Afgebrande garage nog niet opgeruimd, maar er gloort hoop 7 ZEEWIEREN VELDGIDS EN WANDELING ,,Als meisje zat ik tijdens vakanties altijd al met een schepnetje, een emmertje en mijn Barbiepop in zee", zegt Luna van der Loos. Ze kon er eindeloos in getijdenpoeltjes zoeken naar beestjes en wieren. Inmiddels is ze mariene bioloog. Gisteren presenteerde ze op Neeltje Jans haar Veldgids Zeewieren. De lucht is grijs en het water kalm bij Neeltje Jans, deze vrijdagochtend. Op een strandje vol zee wier reikt Luna van der Loos haar boek Veldgids Zeewieren uit aan voorzitter Krijn Jan Provoost van het Nationaal Park Oosterschelde. ,,Dit is de eerste écht handzame Veldgids Zeewieren", vertelt Van der Loos trots. Ze schreef het boek met co-auteurs Mart Karremans en Frans Perk. ,,Dit is mijn corona project. Eindelijk had ik de tijd voor het boek dat ik al zo lang wilde maken", vertelt ze aan de aanwezige vrijwilligers, gidsen, boswachters en enkele bestuur ders van het Nationaal Park Oos- terschelde. Na haar jeugd bleef Van der Loos gefascineerd door de zee. Ze ging duiken en studeerde mariene biologie. ,,Ik heb nog steeds vlechtjes in mijn haar, maar ik ben nu onderzoeker en wil aan de universiteit van Gent gaan pro moveren op zeesla." Hype ,,Ik weet nog niets van wier", geeft Provoost toe als hij de veldgids in ontvangst neemt. Hij weet wel dat er een hele hype is rond het eten uit de natuur, óók van zeewier. En precies dat gaan de meer dan twintig deelnemers aan de wier- excursie na de boekoverhandiging doen. Wier zoeken en ook proe ven. Het is een extraatje voor de gidsen en boswachters die bij de De zee, het voelen van water is goed voor de geest feestelijke uitreiking van Van der Loos' boek zijn. Gidsen Ellen Schoenmakers en Guido Krijger van Wild Wier ver zorgen de zeewierrondleiding én proeverij lopend over Neeltje Jans. Schoenmakers nodigt iedereen eerst uit in het water te gaan staan en even te 'landen', tot rust te ko men en de handen door het water te halen. ,,De zee, het voelen van water is goed voor de geest. Je be staat als mens voor een groot deel uit water, de mens kwam er ooit uit voort. Het klinkt wollig, maar water en wier zijn reuzegoed voor je." Guido Krijger vertelt over de 1,5 miljard jaar dat wieren al be staan en over het nut van wieren voor zuurstofvoorziening en als voedselbron voor zeeleven. Schoenmakers en Krijger openen de ogen van de deelnemers aan de excursie door te wijzen op de rijk dom aan leven in zee, in poeltjes en op het strand. Ze laten stukjes gaffelwier proeven dat een sterke pepersmaak blijkt te hebben en een duivelstong, een glibberig stuk wier met ook een beetje bite. Het weer klaart geleidelijk op en blauw breekt soms tussen de wol ken door. De wierwandeling-deel nemers mogen ieder een sushi rol- len met door Schoenmakers en Krijger gesneden zeewier. Een beetje geitenkaas en een zonge droogd tomaatje geven nog wat extra smaak. Schoenmakers nodigt iedereen uit in de zee te gaan staan met de gerolde sushi. Dan is het tijd om als 'ode aan de zee' te proeven van het lekkers uit de zee. Schoenma kers en Krijger benadrukken nog dat zeewier oogsten alleen met een vergunning mag. Voortaan draait het om kijken naar wier en bewonderen van de bijzondere le vensvormen. Zomaar zelf proeven van die zilte lekkernij uit de Oos- terschelde is niet de bedoeling. De afgebrande garage, die overi gens al jaren leegstond, vormt op dit moment bepaald geen fraaie en tree van de woonboulevard. De huidige eigenaar lijkt niet van plan de restanten op te ruimen. Wel staan hekken om het pand heen. Op het moment van de brand waren er al gesprekken gaande met potenti ële nieuwe eigenaren. Dat zijn sloopbedrijf Sagro, projectontwik kelaar Bogor en vastgoedadviesbe- drijf Marsaki. Volgens Ruud de Baar van Marsaki komt de overdracht vermoedelijk in november hele maal rond. Appartementen De drie nieuwe eigenaren willen op de kavel appartementen bouwen, maar dat strookt niet met het idee dat de gemeente heeft. Die ziet er graag een parkeerterrein komen, ook bedoeld voor bezoekers van de binnenstad. Op de Kavel Pik zijn tenslotte veel parkeerplekken ver- loren gegaan. De nieuwe eigenaren zijn met de gemeente in gesprek. De Baar sluit niet uit dat er een op lossing komt waar iedereen mee kan leven. Bijvoorbeeld een appar tementencomplex op palen, met daaronder parkeerruimte. Het zal hoe dan ook nog een hele tijd duren voor er daadwerkelijk iets gebeurt op de kavel. De Baar zegt dat de eigenaren zeker niet van plan zijn de afgebrande restanten al die tijd te laten staan. Als het kan, willen ze de oude melkfabriek be houden. Die staat naast de oude Renault-garage en liep ook schade op. zaterdag 11 september 2021 SD 'Water en wier zijn reuzegoed voor je' Arie Westeneng Neeltje Jans Wierenwan deling: Ellen Schoenma kers (links) vertelt over de wieren. Rechts Luna van der Loos, auteur van de Veld gids Zeewie ren. FOTO'S JOH AN VAN DER HEIJDEN - Ellen Schoenmakers, Wild Wier Bakje met zeewieren op Neeltje Jans. Ruim vier maanden nadat het vuur om zich heen sloeg, zijn de restanten van de afgebrande voormalige Renault-garage in Goes nog altijd niet opgeruimd. Tot ergernis van veel inwoners. Maar er is zicht op sloop. In no vember gaan het afgebrande gebouw en de kavel over naar nieuwe eigenaren. ,,We gaan het echt niet zo laten staan'', zegt Ruud de Baar van Marsaki. Rob Paardekam Goes De voormalige Renault-ga rage in Goes na de brand in mei. ARCHIEFFOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN VS-*#. r f ~"r,7r a ff ti

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 130