Afgebrande garage nog niet opgeruimd, maar er gloort hoop
7
ZEEWIEREN VELDGIDS EN WANDELING
,,Als meisje zat ik tijdens
vakanties altijd al met een
schepnetje, een emmertje en mijn
Barbiepop in zee", zegt Luna van der
Loos. Ze kon er eindeloos in
getijdenpoeltjes zoeken naar
beestjes en wieren. Inmiddels is ze
mariene bioloog. Gisteren
presenteerde ze op Neeltje Jans
haar Veldgids Zeewieren.
De lucht is grijs en het
water kalm bij
Neeltje Jans, deze
vrijdagochtend. Op
een strandje vol zee
wier reikt Luna van der Loos haar
boek Veldgids Zeewieren uit aan
voorzitter Krijn Jan Provoost van
het Nationaal Park Oosterschelde.
,,Dit is de eerste écht handzame
Veldgids Zeewieren", vertelt Van der
Loos trots. Ze schreef het boek met
co-auteurs Mart Karremans en
Frans Perk. ,,Dit is mijn corona
project. Eindelijk had ik de tijd
voor het boek dat ik al zo lang
wilde maken", vertelt ze aan de
aanwezige vrijwilligers, gidsen,
boswachters en enkele bestuur
ders van het Nationaal Park Oos-
terschelde. Na haar jeugd bleef
Van der Loos gefascineerd door de
zee. Ze ging duiken en studeerde
mariene biologie. ,,Ik heb nog
steeds vlechtjes in mijn haar, maar
ik ben nu onderzoeker en wil aan
de universiteit van Gent gaan pro
moveren op zeesla."
Hype
,,Ik weet nog niets van wier", geeft
Provoost toe als hij de veldgids in
ontvangst neemt. Hij weet wel dat
er een hele hype is rond het eten
uit de natuur, óók van zeewier. En
precies dat gaan de meer dan
twintig deelnemers aan de wier-
excursie na de boekoverhandiging
doen. Wier zoeken en ook proe
ven. Het is een extraatje voor de
gidsen en boswachters die bij de
De zee, het voelen
van water is goed
voor de geest
feestelijke uitreiking van Van der
Loos' boek zijn.
Gidsen Ellen Schoenmakers en
Guido Krijger van Wild Wier ver
zorgen de zeewierrondleiding én
proeverij lopend over Neeltje Jans.
Schoenmakers nodigt iedereen
eerst uit in het water te gaan staan
en even te 'landen', tot rust te ko
men en de handen door het water
te halen. ,,De zee, het voelen van
water is goed voor de geest. Je be
staat als mens voor een groot deel
uit water, de mens kwam er ooit
uit voort. Het klinkt wollig, maar
water en wier zijn reuzegoed voor
je."
Guido Krijger vertelt over de
1,5 miljard jaar dat wieren al be
staan en over het nut van wieren
voor zuurstofvoorziening en als
voedselbron voor zeeleven.
Schoenmakers en Krijger openen
de ogen van de deelnemers aan de
excursie door te wijzen op de rijk
dom aan leven in zee, in poeltjes
en op het strand. Ze laten stukjes
gaffelwier proeven dat een sterke
pepersmaak blijkt te hebben en
een duivelstong, een glibberig
stuk wier met ook een beetje bite.
Het weer klaart geleidelijk op en
blauw breekt soms tussen de wol
ken door. De wierwandeling-deel
nemers mogen ieder een sushi rol-
len met door Schoenmakers en
Krijger gesneden zeewier. Een
beetje geitenkaas en een zonge
droogd tomaatje geven nog wat
extra smaak.
Schoenmakers nodigt iedereen
uit in de zee te gaan staan met de
gerolde sushi. Dan is het tijd om
als 'ode aan de zee' te proeven van
het lekkers uit de zee. Schoenma
kers en Krijger benadrukken nog
dat zeewier oogsten alleen met
een vergunning mag. Voortaan
draait het om kijken naar wier en
bewonderen van de bijzondere le
vensvormen. Zomaar zelf proeven
van die zilte lekkernij uit de Oos-
terschelde is niet de bedoeling.
De afgebrande garage, die overi
gens al jaren leegstond, vormt op
dit moment bepaald geen fraaie en
tree van de woonboulevard. De
huidige eigenaar lijkt niet van plan
de restanten op te ruimen. Wel
staan hekken om het pand heen. Op
het moment van de brand waren er
al gesprekken gaande met potenti
ële nieuwe eigenaren. Dat zijn
sloopbedrijf Sagro, projectontwik
kelaar Bogor en vastgoedadviesbe-
drijf Marsaki. Volgens Ruud de Baar
van Marsaki komt de overdracht
vermoedelijk in november hele
maal rond.
Appartementen
De drie nieuwe eigenaren willen op
de kavel appartementen bouwen,
maar dat strookt niet met het idee
dat de gemeente heeft. Die ziet er
graag een parkeerterrein komen,
ook bedoeld voor bezoekers van de
binnenstad. Op de Kavel Pik zijn
tenslotte veel parkeerplekken ver-
loren gegaan. De nieuwe eigenaren
zijn met de gemeente in gesprek.
De Baar sluit niet uit dat er een op
lossing komt waar iedereen mee
kan leven. Bijvoorbeeld een appar
tementencomplex op palen, met
daaronder parkeerruimte.
Het zal hoe dan ook nog een hele
tijd duren voor er daadwerkelijk
iets gebeurt op de kavel. De Baar
zegt dat de eigenaren zeker niet van
plan zijn de afgebrande restanten al
die tijd te laten staan. Als het kan,
willen ze de oude melkfabriek be
houden. Die staat naast de oude
Renault-garage en liep ook schade
op.
zaterdag 11 september 2021
SD
'Water en wier zijn reuzegoed voor je'
Arie Westeneng
Neeltje Jans
Wierenwan
deling: Ellen
Schoenma
kers (links)
vertelt over de
wieren. Rechts
Luna van der
Loos, auteur
van de Veld
gids Zeewie
ren. FOTO'S JOH AN
VAN DER HEIJDEN
- Ellen Schoenmakers,
Wild Wier
Bakje met
zeewieren op
Neeltje Jans.
Ruim vier maanden nadat het
vuur om zich heen sloeg, zijn de
restanten van de afgebrande
voormalige Renault-garage in
Goes nog altijd niet opgeruimd.
Tot ergernis van veel inwoners.
Maar er is zicht op sloop. In no
vember gaan het afgebrande
gebouw en de kavel over naar
nieuwe eigenaren. ,,We gaan het
echt niet zo laten staan'', zegt
Ruud de Baar van Marsaki.
Rob Paardekam
Goes
De voormalige Renault-ga
rage in Goes na de brand in mei.
ARCHIEFFOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
VS-*#.
r f
~"r,7r a ff ti