Onbezorgd
op wintersport
c Marktleider verwacht in2025 helft van omzet uit vleesloze hapjes te halen
Boek nu met
skigarantie
Sunweb
Ontdek nu op
Sunweb.nl
17
Skivakantie vanaf
p.p. incl. skipas
Maken frikandellen straks
plaats voor groentekroketten
en kaasnuggets? Snackgigant
Van Geloven, eigenaar van
Mora, zet vol in op vleesvrije
snacks in het vriesvak.
Ze is al 35 jaar hét gezicht van Mora.
Verschillende generaties groeiden
op met het typetje Cora dat in
tv-commercials bitterballen en fri-
kandellen van haar werkgever aan
prijst. Maar ook Cora gaat met haar
tijd mee en krijgt zelfs de woorden
'vleesvrije appetizers' uit haar
mond, beter bekend als vegetari
sche kroketten ofkaasnuggets.
Cora was gisteren van de partij
tijdens de opening van een nieuwe
fabriekshal in Maastricht, waar het
gros van de Mora-snacks wordt
gemaakt. Deze fabriek is een van de
zes productielocaties van Van Gelo
ven, de grootste snackproducent
van de Benelux, die naast Mora ook
merken als Kwekkeboom, Van
Dobben en Hebro in portefeuille
heeft.
Dagelijks rollen er ruim een mil
joen smulrollen, frikandellen, kro
ketten en nasischijven van de band,
maar volgens Jan Aaltzen Linde,
topman van Van Geloven, komen
daar steeds meer vegetarische vari
anten bij. „Sterker, in deze hal wor
den alleen nog vleesvrije snacks
gemaakt. In dit geval kaasnuggets,
die onder meer aan grote fastfood
ketens worden verkocht.''
De groeiende vraag naar vegeta
rische snacks is volgens Linde de
reden dat zijn bedrijf investeert in
meer capaciteit. ,,Kijk naar het koel
versschap in de supermarkt, daar
vind je steeds meer vleesvervan
gers. Wij zijn van de diepvriespro-
ducten en willen juist daar het ver
schil maken. Vorig jaar bestond
13 procent van de omzet uit vegeta
rische snacks, ik verwacht dat dit
volgend jaar stijgt naar 30 procent
en in 2025 naar 50 procent.''
C De meeste
vegasnacks
zijn kopiën van
bestaande hapjes
Net als veel andere foodbedrijven
richt ook Van Geloven zich vooral
op de flexitariërs. ,,We zetten in op
een mix van vlees en vegetarisch, in
veel huishoudens is het inmiddels
normaal dat er een paar dagen per
week geen vleesmaaltijd op tafel
staat.''
De meeste vegasnacks zijn een
kopietje van bestaande snacks. Met
dezelfde structuur en vorm. ,,Kaas-
hapjes zijn in die categorie heel
belangrijk, het is niet voor niets dat
we een complete productielijn al
leen voor kaasnuggets hebben ge
opend. Daarnaast zijn we bezig met
de ontwikkeling van nieuwe groen
tesnacks die begin volgend jaar op
de markt komen. Het gaat echt
razendsnel met die ontwikkeling.''
Geheim
Tij dens de rondleiding in de fabriek
wordt niet getoond hoe de snacks
worden gemaakt, dat is het geheim
van de smid. Van Geloven heeft als
uitvinder van de kroket in 1969 dan
ook een naam hoog te houden.
Fabrieksdirecteur Madelon Hermes
heeft door de uitbreiding inmid
dels vijfhonderd medewerkers
onder haar hoede. „Tijdens de
coronapiek was er minder vraag
vanuit onze horecaklanten, maar de
supermarkten compenseerden dat
grotendeels. De behoefte naar
snacks, met of zonder vlees, is de
laatste maanden enorm gegroeid.
We houden weer feestjes, zowel
thuis als in de horeca. Dan komt
bijna altijd de borrelplank op tafel.''
Cora van Mora kan voorlopig
nog niet met pensioen.
GO ZATERDAG 9 OKTOBER 2021
Vegasnack
rukt op in
vriesvak
Cor
Sanne Schelfaut
Maastricht
G Cora van Mora bij de opening
van de nieuwe fabriekshal van
producent Van Geloven in
Maastricht.
FOTO MARCEL VAN HOORN