Voor u geproefd Plantaardige visvervangers 27 Jumbo vis sticks €3,10 soFish Burgers SoFish Burgers van SoFine €3,14 Met de Netflix-documentaire Seaspiracyen de Bewuste Visweek die maandag begint, is er veel aandacht voor het welzijn van vis die op ons bord belandt. Gelukkig liggen er ook steeds meer visvervan gers in het schap, van vegan zalm tot vegan kibbeling. Ons panel test er vijf. Vooropgesteld: op het eerste oog is de vegan tonijn die op de snijplank in de keu ken van viskenner Bart van Olphen ligt, razend knap gemaakt. Mooie, rode tonijnkleur, prima structuur. Aan de uitstraling ligt het niet. ,,Net echt'', zegt Steff Veldkamp, eigenaar van restaurant Vleesch noch Visch. Maar als deze 'tonijn' ooit een levende vis was ge weest, dan was het de luiste die Van Olphen ooit heeft gezien. ,,Zie je die witte streepjes? Dat moet een schoon heidsfoutje zijn. Ze stellen vast vet- randjes voor, terwijl tonijn die hele maal niet heeft: deze vis is een jager en legt duizenden mijlen af. Bij zalm is dat anders, want die is gekweekt. Door de beperkte leefruimte hebben kweekvissen weinig beweging waar door er wel vetrandjes ontstaan.'' Over de documentaire Seaspi- racy willen de twee testers ook nog wel wat kwijt. De makers laten zien wat de destructieve effecten van vis vangst zijn op onze oceanen. Veld kamp is geschrokken van de docu mentaire. „Fabrieken scheppen de hele zee leeg.'' Van Olphen: ,,Duur- zame vis bestaat, maar de oceaan be paalt de limiet. Niet de mens.'' Gom De twee hebben niet eerder vegan vis gegeten, maar laten zich graag verras sen. Ze testen vijf soorten: rauwe ve gan zalm en tonijn, een visburger, ve gan kibbeling en plantaardige vis sticks. De geur, de beet en de smaak zijn van essentieel belang, alles moet kloppen. Veldkamp. ,,Als ik dat stukje zalm zie liggen, dan wil ik ook zalm 'Ze slaan de plank mis. Taaie plakrijst. Als je al een vissmaak proeft, dan wordt die door een zuurtje tenietgedaan' proeven. Maar ik let ook op hoe het eruit ziet en hoe het in de mond voelt. Als je iets namaakt, zorg er dan voor dat je het originele product op z'n minst evenaart.'' Van Olphen knikt. ,,Ik verwacht niks. Maar ik heb wel een bepaald voorgevoel: het is zo moeilijk om de natuur na te bootsen. Het heeft ook met emotie te maken. Als ik een visje eet, denk ik aan dat ha ventje in Spanje.'' De plantaardige vissticks van Jumbo smaken boven verwachting en zijn de winnaar van deze test, de burgers van SoFish scoren net een voldoende. De kibbeling valt tegen, de zalm en tonijn zien er prachtig uit, maar zijn puur niet te eten: smaakloos, gom. Ze hebben de test niet als een de ceptie ervaren. Van Olphen: ,,Het valt niet tegen. Er is nog een hele weg te gaan, maar het begin is er. Die vis sticks waren echt prima, maar de kib beling en de visburger moeten ge woon verder worden ontwikkeld voordat ik ze een beetje lekker ga vin den.'' Goud Veldkamp: ,,De vegan markt groeit gigantisch. Unilever heeft niet voor niets de Vegetarische Slager overge nomen. Qua vleesvervangers, of vleesvergeters, is er al een flinke sprong gemaakt. Vegan vis staat in de kinderschoenen." Van Olphen: ,,We zijn van origine meer vleeseters dan viseters, dus die markt is interessan ter. En misschien is het namaken van vis moeilijker dan vlees, maar dat weet ik niet.'' De fabrikant van vegan tonijn en zalm verdient het voordeel van de twijfel. Van Olphen: ,,Iemand moet de eerste stap zetten. Qua smaak vind ik het niet veel soeps, maar het ziet er mooi uit. Als je het combineert, wordt het beter. Op de website van de leve rancier staan recepten, zie ik. Als de fabrikant in staat is om de zalm- en tonijnsmaak te benaderen, heeft hij goud in handen.'' Albert Heijn vegan kibbeling €2,79 'De fabrikant die in staat is om zalm en tonijnsmaak te benaderen, heeft goud in handen' Vegan Zeastar, vegan sashimi tonijn vanaf €6,49 Vegan Zeastar, vegan sashimi zalm vanaf €6,49 GO ZATERDAG 25 SEPTEMBER 2021 Veldkamp: ,,Hij ziet er uit als, en heeft de crunch van een visstick. De vissmaak is ver weg, maar toch krijg ik wel dat kapitein Iglo-gevoel. Prima met bietjes en aardap pels." Eens, zegt Van Olphen. ,,De basis is best goed, maar ik zou een Japans of Indisch accentje aan het beslag willen toevoegen. Dragon of dille bijvoorbeeld.'' .4: „Soja!" roept Veldkamp. Klopt, 17 pro cent volgens de ingrediënten. Daar naast: water, paneermeel, zeezout en natuurlijke aroma's. ,,Toch proef ik iets vissigs.'' Van Olphen: ,,De smaak is oké, maar wel met iets erbij. De buitenkant is goed, de binnenkant van elastiek. Er moet nog een stap gemaakt worden.'' 'Ik krijg toch we! het kapitein Iglo-gevoel' JEROEN KREULE HETPANEL Bart van Olphen (50), oprichter Fish Tales, een duurzaam vis- label. Heeft meerdere kookboeken (onder meer over vis) ge schreven. Steff Veld kamp (51), eigenaar van Vleesch noch Visch, een res taurant met duurzame en vegetarische gerechten. - STEFFVELDKAMP Dit heeft weinig met vis te ma ken, zegt Van Olphen. „Taai. Qua textuur heeft deze het niet, en dan be doel ik zowel de binnen- als bui tenkant." Hij proeft een zuur tje. Zou dat augurk zijn? Veldkamp: ,,Ze slaan de plank mis. Taaie plakrijst. En als je al een vissmaak proeft, dan wordt die door dat zuurtje tenietge daan.'' De ingrediëntenlijst geeft dui delijkheid: de veganistische stukjes bestaan voor 24 procent uit rijst, daar naast zit er erwteneiwit, maïsmeel en 'gebufferd azijnpoeder' in. - BART VAN OLPHEN Wat ziet het er echt uit! Maar wanneer Van Olphen zijn sashimi- mes erin zet, schudt hij zijn hoofd. ,,Nul b weerstand, ik snijd er j zo doorheen. Dat |ghoort niet bij tonijn." De smaak kan hem niet bekoren. fS® nJfl Veldkamp: „Ik proef weinig. Dit is gom, je kunt ook een kauw gombal nemen.'' Deze neptonijn be staat voor 80 procent uit water, ook zit er poeder van de Aziatische kon- jacplant in. De rauwe vegan zalm is wel fel oranje en zil tig, maar heeft kraak noch smaak. Ook deze 'vis' bestaat voor 80 procent uit water ^Tmkl j| en een beetje konjac- $s-i poeder. Verder is er een serie kleurstoffen aan toegevoegd, zo- Wt als rood ijzer-oxide en paprika-oleohars. De twee zijn het er over eens: de zalm en tonijn zijn echt niet lekker, maar met een paar eenvoudige toevoegingen kan het best iets wor den. Van Olphen: ,,We moeten de plak jes heel dun maken. En dan doen we er een bolletje rijst, wasabi en so jasaus bij.'' Veldkamp: ,,Eens, maar je proeft dan vooral die andere dingetjes. De vraag is of je dat moet willen.'' WOXPLANWATOVGE f VISSTICKS -.0 r FOTO'S JEAN PIERRE JANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75