Onbezorgd op wintersport c Marktleider verwacht in2025 helft van omzet uit vleesloze hapjes te halen Boek nu met skigarantie Sunweb Ontdek nu op Sunweb.nl 17 Skivakantie vanaf p.p. incl. skipas Maken frikandellen straks plaats voor groentekroketten en kaasnuggets? Snackgigant Van Geloven, eigenaar van Mora, zet vol in op vleesvrije snacks in het vriesvak. Ze is al 35 jaar hét gezicht van Mora. Verschillende generaties groeiden op met het typetje Cora dat in tv-commercials bitterballen en fri- kandellen van haar werkgever aan prijst. Maar ook Cora gaat met haar tijd mee en krijgt zelfs de woorden 'vleesvrije appetizers' uit haar mond, beter bekend als vegetari sche kroketten ofkaasnuggets. Cora was gisteren van de partij tijdens de opening van een nieuwe fabriekshal in Maastricht, waar het gros van de Mora-snacks wordt gemaakt. Deze fabriek is een van de zes productielocaties van Van Gelo ven, de grootste snackproducent van de Benelux, die naast Mora ook merken als Kwekkeboom, Van Dobben en Hebro in portefeuille heeft. Dagelijks rollen er ruim een mil joen smulrollen, frikandellen, kro ketten en nasischijven van de band, maar volgens Jan Aaltzen Linde, topman van Van Geloven, komen daar steeds meer vegetarische vari anten bij. „Sterker, in deze hal wor den alleen nog vleesvrije snacks gemaakt. In dit geval kaasnuggets, die onder meer aan grote fastfood ketens worden verkocht.'' De groeiende vraag naar vegeta rische snacks is volgens Linde de reden dat zijn bedrijf investeert in meer capaciteit. ,,Kijk naar het koel versschap in de supermarkt, daar vind je steeds meer vleesvervan gers. Wij zijn van de diepvriespro- ducten en willen juist daar het ver schil maken. Vorig jaar bestond 13 procent van de omzet uit vegeta rische snacks, ik verwacht dat dit volgend jaar stijgt naar 30 procent en in 2025 naar 50 procent.'' C De meeste vegasnacks zijn kopiën van bestaande hapjes Net als veel andere foodbedrijven richt ook Van Geloven zich vooral op de flexitariërs. ,,We zetten in op een mix van vlees en vegetarisch, in veel huishoudens is het inmiddels normaal dat er een paar dagen per week geen vleesmaaltijd op tafel staat.'' De meeste vegasnacks zijn een kopietje van bestaande snacks. Met dezelfde structuur en vorm. ,,Kaas- hapjes zijn in die categorie heel belangrijk, het is niet voor niets dat we een complete productielijn al leen voor kaasnuggets hebben ge opend. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van nieuwe groen tesnacks die begin volgend jaar op de markt komen. Het gaat echt razendsnel met die ontwikkeling.'' Geheim Tij dens de rondleiding in de fabriek wordt niet getoond hoe de snacks worden gemaakt, dat is het geheim van de smid. Van Geloven heeft als uitvinder van de kroket in 1969 dan ook een naam hoog te houden. Fabrieksdirecteur Madelon Hermes heeft door de uitbreiding inmid dels vijfhonderd medewerkers onder haar hoede. „Tijdens de coronapiek was er minder vraag vanuit onze horecaklanten, maar de supermarkten compenseerden dat grotendeels. De behoefte naar snacks, met of zonder vlees, is de laatste maanden enorm gegroeid. We houden weer feestjes, zowel thuis als in de horeca. Dan komt bijna altijd de borrelplank op tafel.'' Cora van Mora kan voorlopig nog niet met pensioen. GO ZATERDAG 9 OKTOBER 2021 Vegasnack rukt op in vriesvak Cor Sanne Schelfaut Maastricht G Cora van Mora bij de opening van de nieuwe fabriekshal van producent Van Geloven in Maastricht. FOTO MARCEL VAN HOORN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 17