Meneer en mevrouw Hamersma gaan BWKi uw VW u mm In de begintijd van mevrouw Hamersma's winkel was het aantal vegakookboeken met een lampje te zoeken. Hoe anders is dat nu: de schappen staan ramvol vleesloze receptenbijbels. Sinds 1981 bevindt zich in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp de eerste vegetarisch-bio- logische eetgelegenheid annex winkel van de hoofdstad: De Waaghals. Ooit huisde op dat adres een fietsenstalling. Ik kan het weten, ik ben er om de hoek geboren. Wie er in de beginjaren een maaltijd gebruikte dan wel de ingrediënten ervoor kocht, was niet bang. Misschien heette de zaak daarom zo. Nu wil ik niets ten nadele beweren met betrekking tot de intenties van de initiatiefnemers. Maar wie toen milieu vriendelijk en diervrij wilde eten, diende zijn of haar culinaire ambities naar beneden bij te stellen. Als wijnschrijver haalde ik er weleens flessen voor mijn wijntests. Tegenwoordig is een supermarkt zonder bio logische wijn ondenkbaar, maar toen was een zaakje als De Waaghals zo'n beetje monopolist. Vrolijk werd ik nooit van zo'n bezoek. Ik zag wormstekige appeltjes gekocht worden door dito ogende mensen. Ook de wijnen vielen niet mee. Je moest wel erg begaan zijn met het lot van de wereld om daar rood, wit of rosé te kopen. Inmiddels is De Waaghals veel beter. Alle reden om hun veertigste verjaardag breeduit te vieren. De festiviteiten kunnen zij mooi luister bijzetten met de vele jubelende recensies die op het in de tussentijd uitgevonden internet te vinden zijn. 'Creatieve smaaksensaties', 'Wat mij betreft een Michelin Bib Gourmand-nominatie' en 'Hoewel ik geen vegetariër ben heb ik superfijn gegeten.' De popu lariteit van vega en vegan is dermate toegenomen dat het restaurant nu twee keer zo groot is. En de winkel is verhuisd naar een dubbel pand om de hoek. Ook in mevrouw Hamersma's kookboekwinkel is de vraag naar vega(n) explosief gestegen. Toen zij de winkel een kleine zeven jaar geleden opende, telde haar vega-assorti- ment nauwelijks een handjevol exemplaren. Overigens was het aanbod wel groter, maar er was simpelweg niet zoveel vraag naar. Hoe anders is dat nu: ze voert thans rond de honderd titels. Misschien omdat mevrouw Hamersma zelf ook inspiratie put uit het aanbod en haar bevindingen enthousiast deelt. Zelf hebben wij de flexitarische gedachte omarmd. Enfin, om eens even een beetje proef te draaien en zo te ontdekken of 'vega' ook iets voor u is, hebben we drie recepten uitgezocht. Bij de komkommersalade met tahin-sojadressing laat mevrouw Hamersma een waarschuwing doorklinken: 'Als je dit hebt gegeten, blief je je komkommer nooit meer anders.' En ik waarschuw ook: ik heb er geen wijn bij geadviseerd, omdat het een bijgerecht is. Ter geruststelling: bij de andere twee wel. Biologische, dat spreekt. B_0r I k -ftöwjö IMfVwi^r#i>>rA v;cr 4^ VEGETARISCH Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn. LU O 3 O O O io l O Lu X I LO LU 32

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 112