10 ZEELAND In Dishoek bezoeken we Restaurant Chabot. De menukaart sprankelt. Maar in sommige gerechten missen we net dat extra vonkje. Restaurant Chabot in Dishoek dankt zijn naam aan de kunst schilder Henk Chabot. Net als Mondriaan en Toorop was ook hij fan van Zeeland. De hoge duinen, de brede stranden, het boerenleven en het bij zondere licht inspireerden de schilder. Eens kijken of de chef van dit etablissement ook wordt beïnvloed door deze omgeving en ons een kleurrijk smakenpalet voorzet. Mooie zaak? Chabot huist in Hotel Zeeuws Licht onder aan de duinen bij Dishoek. Sinds mei dit jaar draait het hotel-restaurant mee in de Kloeg Collection, een Zeeuws familiebedrijf. De drie gebouwen van het hotel vormen een U, met in het midden een zandduintje met helmgras. Voorzien van een bitter aperitiefje schuiven we binnen gebroederlijk naast elkaar op een skaileren bank. We overzien het hele restau rant. Sprankelende lichteffecten, zoals de schilders die in de Zeeuwse luchten zagen, treffen we niet. Wel erg kunst zijn de plastic planten in de hoge bloembakken. Huiselijk en knus is de inrichting niet. Dan maar duimen voor weergaloze gerechten op tafel. Zeven voorgerechten, zes hoofdgerechten, vijf nagerechten. Voor iets meer dan drie tientjes stel je zelf een driegangenmenu samen. Bij en kele gerechten komt er een surplus van een paar euro bij. Op de kaart lezen we dat bij Chabot alleen duurzame vis en vlees op tafel komt. Ook werkt de keuken 'vanzelfsprekend' met verse en biologische ingrediënten, veelal afkomstig uit de eigen Zeeuwse omgeving. Maar wat verstaat de chef onder 'verantwoord inge kochte vis', zoals de kaart vermeldt? Verant woord voor de portemonnee? Of gaat het over duurzame vis? De serveerster brengt het ver lossende woord. ,,De vis komt niet voor op de zwarte lijst. Zoals tonijn bijvoorbeeld." We gaan voor een donkerbruine bisque van schaaldieren met garnalen en verse kruiden. De soep is wat magertjes. Een lepeltje blanke room had de smaak net een tikkeltje toegan kelijker gemaakt. We proeven van het krabje Kloeg, een signatuurrecept van de firma met een surplus van 2 euro. De opmaak van het bordje lijkt op Victory Boogie Woogie van de beroemde Mondriaan. Het rolletje zoetromige krabsalade ligt op een torentje wortelcremeux dat het meer van de oranjegele kleur moet hebben dan van de smaak. Dat geldt ook voor de flauwzure tomatenbavarois. Een groene touch komt van de cressblaadjes. Grapefruit, rode peper, sinaasappel, serehgel en het kro- kantje van quinoa geven dit gerecht uiteinde lijk wat schwung. HET MENU Dishoek REKENING 1 koffie 2,80 vrijdag 1 oktober 2021 GO Kok Rahim Coskun is aan het werk in de open keuken. fotos dirk-jan gjeltema M De kalfsentrecote. Robin Minnaard en Quinty Grootjans serveren mosselen. Chabot kan overweg met ge Elian van 't Westeinde Wat staat er op het menu? Fijn! Wat eet je? Er is keus uit zeven voorgerechten (10,50) als soep van asperge of steak waterme loen. Visliefhebbers kunnen witpoot gamba's of zee baarsfilet eten (22,00). Voor carni voren staan ham burger en kalfsen- trecote op de kaart (22,00). Ook vega- nisten komen hier aan bod met fregola of falafel (22,00). Er zijn vijf nagerechten (7,50). Voor 33,50 euro kan men een driegangenmenu samenstellen. Voor sommige gerechten geldt een surplus. Restaurant Chabot Verlengde Dishoekseweg 13 Vebenabos 2 Crodino 8,00 1 karaf water 2,00 1 glas Grenache-Syrah 5,00 1 thee 2,60 2 driegangenmenu met surplus 74,00 Totaal: 94,40

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 38