1 i Jli'
JAMIE OLIVER (46) is veranderd door de pandemie.
De tv-kok en voedingsactivist weet nu waar het echt om
gaat: familie, vrienden, gezondheid. Vandaar de titel van
zijn nieuwe kookboek: Samen eten. 'Aan tafel zitten met je
geliefden is belangrijker dan de gerechten.'
Gas terug, wil Jamie Oliver. Terug
naar wat er echt toe doet. Het is
bijna niet te geloven als hij het
uitspreekt, vanuit de Jamie Oliver
Headquarters in Noord-Londen.
De wonderboy voor wie niets te gek was. Die
alles wat hij aanraakte, onbedoeld veranderde
in goud. Kookboeken. Tv-programma's.
Restaurants - waaronder restaurantketen
Fifteen, waarmee hij kansarme jongeren aan
een horecabaan hielp. Campagnes om kinder-
obesitas tegen te gaan en organische voeding
te stimuleren. De jongen die kantoordagen
draaide van half zes 's ochtends tot negen uur
's avonds en een imperium bouwde dat groter
groeide dan hij kon bijbenen, waardoor hij dat
in 2019 voor een groot deel zag verdampen.
Jamie's Italian sloot de deuren en Oliver moest
duizend medewerkers ontslaan. Even stond
de publiekslieveling in een negatief daglicht
omdat hij te lang achter zijn zwa
ger, de discutabele CEO van de
Jamie Oliver Group, zou blijven
staan. Zelfs toen nam het grote
publiek de aimabele, altijd
enthousiaste filantroop niets
kwalijk.
Hij verziekte ongeveer veertig
procent van zijn projecten, gaf
Oliver ooit toe. Ook nu was 'ineens
het geld op' en pompte hij nood
gedwongen een groot deel van
zijn eigen vermogen in het bedrijf.
Maar de laatste keer dat Oliver
telde, had één op de vijf Nederlan
ders een van zijn boeken. Oftewel:
het gaat nog steeds goed met hem.
Natuurlijk, de coronacrisis heeft
erin gehakt. Het heeft hem de
ogen geopend, zegt hij als brugge-
vr v \--\
SI
ca
o
i
co
LU
Door covid
weet ik:
ik heb iets
te verliezen
24
- v>.