[8?
F79
Ansichtkaart
Zelf geplukte blauwe bessen van
Spitsbroek smaken nog beter
MARGOT
ZEELAND 11
£.<>j
scheut room. Als je dat goed balanceert, heb je
een heerlijk sapje. En dat doet de keuken van
Pier 7. Ik staar in een vrolijke groene kom
waarin tataki van tonijn zich wentelt in aards
smakende unagi saus. 'Umami' noemen de Ja
panners dat. De vis ligt op wakame (zeewier)
en wordt omarmd door even aangebakken to
maatjes, wat komkommer en kort gegaarde
rode uien die een fris zuurtje doneren. Het
combineert als Messi en Xavi in hun beste da
gen.
Dezelfde uien toppen mijn vegan hoofdge
recht. Dat is een soort risotto van verkruimelde
bloemkool met zeewier, kikkererwten, wortel
en pompoen. De kruiderij is uitmuntend. Een
miniem zoetje en zurige uien voorkomen dat
het een saaie hap wordt. Petje af voor deze ori
ginele schotel. Het andere hoofdgerecht - surf
turf - is vragen naar de bekende weg.
Gamba's en biefstuk, het staat overal aan de
kust op het menu. De keuken voert het wel
prima uit. Het vlees is mals en de gamba's mooi
beetgaar. De chef kleedt het aan met wat aard
appelpuree, champignon, olijven en kappertjes.
Dat maakt het een plezierig bord. Laat dat keu
kenteam maar schuiven.
Voor u, lezende smulpaap, gaan we tot het
laatste riemgaatje. Helaas zijn de aardbeien op,
zodat de wafel afvalt. ,,Ik kan die wel met ijs
serveren", oppert blonde serveerster nummer
zes. Liever niet.
We kiezen beiden de limoen-ananas chees
ecake met een topping van ananasgelei. Dat is
een fruitige roomdroom. Jammer dat het bij
passende waterijs met limoen nogal gronderig
smaakt. Dat is eigenlijk het enige smetje dat we
ontwaren.
Pier 7 zit duidelijk boven een zeven.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
j8,3j
Ambiance
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Voor het eerst in mijn leven moest ik het
adres van mijn ouders opzoeken. Tijdens
mijn vakantie wilde ik ze een ansichtkaart
sturen maar ik wist hun nieuwe adres niet uit
mijn hoofd. Gek idee en het lijkt misschien een
futiliteit maar voor mij was het heel wat. Alsof in
die twee adresregels met straat, postcode en
woonplaats het afgelopen jaar besloten lag.
Het adres van mijn ouderlijk huis schreef ik
vroeger als kind toen ik net kon schrijven overal
te pas en te onpas op. Ook in boeken van mijn ou
ders en op de dozen van de spellen. Zonder post
code toen nog trouwens. Eigenlijk verstuur ik
bijna geen ansichtkaarten meer behalve dan aan
mijn ouders en mijn schoonouders. Vroeger ver
stuurde ik hele stapels. Grappig genoeg doet bijna
niemand dat meer, toch blijft het leuk om een
kaart te ontvangen.
Vroeger kende ik alle adressen van vriendinnen
uit mijn hoofd evenals hun telefoonnummers.
Dat is wel veranderd al ga ik het adres van mijn
ouders nu wel onthouden. Toen ik afgelopen
week even koffie ging drinken bij hen stond mijn
ansichtkaart al op tafel. Het was een kaart van een
Spaanse danseres, precies zo een als die ik ooit
van hen kreeg toen ze een weekje naar Mallorca
waren en ik bij mijn oom en tante logeerde. Ik
was toen drie jaar. Die kaart heb ik lang bewaard.
Het rode leren tasje met franjes wat ze voor me
meenamen heb ik nog.
Om even in Spaanse sferen te blijven, maakte ik
tapas. Tortilla is makkelijk en lekker. Schil i kg.
aardappels en snipper een ui. Laat 15 min. garen
in een koekenpan in een scheut olijfolie. Klop 8
eieren met zout en peper en voeg aan de aardap
pelen toe. Bak met een deksel op de pan in 5 min.
gaar. Serveer met peterselie en een tomatensa
lade.
Eigenlijk verstuur ik bijna geen ansichtkaarten
meer behalve dan aan mijn ouders
en mijn schoonouders
Eede
,,Het seizoen duurt dit jaar wat
langer doordat de bessen door
het koude voorjaar wat later gin
gen rijpen", vertelt Niek die sa
men met zijn ouders en broer dit
familiebedrijf in Eede runt.
Blauwe bessen zijn heel gezond,
ze zitten boordevol mineralen
als calcium, magnesium, ijzer en
fosfor en vitamine K.
,,Ze zijn een van onze projec
ten", vertelt Niek. ,,We hebben
ook een camping en een B&B en
we zijn met jonge zaailingen van
beuken begonnen samen met
een bedrijf uit Maldegem op
grond waar negen jaar asperges
hebben gestaan. Daar moet dan
wat anders op verbouwd wor
den." Even terug naar de bessen.
Het zelf plukken is een succes,
ook bij toeristen. Binnen vijftien
minuten heb je een kilo want de
struiken hangen ontzettend vol
op dit moment", zegt hij trots.
,,Samen met een Belgische des
tillateur van Bassets maken we
van de blauwe bes een eigen
blauwe bessen gin 'True blue',
die erg succesvol is. We verko
pen ook tweede keus bessen,
soms zakken vol aan mensen die
ze invriezen en er het hele jaar
smoothies mee maken."
Overnight oats: Doe 50 gr. ha
vermout, 180 ml. kokosmelk, 75
gr. blauwe bessen en wat kaneel
in een potje met een deksel,
schud het en laat een nacht
staan. Met dit ontbijt heb je de
volgende ochtend een gezonde
start.
BEOORDELING
vrijdag 27 augustus 2021
GO
Nog een dessert dan?
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Spitsbroek? Waren we die al
niet een keer tegen gekomen
bij een verhaal over asperges
dit jaar? Ja dat klopt. Alleen
na het aspergesteken wat tot
eind juni kan, zijn de blauwe
bessen rijp. En aangezien dit
seizoen tot zeker half sep
tember loopt dit jaar, aldus
Niek Dikker van Spitsbroek, is
het zeker de moeite waard
om ze in het zonnetje te zet-
Margot Verhaagen
FOTO KELLY THANS
Niek Dikker van Spitsbroek plukt de bessen,