Van rucola tot lollo rosso en van little gem tot frisee
w
OVERDAG STUDEREN,
'S AVONDS STREAMEN.
WIJ HEB8EN ESHT ALLES VAN JOUW NIEUW LAPTOP GETOST.
Met elke slasoort kun je een frisse salade maken, maar je
kunt sla ook wokken, grillen of er soep van koken. Niet
elke soort leent zich daarvoor. Wat kan er allemaal met
sla? Culinair journalist Laura de Grave geeft tips.
w*
16
■h
CHECKTWEAKERS.NET/BACKTOSCHOOLVOOR EEN ONAFHANKELIJK OVERZII
Sla is zomers, goedkoop én
goed voor de lijn. Wij zijn
er dol op, dus liggen de
schappen in de supermarkt
vol met allerlei soorten,
van frisee (bitter) tot rucola (pittig)
en van botersla (mild) tot ijsbergsla
(knapperig). Sommige per krop,
andere geplukt en gewassen - al dan
niet gemengd - in een zakje. Klaar
voor gebruik.
De meeste slasoorten, zoals ijs
bergsla, veldsla, eikenbladsla, lollo
rosso en lollo bionda, zijn met name
geschikt voor op broodjes en in sala
des. Verhit je ze toch, dan zijn ze niet
knapperig meer en verliezen ze de
lekkere smaak. Andere soorten zijn
breder te gebruiken. Zo zijn rucola
en waterkers geschikt om in pesto te
verwerken of om te verwarmen, in
bijvoorbeeld een stamppot of pasta.
Van botersla kun je zelfs slasoep
maken. En bij baby romaine ofwel
little gem kun je de bladeren los als
bootjes serveren, met een vulling
naar keuze erin.
Sla bestaat vooral uit water (zo'n 95
procent), bevat vrijwel geen vetten
en koolhydraten en - afhankelijk van
de krop - wat vitamine K en soms
een klein beetje vitamine C. Er zitten
ook mineralen in, zoals calcium,
magnesium en ijzer. Maar in vergelij
king met andere groenten, zoals boe
renkool en broccoli, heeft sla veel
minder voedingswaarde. Welke soort
het gezondst is, is lastig te zeggen:
het is mede afhankelijk van de teelt
wijze, de grondstoffen die de teler in
de grond stopt en de voedingswaar
den van de soort zelf.
Telen in vollegrond, kas,
goot en water
Een krop sla kun je op verschillende
manieren telen. In de vollegrond,
maar ook in kassen, plastic goten
en zelfs op water. Bart Bak, mede
eigenaar van sla- en bleekselderij-
kwekerij B-Four Agro uit Warmen-
huizen, ziet vooral de voordelen van
kweken in een kas. Dan heb je min
der rekening te houden met weers
omstandigheden en kan de oogst
bijna niet mislukken. Zo kun je het
jaar rond telen.
„Oorspronkelijk loopt het slasei-
zoen van mei tot en met begin okto
ber. Dat is dus als je buiten in de vol-
legrond kweekt. Maar omdat we in
kassen, goten en op het water telen,
kunnen we het hele jaar door sla uit
Nederland leveren.'' Een krop groeit
vrij snel, met een week of vier is-ie
op z'n vroegst klaar voor de oogst. Sla
is relatief goedkoop doordat hij vlot
groeit.
'Om botersla, lollo rosso
en eikenbladsla mooi
stevig te houden, scheur
je ze in plaats van ze te
snijden'
Als krop of in zak
Naast kroppen kun je kiezen voor
voorgesneden sla, te vinden in het
koelvak. Je betaalt er iets meer voor,
maar het geeft ook gemak. Deze sla
wordt eerst gesneden en daarna in
net niet bevroren water gewassen,
zodat de snijrandjes dichtkrimpen.
Zo blijven het vocht en de vitaminen
erin en blijft de groente stevig. Tot
slot gaat de sla in de centrifuge om
het water eruit te krijgen en kan hij
- eventueel met andere slasoorten -
in de zak. Aan de zakken is gas,
zoals stikstof en/of kooldioxide,
toegevoegd, waardoor de sla niet
oxideert en langer houdbaar blijft.
Ter geruststelling: dit gas is niet
slecht voor de gezondheid.
Dressing
Voor het maken van een basisdres
sing gebruik je olie en zuur (zoals
azijn of citroensap), in de verhou
ding 3:1. Meng er naar keuze zout en
peper, verse gehakte kruiden, yo
ghurt, mayonaise en/of mosterd
door. Schep de dressing er altijd pas
vlak voordat je de sla serveert door,
zo blijven de blaadjes knapperig.
7
perig, geschikt voor op
brood, in een wrap en in
een salade. En vaak
goedkoop, dat is omdat
de sla in grote hoeveel
heden wordt geteeld
en de markt ervoor
redelijk vol zit. Som
mige telers oogsten en
leveren altijd en tegen
elke prijs, ook als het
verliesgevend is.
Weetje: ijsbergsla is
in het begin van de
20ste eeuw voor het
eerst geteeld in Califor-
nië. Het verhaal gaat dat
hij zijn naam te danken
heeft aan de manier
waarop hij vervoerd
werd: om de sla fris te
houden, werd er een
berg ijs op gelegd.
Veldsla
Zachte, kleine
blaadjes die
met de
stelen aan
elkaar zit
ten. Heeft
een milde,
zachte, wat
nootachtige smaak. Door de vorm
van de blaadjes worden ze ook wel
'ezelsoren' genoemd. Ideaal op een
broodje of in salade, of om gerechten
op te leuken met een pluk groen.
IJsbergsla
Deze populaire frisse
ronde slakrop met
grote bladeren is
mild en iets zoet van
smaak. Lekker knap-
Botersla
Botersla (ook wel kropsla ge
noemd) heeft een zachte beet,
iets bittere smaak en is lek
ker in salades en op brood.
Eventueel kun je 'm ook
kort wokken of in een
slasoep verwerken.
Eikenbladsla
Eikenbladsla lijkt - zoals de
naam al verklapt - op de
bladeren van een eik en
is verkrijgbaar in groen
en rood. Hij smaakt
wat nootachtig en
mals. De rode variant
is wat kruidiger. Heer
lijk in een salade met
uitgebakken spekjes.
Tricolor sla
Rode eikenbladsla wordt vaak met
lollo rosso en lollo bionda in een tri
color slamix verkocht.
ZATERDAG 28 AUGUSTUS 2021 GO
Sla is meer dan salade