques Her
mus, culinair schrijver én liefhebber van
zelfgemaakte appelmoes, licht een tipje van
de sluier op: ,,De goudrenet is verreweg het
meest gebruikte appelras." Volgens de boe
ken kun je ook prima jonagold, elstar, cox of
golden delicious gebruiken.
In de smaaktest van vandaag zijn deze
appelsoorten in elk geval niet allemaal te
rug te proeven. De acht potten hebben
vooral overeenkomsten: ze zijn (licht) ge
zoet en hebben minimaal 95 procent appel
onder het schroefdeksel. Topscorer is
Jumbo met 98 procent appel, Green moet
het met 95 procent doen.
Om appels met appels te vergelijken én
omdat het de meest verkochte appelmoes
is, hebben we gekozen voor de licht gezoete
variant, zonder stukjes. Maar dat extra zoet
is helemaal niet nodig, vindt chef en kook
boekenschrijver Mari Maris: ,,Waarom zou
je suiker toevoegen?'' Die vraag stellen
steeds meer consumenten blijkbaar, want
in de schappen van supermarkten is de ap
pelmoes zonder suiker in opmars.
Tijdens de test gaan de blikken van de
panelleden Eva Posthuma de Boer, Mari
Maris en Jacques Hermus geregeld van
goedkeuren naar afgrijzen. Intussen vraagt
Eva Posthuma de Boer zich af: ,,Wie eet er
vandaag de dag nog appelmoes? Vooral kin
deren en ouderen, toch?'' Voor veel volwas-
'Wie eet er vandaag de
dag nog appelmoes?
Vooral kinderen en
ouderen, toch?'
senen klinkt het misschien als iets nostal
gisch - een typisch product dat je vroeger
vooral bij groenten en aardappelen at,
terwijl onze hedendaagse keuken toch
veelzijdiger smaken heeft. Maar in de
supermarkten is appelmoes nog alomte
genwoordig.
Medeleven voor de telers
Tot verrassing van de panelleden komt de
Poolse appelmoes van Dawtona als glori
euze winnaar uit de bus. Naast 95,9 procent
appel bevat het product volgens het etiket
suiker, zuurheid regulator (citroenzuur) en
anti-oxidant (ascorbinezuur). En met die
ingrediënten onderscheidt de winnaar zich
niet of nauwelijks van de andere fabrikan
ten. Dus iets in het proces doet Dawtona
erg goed.
In de categorie bonustracks: buiten me
dedeling van deze proeverij - en dus ook
niet genoemd in de uitslag - werden ook
twee merken (Bio+ en Servero) zónder sui
ker getest. De blind proevende panelleden
wisten dat vooraf niet, maar uit de com
mentaren blijkt dat die suikerloze appel
moes (dus honderd procent appel, volgens
de etiketten) niet bijzonder in de smaak
viel. 'Smaakt naar de jaren 50' (Bio+) en
'onnatuurlijk, smaakt naar witbrood zon
der korst, rare bijsmaak' (Servero) oogsten
weinig waardering. Je zou bijna denken dat
die suiker toch niet voor niks in appelmoes
zit.
En over nare bijsmaak gesproken: appel
moes is spotgoedkoop. Voor winnaar
Dawtona, AH en Green betaal je slechts
66 cent voor een joekel van een pot (respec
tievelijk 720, 710 en 710 gram). De duurste
appelmoes is van Hak, met 1,16 euro voor
een pot van 355 gram. Dat roept de vraag op
wie er nog wat verdient aan appelmoes. Het
panel toont medeleven met de appeltelers:
als twee losse appels al duurder zijn dan
66 cent, waar blijft dan de marge voor de
appelboer?
Misschien toch maar weer eens zelf wat
appels tot moes slaan.
1deBeste (Dirk)
Plus
Green
Al
GO ZATERDAG 9 OKTOBER 2021
€0,66 voor 720 gram
Bij het horen van het
merk Dawtona (een
Poolse fabrikant) zal niet
bij iedere appelmoesfan
een belletje gaan rinke
len, maar wat de panel
leden betreft mag daar
verandering in komen.
Dawtona, verkrijgbaar bij
Jumbo, is volgens de panelleden 'fris, niet
te zoet en tintelend'. Unaniem oordeel: de
beste uit deze sessie. En spotgoedkoop.
HAK
€1,16, voor 355 gram
Met de appelmoes van
Hak is weinig mis.
Hooguit 'iets te zoet' en
'wat saai', maar met een
vleugje abrikoos scoort
deze moes een dikke
voldoende. Eén panellid proeft schilletjes.
Dat klopt, volgens het etiket: 'Dit natuur
product kan delen van klokhuis, kroontjes
of steeltjes bevatten'. Daar moet het pa
nel hartelijk om lachen, want dat is na
tuurlijk slimme marketing.
€0,89, voor 710 gram
Niet alle panelleden zijn
even goed te spreken
over de Freshona-moes,
maar het levert toch een
voldoende op. 'Aange
naam', 'mooi van struc
tuur' en 'puur appel',
aldus een van de panel
leden. Een ander vindt
deze appelmoes wat zuur in de nasmaak,
dik en wat saai.
€0,94, voor 355 gram
Jumbo heeft met de
beste bedoelingen ge
probeerd om appel
moes te maken, vindt
het panel: 'Doet erg z'n
best om naar natuur te
smaken'. En ook al is het licht korrelige
product 'een beetje verzonnen', het is wel
'appelmoes voor een gemiddeld publiek'.
Isa»
«AllTEIT 7 t
De beste appelmoes
komt uit Polen
LEO VAN MARREWIJK
- EVA POSTHUMA DE BOER
Eva Posthuma de Boer
(49), schrijver en columnist.
Schreef o.a. Eva's Keuken
kast en De Keukenkastjes
(deel 1, appel peer en deel
2 paddenstoel).
Jacques Hermus (62),
journalist en schrijver van
- culinaire - boeken, o.a. Het
Wilde Eten, Het Wild Kook
boek en Beet!
Mari Maris (47), chef en
kookboekenschrijver.
Schreef o.a. de Groente
bijbel, de Saladebijbel en
A la minute (over simpele
groentegerechten).
APPELMOES
€0,49 voor 360 gram
Waarom is deze appel
moes zo oranje? Het
kleurverschil met de an
dere soorten is groot,
vindt het panel. Bij deze
moes valt op dat de
smaken van de panelleden verschillen: de
fijngemalen schilletjes vallen bij de een
wel in de smaak, de volgende proeft
vooral 'iets chemisch'.
€0,95 voor 360 gram
Echt warm wordt het
panel hier niet van. 'Je
voelt wel appel, maar je
proeft 'm niet': de jury
vindt de Plus-appel-
moes vooral een beetje
niksig. Bovendien iets te zalvig van struc
tuur. En als je appelmoes 'niet appelig' is,
klinkt dat ook niet als een aanbeveling.
€0,66 voor 710 gram
Green
APPELMOES
K bj Weinig producenten zul
len hun product maken
met de gedachte dat ze
een avontuurlijk gerecht
moeten voorschotelen,
maar als een panel je
moes betitelt als 'vlak,
vies en saai' is er onder
weg toch iets misge
gaan. Ook proeft het
panel een 'raar bijsmaakje' en is het 'in de
verte aangebrand'.
AH
€0,66 voor pot van 710
gram
Met 97 procent appel
onder het schroefdeksel
zou er niet zo veel mis
kunnen gaan, zou je
denken. Het panel denkt
daar anders over: 'Wa
terig, te slappe textuur',
aldus Jacques Hermus.
Mari Maris gaat nog iets verder. Ze be
oordeelt de appelmoes als 'weeïg' en 'ba
byvoeding'. Eva Posthuma de Boer: 'Muf,
met een rare smaak'.