Souburgse morgen 101 jaar Nieuwe stroomkast op Loskade hapert Brood- en Banketbakkerij Schrieks wordt steeds groener 6 I aatje Overweel-den En gelsman wordt morgen pas echt 101 jaar. Maar ze vindt het prima om haar verjaar dag twee dagen eerder een beetje te vieren met burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen. Zelfstandig Overweel, die nog steeds zelfstan dig in een woning in haar geboor tedorp Oost-Souburg woont: ,,Het is een risico, maar nou ben ik wel verplicht om er zondag nog te zijn." Niet dat ze daar aan twijfelt overigens. Als ze er over nadenkt, geeft ze toe geen idee te hebben van het aantal verjaardagen dat ze nog gaat vieren. Maar normaal staat ze daar niet bij stil. ,,Als ik 's morgens wakker word, denk ik nog steeds: lekker weer een nieuwe dag. Zo lang dat gevoel er Maatje Overweel-den Engelsman is bijna 101 jaar. ,,Bij het wakker worden denk ik: lekker weer een dag." is, is het goed." Jeugd overgeslagen Een recept voor langer dan een eeuw leven heeft Maatje Overweel niet. Bij het bereiken van de mijl- paal van honderd zei ze al dat 'hard werken' in elk geval geen kwaad kan. Maatje moest op haar veer tiende, toen haar tien jaar oudere zus het huis uit ging, al zo'n beetje het huishouden doen voor onder anderen zes broers. In die tijd was dat logisch, want haar moeder was ziekelijk. ,,Maar ik had daarna geen jeugd meer", zegt ze 87 jaar na dato. Lol Ook later met een eigen gezin met drie kinderen - die voor zes klein kinderen zorgden, die op hun beurt elf achterkleinkinderen le verden - bleef het druk. Ook nu is Maatje nog lekker bezig, maar vooral voor de lol. Voor haarzelf zorgen (alleen bij de steunkousen aan en uit doen en een paar keer per week haar rug wassen, heeft ze hulp nodig); de krant lezen; bood schappen doen met dochter Riny (die elke anderhalve week uit Rot terdam komt); voetbal kijken (Ajax voorop) en bingo spelen. Ja, sinds twee dagen zit de stekker van de Lady Madeleine erin, maar beide avonden werd 'om veilig heidsreden de aansluiting auto matisch beëindigd'. En dus moest het aggregaat weer aan. Hoe het kan dat de stroomkast de verbinding naar de Lady Ma deleine automatisch uitschakelt? Geen idee, zegt Bram van Leeu wen, raadsman van rederij Dijk huizen. ,,De stroomafname door het schip is niet veranderd. Aan boord is ook niks veranderd aan de apparatuur. Het enige dat is veranderd, is de stroomkast." Twee stekkers Volgens wethouder Johan Aal- berts schakelt de stroomvoorzie ning nu automatisch uit als het schip meer vermogen nodig heeft dan het systeem veilig vindt voor één aansluiting. Dan gebeurt het zelfde als wanneer thuis te veel apparaten op één groep draaien; dan slaat de stop door. ,,Dijkhui- zen moeten dus twee stekkers gaan gebruiken als ze zo veel stroom nodig hebben." Maar dan keert het oude probleem terug. Want in de kast is één aansluiting aangepast aan de stekker van de Lady Madeleine, de andere aan sluitingen niet. ,,Daar moeten we toch samen uit kunnen komen", zegt Aalberts. Bedje Eigenaar Marinus Dijkhuizen van de rederij voelt zich echter niet serieus genomen, schrijft hij aan de gemeente. ,,Moet ik een bedje gaan plaatsen op de Los- Het enige dat is veranderd, is de stroomkast kade of gaat u daadwerkelijk de storingen oplossen in plaats van een ondernemer van het kastje naar de muur sturen." Voorlopig zal de rederij de stroomkast blijven gebruiken, zegt Bram van Leeuwen. ,,Maar", waarschuwt hij, ,,als het aantal storingen de spuigaten uitloopt, schakelen we de hulpmotor weer in." (Advertentie) zaterdag 11 september 2021 WA René Hoonhorst Oost-Souburg De (bijna) 101-jarige Maatje Overweel verwelkomt elke nieuwe dag met een lach. foto dirk-jan gjeltema Opgelost? Dat is het probleem van rederij Dijkhuizen met de nieuwe stroomkast in de haven van Middelburg nog zeker niet. Maurits Sep Middelburg - Bram van Leeuwen, raadsman rederij Dijkhuizen Als bevlogen ambachtsman is bakker Jan Schrieks, eige naar van Brood- en Banketbakkerij Schrieks, continu op zoek naar de beste grondstoffen en perfecte bereidings wijzen. Samen met zijn zoons Frank en Jos, steekt hij er bergen energie in om de mooiste producten te maken, maar tegelijkertijd wil dit drietal dat hun bedrijf zo min mogelijk energie gebruikt. Dat is een flinke uitdaging met een bakkerij waarin de ovens en allerlei andere elektrische machines dag in dag uit staan te zwoegen. Toch lukt het om de bakkerij stap voor stap steeds een beetje energiezuiniger te maken. "We hebben heel het dak van de bakkerij vol laten leggen met zonnepanelen" vertelt Schrieks. "De 234 zonnepane len die er nu liggen, leveren ongeveer één derde van het volledige stroomverbruik. Bovendien leveren ze ook de stroom voor onze nieuwe elektrische bestelbus waarmee we de bestellingen bij onze klanten bezorgen. Die bestel bus is onze nieuwste aanwinst op duurzaam gebied." De afgelopen tien jaar zijn ze zich steeds bewuster geworden van de noodzaak om de bakkerij te verduur zamen. Dat deze bakkerij zich inzet om zuinig om te gaan met moeder aarde en de natuur, uit zich ook in het assortiment biologische producten zoals witbrood, volkoren brood, speltbrood en meergranen brood. Het biologisch brood van Bakkerij Schrieks heeft een Skal certificering en mag het EKO keurmerk dragen. Klanten die dat willen, kunnen de speciale katoenen broodzak aanschaffen die ze vervolgens eindeloos kunnen hergebruiken. Dat scheelt weer een berg plastic afval. Ook 'achter de schermen' wordt er hard gewerkt aan een energiezuinige bakkerij. Alle verlichting is vervangen door energiezuinig Ledverlichting en sinds een jaar of vier worden er speciale eco stoomovens gebruikt, die economisch met de energie omgaan en zo'n vijftien procent minder gas gebruiken ten opzichte van gewone ovens. De vriezer hebben ze zelfs speciaal laten ontwikkelen door een koeltechnisch bedrijf. "Onze vriezer moet een paar keer per dag ontdooid worden, zodat hij optimaal blijft werken. De vriezer die we nu hebben, gebruikt de warmte die hij zelf produceert voor dat ontdooien, zodat we daar geen verwarmingselementen meer voor hoeven gebruiken." "Het is onze doelstelling om de bakkerij zoveel mogelijk energieneutraal te maken. We proberen onze producten zoveel mogelijk lokaal af te nemen en wanneer er een nieuwe machine moet worden aangeschaft, wordt er eerst secuur uitgeplozen welke kneedmachine of rijskast het minst energie verbruikt." En zo, stapje voor stapje, is er steeds minder stroom en gas nodig om uw favoriete brood en gebak te maken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 34