Handkokkelvisserij begint jaar een 'veelbelovende broedval van kokkels' is. „Kokkels houden niet van hitte. Je ziet dat een frissere zomer een gunstige invloed heeft op de zaadval. Ik denk dat dit een topzomer is voor schelpdieren. Er is ook veel mosselzaad gevallen. Maar, we moeten nog wel even de winter afwachten." Gratis fitness Kokkelvissen vereist spierkracht en han digheid. Vier keer per dag - bij eb en vloed - slepen de vissers met de hand Een kokkel is tegenwoordig een exclusief topproduct een net door het water. Het is achterover leunen en langzaam achteruit banjeren. Gratis fitness bij het verdienen van je boterham. Visser Robert van der Zee voorspelt dit weekend spierpijn. Tussen door probeert hij wel steeds een hazen slaapje te doen. Door het zware handwerk zijn er grenzen aan wat vissers fysiek aan volu mes kunnen oogsten. Voeg daarbij de overheidsbeperkingen en weersom standigheden en duidelijk is dat het nooit meer een grotere visserij wordt. Voor 2005 toen de mechanische kokkel visserij met grote schepen werd verbo den, werd er per jaar nog 10 miljoen kilo kokkels aangevoerd. In die zin is het een nicheproduct geworden. Deel kokkels Een groot deel wordt geëxporteerd naar Zuid-Europese landen. Meromar Zee land, waar acht medewerkers de eerste 3500 kilo kokkels secuur selecteren, be dient overwegend viswinkels en restau rants in de Benelux. Paauwe: ,,Wij rich ten ons op topkwaliteit. We verwateren de kokkels hier intern, want een kokkel moet zandvrij zijn, anders is je gerecht naar de knoppen. We hebben daarom een goed filtersysteem geïnstalleerd. Omdat de Nederlandse kokkel qua smaak en sterkte de beste is, beuren we er een goede prijs voor. Het is nu een ex clusief topproduct. Kokkels zijn trendy! Ik denk dat vier op de vijf sterrenrestau rants klant bij ons zijn." Een kokkel wordt zo langzamerhand een exclusievere lekkernij dan een oes ter. De natuur werkt steeds vaker tegen en er gelden vangstbeperkingen. Op de Waddenzee mogen de 31 vissers, van wie 14 uit Zeeland, maximaal 2,5 procent van het kokkelbestand opvissen. De rest moet blijven liggen als voedsel voor vo- gels. Ook op de Oosterschelde mogen de vissers niet zonder meer aan de slag. Keus: ,,Elk jaar wordt geïnventariseerd hoeveel kokkels er in de Oosterschelde liggen. De hoeveelheid aangetroffen schelpdieren is bepalend voor het be sluit of wij er wel of niet mogen vissen. Voor dit seizoen pakt de zogeheten voedselreservering nadelig uit. De Oos terschelde blijft voor ons gesloten. Alle kokkels zijn bestemd voor vogels. Onze hoop is gevestigd op een nieuw besluit van het ministerie van Landbouw, Na tuur en Voedselkwaliteit waarmee we in de Waddenzee én de Oosterschelde 5 procent van het kokkelbestand mogen opvissen. Dat zou van de handkokkel visserij een stabielere sector maken." Hitte is funest Het is elk seizoen weer billen knijpen. Los van stropers die kokkels uit de Oosterschelde jatten, een doorn in het oog van Keus, zijn hittegolven funest voor de kokkelstand. In drie achtereen volgende hete zomers legden kokkels massaal het loodje door hittestress. In de Oosterschelde stierven negen van de tien kokkels, blijkt uit onderzoek van Li- sanne van den Bogaart van Wageningen Marine Research. Volgens haar is het echter nog te vroeg om te voorspellen of de kokkel door klimaatverandering langzaam maar zeker uit de Nederlandse wateren verdwijnt. Het tij kan zomaar keren. Directeur Joop Paauwe van schelpdierhandel Me romar Zeeland in Yerseke zegt dat er dit It zaterdag 4 september 2021 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl Personeel van Meromar Zeeland in Yerseke verpakt kokkels, FOTO MARCELLE DAVIDSE Kokkel wordt exclusievere delicatesse dan een oester De 31 handkokkelvissers die Neder land telt, staan sinds deze week met hun waadpak in het water. Niet in Zeeland, maar in de Waddenzee. De schelpdieren zijn mooi gevuld, maar groot zal de oogst niet zijn. ,,We mogen ruim 212.000 kilo opvissen. Dat is relatief weinig", zegt voorzit ter Bert Keus van de Vereniging van Handkokkelvissers. Frank Balkenende - Joop Paauwe, Directeur Meromar Zeeland Handkokkelaar Robert van der Zee vist op de Waddenzee. Sinds 1 septem ber is de handkokkelvisserij begonnen. foto meromar Yerseke

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 29