I DonaldDuck.nl/app [pai 1 8 ZEELAND NK Oestersteken en persreis zijn voorproefje van het oesterseizoen 1 Lees nu ook op je telefoon of tablet m Frank Balkenende Yerseke Het NK Oestersteken is een voor schot op het wereldkampioen schap dat traditioneel in de Ierse stad Galway wordt gehouden. Deurloo, die het NK al vier keer eerder won, mag dus straks afrei zen naar het Galway International Oyster Festival dat 24 september begint. Yerseke heeft nauwe ban den met Ierland. Een aantal schelpdierbedrijven heeft er een vestiging of werkt samen met lo kale producenten. Een groep (culinaire) journalis ten slaat gisteren de oesterstekers gade, genietend van een goed glas wijn, hapjes en oesterbereidingen van chef Bart Kik van het Goese restaurant Codium. Rijp en groen heeft de uitnodiging voor het NK inclusief een tweedaagse persreis omarmd. De schrijvers van de tijd schriften en onlineplatforms Heerlijk Happen, 50 Vitaal Plus Veel mensen weten niet dat een oester supergezond voedsel is vol met eiwitten, mineralen en jodium Magazine, Visserijnieuws, Travel- fun.be en bijvoorbeeld ook Nauti- que-magazine leren hoe je een platte oester, de koning onder de oesters, moet open steken. Zonder de schelp erg te beschadigen en het liefst zonder gruis in de schelp. Roofslak Het evenement als ook een buiten gaats bezoek aan de oestertafels in de Oosterschelde waarop kweek- bedrijven sinds de komst van de oesterboorder (een roofslak) deels hun toevlucht nemen, is op touw gezet door schelpdierbedrijf Krijn Verwijs. Overigens zijn tafeloes ters geen platte, maar kromme oesters. Het doel is zulke oesters als gezond en duurzaam voedsel te promoten. Charlotte Verwijs: „Belgen eten meer schelpdieren dan Nederlan ders. Die hoef je weinig meer te vertellen. In Nederland is nog wel wat promotie nodig. Oesters staan steeds vaker op de kaart, maar het is goed om het publiek uit te leg gen hoe oesters worden gekweekt. Veel mensen weten ook niet dat een oester supergezond voedsel is vol met eiwitten, mineralen en jo dium. We kweken ze ook op een duurzame manier. Over de tafel oesters die we het hele jaar rond kunnen kweken, zijn we tevreden. De kweek op tafels is arbeidsinten sief, maar levert wel een mooie Schouwen-Duiveland Krijn Verwijs betaalt de oesterpro- motiedag die (inter)nationale aan dacht voor de zilte zaligheden uit Yerseke moet trekken. In feite lif ten alle oesterhandelaren in Yer- seke mee op het evenement van Verwijs. Gedeelde smart bestaat nog niet aan de Korringaweg. Het journaille zal het een zorg zijn. Ze zijn een dagje in de gezonde zilte lucht. 's Avonds zetten ze hun Zeeuwse excursie voort op Schou wen-Duiveland. Ze slapen gratis in hotel Mondragon in Zierikzee en slurpen mosselen naar binnen bij restaurant De Proeverij, schuin te genover het hotel. Beide bedrijven nemen de kosten voor eigen reke ning. Vandaag bezoeken de journalis ten visrestaurant De Heerenkeet in Kerkwerve, zoutziederij Zeeuwsche Zoute en de Bruinisser Vishandel in Bruinisse. Organisa tor Balthasar Roessingh houdt de komende maanden goed in de ga ten of daar ook verhalen uit voort komen. ,,Wie niks schrijft, komt op de zwarte lijst te staan." dinsdag 14 september 2021 Joost Deurloo onverslaanbaar Joost Deurloo wint voor de vijfde keer het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. foto marcelle davidse Het officiële oesterseizoen be gint over tien dagen, maar het Nationaal Kampioenschap Oes tersteken in Yerseke biedt alvast een voorproefje. Aan een oes terput proberen elf deelnemers snel maar zorgvuldig 30 platte oesters open te steken. Joost Deurloo uit Bruinisse doet dat volgens de vakjury het beste. Hij wint voor de vijfde keer het NK. ,,Ik hoop dat ik volgend jaar weer mee mag doen." -Charlotte Verwijs, Schelpdierbedrijf Krijn Verwijs ronde en diepe schelp op die vol vis zit." r JW'V t I i Of scan de QRcode

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 40