7 vrijdag 3 september 2021 08.00 uur. De winkel gaat open en een minuut later stapt de eerste klant al binnen. Ze bestelt een kipsaté en barbecue-worstjes en zegt bijna ver ontschuldigend 'tsja, feestje van avond'. ,,Dat blijft het leukste van dit werk", zegt Jankees, terwijl de vrouw haar bestelling in handen krijgt. ,,Het klantcontact en mensen tevreden la ten vertrekken uit de winkel. Soms krijgen we spontaan een stuk taart van een klant of krijg ik cadeautjes voor mijn verjaardag. Altijd als dank dat men goed geholpen is en lekker heeft gegeten. We hebben ook een vaste klant die zelfvan kokkerellen houdt. Ze maakt zelf worstjes of an dere vleesgerechten en laat haar crea ties altijd proeven aan ons." Om de beurt pauzeren 09.30 uur. Nadat hij een tweede la ding filet americain heeft gemaakt houdt Jankees even koffiepauze. ,,Tot kwart over tien wisselen we als sla gers en winkelmedewerkers om de beurt af met onze pauze. Op die ma nier kunnen klanten altijd direct ge holpen worden." 10.30 uur. Tijdens de hele morgen komen er leveranciers nieuwe voor raden leveren. Ze worden direct ver werkt of opgeruimd. Dit keer worden er verse stukken ham geleverd, die Jankees meteen gaat pekelen. Ook maakt hij een nieuwe voorraad grill worst en leverworst. ,,Bij grillworst snijden we eerst het vlees, en vervol gens draaien we de grondstoffen in de gehaktmolen. Daarna mengen we dat met kruiden en specerijen en stoppen het in een darm. Als laatste wordt de grillworst afgekookt op een temperatuur van 70 graden." 12.00 uur. De eerste winkelmede werker gaat aan de lunchpauze. Jan kees werkt nog even door. ,,Ook de middagpauzes worden om de beurt gedaan, zodat er voldoende personeel de winkel kan bemannen." Dat is no dig ook, veel klanten komen rond het middaguur verse vleeswaren en sala des halen voor de broodmaaltijd. ,,Het werk van een slager is veel mul titasking, hierdoor schiet de boter ham er wel eens bij in." Toch weet Jankees om kwart voor een een gaatje Het werk van een slager is veel multitasking, hierdoor schiet de boterham er wel eens bij in - Jankees Krijger te vinden om een paar boterhammen achterover te slaan. 13.30 uur. De middag bestaat voor Jankees grotendeels uit productie (zoals het klaarmaken van hambur gers en saté), klanten helpen en het aanvullen en netjes houden van de toonbank. ,,Ik heb achter een werk plaats, maar veel voorbereidend werk doe ik in de winkel zelf. De mensen mogen gerust zien waar we mee be zig zijn. Het braden van producten als kalfsrollade, gebraden gehakt en kippenpoten of het snijden van bij voorbeeld biefstuk, hamlappen en kip doen we in de winkel. Bijko mend voordeel is dat het hier meteen lekker ruikt." Grote schoonmaak 15.30 uur. Na de middagkoffie begint iedereen met de grote schoonmaak. ,,Dit doen we altijd op tijd, zodat we klaar zijn voor als het later op de mid dag drukker wordt met klanten die vlees komen uitzoeken voor het avondeten." Rond de klok van vijven blinkt het aan alle kanten in de win- kel en staat er inderdaad een rij te wachten voor de kassa. ,,Doe mij maar de Zeeuwse beenham, Jankees weet wel hoe ik het wil hebben", zegt een klant, die duidelijk niet voor het eerst de slagerij bezoekt. Nadat de laatste winkelbezoeker om een voor zes lachend met een kip kerriesalade onder haar arm de sla gerij verlaat, is het tijd de dag af te sluiten. 19.00 uur. Na 10 uur achter elkaar staan, gaan de beentjes omhoog bij Jankees en zijn partner Mirjam Kampman. ,,Hoog tijd om uit te rus ten. Morgen willen we weer fris en fruitig van start kunnen." Omdat Jankees en Mirjam samen in de sla gerij werken, komen ze zelden hele maal los van het werk. ,,Buiten het werk om, wordt er veel over de sla gerij gepraat. Een eigen zaak heb je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. We praten over hoe we nog beter kunnen worden en waar uitbreidin gen of vernieuwingen mogelijk zijn. We leggen de lat iedere dag een beetje hoger."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 35