10 ZEELAND Uw eetdetective dompelt zich onder in de grandeur van Cristó, het stijlvolle restaurant van Hotel Mondragon in Zierikzee. En ontdekt dat het gastronomisch niet alles goud is wat er blinkt. i Bij Cristó betreed je een vooroorlogse wereld. Het begint al met de imposante gevel van het I rijksmonument. In het restaurant waan je je in Downtown Abbey waaraan de binnenhuisarchitect een flinke scheut art deco heeft toegevoegd. De open keuken met zijn Mondri- aan-vensterwerk, verschillende glasmotieven en rondingen is een dikke knipoog naar de roaring twenties. Bovenaan spotten we een lel van een gulden logo: Cristó. Aan de muur flonkeren lampen als sterren en vertellen ronde spie gels of de coiffure onderhoud be hoeft. De vloer lijkt visgraatparket, maar blijkt bij inspectie kunststof. Krasvast en makkelijk te dweilen, vermoeden we. We zijgen neer op een kolossaal sofa-eiland in licht bruin velours. Op het linnen tafel kleed glimt zwaar bestek van Duits fabrikaat. Waar veel restau rants het kostuum ten grave heb ben gedragen, lopen de obers hier nog strak in zwart pak. Noblesse oblige! Cristó heeft niks te maken met de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar die onder meer de Rijksdag in Ber lijn inpakte. Het restaurant draagt de voornaam van Cristóbal de Mondragón y Otalora, de Spaanse veldheer die in 1576 Zierikzee in nam. Nu weet u ook waar Hotel Mondragon zijn naam aan ont leent. Veel Spaanse glorie ontdekken we niet, of het moet het glaasje olijfolie op tafel zijn. Altijd lekker met zeezout, dat Cristó van Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse betrekt. De boter bevat ook een snufje Oosterschelde: er zit zeesla in. Het bolletje breekbrood komt van De Man die Bakt uit Zierikzee. Best lekker dat artisanale brood, alleen jammer dat de bodem een soort tarwegraniet is. ,,We proberen zoveel mogelijk met lokale producten te werken", zegt Marco van Oosten, supervisor van Cristó. We zijn daarom reuze benieuwd wat de keukenequipe onder leiding van de jonge chef Jeffrey Buijl ervan brouwt. Samen met voormalig Cristó-chef Kees Visser won Buijl in september de prestigieuze Bocuse d'Or, een kookwedstrijd die is vernoemd naar de in 2018 overleden chef-kok Paul Bocuse. Visser nam onlangs afscheid als chef-kok maar blijft tot eind dit jaar aan Cristó verbon den. Na zo'n lauwerkrans kunnen we niet om het vijfgangenmenu Bo cuse d'Or heen. Het begint met twee amuses: een heerlijk roosje bloemkool in een pittig krokant jasje en een mals stukje sukade op een wonton met een dotje truffel crème. Super! Daarna volgt een ka kofonie aan smaken: mosselen met chorizo, toefjes kerrie- en knof- lookcrème en een dressing van soja en ponzu. Even denk je aan 'paella', dan 'Tokio' en door de ker rie 'India'. De papillen kunnen de wereldreis amper bijbenen. Naar ons idee geldt bij mosselen 'less is more'. Beter gaat het in de steak tartare met crème van eidooier en een lik piccalilly, die met een geraffineerd zuurtje het gerecht optilt. Een klassieker van Kees Visser. Zacht en smakelijk, alleen trekken de keiharde boekweitkorrels eurote kens in de ogen van je tandarts. Dat een goede uitvoering het HET MENU REKENING vrijdag 8 oktober 2021 GO Chef-kok Jeffrey Buijl met het kalfshaasgerecht. foto s marieke mandemaker Niet alle goud blinkt in Cristó Frank Balkenende Waar komt de naam vandaan? Wat staat er op het menu? Cristó werkt met menu's. Het vier gangenmenu kost 59,50 euro. Voor vijf gangen moet 69,50 euro worden afgerekend en voor zes gangen 79,50. Het menu kan wor den uitgebreid met een kaasplateau (15 euro per per soon). Wie goedko per wil dineren onder het dak van Mondragon kan te recht in het inpan dige restaurant Le Bistrot. Restaurant Cristo Oude Haven 11 3oSlstraat Vissers 1 fles water 5,00 2 glazen wijn 14,00 2 vijfgangenmenu 139,00 2 koffie 11,00 Totaal: 169,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38