Topkok Yotam Ottolenghi (52) leerde tijdens de
lockdown koken met wat er in zijn voorraadkast
en vriezer lag. Hoe maak je toch wat bijzonders?
Maak 'm uit
Eenzaam
21
EERSTE HULP BIJ ALLEDAAGSE KWESTIES
merken. Fruit in blik zoals mandarijnen,
ananas of perziken is altijd prima. Waar je
wat mij betreft bij weg moet blijven: pasta
met saus in blik. Horror. Of een hele kip in
blik, de ultieme nachtmerrie."
,,Ik vond onlangs bruine rijst met houd
baarheidsdatum 2017. Dat was het oudste,
dus valt best mee toch? Ik ga regelmatig de
planken en lades langs om te kijken wat ik
heb. Daarmee voorkom je ook dat je zes
aangebroken potjes kerrie en vier flessen
chilisaus hebt.''
,,Ik wil niemand voedselvergiftiging aan
praten, maar: nee. Ik gebruik mijn gezond
verstand en mijn ogen en neus om te be
oordelen of iets nog goed is. Rijst, meel,
linzen en sauzen kun je veel langer dan
aangegeven gebruiken. Met zuivel moet je
voorzichtiger zijn. En bij vlees en vis zou
ik me er wel aan houden.''
,,Door niet te doen zoals mijn moeder
vroeger deed in Israël. Zij ging één keer per
week naar de supermarkt en kwam met
karrenvrachten thuis waarvan ze de helft
niet gebruikte. In de jaren 90 woonde ik in
Amsterdam en toen zag ik dat jullie Ne
derlanders dat anders aanpakten. Gewoon
vaker naar de supermarkt of markt gaan
voor slechts twee aardappels, een bosje sla
en een courgette. Maar ja, met een lock-
down werkt dat weer minder.''
Wat is je favoriete recept uit het boek?
,,Gekonfijte tandoori kikkererwten met
tomaten, een berg knoflook en yoghurt.
Het ziet er fantastisch uit, het is gezond en
kost nul tijd om te maken. Kinderen zijn er
dol op en je kunt zo'n grote portie maken
dat je er vaker van kunt eten.''
kruiden en tomaten. Spinazie is voor mij
de topper omdat de kinderen dat graag
eten met pasta of rijst.''
,,Dat hangt ervan af hoeveel tijd je hebt.
Als je snel wilt zijn, kun je beter werken
met bonen of erwten uit blik. Want ge
droogde producten moet je een behoor
lijke tijd laten weken voor je ze kunt ge
bruiken. Er is enig smaakverschil, maar ik
denk niet dat de meeste mensen dat op-
'Rijst, meel, linzen en
sauzen kun je veel
langer bewaren dan op
de verpakking staat'
,,Een fles goede olijfolie, tomaten en
kikkererwten in blik, een bol knoflook,
een pot tahin-pasta en diverse kruiden zo
als koriander, chilivlokken, peterselie en
kardamom. Met deze basis kun je ongelo
felijk veel combinaties maken met vlees,
groenten of vis. Mijn boodschap: probeer
flexibel te zijn met koken en improviseer
met wat er is. Heb je geen koriander ge
bruik dan munt, basilicum voor dille, wis
sel de ene bonensoort voor de andere.''
,,Een paar bakken ijs, maar dat is natuurlijk
niet bepaald gezond. Verder spinazie, erw
ten en diverse bonensoorten op voorraad.
En verschillende soorten deeg, zoals bla
der- en filodeeg. Daarvan kun je in een
handomdraai iets lekkers maken in de
oven: leg er geitenkaas of feta op met wat
PROBEER EN
IMPROVISEER
c Eerste gekocht, het
eerste gebruiken
c Zeg nooit, nooit
c Liever minder dan
meer kruiden
Wat bedoelt je kat
als hij op z'n rug gaat
liggen? En waarom
slaapt hij zo veel?
Acht inzichten om je
kat beter te begrijpen.
c pagina 22
Er zijn gemiddeld zeven
pogingen nodig om te
stoppen met roken.
Doe mee met Stoptober
en begin met de vraag
waarom je rookt.
c pagina 24
Leuk zo'n kletskassa in
de supermarkt maar er
is meer nodig om een
zaamheid te stoppen.
Dit moet je weten om
er wat tegen te doen.
c pagina 26
GO ZATERDAG 2 OKTOBER 2021
'Fruit in blik is prima'
Hoe voorkom je dat je iets uit het vorige
millennium in je voorraadkast vindt?
Houd jij je strikt aan de houdbaarheids
datum?
En hoe voorkom je dan dat je te veel
verse voorraad hebt die wegrot?
Ottolenghi Test Kitchen, Shelf Love.
Simpele gerechten voor elke dag van
Yotam Ottolenghi en Noor Murad is
verschenen bij Fontaine (€25).
ANNEMART VAN RHEE
Zou je eerder gedroogde ingrediënten
inslaan of ingeblikte?
- YOTAM OTTOLENGHI
Wat moet je volgens jou altijd op voorraad
hebben?
Wat heb jij altijd in je vriezer liggen?
Om je voorraadkast over
zichtelijk te houden, kun je
het beste de regel hanteren:
wat je het eerst hebt aange
schaft, moet je het snelst
gebruiken. Zet de oudste in
grediënten daarom vooraan
op de plank of in de vriezer.
Maak koken niet te moeilijk
voor jezelf door de lat te
hoog te leggen. Dus zeg
nooit: ik weiger blikken te
gebruiken. Of: ik werk niet
met gedroogde kruiden.
Probeer en improviseer en
dan zul je nieuwe dingen
ontdekken die bij je passen.
Gooi niet te veel verschil
lende kruiden door elkaar
tijdens het koken omdat je
ze toch in huis hebt en let
op de doseringen. Een klein
handje levert vaak een be
ter en subtieler resultaat op.