I
DonaldDuck.nl/app
[pai 1
8 ZEELAND
NK Oestersteken en persreis zijn voorproefje van het oesterseizoen
1
Lees nu ook op je telefoon of tablet
m
Frank Balkenende
Yerseke
Het NK Oestersteken is een voor
schot op het wereldkampioen
schap dat traditioneel in de Ierse
stad Galway wordt gehouden.
Deurloo, die het NK al vier keer
eerder won, mag dus straks afrei
zen naar het Galway International
Oyster Festival dat 24 september
begint. Yerseke heeft nauwe ban
den met Ierland. Een aantal
schelpdierbedrijven heeft er een
vestiging of werkt samen met lo
kale producenten.
Een groep (culinaire) journalis
ten slaat gisteren de oesterstekers
gade, genietend van een goed glas
wijn, hapjes en oesterbereidingen
van chef Bart Kik van het Goese
restaurant Codium. Rijp en groen
heeft de uitnodiging voor het NK
inclusief een tweedaagse persreis
omarmd. De schrijvers van de tijd
schriften en onlineplatforms
Heerlijk Happen, 50 Vitaal Plus
Veel mensen weten
niet dat een oester
supergezond voedsel
is vol met eiwitten,
mineralen en jodium
Magazine, Visserijnieuws, Travel-
fun.be en bijvoorbeeld ook Nauti-
que-magazine leren hoe je een
platte oester, de koning onder de
oesters, moet open steken. Zonder
de schelp erg te beschadigen en het
liefst zonder gruis in de schelp.
Roofslak
Het evenement als ook een buiten
gaats bezoek aan de oestertafels in
de Oosterschelde waarop kweek-
bedrijven sinds de komst van de
oesterboorder (een roofslak) deels
hun toevlucht nemen, is op touw
gezet door schelpdierbedrijf Krijn
Verwijs. Overigens zijn tafeloes
ters geen platte, maar kromme
oesters. Het doel is zulke oesters
als gezond en duurzaam voedsel te
promoten.
Charlotte Verwijs: „Belgen eten
meer schelpdieren dan Nederlan
ders. Die hoef je weinig meer te
vertellen. In Nederland is nog wel
wat promotie nodig. Oesters staan
steeds vaker op de kaart, maar het
is goed om het publiek uit te leg
gen hoe oesters worden gekweekt.
Veel mensen weten ook niet dat
een oester supergezond voedsel is
vol met eiwitten, mineralen en jo
dium. We kweken ze ook op een
duurzame manier. Over de tafel
oesters die we het hele jaar rond
kunnen kweken, zijn we tevreden.
De kweek op tafels is arbeidsinten
sief, maar levert wel een mooie
Schouwen-Duiveland
Krijn Verwijs betaalt de oesterpro-
motiedag die (inter)nationale aan
dacht voor de zilte zaligheden uit
Yerseke moet trekken. In feite lif
ten alle oesterhandelaren in Yer-
seke mee op het evenement van
Verwijs. Gedeelde smart bestaat
nog niet aan de Korringaweg. Het
journaille zal het een zorg zijn. Ze
zijn een dagje in de gezonde zilte
lucht.
's Avonds zetten ze hun
Zeeuwse excursie voort op Schou
wen-Duiveland. Ze slapen gratis in
hotel Mondragon in Zierikzee en
slurpen mosselen naar binnen bij
restaurant De Proeverij, schuin te
genover het hotel. Beide bedrijven
nemen de kosten voor eigen reke
ning.
Vandaag bezoeken de journalis
ten visrestaurant De Heerenkeet
in Kerkwerve, zoutziederij
Zeeuwsche Zoute en de Bruinisser
Vishandel in Bruinisse. Organisa
tor Balthasar Roessingh houdt de
komende maanden goed in de ga
ten of daar ook verhalen uit voort
komen. ,,Wie niks schrijft, komt
op de zwarte lijst te staan."
dinsdag 14 september 2021
Joost Deurloo onverslaanbaar
Joost Deurloo wint voor de vijfde keer het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. foto marcelle davidse
Het officiële oesterseizoen be
gint over tien dagen, maar het
Nationaal Kampioenschap Oes
tersteken in Yerseke biedt alvast
een voorproefje. Aan een oes
terput proberen elf deelnemers
snel maar zorgvuldig 30 platte
oesters open te steken. Joost
Deurloo uit Bruinisse doet dat
volgens de vakjury het beste. Hij
wint voor de vijfde keer het NK.
,,Ik hoop dat ik volgend jaar
weer mee mag doen."
-Charlotte Verwijs,
Schelpdierbedrijf Krijn Verwijs
ronde en diepe schelp op die vol
vis zit."
r JW'V t I i
Of scan de
QRcode