Hongaarse goulash van portobello JACK r I VIER HAMBURGERS PER PERSOON VEGETARISCHE JACKPOT MEZZA 35 Veggie oi Vegan, HOOFDGERECHT (4 PERSONEN) RECEPT UIT Veggie of Vegan, lekker simpel van Miki Duerinck Kristin Leybaert, Manteau 22,50 Nergens op de wereld worden zo veel vleesvervangers gegeten als hier. Toch bedraagt het markt aandeel maar 2,5 procent van de totale 'vleesmarkt'. Al klinkt het 'vegetariër zijn' luid door, ons land telt slechts 5 procent vegetariërs, en dat aantal is volgens ProVeg Nederland ook al jaren gelijk. Sterker, de afgelopen tijd is de vleesconsumptie tóégenomen. Afgelopen jaar met in totaal 600 gram, omgerekend vier hamburgers per persoon. Onlangs zag Rootzz, fabrikant van vleesvervangers, de keuken van mevrouw Hamersma als dé ambiance om producten te presenteren aan een supermarkt keten. Mevrouw Hamersma was onder de indruk van de uit jack- fruit vervaardigde gehaktballen en saucijzenbroodjes. Ook Cees Holtkamp, die regelmatig zijn De Banketbakker komt signeren, complimenteerde de producent. 'Mag ik wat meenemen? Op de zaak geloven ze niet dat hier geen vlees in zit.' Rootzz ligt onder andere bij Albert Heijn met een aantal kant- en-klaarproducten. Wie zelf met jackfruit aan de slag wil, vindt dertig recepten in Jackfruit van Jessica Lek (Good Cook 14,95) BEREIDING Stoof de ui gaar in wat olijfolie en voeg de knoflook toe. Voeg de paprikastukken toe en stoof ze even mee. Voeg de tomaten, de witte bonen, de olijven en de rode wijn toe. Kruid de saus met paprikapoeder, komijnzaad, oregano, chilivlokken en zout. Bak intussen in een andere pan de portobellostukken op een hoog vuur tot ze bruin kleuren. Roer ze niet te vaak om tijdens het bakken. Kruid ze met zout. Voeg de portobello bij het stoofpotje. Leng de saus eventueel aan met water en serveer met tagliatelle. WIJNTIP Zensa 2019, Primitivo, Puglia, Italië (rood, biologisch) Spar 8,49 BEREIDINGSTIJD 20 minuten INGREDIËNTEN 1 ui, in halve ringen 2 teentjes knoflook, geperst 1 gele paprika, in grote stukken 1 rode of groene paprika, in grote stukken 600 g tomatenblokjes, uit blik of pot 200 g witte bonen, uit pot, uitgelekt 700 g portobello, in grote stukken 80 g ontpitte groene olijven, in ringen 1 dl rode wijn 1 tl paprikapoeder 1 tl komijnzaad 2 tl oregano chilivlokken zout olijfolie

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 115