7
vrijdag 3 september 2021
08.00 uur. De winkel gaat open en
een minuut later stapt de eerste klant
al binnen. Ze bestelt een kipsaté en
barbecue-worstjes en zegt bijna ver
ontschuldigend 'tsja, feestje van
avond'. ,,Dat blijft het leukste van dit
werk", zegt Jankees, terwijl de vrouw
haar bestelling in handen krijgt. ,,Het
klantcontact en mensen tevreden la
ten vertrekken uit de winkel. Soms
krijgen we spontaan een stuk taart
van een klant of krijg ik cadeautjes
voor mijn verjaardag. Altijd als dank
dat men goed geholpen is en lekker
heeft gegeten. We hebben ook een
vaste klant die zelfvan kokkerellen
houdt. Ze maakt zelf worstjes of an
dere vleesgerechten en laat haar crea
ties altijd proeven aan ons."
Om de beurt pauzeren
09.30 uur. Nadat hij een tweede la
ding filet americain heeft gemaakt
houdt Jankees even koffiepauze. ,,Tot
kwart over tien wisselen we als sla
gers en winkelmedewerkers om de
beurt af met onze pauze. Op die ma
nier kunnen klanten altijd direct ge
holpen worden."
10.30 uur. Tijdens de hele morgen
komen er leveranciers nieuwe voor
raden leveren. Ze worden direct ver
werkt of opgeruimd. Dit keer worden
er verse stukken ham geleverd, die
Jankees meteen gaat pekelen. Ook
maakt hij een nieuwe voorraad grill
worst en leverworst. ,,Bij grillworst
snijden we eerst het vlees, en vervol
gens draaien we de grondstoffen in
de gehaktmolen. Daarna mengen we
dat met kruiden en specerijen en
stoppen het in een darm. Als laatste
wordt de grillworst afgekookt op een
temperatuur van 70 graden."
12.00 uur. De eerste winkelmede
werker gaat aan de lunchpauze. Jan
kees werkt nog even door. ,,Ook de
middagpauzes worden om de beurt
gedaan, zodat er voldoende personeel
de winkel kan bemannen." Dat is no
dig ook, veel klanten komen rond het
middaguur verse vleeswaren en sala
des halen voor de broodmaaltijd.
,,Het werk van een slager is veel mul
titasking, hierdoor schiet de boter
ham er wel eens bij in." Toch weet
Jankees om kwart voor een een gaatje
Het werk van
een slager is
veel
multitasking,
hierdoor
schiet de
boterham er
wel eens bij in
- Jankees Krijger
te vinden om een paar boterhammen
achterover te slaan.
13.30 uur. De middag bestaat voor
Jankees grotendeels uit productie
(zoals het klaarmaken van hambur
gers en saté), klanten helpen en het
aanvullen en netjes houden van de
toonbank. ,,Ik heb achter een werk
plaats, maar veel voorbereidend werk
doe ik in de winkel zelf. De mensen
mogen gerust zien waar we mee be
zig zijn. Het braden van producten
als kalfsrollade, gebraden gehakt en
kippenpoten of het snijden van bij
voorbeeld biefstuk, hamlappen en
kip doen we in de winkel. Bijko
mend voordeel is dat het hier meteen
lekker ruikt."
Grote schoonmaak
15.30 uur. Na de middagkoffie begint
iedereen met de grote schoonmaak.
,,Dit doen we altijd op tijd, zodat we
klaar zijn voor als het later op de mid
dag drukker wordt met klanten die
vlees komen uitzoeken voor het
avondeten." Rond de klok van vijven
blinkt het aan alle kanten in de win-
kel en staat er inderdaad een rij te
wachten voor de kassa. ,,Doe mij
maar de Zeeuwse beenham, Jankees
weet wel hoe ik het wil hebben",
zegt een klant, die duidelijk niet
voor het eerst de slagerij bezoekt.
Nadat de laatste winkelbezoeker om
een voor zes lachend met een kip
kerriesalade onder haar arm de sla
gerij verlaat, is het tijd de dag af te
sluiten.
19.00 uur. Na 10 uur achter elkaar
staan, gaan de beentjes omhoog bij
Jankees en zijn partner Mirjam
Kampman. ,,Hoog tijd om uit te rus
ten. Morgen willen we weer fris en
fruitig van start kunnen." Omdat
Jankees en Mirjam samen in de sla
gerij werken, komen ze zelden hele
maal los van het werk. ,,Buiten het
werk om, wordt er veel over de sla
gerij gepraat. Een eigen zaak heb je
24 uur per dag, 7 dagen in de week.
We praten over hoe we nog beter
kunnen worden en waar uitbreidin
gen of vernieuwingen mogelijk zijn.
We leggen de lat iedere dag een
beetje hoger."