Luciën Calle krijgt
prijs vanwege al zijn
werk voor de natuur
4
'Bouwvergunning aanvragen moet
in elke gemeente hetzelfde gaan'
Kom jij ook naar de
Zeeuwse
Onderwijsdag?
Is
4
Zeeuwen horen bij de grootste vleeseters van
Zeeland
De Goessche Diep Fondsprijs van
2500 euro is een 'blijk van waarde
ring voor excellent werk op het
gebied van natuur of cultuurbe
houd in Zeeland'. Calle zet zich
vanuit Stichting Landschapsbe
heer Zeeland en Het Zeeuwse
Landschap al ruim veertig jaar in
voor het beheer van de natuur in
Zeeland. Zijn drijfveer is, in
hoofdletters, de natuurbescher
ming. Hij weet partijen, waarvan
de belangen bepaald niet altijd pa
rallel lopen, met elkaar in gesprek
te brengen.
Vanuit zijn liefde voor natuur,
brede kennis van planten en die
ren en zijn 'handen-uit-de-mou-
wenmentaliteit' weet hij vrijwil
ligers en kinderen te enthousias-
Er zijn heel veel
mensen die goede
dingen voor de
natuur doen en heel
actief zijn, het gaat
allemaal niet om mij
meren en op te leiden. Ook deelt
hij zijn kennis met publicaties.
Zijn werkzaamheden voor De
Steltkluut, de vereniging voor na
tuurbescherming in Oost-
Zeeuws-Vlaanderen zijn een
mooi voorbeeld van zijn veelzij
digheid. Hij was en is actief als be
stuurslid, opleider van jeugdleden
en redacteur van het kwartaal-
blad. Ook is hij van de partij als er
geknot of gemaaid moet worden.
Al vroeg in het leven van de in
1957 in Terneuzen geboren Calle
ontstond zijn interesse voor na
tuur en landschap. Het schor van
de Braakman en de bloemrijke
kronkeldijkjes in Zeeuws-Vlaan-
deren leidden hem naar een stu
die bosbouw en natuurbeheer.
Verrassing?
Commissaris van de koning Han
Polman, voorzitter van het Prins
Bernhard Cultuurfonds Zeeland,
reikte Calle de prijs samen met
Chiel Jacobusse uit. Ze verrasten
Calle bij zijn eigen voordeur. Hoe
wel, verrassing? ,,Ik had een klein
vermoeden. Niet per se dat ik deze
prijs zou krijgen, maar wel dat er
iets te gebeuren stond."
Hij heeft gemengde gevoelens
over de prijs. ,,Natuurlijk streelt
het. Aan de andere kant denk ik:
'Waarom ik?'. Er zijn heel veel
mensen die goede dingen voor de
natuur doen en heel actief zijn,
het gaat allemaal niet om mij.
Maar ik heb al veel kaartjes en be
richten van bekenden gehad en
dat is hartstikke leuk."
De prijs wordt sinds 2012 uitge
reikt. Eerder kregen Joost Adri-
aanse, Chiel Jacobusse, twaalf
'groene vrijwilligers in Zeeland',
Peter Sijnke, Gerard Lepoeter, Pe
ter Meininger en Engel Reinhoudt
de prijs.
Een steak van 200 gram met friet en
salade: zo'n gerecht vind je niet op
de dinerkaart van The Green Room.
Wat er dan wel op staat? Nou, een
wafel van knolselderij bijvoorbeeld,
een rouleau van groene kool,
bloemkoolsoep, en een rode kool
steak. Wie wil kan er een kleine
portie vlees of vis bij bestellen, al
lemaal lokaal én duurzaam.
,,We zijn een groenterestaurant",
legt chef-kok Bennie van de Parel
uit. ,,Het woord 'vegetarisch' ge
bruiken we niet meer. We merkten
dat mensen daarvoor terugdeinzen.
Zeeuwen vinden dat toch een
beetje vreemd. Van groenten
schrikken mensen helemaal niet.
We willen met ons restaurant een
breed publiek aanspreken."
Een restaurant als The Green
Room, dat vorig jaar de deuren
opende, is een uitzondering in de
regio. Zeeuwen zijn namelijk nog
altijd dol op een lapje vlees. Ruim
een kwart van de Zeeuwen eet elke
dag vlees of vis, blijkt uit een on
derzoek van databureau LocalFocus
en KiesKompas. Zeeland is de pro
vincie met de minste vegetariërs:
2,8 procent van de Zeeuwen eet
nooit vlees, terwijl landelijk 5,8
procent van de mensen vegetariër
is. In de provincie Utrecht laten de
meeste mensen vlees links liggen:
8,8 procent.
Flink wat lef
In een provincie met zoveel vlees
liefhebbers moet je flink wat lef
hebben om een groenterestaurant
te beginnen. Dat realiseerde Van de
Parel zich maar al te goed, toen hij
en zijn vrouw de zaak vorig jaar
openden. ,,We vonden het ontzet
tend spannend. En nog steeds hoor.
Gaan de gasten terugkomen, kun
nen we ze aan ons binden? Maar we
zijn ervan overtuigd dat we op de
goede weg zitten."
Bennie en Eva van de Parel be
gonnen hun hotel Wood, waar het
restaurant onderdeel van is, vanuit
hun eigen levensovertuiging. ,,We
aten zelf altijd al heel veel plantaar
dig. We vinden groenten veel
smaakvoller dan vlees, en vanuit
gezondheidsoogpunt is het ook
veel beter om beperkt vlees te eten.
We willen graag op onze eigen ma
nier een restaurant bedrijven. Men
sen verrassen met mooie gerechten:
dat is gewoon ontzettend leuk."
Van de Parel denkt dat zijn restau-
Je ziet overal
dat er meer focus komt
op groente: ik ben ervan
overtuigd dat dat de
nieuwe levenswijze
wordt
rant een voorschot neemt op de
toekomst. ,,Je ziet overal dat er meer
focus komt op groente: ik ben ervan
overtuigd dat dat de nieuwe levens
wijze wordt. Zeeuwen moeten al
tijd even wennen aan nieuwe din
gen. Er valt hier nog veel terrein te
winnen. Maar dat is alleen maar
goed voor ons."
Vooroordeel
Het hardnekkigste vooroordeel
over vegetarisch eten? ,,Dat je van
alleen groenten geen voldaan ge
voel kunt krijgen. Mensen denken
dat je daarna heel snel weer honger
hebt. Dat spreek ik echt tegen. Er
zijn veel vezelrijke groenten, zoals
knollen, champignons en padden
stoelen. Bovendien kun je de
groenten combineren met bijvoor
beeld granen, pareltarwe en qui-
noa. Daar kun je echt de hele dag op
teren."
Alle groenten hebben hun
charme, vindt Van de Parel. ,,Ik
werk nu bijvoorbeeld veel met prei.
Die groente heeft een hele fijne
smaak. Je kunt er iets zoets mee
maken, of iets scherps. Je kunt het
bakken, stoven en bbq'en. Elke keer
als ik een prei in handen heb, dan
denk ik: dSt kan ik er ook eens mee
maken. Ik heb 'm nu bijvoorbeeld
gegaard in rode bietensap. Daar-
,,De Zeeuwse overheden moeten
een vuist maken als het gaat om af
spraken over werkwijze en organi
satie'', zei Bergmann. ,,Het kan
niet zo zijn dat je bijvoorbeeld op
de ene plek wordt doorgelicht bij
V f V
Zeeuwse overheden
moeten een vuist
maken als het gaat
om afspraken
de verbouwing van 1 miljoen euro
en op de andere al bij de plaatsing
van een dakkapel.'' Als ander voor
beeld noemde hij de Bibob-toets,
waarmee iemands integriteit
wordt gecontroleerd.
Om onderlinge verschillen weg
te nemen, heeft Bergmann met
Han Polman (commissaris van de
koning), Marga Vermue (voorzit
ter Vereniging Zeeuwse Gemeen
ten) en Toine Poppelaars (dijkgraaf
waterschap Scheldestromen) afge
sproken dat afspraken onder de
werktitel 'Zeeuwse baseline' op
papier worden vastgelegd. Berg-
manns streven is dat het docu
ment er voor het einde van dit jaar
ligt.
Lesgeven in
Woensdag 20 oktober
Locatie: Omnium Goes
Aanmelden
vrijdag 8 oktober 2021
GO
Het allerliefst zet Luciën Calle
uit Vogelwaarde de Zeeuwse
natuur in de schijnwerpers,
maar gisteren stond hij toch
echt zelf in het middelpunt van
de belangstelling. Ecoloog
Calle kreeg voor zijn werk de
Goessche Diep Fondsprijs van
het Prins Bernhard Cultuur
fonds Zeeland.
Bob Maes
Vogelwaarde
- Luciën Calle, ecoloog
Luciën Calle ontving giste
ren de Goessche Diep Fonds
prijs. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
'Groenten zijn
Zeeuwen zijn erg gehecht aan
hun biefstuk, zalmmoot en bal
gehakt: ruim een kwart eet elke
dag vlees of vis. Onze provincie
heeft met 2,8 procent de minste
vegetariërs van het land. Bennie
en Eva van de Parel durfden het
aan om een groenterestaurant
te openen in Middelburg. ,,Zeeu-
wen moeten altijd even wennen
aan nieuwe dingen."
Cornelleke Blok
Middelburg
- Bennie van de Parel, chef-kok
Een bouwvergunning aanvra
gen in - pak 'm beet - de ge
meente Goes of Hulst? In beide
gevallen moet de procedure
hetzelfde zijn. Dat zei Harald
Bergmann gisteren als voorzit
ter van het districtscollege, het
overlegorgaan van gemeenten,
politie en justitie.
Eldridge Pentury
Middelburg
-V*
- Harald Bergmann, voorzitter
districtscollege
Mdl
www.lesgeveninzeeland.nl/ I n I
aanmelden20oktober LhJ