Geroerbakte aubergine
met sesamzaad
VEGAN
WIJN
WIE
KOOKT DE
LEKKERSTE
N
Van oudsher werden dierlijke
middelen toegepast bij het klaren
van wijn. Caseïne, albumine en
isinglass waren de meest courante.
Hieraan hechtten de troebele
stoffen zich, waardoor je de wijn
op een eenvoudige manier helder
kon maken. Maar albumine en
caseïne zijn dierlijke eiwitten en
isinglass is een visproduct. Boven
dien werd gelatine gebruikt en ook
dat past niet in een veganistisch
dieet. Gelukkig zijn er alternatieven.
Het bekendste is bentoniet, een
natuurlijke natrium-kleisoort.
Tegenwoordig gebruiken bijna alle
wijnmakers dat en zijn hun wijnen
dus 'standaard' vegan.
CHINESE
VEGGl
ELK JAAR publiceert We're Smart
Green Guide een lijst met de
beste groenterestaurants ter
wereld. Op het moment van
schrijven was de nieuwe nog
niet bekend: die wordt op
26 september wereldkundig
gemaakt. Daarom moet u straks
zelf maar even bekijken of
Bolenius, Bord'eau en Spectrum
in Amsterdam, Pollevie in Den
Bosch, De Nieuwe Winkel in
Nijmegen, Merlet in Schoorl en
De Librije in Zwolle nog steeds
'vijf radijsjes' noteren, de hoogste
classificatie. En of er wellicht nog
een paar bij zijn gekomen.
HOOFDGERECHT (2-3 PERSONEN)
BEREIDINGSTIJD
25 minuten
INGREDIËNTEN
2 el sesamzaad
1 el lichte sojasaus
el donkere sojasaus
1 el rijstazijn
1 el Chinese rijstwijn
el suiker
1 tl maiszetmeel
(maizena)
2 el olie
2 teentjes knoflook,
grofgehakt
1 el geraspte verse
gemberwortel
2 lente-uitjes,
gehalveerd en in
de lengte in dunne
reepjes
1 rode chilipeper,
zaadlijsten verwijderd
en in dunne ringetjes
2 grote aubergines,
in stukjes
4 el water
1 tl sesamolie
WIJNTIP
Domaine
Florane 2020,
A Fleur du
Pampre, Cotes
du Rhone-
Villages Visan,
Frankrijk (wit,
biologisch),
Vojacek
Wijnen 11
RECEPT UIT
Chinese Take
away Veggie
van Kwoklyn
Wan, Good
Cook 20,95
BEREIDING
Verhit een droge pan met antiaanbaklaag op
middelhoog vuur en rooster het sesamzaad
tot het lichtbruin is en het aroma vrijkomt.
Schep in een kommetje en zet apart.
Meng in een kom de lichte met de donkere
sojasaus, de rijstazijn, de rijstwijn, de suiker en
het maiszetmeel. Zet apart.
Verhit in een wok op middelhoog vuur, voeg de
olie, de knoflook, de gember en de lente-ui toe
en bak ongeveer 30 seconden, tot de aroma's
vrijkomen. Voeg de chilipeper toe en bak
30 seconden. Voeg de aubergine toe en bak
nog 1 minuut. Schenk het water erbij, zet het
vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken.
Zet dan het vuur hoger, voeg het sojamengsel
toe en roer goed. Laat op middelhoog vuur
zachtjes pruttelen, tot het vocht voor de helft
is ingekookt.
Schep op een bord, besprenkel met de
sesamolie en bestrooi met het geroosterde
sesamzaad.
34