Regen
9
(.9 jol
[zo
Een goed jaar voor de jonagold
appels, dankzij de Schelde
MARGOT
64j
ZEELAND 11
tf.Hj
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
halve werk is, merken we daarna in
de rode mul met barigoule (een Pro-
ven^aalse klassieker met artisjok in
de hoofdrol. Overigens verkeerd ge
speld op de menukaart), beurre
blanc, pompoen en bloemkool. Het is
té zout. Het flintertje mul sneeuwt
ook onder in de herrie aan smaken.
Wat doet dat kazige krokante rozet bij
deze vis? En waarom laffe pompoen-
Olvarit op een genadeloos hard
koekje?
Meer focus zit er in de kalfshaas met
knolselderij, dashi, rode biet en appel.
Het vlees is episch mals. Op de (te)
zoute puree na een prettig hapje,
mede door de fijne gelei van rode
biet. Hooguit vragen we ons af:
waarom Japanse dashi en geen jus de
veau? Een restaurant dat pretendeert
de principes van de Franse keuken te
volgen, zou voor het laatste moeten
kiezen. Maar misschien zijn wij ou
derwetse kniesoren.
Het dessert is een Mont Blanc van
roomijs, witte chocolade en - echt
waar - dun gesneden rauwe champig
nons. ,,Kees Visser heeft die combi
natie in Frankrijk ontdekt. Het notige
van de paddenstoelen past goed bij de
witte chocolade", legt de vriendelijke
supervisor Van Oosten uit. Het toetje
bijt niet, maar imponeert evenmin.
Dat is over de hele linie een beetje zo.
Gelet op het prijsniveau van Cristó en
de palmares van de chef verwacht je
scherpere keuzes, meer balans en raf
finement. Bocuse d'Or of niet.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
&0j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Het klinkt zo gezellig als je behaaglijk binnen zit of in je
bed ligt en luistert naar het ruisende geluid van de
neerslag
Vogelwaarde
„Afgelopen voorjaar was er nog
laat sprake van nachtvorst en
dan zijn er geen bijen om te be
stuiven. Gelukkig bloeiden onze
jonagoldbomen pas later waar
door deze wel tjokvol met appels
hangen. Die paar weken kunnen
net veel uitmaken. We zijn en
blijven nu eenmaal afhankelijk
van de natuur. Dan hebben we
weer wel een goede oogst en dan
weer niet. Dat kan mede komen
doordat de bomen vorig jaar
minder vol hingen. Zo hebben ze
weer meer energie voor het jaar
daarna, dat is nu bijvoorbeeld zo
bij de elstarappels. Dat heet een
beurtjaar", legt hij uit.
,,Ik hoor verhalen van andere
telers in Nederland die echt een
veel mindere oogst dan wij heb
ben deze keer. Dat kan ook ko-
men omdat we hier vlak bij de
Schelde wonen. Door de tempe
ratuur van het zeewater is het
hier net een paar graden war
mer. Dat kan al veel schelen.''
De jonagolds bij Vereecken moe
ten er nu af. Dit weekend is er
daarom een plukdag. Voor de jo
nagold geldt; hoe groter de blos
hoe beter de smaak. Bak eens een
appel-notenbrood. Rooster 50 gr.
hazelnoten en 50 gr. pecannoten
in de koekenpan. Verwarm 300
ml. melk en voeg er 200 gr. vol-
korenmeel, 200 gr. Zeeuwse vle
gel bloem, 10,5 gr. gist, wat zout
en 25 gr. roomboter door met de
noten, 2 jonagolds in stukjes ge
sneden, 1 tl. kaneel en 1 tl. kader
mom. Laat 1 uur rijzen, doe alles
in een bakblik en bak 45 minu
ten af in de oven op 180 graden.
Duw de noten even in het deeg
anders verbranden ze.
Het was wat met de wind afgelopen week
en vooral ook met de regen. Het leek soms
wel of er nooit een einde aan zou komen,
zoveel water viel er. Natuurlijk, ik weet ook wel
dat regen en herfst onlosmakelijk met elkaar ver
bonden zijn. Door de relatief warme Noordzee
valt er nu eenmaal, met name in het najaar, meer
regen maar op een of andere manier leek het veel
heftiger dan anders.
Vorig jaar maakte ik me op deze plaats nog zor
gen over een te droge natuur, nu is dat 180 graden
gedraaid en loopt mijn regenton al weken be
hoorlijk over. Regen heeft één voordeel; het
klinkt zo gezellig als je behaaglijk binnen zit of in
je bed ligt en luistert naar het ruisende geluid van
de neerslag.
Afgelopen weekend kookte ik met een groep
vrouwen in een grote tent terwijl het buiten
spookte. Misschien maakte dat wel dat het extra
gezellig was om samen te kokkerellen en lang na
te tafelen al konden we elkaar door het natuurge
weld af en toe niet verstaan. Ik had diverse recep
ten bedacht die we maakten.
Deze wrap met bietjes was favoriet. Bietjes of
krootjes zijn gezonde vitaminebommetjes. Ze
zijn rijk aan vitamines, nitraten, foliumzuur en
antioxidanten. De combinatie met geitenkaas is
een gouwe ouwe, maar niet te versmaden. Klop 2
eieren los met melk, zout en peper en bak er twee
omeletten van op een laag vuur. Snij 100 gr.
zachte geitenkaas in plakjes evenals 2 gekookte
bietjes. Leg de helft van de kaas en de bietjes op
een kant van het omelet met een blaadje sla, wat
lente-ui en peterselie en rol op. Snij in tweeën en
zet vast met een prikker. Lekker als gezonde
lunch.
eindscore
BEOORDELING
vrijdag 8 oktober 2021
GO
Hoe is het hoofdgerecht?
Dessert lekker?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Herman en Magda Vereecken bezig met de oogst van de ap
pels. FOTO KELLY THANS
Marco van Oosten, supervisor bij Cristó, bedient gasten.
Herman en Magda Vereecken
uit Vogelwaarde kweken
naast pruimen en peren te
vens appels. ,,Voor de vroege
appels was het een slecht
jaar", vertelt Herman.
Margot Verhaagen
M Kalfshaas
met knolselde
rij, aardappel,
rode biet en
een saus van
dashi.