Topkok Yotam Ottolenghi (52) leerde tijdens de lockdown koken met wat er in zijn voorraadkast en vriezer lag. Hoe maak je toch wat bijzonders? Maak 'm uit Eenzaam 21 EERSTE HULP BIJ ALLEDAAGSE KWESTIES merken. Fruit in blik zoals mandarijnen, ananas of perziken is altijd prima. Waar je wat mij betreft bij weg moet blijven: pasta met saus in blik. Horror. Of een hele kip in blik, de ultieme nachtmerrie." ,,Ik vond onlangs bruine rijst met houd baarheidsdatum 2017. Dat was het oudste, dus valt best mee toch? Ik ga regelmatig de planken en lades langs om te kijken wat ik heb. Daarmee voorkom je ook dat je zes aangebroken potjes kerrie en vier flessen chilisaus hebt.'' ,,Ik wil niemand voedselvergiftiging aan praten, maar: nee. Ik gebruik mijn gezond verstand en mijn ogen en neus om te be oordelen of iets nog goed is. Rijst, meel, linzen en sauzen kun je veel langer dan aangegeven gebruiken. Met zuivel moet je voorzichtiger zijn. En bij vlees en vis zou ik me er wel aan houden.'' ,,Door niet te doen zoals mijn moeder vroeger deed in Israël. Zij ging één keer per week naar de supermarkt en kwam met karrenvrachten thuis waarvan ze de helft niet gebruikte. In de jaren 90 woonde ik in Amsterdam en toen zag ik dat jullie Ne derlanders dat anders aanpakten. Gewoon vaker naar de supermarkt of markt gaan voor slechts twee aardappels, een bosje sla en een courgette. Maar ja, met een lock- down werkt dat weer minder.'' Wat is je favoriete recept uit het boek? ,,Gekonfijte tandoori kikkererwten met tomaten, een berg knoflook en yoghurt. Het ziet er fantastisch uit, het is gezond en kost nul tijd om te maken. Kinderen zijn er dol op en je kunt zo'n grote portie maken dat je er vaker van kunt eten.'' kruiden en tomaten. Spinazie is voor mij de topper omdat de kinderen dat graag eten met pasta of rijst.'' ,,Dat hangt ervan af hoeveel tijd je hebt. Als je snel wilt zijn, kun je beter werken met bonen of erwten uit blik. Want ge droogde producten moet je een behoor lijke tijd laten weken voor je ze kunt ge bruiken. Er is enig smaakverschil, maar ik denk niet dat de meeste mensen dat op- 'Rijst, meel, linzen en sauzen kun je veel langer bewaren dan op de verpakking staat' ,,Een fles goede olijfolie, tomaten en kikkererwten in blik, een bol knoflook, een pot tahin-pasta en diverse kruiden zo als koriander, chilivlokken, peterselie en kardamom. Met deze basis kun je ongelo felijk veel combinaties maken met vlees, groenten of vis. Mijn boodschap: probeer flexibel te zijn met koken en improviseer met wat er is. Heb je geen koriander ge bruik dan munt, basilicum voor dille, wis sel de ene bonensoort voor de andere.'' ,,Een paar bakken ijs, maar dat is natuurlijk niet bepaald gezond. Verder spinazie, erw ten en diverse bonensoorten op voorraad. En verschillende soorten deeg, zoals bla der- en filodeeg. Daarvan kun je in een handomdraai iets lekkers maken in de oven: leg er geitenkaas of feta op met wat PROBEER EN IMPROVISEER c Eerste gekocht, het eerste gebruiken c Zeg nooit, nooit c Liever minder dan meer kruiden Wat bedoelt je kat als hij op z'n rug gaat liggen? En waarom slaapt hij zo veel? Acht inzichten om je kat beter te begrijpen. c pagina 22 Er zijn gemiddeld zeven pogingen nodig om te stoppen met roken. Doe mee met Stoptober en begin met de vraag waarom je rookt. c pagina 24 Leuk zo'n kletskassa in de supermarkt maar er is meer nodig om een zaamheid te stoppen. Dit moet je weten om er wat tegen te doen. c pagina 26 GO ZATERDAG 2 OKTOBER 2021 'Fruit in blik is prima' Hoe voorkom je dat je iets uit het vorige millennium in je voorraadkast vindt? Houd jij je strikt aan de houdbaarheids datum? En hoe voorkom je dan dat je te veel verse voorraad hebt die wegrot? Ottolenghi Test Kitchen, Shelf Love. Simpele gerechten voor elke dag van Yotam Ottolenghi en Noor Murad is verschenen bij Fontaine (€25). ANNEMART VAN RHEE Zou je eerder gedroogde ingrediënten inslaan of ingeblikte? - YOTAM OTTOLENGHI Wat moet je volgens jou altijd op voorraad hebben? Wat heb jij altijd in je vriezer liggen? Om je voorraadkast over zichtelijk te houden, kun je het beste de regel hanteren: wat je het eerst hebt aange schaft, moet je het snelst gebruiken. Zet de oudste in grediënten daarom vooraan op de plank of in de vriezer. Maak koken niet te moeilijk voor jezelf door de lat te hoog te leggen. Dus zeg nooit: ik weiger blikken te gebruiken. Of: ik werk niet met gedroogde kruiden. Probeer en improviseer en dan zul je nieuwe dingen ontdekken die bij je passen. Gooi niet te veel verschil lende kruiden door elkaar tijdens het koken omdat je ze toch in huis hebt en let op de doseringen. Een klein handje levert vaak een be ter en subtieler resultaat op.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 69