Van rucola tot lollo rosso en van little gem tot frisee w OVERDAG STUDEREN, 'S AVONDS STREAMEN. WIJ HEB8EN ESHT ALLES VAN JOUW NIEUW LAPTOP GETOST. Met elke slasoort kun je een frisse salade maken, maar je kunt sla ook wokken, grillen of er soep van koken. Niet elke soort leent zich daarvoor. Wat kan er allemaal met sla? Culinair journalist Laura de Grave geeft tips. w* 16 ■h CHECKTWEAKERS.NET/BACKTOSCHOOLVOOR EEN ONAFHANKELIJK OVERZII Sla is zomers, goedkoop én goed voor de lijn. Wij zijn er dol op, dus liggen de schappen in de supermarkt vol met allerlei soorten, van frisee (bitter) tot rucola (pittig) en van botersla (mild) tot ijsbergsla (knapperig). Sommige per krop, andere geplukt en gewassen - al dan niet gemengd - in een zakje. Klaar voor gebruik. De meeste slasoorten, zoals ijs bergsla, veldsla, eikenbladsla, lollo rosso en lollo bionda, zijn met name geschikt voor op broodjes en in sala des. Verhit je ze toch, dan zijn ze niet knapperig meer en verliezen ze de lekkere smaak. Andere soorten zijn breder te gebruiken. Zo zijn rucola en waterkers geschikt om in pesto te verwerken of om te verwarmen, in bijvoorbeeld een stamppot of pasta. Van botersla kun je zelfs slasoep maken. En bij baby romaine ofwel little gem kun je de bladeren los als bootjes serveren, met een vulling naar keuze erin. Sla bestaat vooral uit water (zo'n 95 procent), bevat vrijwel geen vetten en koolhydraten en - afhankelijk van de krop - wat vitamine K en soms een klein beetje vitamine C. Er zitten ook mineralen in, zoals calcium, magnesium en ijzer. Maar in vergelij king met andere groenten, zoals boe renkool en broccoli, heeft sla veel minder voedingswaarde. Welke soort het gezondst is, is lastig te zeggen: het is mede afhankelijk van de teelt wijze, de grondstoffen die de teler in de grond stopt en de voedingswaar den van de soort zelf. Telen in vollegrond, kas, goot en water Een krop sla kun je op verschillende manieren telen. In de vollegrond, maar ook in kassen, plastic goten en zelfs op water. Bart Bak, mede eigenaar van sla- en bleekselderij- kwekerij B-Four Agro uit Warmen- huizen, ziet vooral de voordelen van kweken in een kas. Dan heb je min der rekening te houden met weers omstandigheden en kan de oogst bijna niet mislukken. Zo kun je het jaar rond telen. „Oorspronkelijk loopt het slasei- zoen van mei tot en met begin okto ber. Dat is dus als je buiten in de vol- legrond kweekt. Maar omdat we in kassen, goten en op het water telen, kunnen we het hele jaar door sla uit Nederland leveren.'' Een krop groeit vrij snel, met een week of vier is-ie op z'n vroegst klaar voor de oogst. Sla is relatief goedkoop doordat hij vlot groeit. 'Om botersla, lollo rosso en eikenbladsla mooi stevig te houden, scheur je ze in plaats van ze te snijden' Als krop of in zak Naast kroppen kun je kiezen voor voorgesneden sla, te vinden in het koelvak. Je betaalt er iets meer voor, maar het geeft ook gemak. Deze sla wordt eerst gesneden en daarna in net niet bevroren water gewassen, zodat de snijrandjes dichtkrimpen. Zo blijven het vocht en de vitaminen erin en blijft de groente stevig. Tot slot gaat de sla in de centrifuge om het water eruit te krijgen en kan hij - eventueel met andere slasoorten - in de zak. Aan de zakken is gas, zoals stikstof en/of kooldioxide, toegevoegd, waardoor de sla niet oxideert en langer houdbaar blijft. Ter geruststelling: dit gas is niet slecht voor de gezondheid. Dressing Voor het maken van een basisdres sing gebruik je olie en zuur (zoals azijn of citroensap), in de verhou ding 3:1. Meng er naar keuze zout en peper, verse gehakte kruiden, yo ghurt, mayonaise en/of mosterd door. Schep de dressing er altijd pas vlak voordat je de sla serveert door, zo blijven de blaadjes knapperig. 7 perig, geschikt voor op brood, in een wrap en in een salade. En vaak goedkoop, dat is omdat de sla in grote hoeveel heden wordt geteeld en de markt ervoor redelijk vol zit. Som mige telers oogsten en leveren altijd en tegen elke prijs, ook als het verliesgevend is. Weetje: ijsbergsla is in het begin van de 20ste eeuw voor het eerst geteeld in Califor- nië. Het verhaal gaat dat hij zijn naam te danken heeft aan de manier waarop hij vervoerd werd: om de sla fris te houden, werd er een berg ijs op gelegd. Veldsla Zachte, kleine blaadjes die met de stelen aan elkaar zit ten. Heeft een milde, zachte, wat nootachtige smaak. Door de vorm van de blaadjes worden ze ook wel 'ezelsoren' genoemd. Ideaal op een broodje of in salade, of om gerechten op te leuken met een pluk groen. IJsbergsla Deze populaire frisse ronde slakrop met grote bladeren is mild en iets zoet van smaak. Lekker knap- Botersla Botersla (ook wel kropsla ge noemd) heeft een zachte beet, iets bittere smaak en is lek ker in salades en op brood. Eventueel kun je 'm ook kort wokken of in een slasoep verwerken. Eikenbladsla Eikenbladsla lijkt - zoals de naam al verklapt - op de bladeren van een eik en is verkrijgbaar in groen en rood. Hij smaakt wat nootachtig en mals. De rode variant is wat kruidiger. Heer lijk in een salade met uitgebakken spekjes. Tricolor sla Rode eikenbladsla wordt vaak met lollo rosso en lollo bionda in een tri color slamix verkocht. ZATERDAG 28 AUGUSTUS 2021 GO Sla is meer dan salade

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 64