Regen 9 (.9 jol [zo Een goed jaar voor de jonagold appels, dankzij de Schelde MARGOT 64j ZEELAND 11 tf.Hj Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland halve werk is, merken we daarna in de rode mul met barigoule (een Pro- ven^aalse klassieker met artisjok in de hoofdrol. Overigens verkeerd ge speld op de menukaart), beurre blanc, pompoen en bloemkool. Het is té zout. Het flintertje mul sneeuwt ook onder in de herrie aan smaken. Wat doet dat kazige krokante rozet bij deze vis? En waarom laffe pompoen- Olvarit op een genadeloos hard koekje? Meer focus zit er in de kalfshaas met knolselderij, dashi, rode biet en appel. Het vlees is episch mals. Op de (te) zoute puree na een prettig hapje, mede door de fijne gelei van rode biet. Hooguit vragen we ons af: waarom Japanse dashi en geen jus de veau? Een restaurant dat pretendeert de principes van de Franse keuken te volgen, zou voor het laatste moeten kiezen. Maar misschien zijn wij ou derwetse kniesoren. Het dessert is een Mont Blanc van roomijs, witte chocolade en - echt waar - dun gesneden rauwe champig nons. ,,Kees Visser heeft die combi natie in Frankrijk ontdekt. Het notige van de paddenstoelen past goed bij de witte chocolade", legt de vriendelijke supervisor Van Oosten uit. Het toetje bijt niet, maar imponeert evenmin. Dat is over de hele linie een beetje zo. Gelet op het prijsniveau van Cristó en de palmares van de chef verwacht je scherpere keuzes, meer balans en raf finement. Bocuse d'Or of niet. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening &0j Ambiance Prijs/kwaliteit Het klinkt zo gezellig als je behaaglijk binnen zit of in je bed ligt en luistert naar het ruisende geluid van de neerslag Vogelwaarde „Afgelopen voorjaar was er nog laat sprake van nachtvorst en dan zijn er geen bijen om te be stuiven. Gelukkig bloeiden onze jonagoldbomen pas later waar door deze wel tjokvol met appels hangen. Die paar weken kunnen net veel uitmaken. We zijn en blijven nu eenmaal afhankelijk van de natuur. Dan hebben we weer wel een goede oogst en dan weer niet. Dat kan mede komen doordat de bomen vorig jaar minder vol hingen. Zo hebben ze weer meer energie voor het jaar daarna, dat is nu bijvoorbeeld zo bij de elstarappels. Dat heet een beurtjaar", legt hij uit. ,,Ik hoor verhalen van andere telers in Nederland die echt een veel mindere oogst dan wij heb ben deze keer. Dat kan ook ko- men omdat we hier vlak bij de Schelde wonen. Door de tempe ratuur van het zeewater is het hier net een paar graden war mer. Dat kan al veel schelen.'' De jonagolds bij Vereecken moe ten er nu af. Dit weekend is er daarom een plukdag. Voor de jo nagold geldt; hoe groter de blos hoe beter de smaak. Bak eens een appel-notenbrood. Rooster 50 gr. hazelnoten en 50 gr. pecannoten in de koekenpan. Verwarm 300 ml. melk en voeg er 200 gr. vol- korenmeel, 200 gr. Zeeuwse vle gel bloem, 10,5 gr. gist, wat zout en 25 gr. roomboter door met de noten, 2 jonagolds in stukjes ge sneden, 1 tl. kaneel en 1 tl. kader mom. Laat 1 uur rijzen, doe alles in een bakblik en bak 45 minu ten af in de oven op 180 graden. Duw de noten even in het deeg anders verbranden ze. Het was wat met de wind afgelopen week en vooral ook met de regen. Het leek soms wel of er nooit een einde aan zou komen, zoveel water viel er. Natuurlijk, ik weet ook wel dat regen en herfst onlosmakelijk met elkaar ver bonden zijn. Door de relatief warme Noordzee valt er nu eenmaal, met name in het najaar, meer regen maar op een of andere manier leek het veel heftiger dan anders. Vorig jaar maakte ik me op deze plaats nog zor gen over een te droge natuur, nu is dat 180 graden gedraaid en loopt mijn regenton al weken be hoorlijk over. Regen heeft één voordeel; het klinkt zo gezellig als je behaaglijk binnen zit of in je bed ligt en luistert naar het ruisende geluid van de neerslag. Afgelopen weekend kookte ik met een groep vrouwen in een grote tent terwijl het buiten spookte. Misschien maakte dat wel dat het extra gezellig was om samen te kokkerellen en lang na te tafelen al konden we elkaar door het natuurge weld af en toe niet verstaan. Ik had diverse recep ten bedacht die we maakten. Deze wrap met bietjes was favoriet. Bietjes of krootjes zijn gezonde vitaminebommetjes. Ze zijn rijk aan vitamines, nitraten, foliumzuur en antioxidanten. De combinatie met geitenkaas is een gouwe ouwe, maar niet te versmaden. Klop 2 eieren los met melk, zout en peper en bak er twee omeletten van op een laag vuur. Snij 100 gr. zachte geitenkaas in plakjes evenals 2 gekookte bietjes. Leg de helft van de kaas en de bietjes op een kant van het omelet met een blaadje sla, wat lente-ui en peterselie en rol op. Snij in tweeën en zet vast met een prikker. Lekker als gezonde lunch. eindscore BEOORDELING vrijdag 8 oktober 2021 GO Hoe is het hoofdgerecht? Dessert lekker? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Herman en Magda Vereecken bezig met de oogst van de ap pels. FOTO KELLY THANS Marco van Oosten, supervisor bij Cristó, bedient gasten. Herman en Magda Vereecken uit Vogelwaarde kweken naast pruimen en peren te vens appels. ,,Voor de vroege appels was het een slecht jaar", vertelt Herman. Margot Verhaagen M Kalfshaas met knolselde rij, aardappel, rode biet en een saus van dashi.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39