'Wtv
10 ZEELAND
Voor puike
Italiaanse
gerechten hoef
je niet per se naar
Sardinië. Aan de
Grevelingen zit Da
Roberto, een fijn
verwenrestaurant.
ETEN DA ROBERTO
i
Als we parkeren op de gigantische
parkeerplaats onderaan de dijk bij
de haven van Scharendijke, staan
daar pakweg zes auto's. Hier geen
zomerse levendigheid. Terwijl we
dat wel verwachten. Het dorp ligt ingeklemd
tussen vakantiewoningen en campings. Er is
zelfs een jachthaven. Misschien zit iedereen in
zijn Ferienhaus vanavond aan de supermarkt
pizza. En warmen watersporters hun prakje
op in de kombuis. Wij niet. Wij gaan op res
taurant.
Het is niet zo dat het dorp bekend staat om
zijn bruisende culinaire klimaat. Wel vinden
we hier Da Roberto, de zaak van de onderne
mende Roberto Pitzalis. Hij is geboren op het
Italiaanse eiland Sardinië als zoon van een
Sardijnse vader en een Nederlandse moeder.
HET MENU
In zijn trattoria eet je klassiek Italiaanse ge
rechten als pizza, pasta, saltimbocca, ossobuco
en tiramisu. Zelf staat hij vanavond in de keu
ken. Zijn partner Tanja Kievit doet de bedie
ning, samen met Alex en Angelo legt ze ons de
hele avond in de watten.
Het achtkantige pand voelt wat vreemd aan.
Een strakgespannen tentzeil reikt tot in de
nok. 't Is alsof we in een levensgrote yurt zit
ten. Niet op een steppe, maar aan het water.
In het midden staat de bar. Rondom staan
vurenhouten kastjes die het bargedeelte van
het restaurant scheiden. Enorme potten met
heel strak ingelegde rode en groene pepers,
peren en vijgen en andere groentes brengen
wat kleur in de tent. Bij de gedachte onze tan
den in dat heerlijks te kunnen zetten, loopt
het water al bijna in de mond. Foute boel,
want nep, vertrouwt Roberto ons toe. Iemand
met veel geduld, stapels piepschuim en water-
WAAR
vaste verf maakte deze decoratiestukken. Snel
gaan we voor echt en buigen ons over het
menu.
Gelukkig wel. Funghi trifolati. De met knof
look bruingebakken champignons en porto-
bello's liggen op pane carasau, flinterdun
brood. Wat platte peterselie zorgt voor een
grassige toon bij de aardse smaken. Eenvou
dig, zoals het de Italiaanse keuken betaamt.
Ook proeven we de melanzana alla Parmigi-
ana, aubergines in tomatensaus met kaas uit
de oven. Dit roept gek genoeg herinneringen
op aan Plaka in Athene waar we ooit de lek
kerste moussaka aten. De romige gebakken
aubergine flirt met de tomatensaus. Gecombi
neerd met de gebakken courgette en gesmol
ten kaas is dit een verrukkelijk gerecht. We
schrapen het schaaltje dan ook helemaal leeg.
REKENING
vrijdag 3 september 2021
GO
Het signatuurgerecht van Da Roberto: Orata
alla Griglia (doradevis). fotos sandra schimmelpennink
Roberto Pitzalis
bezig met bereiding
van dorade.
Roberto Pitzalis in
zijn restaurant Da Ro
berto in Scharendijke.
Italiaanse verwennerij bij Da
Elian van 't Westeinde
Moet je daarvoor naar Scharendijke?
Da Roberto is
open voor lunch
en diner.
Vooraf eet je bij
voorbeeld bru-
schetta (6,00),
gamberoni all aglio
(17,50) of een vis
soep (12,50). Ver
volgens kies je een
vlees- of visgerecht
als ossobuco
Hoe zit je daar?
Echt Italiaans?
En het hoofdgerecht?
(24,50) of calamari
fritti (21,75). Je kunt
ook pasta bolog-
nese (12,50), la-
sagna (12,75) of
een pizza (9,00 -
14,00) eten. Als na
gerecht staan tira-
misu (6,50) torta al
limone (5,25) of ge-
lato misto (6,50) op
de kaart.
Da Roberto
Haven Kloosternol 5
Crodino
3,00
Witte wijn
4,25
Funghi trifolati
11,50
Melanzana
13,50
Orata griglia
23,50
Saltimbocca
23,50
Tiramisu
6,50
Limoncello
5,00
Totaal
90,75