Meneer en mevrouw Hamersma gaan
BWKi
uw
VW
u
mm
In de begintijd van mevrouw Hamersma's
winkel was het aantal vegakookboeken
met een lampje te zoeken. Hoe anders
is dat nu: de schappen staan ramvol
vleesloze receptenbijbels.
Sinds 1981 bevindt zich in het Amsterdamse
stadsdeel De Pijp de eerste vegetarisch-bio-
logische eetgelegenheid annex winkel van de
hoofdstad: De Waaghals. Ooit huisde op dat
adres een fietsenstalling. Ik kan het weten, ik
ben er om de hoek geboren. Wie er in de beginjaren een
maaltijd gebruikte dan wel de ingrediënten ervoor kocht,
was niet bang. Misschien heette de zaak daarom zo.
Nu wil ik niets ten nadele beweren met betrekking tot de
intenties van de initiatiefnemers. Maar wie toen milieu
vriendelijk en diervrij wilde eten, diende zijn of haar
culinaire ambities naar beneden bij te stellen.
Als wijnschrijver haalde ik er weleens flessen voor mijn
wijntests. Tegenwoordig is een supermarkt zonder bio
logische wijn ondenkbaar, maar toen was een zaakje als
De Waaghals zo'n beetje monopolist. Vrolijk werd ik nooit
van zo'n bezoek. Ik zag wormstekige appeltjes gekocht
worden door dito ogende mensen. Ook de wijnen vielen
niet mee. Je moest wel erg begaan zijn met het lot van de
wereld om daar rood, wit of rosé te kopen.
Inmiddels is De Waaghals veel beter. Alle reden om hun
veertigste verjaardag breeduit te vieren. De festiviteiten
kunnen zij mooi luister bijzetten met de vele jubelende
recensies die op het in de tussentijd uitgevonden internet
te vinden zijn. 'Creatieve smaaksensaties', 'Wat mij betreft
een Michelin Bib Gourmand-nominatie' en 'Hoewel ik
geen vegetariër ben heb ik superfijn gegeten.' De popu
lariteit van vega en vegan is dermate toegenomen dat
het restaurant nu twee keer zo groot is. En de winkel is
verhuisd naar een dubbel pand om de hoek.
Ook in mevrouw Hamersma's kookboekwinkel is de vraag
naar vega(n) explosief gestegen. Toen zij de winkel een
kleine zeven jaar geleden opende, telde haar vega-assorti-
ment nauwelijks een handjevol exemplaren. Overigens
was het aanbod wel groter, maar er was simpelweg niet
zoveel vraag naar. Hoe anders is dat nu: ze voert thans
rond de honderd titels. Misschien omdat mevrouw
Hamersma zelf ook inspiratie put uit het aanbod en
haar bevindingen enthousiast deelt. Zelf hebben wij de
flexitarische gedachte omarmd. Enfin, om eens even een
beetje proef te draaien en zo te ontdekken of 'vega' ook
iets voor u is, hebben we drie recepten uitgezocht. Bij de
komkommersalade met tahin-sojadressing laat mevrouw
Hamersma een waarschuwing doorklinken: 'Als je dit
hebt gegeten, blief je je komkommer nooit meer anders.'
En ik waarschuw ook: ik heb er geen wijn bij geadviseerd,
omdat het een bijgerecht is. Ter geruststelling: bij de
andere twee wel. Biologische, dat spreekt.
B_0r
I k -ftöwjö
IMfVwi^r#i>>rA v;cr 4^
VEGETARISCH
Voor lekker eten en drinken moet je bij kookboekkenner Karin en wijngoeroe Harold Hamersma zijn.
LU
O
3
O
O
O
io
l
O
Lu
X
I
LO
LU
32