Komkommersalade met tahin-sojadressing VEGA of VEGAN? ONMISBARE GRILL FLAVOUR MEZZA 33 BIJGERECHT (4 PERSONEN) MARINEREN 30 minuten tot 2 uur BEREIDINGSTIJD 30 minuten INGREDIËNTEN 2-3 komkommers, overlangs gehalveerd, zaadlijsten verwijderd, in stukjes van 2 cm gesneden (700 g) 2 tenen knoflook, geperst 2 tl rijstazijn 3 el limoensap 3 el zonnebloemolie 2 bosuien, in schuine, dunne ringetjes gesneden 1% el zwart sesamzaad, licht geroosterd zeezoutvlokken VOOR DE TAHIN- SOJADRESSING 60 g tahin 2 el sojasaus 1% el mirin (of ahornsiroop) 1% rijstazijn BEREIDING Doe de komkommer in een schaal met de knoflook, azijn, het limoensap en 3 theelepels zeezoutvlokken. Meng alles met de handen en kneus daarbij de komkommerblokjes licht. Verhit de olie circa 2 minuten in een kleine pan tot hij warm is en giet hem over de komkommer. Zet de schaal opzij en laat de komkommer 30 minuten tot maximaal 2 uur marineren. Klop alle ingrediënten voor de dressing samen met 1 eetlepel water door elkaar tot een heel gladde saus (hij zal eerst schiften, maar wordt uiteindelijk mooi glad). Giet de dressing op een grote, ronde schaal met een opstaande rand, zodat er spontaan een cirkel ontstaat. Laat de komkommer goed uitlekken, gooi de vloeistof weg en schep de komkommer als een berg op de saus. Bestrooi hem met sesamzaad en bosui en serveer hem meteen. Je groenten grillen wordt een koud kunstje met een baba ganoush- grillplaatje. Esther Erwteman van vegetarische kookstudio Esther's Cookery ontdekte het ooit op de markt in Jeruzalem. Je kunt er aubergines mee poffen zonder dat je fornuis vies wordt. De hoogte van de binnenring zorgt ervoor dat het vocht wordt opgevangen. En ja, het werkt ook perfect voor het grillen van courgette, paprika en andere groenten. Attentie: alleen geschikt voor op het gasfornuis. Baba ganoush-grillplaat, Esther's Cookery, 28,95 Als vegetariër eet je geen vlees. Eet je wel vis, dan ben je pesco- tariër. Vegetarisme bestaat al eeuwen en je wordt er niet dom mer van. Zo zag Albert Einstein af van het eten van vlees en vis. Overigens is de lijst 'Bekende Vegetariërs' nog veel langer, maar dan moet je dit begrip maar even op Google inkloppen. Vega- nisten op hun beurt gebruiken ook geen zuivel producten en eieren. En ja, dan kun je toch lekker eten. Zo zijn - overigens toevallig - alle recepten in deze bijdrage honderd procent volstrekt vegan. Ottolenghi RECEPT UIT Flavour van Yotam Ottolenghi, Fontaine Uitgevers 32

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 113