10 ZEELAND
Uw
eetdetective
dompelt zich
onder in de
grandeur van
Cristó, het
stijlvolle
restaurant van
Hotel
Mondragon in
Zierikzee. En
ontdekt dat het
gastronomisch
niet alles goud is
wat er blinkt.
i Bij Cristó betreed je een
vooroorlogse wereld.
Het begint al met de
imposante gevel van het
I rijksmonument. In het
restaurant waan je je in
Downtown Abbey waaraan de
binnenhuisarchitect een flinke
scheut art deco heeft toegevoegd.
De open keuken met zijn Mondri-
aan-vensterwerk, verschillende
glasmotieven en rondingen is een
dikke knipoog naar de roaring
twenties. Bovenaan spotten we
een lel van een gulden logo: Cristó.
Aan de muur flonkeren lampen
als sterren en vertellen ronde spie
gels of de coiffure onderhoud be
hoeft. De vloer lijkt visgraatparket,
maar blijkt bij inspectie kunststof.
Krasvast en makkelijk te dweilen,
vermoeden we. We zijgen neer op
een kolossaal sofa-eiland in licht
bruin velours. Op het linnen tafel
kleed glimt zwaar bestek van
Duits fabrikaat. Waar veel restau
rants het kostuum ten grave heb
ben gedragen, lopen de obers hier
nog strak in zwart pak. Noblesse
oblige!
Cristó heeft niks te maken met de
Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar
die onder meer de Rijksdag in Ber
lijn inpakte. Het restaurant draagt
de voornaam van Cristóbal de
Mondragón y Otalora, de Spaanse
veldheer die in 1576 Zierikzee in
nam. Nu weet u ook waar Hotel
Mondragon zijn naam aan ont
leent.
Veel Spaanse glorie ontdekken
we niet, of het moet het glaasje
olijfolie op tafel zijn. Altijd lekker
met zeezout, dat Cristó van
Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse
betrekt. De boter bevat ook een
snufje Oosterschelde: er zit zeesla
in. Het bolletje breekbrood komt
van De Man die Bakt uit Zierikzee.
Best lekker dat artisanale brood,
alleen jammer dat de bodem een
soort tarwegraniet is.
,,We proberen zoveel mogelijk
met lokale producten te werken",
zegt Marco van Oosten, supervisor
van Cristó. We zijn daarom reuze
benieuwd wat de keukenequipe
onder leiding van de jonge chef
Jeffrey Buijl ervan brouwt. Samen
met voormalig Cristó-chef Kees
Visser won Buijl in september de
prestigieuze Bocuse d'Or, een
kookwedstrijd die is vernoemd
naar de in 2018 overleden chef-kok
Paul Bocuse. Visser nam onlangs
afscheid als chef-kok maar blijft
tot eind dit jaar aan Cristó verbon
den.
Na zo'n lauwerkrans kunnen we
niet om het vijfgangenmenu Bo
cuse d'Or heen. Het begint met
twee amuses: een heerlijk roosje
bloemkool in een pittig krokant
jasje en een mals stukje sukade op
een wonton met een dotje truffel
crème. Super! Daarna volgt een ka
kofonie aan smaken: mosselen met
chorizo, toefjes kerrie- en knof-
lookcrème en een dressing van
soja en ponzu. Even denk je aan
'paella', dan 'Tokio' en door de ker
rie 'India'. De papillen kunnen de
wereldreis amper bijbenen. Naar
ons idee geldt bij mosselen 'less is
more'.
Beter gaat het in de steak tartare
met crème van eidooier en een lik
piccalilly, die met een geraffineerd
zuurtje het gerecht optilt. Een
klassieker van Kees Visser. Zacht
en smakelijk, alleen trekken de
keiharde boekweitkorrels eurote
kens in de ogen van je tandarts.
Dat een goede uitvoering het
HET MENU
REKENING
vrijdag 8 oktober 2021
GO
Chef-kok Jeffrey Buijl met het kalfshaasgerecht. foto s marieke mandemaker
Niet alle goud blinkt in Cristó
Frank Balkenende
Waar komt de naam vandaan?
Wat staat er op het menu?
Cristó werkt met
menu's. Het vier
gangenmenu kost
59,50 euro. Voor
vijf gangen moet
69,50 euro worden
afgerekend en voor
zes gangen 79,50.
Het menu kan wor
den uitgebreid met
een kaasplateau
(15 euro per per
soon). Wie goedko
per wil dineren
onder het dak van
Mondragon kan te
recht in het inpan
dige restaurant Le
Bistrot.
Restaurant Cristo
Oude Haven 11
3oSlstraat
Vissers
1 fles water
5,00
2 glazen wijn
14,00
2 vijfgangenmenu
139,00
2 koffie
11,00
Totaal:
169,00