'In2022staat in Zeeland de grootste proteïnefabriek ter wereld' Eén van de eindproducten die van het halffabricaat gemaakt kan worden. foto enough Het halffabricaat Abunda mycoprotein. foto enough Het jonge bedrijfEnough bouwt op het terrein van Cargill een fabriek die de basis voor vleesvervangers produceert. Vandaag wordt het startschot gegeven voor de bouw die volgend jaar 25 banen oplevert. Het wordt de eerste fabriek van wat begon als de startup 3Fbio, die in het Schotse Glasgow al vijf jaar in het laboratium 'fungi food' test. An ders gezegd: plantaardig voedselei- wit uit schimmels. Laird: ,,We hebben een techniek ontwikkeld om eiwitten voor vleesvervangers te maken uit schimmels. Mycoproteïne noemen we dat. Myco is het Griekse woord voor schimmel. Na jaren van onder zoek en testen gaan we nu in een fa briek in Sas van Gent fungi food op industriële schaal maken." Suikers uit graan Enough BV heeft de agro-industri- ële grootmacht Cargill nodig om de schimmels te laten groeien. Laird: „Mycoproteïne wordt geprodu ceerd door schimmels te voeden met suikers uit grondstoffen zoals graan. Dat gebeurt in een groot schalig fermentatieproces. Bij Car gill zijn we verzekerd van een con tinue aanvoer van graan. De rest stoffen voeren we terug naar de bi- oethanol-fabriek van Cargill. Daar door kan onze fabriek zonder afval produceren." Het bedrijf brengt het halffabri- caat op de markt onder de merk naam Abunda Mycoprotein. Het is een vochtige substantie die een beetje aan kippenvlees doet den ken, zegt de directeur: ,,Je kunt er vegetarische kipsnacks, bacon, bar becuevlees en bijvoorbeeld ook vis sticks van maken. Wij maken zelf geen eindproduct. Wij leveren straks uitsluitend aan de vegetari sche 'vleesindustrie'. Bedrijven als Vivera en De Vegetarische Slager hebben veel meer kennis in huis om lekkere plantaardige snacks te maken." Vraag groeit Consumenten kiezen steeds va ker voor vegetarische snacks en vleesvervangers. De vraag naar Je kunter vegetarische kipsnacks, bacon, barbecuevlees en bijvoorbeeld ook vissticks van maken plantaardige eiwitten neemt in hoog tempo toe, weet Laird. ,,Elk jaar stijgt de vraag met 50 procent. Over tien jaar praten we wereld wijd over 80 miljard kilo per jaar. Wij spelen op die trend in. Onze productie begint volgend jaar met 10 miljoen kilo. In tien jaar tijd wil len we groeien naar 1 miljard kilo per jaar." Het klimaat vaart daar wel bij, onderstreept Laird. ,,Als wij onze topproductie bereiken, vervangen we 5 miljoen koeien of 1,2 miljard kippen. We verminderen de C02- uitstoot met 1 miljard kilo per jaar wat j e kunt vergelijken met de plant van 30 miljoen bomen." De bouw van de fabriek is over een jaar klaar. Het wordt de groot ste proteïnefabriek ter wereld, be weert Laird. Kosten: zo'n 42 miljoen euro. Dat geld is bij eengebracht door onder meer een grote groep in vesteerders. Bio Based Europe heeft de fa briek als een vlag genschip-project aangemerkt en draagt bijna 17 miljoen euro bij. Als Enough ge leidelijk de productie op voert tot 1 miljard kilo per jaar wordt er al met al 200 miljoen euro in de fabriek Sas van Gent gepompt. De 'fungi food' fabriek levert 25 arbeidsplaatsen op. Laird verwacht dat de werkgelegenheid verdubbelt zodra de fabriek wordt uitgebreid. ,,Bij 500 miljoen kilo productie per jaar hebben we rond de 100 mensen nodig. Dat aantal kan richting 2032 verder oplopen." Hoogwaardige banen Invest in Zeeland dat samen met The Netherlands Foreign Invest ment Agency (NFIA) de komst van de Schotse startup heeft begeleid, is blij dat er in Sas van Gent nieuwe hoogwaardige banen bijkomen. Al bert Meiresonne, manager bij In vest in Zeeland: ,,Ten eerste gaat het om uitbreiding van de Zeeuwse werkgelegenheid, ten tweede vooral om een mooie mix van ba nen, deels op hbo en wetenschap pelijk niveau. Daardoor zullen meer hoogopgeleiden naar de provincie trekken. Wij denken dat een high tech bedrijf als Enough ook andere bedrijven kan aantrekken. Tegelij kertijd wordt de bestaande indu strie vernieuwd. Overigens is dit balletje gaan rollen door Cargill. Het bedrijf vroeg ons Enough ervan te overtuigen dat Zeeland de juiste plek was." It donderdag 16 september 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl Kipnuggets van schimmels? Vegetarische kipnuggets en vis sticks die zijn gemaakt van schimmels? In Sas van Gent bouwt Enough BV er een 42 mil joen euro kostende fabriek voor. Over een jaar kunnen de duur zame, eiwitrijke snacks op je bord liggen. Algemeen directeur Jim Laird: ,,In 2022 staat in Zee land de grootste proteïnefabriek ter wereld." Frank Balkenende Sas van Gent ENOUGH FOOD F -Jim Laird, algemeen directeur Enough A Jim Laird: „Bedrijven als Vivera en De Vegetarische Slager hebben veel meer ken nis in huis om lekkere plantaar dige snacks te maken" FOTO GETTY IMAGES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 29