Luciën Calle krijgt prijs vanwege al zijn werk voor de natuur 4 'Bouwvergunning aanvragen moet in elke gemeente hetzelfde gaan' Kom jij ook naar de Zeeuwse Onderwijsdag? Is 4 Zeeuwen horen bij de grootste vleeseters van Zeeland De Goessche Diep Fondsprijs van 2500 euro is een 'blijk van waarde ring voor excellent werk op het gebied van natuur of cultuurbe houd in Zeeland'. Calle zet zich vanuit Stichting Landschapsbe heer Zeeland en Het Zeeuwse Landschap al ruim veertig jaar in voor het beheer van de natuur in Zeeland. Zijn drijfveer is, in hoofdletters, de natuurbescher ming. Hij weet partijen, waarvan de belangen bepaald niet altijd pa rallel lopen, met elkaar in gesprek te brengen. Vanuit zijn liefde voor natuur, brede kennis van planten en die ren en zijn 'handen-uit-de-mou- wenmentaliteit' weet hij vrijwil ligers en kinderen te enthousias- Er zijn heel veel mensen die goede dingen voor de natuur doen en heel actief zijn, het gaat allemaal niet om mij meren en op te leiden. Ook deelt hij zijn kennis met publicaties. Zijn werkzaamheden voor De Steltkluut, de vereniging voor na tuurbescherming in Oost- Zeeuws-Vlaanderen zijn een mooi voorbeeld van zijn veelzij digheid. Hij was en is actief als be stuurslid, opleider van jeugdleden en redacteur van het kwartaal- blad. Ook is hij van de partij als er geknot of gemaaid moet worden. Al vroeg in het leven van de in 1957 in Terneuzen geboren Calle ontstond zijn interesse voor na tuur en landschap. Het schor van de Braakman en de bloemrijke kronkeldijkjes in Zeeuws-Vlaan- deren leidden hem naar een stu die bosbouw en natuurbeheer. Verrassing? Commissaris van de koning Han Polman, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland, reikte Calle de prijs samen met Chiel Jacobusse uit. Ze verrasten Calle bij zijn eigen voordeur. Hoe wel, verrassing? ,,Ik had een klein vermoeden. Niet per se dat ik deze prijs zou krijgen, maar wel dat er iets te gebeuren stond." Hij heeft gemengde gevoelens over de prijs. ,,Natuurlijk streelt het. Aan de andere kant denk ik: 'Waarom ik?'. Er zijn heel veel mensen die goede dingen voor de natuur doen en heel actief zijn, het gaat allemaal niet om mij. Maar ik heb al veel kaartjes en be richten van bekenden gehad en dat is hartstikke leuk." De prijs wordt sinds 2012 uitge reikt. Eerder kregen Joost Adri- aanse, Chiel Jacobusse, twaalf 'groene vrijwilligers in Zeeland', Peter Sijnke, Gerard Lepoeter, Pe ter Meininger en Engel Reinhoudt de prijs. Een steak van 200 gram met friet en salade: zo'n gerecht vind je niet op de dinerkaart van The Green Room. Wat er dan wel op staat? Nou, een wafel van knolselderij bijvoorbeeld, een rouleau van groene kool, bloemkoolsoep, en een rode kool steak. Wie wil kan er een kleine portie vlees of vis bij bestellen, al lemaal lokaal én duurzaam. ,,We zijn een groenterestaurant", legt chef-kok Bennie van de Parel uit. ,,Het woord 'vegetarisch' ge bruiken we niet meer. We merkten dat mensen daarvoor terugdeinzen. Zeeuwen vinden dat toch een beetje vreemd. Van groenten schrikken mensen helemaal niet. We willen met ons restaurant een breed publiek aanspreken." Een restaurant als The Green Room, dat vorig jaar de deuren opende, is een uitzondering in de regio. Zeeuwen zijn namelijk nog altijd dol op een lapje vlees. Ruim een kwart van de Zeeuwen eet elke dag vlees of vis, blijkt uit een on derzoek van databureau LocalFocus en KiesKompas. Zeeland is de pro vincie met de minste vegetariërs: 2,8 procent van de Zeeuwen eet nooit vlees, terwijl landelijk 5,8 procent van de mensen vegetariër is. In de provincie Utrecht laten de meeste mensen vlees links liggen: 8,8 procent. Flink wat lef In een provincie met zoveel vlees liefhebbers moet je flink wat lef hebben om een groenterestaurant te beginnen. Dat realiseerde Van de Parel zich maar al te goed, toen hij en zijn vrouw de zaak vorig jaar openden. ,,We vonden het ontzet tend spannend. En nog steeds hoor. Gaan de gasten terugkomen, kun nen we ze aan ons binden? Maar we zijn ervan overtuigd dat we op de goede weg zitten." Bennie en Eva van de Parel be gonnen hun hotel Wood, waar het restaurant onderdeel van is, vanuit hun eigen levensovertuiging. ,,We aten zelf altijd al heel veel plantaar dig. We vinden groenten veel smaakvoller dan vlees, en vanuit gezondheidsoogpunt is het ook veel beter om beperkt vlees te eten. We willen graag op onze eigen ma nier een restaurant bedrijven. Men sen verrassen met mooie gerechten: dat is gewoon ontzettend leuk." Van de Parel denkt dat zijn restau- Je ziet overal dat er meer focus komt op groente: ik ben ervan overtuigd dat dat de nieuwe levenswijze wordt rant een voorschot neemt op de toekomst. ,,Je ziet overal dat er meer focus komt op groente: ik ben ervan overtuigd dat dat de nieuwe levens wijze wordt. Zeeuwen moeten al tijd even wennen aan nieuwe din gen. Er valt hier nog veel terrein te winnen. Maar dat is alleen maar goed voor ons." Vooroordeel Het hardnekkigste vooroordeel over vegetarisch eten? ,,Dat je van alleen groenten geen voldaan ge voel kunt krijgen. Mensen denken dat je daarna heel snel weer honger hebt. Dat spreek ik echt tegen. Er zijn veel vezelrijke groenten, zoals knollen, champignons en padden stoelen. Bovendien kun je de groenten combineren met bijvoor beeld granen, pareltarwe en qui- noa. Daar kun je echt de hele dag op teren." Alle groenten hebben hun charme, vindt Van de Parel. ,,Ik werk nu bijvoorbeeld veel met prei. Die groente heeft een hele fijne smaak. Je kunt er iets zoets mee maken, of iets scherps. Je kunt het bakken, stoven en bbq'en. Elke keer als ik een prei in handen heb, dan denk ik: dSt kan ik er ook eens mee maken. Ik heb 'm nu bijvoorbeeld gegaard in rode bietensap. Daar- ,,De Zeeuwse overheden moeten een vuist maken als het gaat om af spraken over werkwijze en organi satie'', zei Bergmann. ,,Het kan niet zo zijn dat je bijvoorbeeld op de ene plek wordt doorgelicht bij V f V Zeeuwse overheden moeten een vuist maken als het gaat om afspraken de verbouwing van 1 miljoen euro en op de andere al bij de plaatsing van een dakkapel.'' Als ander voor beeld noemde hij de Bibob-toets, waarmee iemands integriteit wordt gecontroleerd. Om onderlinge verschillen weg te nemen, heeft Bergmann met Han Polman (commissaris van de koning), Marga Vermue (voorzit ter Vereniging Zeeuwse Gemeen ten) en Toine Poppelaars (dijkgraaf waterschap Scheldestromen) afge sproken dat afspraken onder de werktitel 'Zeeuwse baseline' op papier worden vastgelegd. Berg- manns streven is dat het docu ment er voor het einde van dit jaar ligt. Lesgeven in Woensdag 20 oktober Locatie: Omnium Goes Aanmelden vrijdag 8 oktober 2021 GO Het allerliefst zet Luciën Calle uit Vogelwaarde de Zeeuwse natuur in de schijnwerpers, maar gisteren stond hij toch echt zelf in het middelpunt van de belangstelling. Ecoloog Calle kreeg voor zijn werk de Goessche Diep Fondsprijs van het Prins Bernhard Cultuur fonds Zeeland. Bob Maes Vogelwaarde - Luciën Calle, ecoloog Luciën Calle ontving giste ren de Goessche Diep Fonds prijs. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE 'Groenten zijn Zeeuwen zijn erg gehecht aan hun biefstuk, zalmmoot en bal gehakt: ruim een kwart eet elke dag vlees of vis. Onze provincie heeft met 2,8 procent de minste vegetariërs van het land. Bennie en Eva van de Parel durfden het aan om een groenterestaurant te openen in Middelburg. ,,Zeeu- wen moeten altijd even wennen aan nieuwe dingen." Cornelleke Blok Middelburg - Bennie van de Parel, chef-kok Een bouwvergunning aanvra gen in - pak 'm beet - de ge meente Goes of Hulst? In beide gevallen moet de procedure hetzelfde zijn. Dat zei Harald Bergmann gisteren als voorzit ter van het districtscollege, het overlegorgaan van gemeenten, politie en justitie. Eldridge Pentury Middelburg -V* - Harald Bergmann, voorzitter districtscollege Mdl www.lesgeveninzeeland.nl/ I n I aanmelden20oktober LhJ

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 32