Boekentip zomerhit ten roae fiets, die wil ik ook Liefde voe je brommer tf> O) 6 Hoe ziet de werkdag van een slager eruit? I n elk geval lang. We kijken een dagje mee in de Specialiteitenslagerij van Jankees Krijger uit Kapelle. ,,Een slagerij runnen is topsport." Gelijk maar een waarschuwing: ben je perfect tevreden met je oude racefiets? Dan is het misschien geen goed idee om De nieuwe fiets van Dirk-Jan Roeleven te lezen. Want dit boek wakkert een sluimerend verlangen aan. Welke wielertoerist die zich avond na avond in het zweet werkt in de Hol landse polders wil nu niet de bergen af sui zen? En dan natuurlijk niet op een tweede handsje of overjarig aanbiedinkje, maar op een op maat gemaakt paradepaardje. Vuurrood, is de nieuwe fiets van Dirk-Jan Roeleven. Hij vertelt er over met een passie waar je hebberig van wordt. Met de hand gebouwd door een fietsenmaker aan een plein in een klein dorp. Je voelt gewoon de zinderende Italiaanse hitte, de koelte van de strak gespoten rode bui zen onder je vingers en die eerste klik van de schoen in de pedalen. Dirk-Jan Roeleven fietst zijn nieuwe racefiets van Italië naar huis. En dan sta je als lezer weer snel met de beide benen op de grond. Zonder al te veel verraden noem ik een paar trefwoorden waar je als fietser wel beelden en gevoelens bij hebt. Hitte, kou, steile klimmen waar geen einde aan komt, slaapplek zoeken, eenzaamheid en nadenken over het leven. De nieuwe fiets is een heerlijk boek voor ieder een die wat met wielrennen heeft. De nieuwe fiets Dat is, wat je noemt, een zomerhit op de valreep. Surrender presenteerde afge lopen weekend een nieuwe single, met de onvervalst Zeeuwse titel Ik lik mn Zundapp. Een heerlijk nummer over 'knallende puupen, mengsmering deur de bloedvaten, tweetakt orgie en liefde voe je brommer'. „Sterrewielen zulle blienke en de chargebuzze klienke." De single viel met een in goede aarde: de bijbehorende vi deoclip was binnen de kortste keren duizenden keren bekeken. Met recht een (na) zomerhit dus. En geen wonder ook. Surrender pakte niet alleen muzikaal maar ook visueel flink uit. Het kwartet verzamelde tientallen 'echte Zundapp-riejers' om een middagje door de Zak van Zuid-Beveland te toeren en dat op beeld vast te leggen. Het leverde fraaie plaatjes op. Kortom, zoals de band zelf altijd zegt: 'Heef meh has'. Kapelle eeuwse beenham, gebra den gehakt, stoofvlees, fi let americain en kip-ker- .riesalade. Slager Jankees 1 Krijger (57) benoemt en kele specialiteiten van het huis. De Kapellenaar komt uit een slagersfa milie, zijn oom en opa zaten ook in het vak. Zelf is hij al ruim 40 jaar sla ger, en sinds negen jaar heeft hij zijn eigen slagerij. ,,Als tienjarige jongen ging ik al met mijn oom mee 'de boer op', zoals we dat noemden. Dan liep ik mee achter de schapen, de varkens en de koeien en ik ging mee naar de veemarkt in Den Bosch. Na dat ik lange tijd in dienst was bij ver schillende slagerijen ben ik in een tijd van economische recessie voor me zelf begonnen. Om in een lastige economische tijd toch succesvol te zijn, vervult me met trots." We kij ken mee, achter de toonbank, in de winkel, in de koelcel en op de werk plek. 06.30 uur. Op dit tijdstip gaat op een normale werkdag de wekker af, zo ook vandaag. Jankees neemt eerst de tijd om wakker te worden met een kop koffie en een ontbijtje. Een half uur later gaan de lichten aan in de slagerij. Voordat de eerste klanten komen, is er al het nodige werk te verrichten. ,,De toonbank is onze eyecatcher", zegt Jankees, terwijl hij poetsdoeken tevoorschijn tovert. ,,Iedere morgen beginnen we met het schoonmaken van onze toon bank, die moet spic en span zijn." Filet americain 07.05 uur. In de ruimte achter de winkel bevindt zich de koelcel, daar gaat Jankees aan de slag met het 'vers draaien' van het gehakt. ,,En het maken van filet americain, dat verkopen we heel veel. Nu begin ik daarmee, maar gedurende de dag herhaal ik dat nog vele keren." De gehaktmolen staat vanuit hygië nisch oogpunt altijd op een koele plek. Met een schort en handschoe- nen aan begint Jankees aan het echte slagerswerk. ,,De grote stukken vlees die bij ons binnen komen, snijden we in stukken. De mooiste delen worden gebruikt voor biefstuk of rosbief. De overige delen draaien we in de gehaktmolen, daar maken we puur rundergehakt van." De berei dingswijze van filet americain kent meer geheimen. ,,Dat wordt gedraaid van biefstuk tartaar, 100 procent rundvlees, met een vetgehalte van 6 procent", legt Jankees uit. ,,Dat haal ik drie keer door de molen, waardoor het fijner wordt van structuur en be ter smeerbaar is. Wat er precies doorheen gaat, dat is het geheim van de smid. Ik wil niet al mijn lekker nijen prijsgeven." Extra handjes 07.30 uur. Collega-slager Hans-Peter komt de winkel in gestapt. Sinds en kele maanden heeft Jankees een extra slager in dienst. ,,Het is een intensief vak, ik zie het als topsport om een mooi stuk vlees te presenteren. Een werkweek van zestig uur is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Het werd allemaal wat druk, daarom zijn extra handjes geen overbodige luxe." De slagers bespreken de plan ning voor die dag. ,,Mijn collega werkt enkele dagen in de week, giste ren bijvoorbeeld niet. Dus we over leggen nu wat er gisteren veel ver kocht is en waar hij als eerste mee moet beginnen." Hamburgers blijken een dag eerder gretig verkocht. ,,Ze zijn in de aanbieding, dus die moeten als eerste aangevuld worden en zor gen dat er een voorraad is. Tijdens de zomermaanden zijn de barbecue producten altijd in trek, in de winter verkopen we veel zelfgemaakte erw tensoep." 07.50 uur. Drie winkelmedewerkers arriveren in de zaak. ,,Zij houden zich bezig met het helpen en adviseren van de klanten, dag- en weekrecla- mes in orde maken, bestellingen ge reed maken, vleeswaren voorsnijden en tussendoor soms wat afwaswerk. Ook wij als slagers helpen volop mee in de winkel." Om in een lastige economische tijd toch succesvol te zijn, vervult me met trots - Jankees Krijger vrijdag 3 september 2021 Vakantie: tijd voor boeken en zomerse muziek! Onze redactieleden geven elke dag tips voor boeken en muziek. Deze week geeft verslaggever Melita Lanting een inkijkje in haar boekenkast. Verslagge ver Rolf Bosboom kiest zomerhits uit. GO DIRK. jan roeleven Villir Sar Coslanzo - Amsterdam, i; 'Een werkweek van 60 uur is normaal voor slager Jankees' Hans Puik 75 <u ■u Slager Jankees met barbecueproducten die vooral in de zomer populair zijn. Gehakt draaien in de koelcel. Jankees snijdt het vlees, terwijl zijn vriendin Mirjam Kamp man de porties ver pakt. Mirjam helpt de klanten aan hun be stelling. FOTO'S JOHAN VAN DER HEIJDEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 34