Komkommersalade
met tahin-sojadressing
VEGA of
VEGAN?
ONMISBARE
GRILL
FLAVOUR
MEZZA 33
BIJGERECHT (4 PERSONEN)
MARINEREN
30 minuten tot 2 uur
BEREIDINGSTIJD
30 minuten
INGREDIËNTEN
2-3 komkommers,
overlangs gehalveerd,
zaadlijsten verwijderd,
in stukjes van 2 cm
gesneden (700 g)
2 tenen knoflook,
geperst
2 tl rijstazijn
3 el limoensap
3 el zonnebloemolie
2 bosuien, in schuine,
dunne ringetjes
gesneden
1% el zwart sesamzaad,
licht geroosterd
zeezoutvlokken
VOOR DE TAHIN-
SOJADRESSING
60 g tahin
2 el sojasaus
1% el mirin (of
ahornsiroop)
1% rijstazijn
BEREIDING
Doe de komkommer in een schaal met de knoflook,
azijn, het limoensap en 3 theelepels zeezoutvlokken.
Meng alles met de handen en kneus daarbij de
komkommerblokjes licht. Verhit de olie circa 2
minuten in een kleine pan tot hij warm is en giet
hem over de komkommer. Zet de schaal opzij en
laat de komkommer 30 minuten tot maximaal 2 uur
marineren.
Klop alle ingrediënten voor de dressing samen met
1 eetlepel water door elkaar tot een heel gladde saus
(hij zal eerst schiften, maar wordt uiteindelijk mooi
glad).
Giet de dressing op een grote, ronde schaal met
een opstaande rand, zodat er spontaan een cirkel
ontstaat. Laat de komkommer goed uitlekken, gooi
de vloeistof weg en schep de komkommer als een
berg op de saus. Bestrooi hem met sesamzaad en
bosui en serveer hem meteen.
Je groenten grillen wordt een koud
kunstje met een baba ganoush-
grillplaatje. Esther Erwteman van
vegetarische kookstudio Esther's
Cookery ontdekte het ooit op de
markt in Jeruzalem. Je kunt er
aubergines mee poffen zonder dat
je fornuis vies wordt. De hoogte
van de binnenring zorgt ervoor dat
het vocht wordt opgevangen. En
ja, het werkt ook perfect voor het
grillen van courgette, paprika en
andere groenten. Attentie: alleen
geschikt voor op het gasfornuis.
Baba ganoush-grillplaat,
Esther's Cookery, 28,95
Als vegetariër eet je geen vlees.
Eet je wel vis, dan ben je pesco-
tariër. Vegetarisme bestaat al
eeuwen en je wordt er niet dom
mer van. Zo zag Albert Einstein
af van het eten van vlees en vis.
Overigens is de lijst
'Bekende Vegetariërs'
nog veel langer,
maar dan moet je
dit begrip maar
even op Google
inkloppen. Vega-
nisten op hun beurt
gebruiken ook geen zuivel
producten en eieren. En ja,
dan kun je toch lekker eten.
Zo zijn - overigens toevallig -
alle recepten in deze bijdrage
honderd procent volstrekt
vegan.
Ottolenghi
RECEPT UIT
Flavour van
Yotam Ottolenghi,
Fontaine
Uitgevers 32