Hongaarse goulash
van portobello
JACK
r I
VIER
HAMBURGERS
PER PERSOON
VEGETARISCHE
JACKPOT
MEZZA 35
Veggie
oi Vegan,
HOOFDGERECHT (4 PERSONEN)
RECEPT UIT
Veggie of Vegan,
lekker simpel van
Miki Duerinck
Kristin Leybaert,
Manteau
22,50
Nergens op de wereld worden zo
veel vleesvervangers gegeten als
hier. Toch bedraagt het markt
aandeel maar 2,5 procent van de
totale 'vleesmarkt'. Al klinkt het
'vegetariër zijn' luid door, ons land
telt slechts 5 procent vegetariërs,
en dat aantal is volgens ProVeg
Nederland ook al jaren gelijk.
Sterker, de afgelopen tijd is de
vleesconsumptie tóégenomen.
Afgelopen jaar met in totaal
600 gram, omgerekend vier
hamburgers per persoon.
Onlangs zag Rootzz, fabrikant
van vleesvervangers, de keuken
van mevrouw Hamersma als
dé ambiance om producten te
presenteren aan een supermarkt
keten. Mevrouw Hamersma was
onder de indruk van de uit jack-
fruit vervaardigde gehaktballen
en saucijzenbroodjes. Ook Cees
Holtkamp, die regelmatig zijn
De Banketbakker komt signeren,
complimenteerde de producent.
'Mag ik wat meenemen? Op de
zaak geloven ze niet dat
hier geen vlees in zit.' Rootzz
ligt onder andere bij Albert
Heijn met een aantal kant-
en-klaarproducten. Wie zelf
met jackfruit aan de slag wil,
vindt dertig recepten in
Jackfruit van Jessica Lek
(Good Cook 14,95)
BEREIDING
Stoof de ui gaar in wat olijfolie en voeg de knoflook
toe.
Voeg de paprikastukken toe en stoof ze even mee.
Voeg de tomaten, de witte bonen, de olijven en de
rode wijn toe.
Kruid de saus met paprikapoeder, komijnzaad,
oregano, chilivlokken en zout.
Bak intussen in een andere pan de portobellostukken
op een hoog vuur tot ze bruin kleuren. Roer ze niet te
vaak om tijdens het bakken. Kruid ze met zout.
Voeg de portobello bij het stoofpotje. Leng de saus
eventueel aan met water en serveer met tagliatelle.
WIJNTIP
Zensa 2019,
Primitivo,
Puglia,
Italië (rood,
biologisch)
Spar 8,49
BEREIDINGSTIJD
20 minuten
INGREDIËNTEN
1 ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook,
geperst
1 gele paprika,
in grote stukken
1 rode of groene
paprika, in grote
stukken
600 g tomatenblokjes,
uit blik of pot
200 g witte bonen,
uit pot, uitgelekt
700 g portobello,
in grote stukken
80 g ontpitte groene
olijven, in ringen
1 dl rode wijn
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnzaad
2 tl oregano
chilivlokken
zout
olijfolie