Boekentip
zomerhit
ten roae fiets,
die wil ik ook
Liefde voe
je brommer
tf>
O)
6
Hoe ziet de werkdag van een slager eruit? I n
elk geval lang. We kijken een dagje mee in de
Specialiteitenslagerij van Jankees Krijger uit
Kapelle. ,,Een slagerij runnen is topsport."
Gelijk maar een waarschuwing: ben je
perfect tevreden met je oude racefiets?
Dan is het misschien geen goed idee
om De nieuwe fiets van Dirk-Jan Roeleven te
lezen. Want dit boek wakkert een sluimerend
verlangen aan. Welke wielertoerist die zich
avond na avond in het zweet werkt in de Hol
landse polders wil nu niet de bergen af sui
zen? En dan natuurlijk niet op een tweede
handsje of overjarig aanbiedinkje, maar op
een op maat gemaakt paradepaardje.
Vuurrood, is de nieuwe fiets van Dirk-Jan
Roeleven. Hij vertelt er
over met een passie waar
je hebberig van wordt.
Met de hand gebouwd
door een fietsenmaker
aan een plein in een klein
dorp. Je voelt gewoon de
zinderende Italiaanse
hitte, de koelte van de
strak gespoten rode bui
zen onder je vingers en
die eerste klik van de
schoen in de pedalen.
Dirk-Jan Roeleven fietst zijn nieuwe racefiets
van Italië naar huis. En dan sta je als lezer
weer snel met de beide benen op de grond.
Zonder al te veel verraden noem ik een paar
trefwoorden waar je als fietser wel beelden en
gevoelens bij hebt. Hitte, kou, steile klimmen
waar geen einde aan komt, slaapplek zoeken,
eenzaamheid en nadenken over het leven.
De nieuwe fiets is een heerlijk boek voor ieder
een die wat met wielrennen heeft.
De nieuwe fiets
Dat is, wat je noemt, een zomerhit op de
valreep. Surrender presenteerde afge
lopen weekend een nieuwe single, met
de onvervalst Zeeuwse titel Ik lik mn Zundapp.
Een heerlijk nummer over 'knallende puupen,
mengsmering deur de bloedvaten, tweetakt
orgie en liefde voe je brommer'. „Sterrewielen
zulle blienke en de
chargebuzze
klienke."
De single viel met
een in goede aarde:
de bijbehorende vi
deoclip was binnen
de kortste keren
duizenden keren
bekeken. Met recht
een (na) zomerhit
dus. En geen wonder ook. Surrender pakte
niet alleen muzikaal maar ook visueel flink
uit. Het kwartet verzamelde tientallen 'echte
Zundapp-riejers' om een middagje door de
Zak van Zuid-Beveland te toeren en dat op
beeld vast te leggen.
Het leverde fraaie plaatjes op. Kortom, zoals de
band zelf altijd zegt: 'Heef meh has'.
Kapelle
eeuwse beenham, gebra
den gehakt, stoofvlees, fi
let americain en kip-ker-
.riesalade. Slager Jankees
1 Krijger (57) benoemt en
kele specialiteiten van het huis. De
Kapellenaar komt uit een slagersfa
milie, zijn oom en opa zaten ook in
het vak. Zelf is hij al ruim 40 jaar sla
ger, en sinds negen jaar heeft hij zijn
eigen slagerij. ,,Als tienjarige jongen
ging ik al met mijn oom mee 'de
boer op', zoals we dat noemden. Dan
liep ik mee achter de schapen, de
varkens en de koeien en ik ging mee
naar de veemarkt in Den Bosch. Na
dat ik lange tijd in dienst was bij ver
schillende slagerijen ben ik in een
tijd van economische recessie voor
me zelf begonnen. Om in een lastige
economische tijd toch succesvol te
zijn, vervult me met trots." We kij
ken mee, achter de toonbank, in de
winkel, in de koelcel en op de werk
plek.
06.30 uur. Op dit tijdstip gaat op
een normale werkdag de wekker af,
zo ook vandaag. Jankees neemt eerst
de tijd om wakker te worden met
een kop koffie en een ontbijtje. Een
half uur later gaan de lichten aan in
de slagerij. Voordat de eerste klanten
komen, is er al het nodige werk te
verrichten. ,,De toonbank is onze
eyecatcher", zegt Jankees, terwijl hij
poetsdoeken tevoorschijn tovert.
,,Iedere morgen beginnen we met
het schoonmaken van onze toon
bank, die moet spic en span zijn."
Filet americain
07.05 uur. In de ruimte achter de
winkel bevindt zich de koelcel, daar
gaat Jankees aan de slag met het
'vers draaien' van het gehakt. ,,En
het maken van filet americain, dat
verkopen we heel veel. Nu begin ik
daarmee, maar gedurende de dag
herhaal ik dat nog vele keren." De
gehaktmolen staat vanuit hygië
nisch oogpunt altijd op een koele
plek. Met een schort en handschoe-
nen aan begint Jankees aan het echte
slagerswerk. ,,De grote stukken vlees
die bij ons binnen komen, snijden
we in stukken. De mooiste delen
worden gebruikt voor biefstuk of
rosbief. De overige delen draaien we
in de gehaktmolen, daar maken we
puur rundergehakt van." De berei
dingswijze van filet americain kent
meer geheimen. ,,Dat wordt gedraaid
van biefstuk tartaar, 100 procent
rundvlees, met een vetgehalte van 6
procent", legt Jankees uit. ,,Dat haal
ik drie keer door de molen, waardoor
het fijner wordt van structuur en be
ter smeerbaar is. Wat er precies
doorheen gaat, dat is het geheim van
de smid. Ik wil niet al mijn lekker
nijen prijsgeven."
Extra handjes
07.30 uur. Collega-slager Hans-Peter
komt de winkel in gestapt. Sinds en
kele maanden heeft Jankees een extra
slager in dienst. ,,Het is een intensief
vak, ik zie het als topsport om een
mooi stuk vlees te presenteren. Een
werkweek van zestig uur is voor ons
de normaalste zaak van de wereld.
Het werd allemaal wat druk, daarom
zijn extra handjes geen overbodige
luxe." De slagers bespreken de plan
ning voor die dag. ,,Mijn collega
werkt enkele dagen in de week, giste
ren bijvoorbeeld niet. Dus we over
leggen nu wat er gisteren veel ver
kocht is en waar hij als eerste mee
moet beginnen." Hamburgers blijken
een dag eerder gretig verkocht. ,,Ze
zijn in de aanbieding, dus die moeten
als eerste aangevuld worden en zor
gen dat er een voorraad is. Tijdens de
zomermaanden zijn de barbecue
producten altijd in trek, in de winter
verkopen we veel zelfgemaakte erw
tensoep."
07.50 uur. Drie winkelmedewerkers
arriveren in de zaak. ,,Zij houden zich
bezig met het helpen en adviseren
van de klanten, dag- en weekrecla-
mes in orde maken, bestellingen ge
reed maken, vleeswaren voorsnijden
en tussendoor soms wat afwaswerk.
Ook wij als slagers helpen volop mee
in de winkel."
Om in een
lastige
economische
tijd toch
succesvol te
zijn, vervult
me met trots
- Jankees Krijger
vrijdag 3 september 2021
Vakantie: tijd voor boeken en zomerse
muziek! Onze redactieleden geven elke
dag tips voor boeken en muziek. Deze
week geeft verslaggever Melita Lanting
een inkijkje in haar boekenkast. Verslagge
ver Rolf Bosboom kiest zomerhits uit.
GO
DIRK. jan roeleven
Villir Sar Coslanzo - Amsterdam, i;
'Een werkweek
van 60 uur is
normaal voor
slager Jankees'
Hans Puik
75
<u
■u
Slager Jankees met
barbecueproducten
die vooral in de zomer
populair zijn.
Gehakt draaien in
de koelcel.
Jankees snijdt het
vlees, terwijl zijn
vriendin Mirjam Kamp
man de porties ver
pakt.
Mirjam helpt de
klanten aan hun be
stelling.
FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN