Handkokkelvisserij begint
jaar een 'veelbelovende broedval van
kokkels' is. „Kokkels houden niet van
hitte. Je ziet dat een frissere zomer een
gunstige invloed heeft op de zaadval. Ik
denk dat dit een topzomer is voor
schelpdieren. Er is ook veel mosselzaad
gevallen. Maar, we moeten nog wel even
de winter afwachten."
Gratis fitness
Kokkelvissen vereist spierkracht en han
digheid. Vier keer per dag - bij eb en
vloed - slepen de vissers met de hand
Een kokkel is
tegenwoordig een
exclusief topproduct
een net door het water. Het is achterover
leunen en langzaam achteruit banjeren.
Gratis fitness bij het verdienen van je
boterham. Visser Robert van der Zee
voorspelt dit weekend spierpijn. Tussen
door probeert hij wel steeds een hazen
slaapje te doen.
Door het zware handwerk zijn er
grenzen aan wat vissers fysiek aan volu
mes kunnen oogsten. Voeg daarbij de
overheidsbeperkingen en weersom
standigheden en duidelijk is dat het
nooit meer een grotere visserij wordt.
Voor 2005 toen de mechanische kokkel
visserij met grote schepen werd verbo
den, werd er per jaar nog 10 miljoen kilo
kokkels aangevoerd. In die zin is het een
nicheproduct geworden.
Deel kokkels
Een groot deel wordt geëxporteerd naar
Zuid-Europese landen. Meromar Zee
land, waar acht medewerkers de eerste
3500 kilo kokkels secuur selecteren, be
dient overwegend viswinkels en restau
rants in de Benelux. Paauwe: ,,Wij rich
ten ons op topkwaliteit. We verwateren
de kokkels hier intern, want een kokkel
moet zandvrij zijn, anders is je gerecht
naar de knoppen. We hebben daarom
een goed filtersysteem geïnstalleerd.
Omdat de Nederlandse kokkel qua
smaak en sterkte de beste is, beuren we
er een goede prijs voor. Het is nu een ex
clusief topproduct. Kokkels zijn trendy!
Ik denk dat vier op de vijf sterrenrestau
rants klant bij ons zijn."
Een kokkel wordt zo langzamerhand
een exclusievere lekkernij dan een oes
ter. De natuur werkt steeds vaker tegen
en er gelden vangstbeperkingen. Op de
Waddenzee mogen de 31 vissers, van
wie 14 uit Zeeland, maximaal 2,5 procent
van het kokkelbestand opvissen. De rest
moet blijven liggen als voedsel voor vo-
gels. Ook op de Oosterschelde mogen de
vissers niet zonder meer aan de slag.
Keus: ,,Elk jaar wordt geïnventariseerd
hoeveel kokkels er in de Oosterschelde
liggen. De hoeveelheid aangetroffen
schelpdieren is bepalend voor het be
sluit of wij er wel of niet mogen vissen.
Voor dit seizoen pakt de zogeheten
voedselreservering nadelig uit. De Oos
terschelde blijft voor ons gesloten. Alle
kokkels zijn bestemd voor vogels. Onze
hoop is gevestigd op een nieuw besluit
van het ministerie van Landbouw, Na
tuur en Voedselkwaliteit waarmee we in
de Waddenzee én de Oosterschelde 5
procent van het kokkelbestand mogen
opvissen. Dat zou van de handkokkel
visserij een stabielere sector maken."
Hitte is funest
Het is elk seizoen weer billen
knijpen. Los van stropers die kokkels uit
de Oosterschelde jatten, een doorn in
het oog van Keus, zijn hittegolven funest
voor de kokkelstand. In drie achtereen
volgende hete zomers legden kokkels
massaal het loodje door hittestress. In de
Oosterschelde stierven negen van de
tien kokkels, blijkt uit onderzoek van Li-
sanne van den Bogaart van Wageningen
Marine Research. Volgens haar is het
echter nog te vroeg om te voorspellen of
de kokkel door klimaatverandering
langzaam maar zeker uit de Nederlandse
wateren verdwijnt.
Het tij kan zomaar keren. Directeur
Joop Paauwe van schelpdierhandel Me
romar Zeeland in Yerseke zegt dat er dit
It
zaterdag 4 september 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
Personeel van Meromar Zeeland in Yerseke verpakt kokkels,
FOTO MARCELLE DAVIDSE
Kokkel wordt exclusievere
delicatesse dan een oester
De 31 handkokkelvissers die Neder
land telt, staan sinds deze week met
hun waadpak in het water. Niet in
Zeeland, maar in de Waddenzee. De
schelpdieren zijn mooi gevuld, maar
groot zal de oogst niet zijn. ,,We
mogen ruim 212.000 kilo opvissen.
Dat is relatief weinig", zegt voorzit
ter Bert Keus van de Vereniging van
Handkokkelvissers.
Frank Balkenende
- Joop Paauwe,
Directeur Meromar Zeeland
Handkokkelaar Robert van der Zee vist op de Waddenzee. Sinds 1 septem
ber is de handkokkelvisserij begonnen. foto meromar
Yerseke