'In2022staat in Zeeland de grootste proteïnefabriek ter wereld'
Eén van de eindproducten die van het halffabricaat gemaakt kan worden. foto enough Het halffabricaat Abunda mycoprotein. foto enough
Het jonge bedrijfEnough bouwt op
het terrein van Cargill een fabriek
die de basis voor vleesvervangers
produceert. Vandaag wordt het
startschot gegeven voor de bouw
die volgend jaar 25 banen oplevert.
Het wordt de eerste fabriek van wat
begon als de startup 3Fbio, die in
het Schotse Glasgow al vijf jaar in
het laboratium 'fungi food' test. An
ders gezegd: plantaardig voedselei-
wit uit schimmels.
Laird: ,,We hebben een techniek
ontwikkeld om eiwitten voor
vleesvervangers te maken uit
schimmels. Mycoproteïne noemen
we dat. Myco is het Griekse woord
voor schimmel. Na jaren van onder
zoek en testen gaan we nu in een fa
briek in Sas van Gent fungi food op
industriële schaal maken."
Suikers uit graan
Enough BV heeft de agro-industri-
ële grootmacht Cargill nodig om de
schimmels te laten groeien. Laird:
„Mycoproteïne wordt geprodu
ceerd door schimmels te voeden
met suikers uit grondstoffen zoals
graan. Dat gebeurt in een groot
schalig fermentatieproces. Bij Car
gill zijn we verzekerd van een con
tinue aanvoer van graan. De rest
stoffen voeren we terug naar de bi-
oethanol-fabriek van Cargill. Daar
door kan onze fabriek zonder afval
produceren."
Het bedrijf brengt het halffabri-
caat op de markt onder de merk
naam Abunda Mycoprotein. Het is
een vochtige substantie die een
beetje aan kippenvlees doet den
ken, zegt de directeur: ,,Je kunt er
vegetarische kipsnacks, bacon, bar
becuevlees en bijvoorbeeld ook vis
sticks van maken. Wij maken zelf
geen eindproduct. Wij leveren
straks uitsluitend aan de vegetari
sche 'vleesindustrie'. Bedrijven als
Vivera en De Vegetarische Slager
hebben veel meer kennis in huis
om lekkere plantaardige snacks te
maken."
Vraag groeit
Consumenten kiezen steeds va
ker voor vegetarische snacks en
vleesvervangers. De vraag naar
Je kunter
vegetarische
kipsnacks,
bacon,
barbecuevlees
en bijvoorbeeld
ook vissticks
van maken
plantaardige eiwitten neemt in
hoog tempo toe, weet Laird. ,,Elk
jaar stijgt de vraag met 50 procent.
Over tien jaar praten we wereld
wijd over 80 miljard kilo per jaar.
Wij spelen op die trend in. Onze
productie begint volgend jaar met
10 miljoen kilo. In tien jaar tijd wil
len we groeien naar 1 miljard kilo
per jaar."
Het klimaat vaart daar wel bij,
onderstreept Laird. ,,Als wij onze
topproductie bereiken, vervangen
we 5 miljoen koeien of 1,2 miljard
kippen. We verminderen de C02-
uitstoot met 1 miljard kilo per jaar
wat j e kunt vergelijken met de plant
van 30 miljoen bomen."
De bouw van de fabriek is over
een jaar klaar. Het wordt de groot
ste proteïnefabriek ter wereld, be
weert Laird. Kosten: zo'n 42
miljoen euro. Dat geld is bij
eengebracht door onder
meer een grote groep in
vesteerders. Bio Based
Europe heeft de fa
briek als een vlag
genschip-project
aangemerkt en
draagt bijna 17
miljoen euro bij.
Als Enough ge
leidelijk de
productie op
voert tot 1
miljard kilo
per jaar
wordt er al
met al 200
miljoen
euro in de
fabriek
Sas van Gent gepompt.
De 'fungi food' fabriek levert 25
arbeidsplaatsen op. Laird verwacht
dat de werkgelegenheid verdubbelt
zodra de fabriek wordt uitgebreid.
,,Bij 500 miljoen kilo productie per
jaar hebben we rond de 100 mensen
nodig. Dat aantal kan richting 2032
verder oplopen."
Hoogwaardige banen
Invest in Zeeland dat samen met
The Netherlands Foreign Invest
ment Agency (NFIA) de komst van
de Schotse startup heeft begeleid, is
blij dat er in Sas van Gent nieuwe
hoogwaardige banen bijkomen. Al
bert Meiresonne, manager bij In
vest in Zeeland: ,,Ten eerste gaat het
om uitbreiding van de Zeeuwse
werkgelegenheid, ten tweede
vooral om een mooie mix van ba
nen, deels op hbo en wetenschap
pelijk niveau. Daardoor zullen meer
hoogopgeleiden naar de provincie
trekken. Wij denken dat een high
tech bedrijf als Enough ook andere
bedrijven kan aantrekken. Tegelij
kertijd wordt de bestaande indu
strie vernieuwd. Overigens is dit
balletje gaan rollen door Cargill.
Het bedrijf vroeg ons Enough ervan
te overtuigen dat Zeeland de juiste
plek was."
It
donderdag 16 september 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
Kipnuggets van schimmels?
Vegetarische kipnuggets en vis
sticks die zijn gemaakt van
schimmels? In Sas van Gent
bouwt Enough BV er een 42 mil
joen euro kostende fabriek voor.
Over een jaar kunnen de duur
zame, eiwitrijke snacks op je
bord liggen. Algemeen directeur
Jim Laird: ,,In 2022 staat in Zee
land de grootste proteïnefabriek
ter wereld."
Frank Balkenende
Sas van Gent
ENOUGH
FOOD F
-Jim Laird,
algemeen
directeur
Enough
A Jim Laird:
„Bedrijven als
Vivera en De
Vegetarische
Slager hebben
veel meer ken
nis in huis om
lekkere plantaar
dige snacks te
maken"
FOTO GETTY IMAGES