10 ZEELAND
In Dishoek
bezoeken we
Restaurant
Chabot. De
menukaart
sprankelt. Maar in
sommige
gerechten missen
we net dat extra
vonkje.
Restaurant Chabot in Dishoek
dankt zijn naam aan de kunst
schilder Henk Chabot. Net als
Mondriaan en Toorop was ook hij
fan van Zeeland. De hoge duinen,
de brede stranden, het boerenleven en het bij
zondere licht inspireerden de schilder. Eens
kijken of de chef van dit etablissement ook
wordt beïnvloed door deze omgeving en ons
een kleurrijk smakenpalet voorzet.
Mooie zaak?
Chabot huist in Hotel Zeeuws Licht onder aan
de duinen bij Dishoek. Sinds mei dit jaar
draait het hotel-restaurant mee in de Kloeg
Collection, een Zeeuws familiebedrijf. De drie
gebouwen van het hotel vormen een U, met in
het midden een zandduintje met helmgras.
Voorzien van een bitter aperitiefje schuiven
we binnen gebroederlijk naast elkaar op een
skaileren bank. We overzien het hele restau
rant. Sprankelende lichteffecten, zoals de
schilders die in de Zeeuwse luchten zagen,
treffen we niet. Wel erg kunst zijn de plastic
planten in de hoge bloembakken. Huiselijk en
knus is de inrichting niet. Dan maar duimen
voor weergaloze gerechten op tafel.
Zeven voorgerechten, zes hoofdgerechten, vijf
nagerechten. Voor iets meer dan drie tientjes
stel je zelf een driegangenmenu samen. Bij en
kele gerechten komt er een surplus van een
paar euro bij.
Op de kaart lezen we dat bij Chabot alleen
duurzame vis en vlees op tafel komt. Ook
werkt de keuken 'vanzelfsprekend' met verse
en biologische ingrediënten, veelal afkomstig
uit de eigen Zeeuwse omgeving. Maar wat
verstaat de chef onder 'verantwoord inge
kochte vis', zoals de kaart vermeldt? Verant
woord voor de portemonnee? Of gaat het over
duurzame vis? De serveerster brengt het ver
lossende woord. ,,De vis komt niet voor op de
zwarte lijst. Zoals tonijn bijvoorbeeld."
We gaan voor een donkerbruine bisque van
schaaldieren met garnalen en verse kruiden.
De soep is wat magertjes. Een lepeltje blanke
room had de smaak net een tikkeltje toegan
kelijker gemaakt. We proeven van het krabje
Kloeg, een signatuurrecept van de firma met
een surplus van 2 euro. De opmaak van het
bordje lijkt op Victory Boogie Woogie van de
beroemde Mondriaan. Het rolletje zoetromige
krabsalade ligt op een torentje wortelcremeux
dat het meer van de oranjegele kleur moet
hebben dan van de smaak. Dat geldt ook voor
de flauwzure tomatenbavarois. Een groene
touch komt van de cressblaadjes. Grapefruit,
rode peper, sinaasappel, serehgel en het kro-
kantje van quinoa geven dit gerecht uiteinde
lijk wat schwung.
HET MENU
Dishoek
REKENING
1 koffie 2,80
vrijdag 1 oktober 2021
GO
Kok Rahim Coskun is aan het werk in de
open keuken. fotos dirk-jan gjeltema
M De kalfsentrecote.
Robin Minnaard en
Quinty Grootjans serveren
mosselen.
Chabot kan overweg met ge
Elian van 't Westeinde
Wat staat er op het menu?
Fijn! Wat eet je?
Er is keus uit zeven
voorgerechten
(10,50) als soep
van asperge of
steak waterme
loen. Visliefhebbers
kunnen witpoot
gamba's of zee
baarsfilet eten
(22,00). Voor carni
voren staan ham
burger en kalfsen-
trecote op de kaart
(22,00). Ook vega-
nisten komen hier
aan bod met fregola
of falafel (22,00). Er
zijn vijf nagerechten
(7,50). Voor 33,50
euro kan men een
driegangenmenu
samenstellen. Voor
sommige gerechten
geldt een surplus.
Restaurant Chabot
Verlengde Dishoekseweg 13
Vebenabos
2 Crodino 8,00
1 karaf water 2,00
1 glas Grenache-Syrah 5,00
1 thee 2,60
2 driegangenmenu met surplus 74,00
Totaal: 94,40