12
Op dieet? Begin
er niet aan
Jamie Oliver
Kysia Hekster
DE VIEZE
VIJF MINUTEN
'Ja, het is De repliek van de
fijn soms junioren: dat ik
los te laten' en dat dat niet
Ik verheug me dagenlang op de komst
van mijn jongens. Kletsen, klooien, keten.
Jammer eigenlijk, dat er ook dan opgevoed
moet worden. Omdat ik ze de helft van de
tijd niet zie, zou ik in de tijd die we samen
hebben het liefst willen dat streng zijn
niet bestaat.
We eten samen, de eerste avond. En
ook dan: 'We beginnen pas met eten als
iedereen aan tafel zit.' 'Even rechtop
zitten.' 'Niet met de ellebogen op tafel,
en nee, een servetje eronder telt niet.'
Sfeerverhogend is het niet. Maar: 'Later
ben je blij dat je netjes hebt leren eten.'
toch weet dat ze
iets helemaal „et|es kunnen eten,
betekent dat ze
het dan ook altijd
moeten doen. Dat
ik grinnik, spoort
aan. 'Ah mam,
vandaag gewoon
even niet, oké?'
Helaas voor de
smeekbede. Maar
Ik weet ook hoe
fijn het Is soms Iets
even helemaal los te laten. Een heel pak
Toffifee leegeten. De wekker niet zetten,
drie keer omdraaien en daarna in bed
drie kranten lezen.
Dus aan tafel pak ik de timer en zet 'm op
vijf minuten. Minuten waarin de jongens
liggend op tafel mogen eten, compleet
met kussens erbij. Boeren met ongekende
overgave. En met volle mond praten alsof
ze nooit anders deden. Voila, De Vieze
Vijf Minuten. Een nieuwe traditie. Maar
wel een zonder regelmaat, want ik ben
best blij als die vieze minuten voorbij zijn.
Lees op pagina 24 het interview met
Jamie Oliver die het boek Samen eten
maakte, met makkelijke recepten. Hij
heeft zowaar vijf kinderen aan tafel,
waar hij smakelijk over vertelt.
MEZZA 3
Dankzij de lockdown niet
langer de man die op
zondag het vlees snijdt
'Zat ik opeens in een kast omdat
het koningspaar eraan kwam'
Sara van Gorp (47)
Chef Mezza en moeder van
twee zonen van 7 en 11.
Mijn weekend
Heleen van Royen
Zin in
Egbert Jan
Geld Geluk
Herboren na
borstoperatie
De Hamersma's gaan vega
Boeken Erwin Roebroeks
Nu lezen
Mijn boek
Margot Vanderstraeten
Jan Rot
Puzzels
BV De Liefde
Hemd van het lijf
Maarten Heijmans
COLOFON
Chef Mezza Sara van Gorp
Art director Henk Marseille
Redactie Charlotte van Genderen,
Mayee Macco (stagiair),
Jolanda van der Ploeg (frl),
Ruud Roodhorst, Mark Roos (chef),
Els Rozenbroek (frl) Vormgeving
Annemarie Kleywegt (frl)
Beeldredacteur Marcel Wagenaar
REAGEREN?
mezza@dpgmedia.nl
Volg ons op Facebook,
Instagram en Twitter