Souburgse morgen 101 jaar
Nieuwe stroomkast
op Loskade hapert
Brood- en Banketbakkerij Schrieks wordt steeds groener
6
I aatje Overweel-den En
gelsman wordt morgen
pas echt 101 jaar. Maar ze
vindt het prima om haar verjaar
dag twee dagen eerder een beetje
te vieren met burgemeester Bas
van den Tillaar van Vlissingen.
Zelfstandig
Overweel, die nog steeds zelfstan
dig in een woning in haar geboor
tedorp Oost-Souburg woont: ,,Het
is een risico, maar nou ben ik wel
verplicht om er zondag nog te
zijn." Niet dat ze daar aan twijfelt
overigens. Als ze er over nadenkt,
geeft ze toe geen idee te hebben
van het aantal verjaardagen dat ze
nog gaat vieren. Maar normaal
staat ze daar niet bij stil. ,,Als ik 's
morgens wakker word, denk ik
nog steeds: lekker weer een
nieuwe dag. Zo lang dat gevoel er
Maatje Overweel-den
Engelsman is bijna 101 jaar.
,,Bij het wakker worden
denk ik: lekker weer een
dag."
is, is het goed."
Jeugd overgeslagen
Een recept voor langer dan een
eeuw leven heeft Maatje Overweel
niet. Bij het bereiken van de mijl-
paal van honderd zei ze al dat 'hard
werken' in elk geval geen kwaad
kan. Maatje moest op haar veer
tiende, toen haar tien jaar oudere
zus het huis uit ging, al zo'n beetje
het huishouden doen voor onder
anderen zes broers. In die tijd was
dat logisch, want haar moeder was
ziekelijk. ,,Maar ik had daarna geen
jeugd meer", zegt ze 87 jaar na
dato.
Lol
Ook later met een eigen gezin met
drie kinderen - die voor zes klein
kinderen zorgden, die op hun
beurt elf achterkleinkinderen le
verden - bleef het druk. Ook nu is
Maatje nog lekker bezig, maar
vooral voor de lol. Voor haarzelf
zorgen (alleen bij de steunkousen
aan en uit doen en een paar keer
per week haar rug wassen, heeft ze
hulp nodig); de krant lezen; bood
schappen doen met dochter Riny
(die elke anderhalve week uit Rot
terdam komt); voetbal kijken
(Ajax voorop) en bingo spelen.
Ja, sinds twee dagen zit de stekker
van de Lady Madeleine erin, maar
beide avonden werd 'om veilig
heidsreden de aansluiting auto
matisch beëindigd'. En dus moest
het aggregaat weer aan.
Hoe het kan dat de stroomkast
de verbinding naar de Lady Ma
deleine automatisch uitschakelt?
Geen idee, zegt Bram van Leeu
wen, raadsman van rederij Dijk
huizen. ,,De stroomafname door
het schip is niet veranderd. Aan
boord is ook niks veranderd aan
de apparatuur. Het enige dat is
veranderd, is de stroomkast."
Twee stekkers
Volgens wethouder Johan Aal-
berts schakelt de stroomvoorzie
ning nu automatisch uit als het
schip meer vermogen nodig heeft
dan het systeem veilig vindt voor
één aansluiting. Dan gebeurt het
zelfde als wanneer thuis te veel
apparaten op één groep draaien;
dan slaat de stop door. ,,Dijkhui-
zen moeten dus twee stekkers
gaan gebruiken als ze zo veel
stroom nodig hebben." Maar dan
keert het oude probleem terug.
Want in de kast is één aansluiting
aangepast aan de stekker van de
Lady Madeleine, de andere aan
sluitingen niet. ,,Daar moeten we
toch samen uit kunnen komen",
zegt Aalberts.
Bedje
Eigenaar Marinus Dijkhuizen
van de rederij voelt zich echter
niet serieus genomen, schrijft
hij aan de gemeente. ,,Moet ik een
bedje gaan plaatsen op de Los-
Het enige dat is
veranderd, is de
stroomkast
kade of gaat u daadwerkelijk de
storingen oplossen in plaats van
een ondernemer van het kastje
naar de muur sturen."
Voorlopig zal de rederij de
stroomkast blijven gebruiken,
zegt Bram van Leeuwen. ,,Maar",
waarschuwt hij, ,,als het aantal
storingen de spuigaten uitloopt,
schakelen we de hulpmotor weer
in."
(Advertentie)
zaterdag 11 september 2021
WA
René Hoonhorst
Oost-Souburg
De (bijna) 101-jarige Maatje Overweel verwelkomt elke nieuwe
dag met een lach. foto dirk-jan gjeltema
Opgelost? Dat is het probleem
van rederij Dijkhuizen met de
nieuwe stroomkast in de haven
van Middelburg nog zeker niet.
Maurits Sep
Middelburg
- Bram van Leeuwen,
raadsman rederij Dijkhuizen
Als bevlogen ambachtsman is bakker Jan Schrieks, eige
naar van Brood- en Banketbakkerij Schrieks, continu op
zoek naar de beste grondstoffen en perfecte bereidings
wijzen. Samen met zijn zoons Frank en Jos, steekt hij er
bergen energie in om de mooiste producten te maken,
maar tegelijkertijd wil dit drietal dat hun bedrijf zo min
mogelijk energie gebruikt. Dat is een flinke uitdaging
met een bakkerij waarin de ovens en allerlei andere
elektrische machines dag in dag uit staan te zwoegen.
Toch lukt het om de bakkerij stap voor stap steeds een
beetje energiezuiniger te maken.
"We hebben heel het dak van de bakkerij vol laten leggen
met zonnepanelen" vertelt Schrieks. "De 234 zonnepane
len die er nu liggen, leveren ongeveer één derde van het
volledige stroomverbruik. Bovendien leveren ze ook de
stroom voor onze nieuwe elektrische bestelbus waarmee
we de bestellingen bij onze klanten bezorgen. Die bestel
bus is onze nieuwste aanwinst op duurzaam gebied."
De afgelopen tien jaar zijn ze zich steeds bewuster
geworden van de noodzaak om de bakkerij te verduur
zamen. Dat deze bakkerij zich inzet om zuinig om te gaan
met moeder aarde en de natuur, uit zich ook in het
assortiment biologische producten zoals witbrood,
volkoren brood, speltbrood en meergranen brood. Het
biologisch brood van Bakkerij Schrieks heeft een Skal
certificering en mag het EKO keurmerk dragen. Klanten
die dat willen, kunnen de speciale katoenen broodzak
aanschaffen die ze vervolgens eindeloos kunnen
hergebruiken. Dat scheelt weer een berg plastic afval.
Ook 'achter de schermen' wordt er hard gewerkt aan een
energiezuinige bakkerij. Alle verlichting is vervangen door
energiezuinig Ledverlichting en sinds een jaar of vier
worden er speciale eco stoomovens gebruikt, die
economisch met de energie omgaan en zo'n vijftien
procent minder gas gebruiken ten opzichte van gewone
ovens. De vriezer hebben ze zelfs speciaal laten
ontwikkelen door een koeltechnisch bedrijf. "Onze vriezer
moet een paar keer per dag ontdooid worden, zodat hij
optimaal blijft werken. De vriezer die we nu hebben,
gebruikt de warmte die hij zelf produceert voor dat
ontdooien, zodat we daar geen verwarmingselementen
meer voor hoeven gebruiken."
"Het is onze doelstelling om de bakkerij zoveel mogelijk
energieneutraal te maken. We proberen onze producten
zoveel mogelijk lokaal af te nemen en wanneer er een
nieuwe machine moet worden aangeschaft, wordt er
eerst secuur uitgeplozen welke kneedmachine of rijskast
het minst energie verbruikt."
En zo, stapje voor stapje, is er steeds minder stroom en
gas nodig om uw favoriete brood en gebak te maken.