Geroerbakte aubergine met sesamzaad VEGAN WIJN WIE KOOKT DE LEKKERSTE N Van oudsher werden dierlijke middelen toegepast bij het klaren van wijn. Caseïne, albumine en isinglass waren de meest courante. Hieraan hechtten de troebele stoffen zich, waardoor je de wijn op een eenvoudige manier helder kon maken. Maar albumine en caseïne zijn dierlijke eiwitten en isinglass is een visproduct. Boven dien werd gelatine gebruikt en ook dat past niet in een veganistisch dieet. Gelukkig zijn er alternatieven. Het bekendste is bentoniet, een natuurlijke natrium-kleisoort. Tegenwoordig gebruiken bijna alle wijnmakers dat en zijn hun wijnen dus 'standaard' vegan. CHINESE VEGGl ELK JAAR publiceert We're Smart Green Guide een lijst met de beste groenterestaurants ter wereld. Op het moment van schrijven was de nieuwe nog niet bekend: die wordt op 26 september wereldkundig gemaakt. Daarom moet u straks zelf maar even bekijken of Bolenius, Bord'eau en Spectrum in Amsterdam, Pollevie in Den Bosch, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Merlet in Schoorl en De Librije in Zwolle nog steeds 'vijf radijsjes' noteren, de hoogste classificatie. En of er wellicht nog een paar bij zijn gekomen. HOOFDGERECHT (2-3 PERSONEN) BEREIDINGSTIJD 25 minuten INGREDIËNTEN 2 el sesamzaad 1 el lichte sojasaus el donkere sojasaus 1 el rijstazijn 1 el Chinese rijstwijn el suiker 1 tl maiszetmeel (maizena) 2 el olie 2 teentjes knoflook, grofgehakt 1 el geraspte verse gemberwortel 2 lente-uitjes, gehalveerd en in de lengte in dunne reepjes 1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringetjes 2 grote aubergines, in stukjes 4 el water 1 tl sesamolie WIJNTIP Domaine Florane 2020, A Fleur du Pampre, Cotes du Rhone- Villages Visan, Frankrijk (wit, biologisch), Vojacek Wijnen 11 RECEPT UIT Chinese Take away Veggie van Kwoklyn Wan, Good Cook 20,95 BEREIDING Verhit een droge pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en rooster het sesamzaad tot het lichtbruin is en het aroma vrijkomt. Schep in een kommetje en zet apart. Meng in een kom de lichte met de donkere sojasaus, de rijstazijn, de rijstwijn, de suiker en het maiszetmeel. Zet apart. Verhit in een wok op middelhoog vuur, voeg de olie, de knoflook, de gember en de lente-ui toe en bak ongeveer 30 seconden, tot de aroma's vrijkomen. Voeg de chilipeper toe en bak 30 seconden. Voeg de aubergine toe en bak nog 1 minuut. Schenk het water erbij, zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken. Zet dan het vuur hoger, voeg het sojamengsel toe en roer goed. Laat op middelhoog vuur zachtjes pruttelen, tot het vocht voor de helft is ingekookt. Schep op een bord, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met het geroosterde sesamzaad. 34

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 114