[8? F79 Ansichtkaart Zelf geplukte blauwe bessen van Spitsbroek smaken nog beter MARGOT ZEELAND 11 £.<>j scheut room. Als je dat goed balanceert, heb je een heerlijk sapje. En dat doet de keuken van Pier 7. Ik staar in een vrolijke groene kom waarin tataki van tonijn zich wentelt in aards smakende unagi saus. 'Umami' noemen de Ja panners dat. De vis ligt op wakame (zeewier) en wordt omarmd door even aangebakken to maatjes, wat komkommer en kort gegaarde rode uien die een fris zuurtje doneren. Het combineert als Messi en Xavi in hun beste da gen. Dezelfde uien toppen mijn vegan hoofdge recht. Dat is een soort risotto van verkruimelde bloemkool met zeewier, kikkererwten, wortel en pompoen. De kruiderij is uitmuntend. Een miniem zoetje en zurige uien voorkomen dat het een saaie hap wordt. Petje af voor deze ori ginele schotel. Het andere hoofdgerecht - surf turf - is vragen naar de bekende weg. Gamba's en biefstuk, het staat overal aan de kust op het menu. De keuken voert het wel prima uit. Het vlees is mals en de gamba's mooi beetgaar. De chef kleedt het aan met wat aard appelpuree, champignon, olijven en kappertjes. Dat maakt het een plezierig bord. Laat dat keu kenteam maar schuiven. Voor u, lezende smulpaap, gaan we tot het laatste riemgaatje. Helaas zijn de aardbeien op, zodat de wafel afvalt. ,,Ik kan die wel met ijs serveren", oppert blonde serveerster nummer zes. Liever niet. We kiezen beiden de limoen-ananas chees ecake met een topping van ananasgelei. Dat is een fruitige roomdroom. Jammer dat het bij passende waterijs met limoen nogal gronderig smaakt. Dat is eigenlijk het enige smetje dat we ontwaren. Pier 7 zit duidelijk boven een zeven. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8,3j Ambiance Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Voor het eerst in mijn leven moest ik het adres van mijn ouders opzoeken. Tijdens mijn vakantie wilde ik ze een ansichtkaart sturen maar ik wist hun nieuwe adres niet uit mijn hoofd. Gek idee en het lijkt misschien een futiliteit maar voor mij was het heel wat. Alsof in die twee adresregels met straat, postcode en woonplaats het afgelopen jaar besloten lag. Het adres van mijn ouderlijk huis schreef ik vroeger als kind toen ik net kon schrijven overal te pas en te onpas op. Ook in boeken van mijn ou ders en op de dozen van de spellen. Zonder post code toen nog trouwens. Eigenlijk verstuur ik bijna geen ansichtkaarten meer behalve dan aan mijn ouders en mijn schoonouders. Vroeger ver stuurde ik hele stapels. Grappig genoeg doet bijna niemand dat meer, toch blijft het leuk om een kaart te ontvangen. Vroeger kende ik alle adressen van vriendinnen uit mijn hoofd evenals hun telefoonnummers. Dat is wel veranderd al ga ik het adres van mijn ouders nu wel onthouden. Toen ik afgelopen week even koffie ging drinken bij hen stond mijn ansichtkaart al op tafel. Het was een kaart van een Spaanse danseres, precies zo een als die ik ooit van hen kreeg toen ze een weekje naar Mallorca waren en ik bij mijn oom en tante logeerde. Ik was toen drie jaar. Die kaart heb ik lang bewaard. Het rode leren tasje met franjes wat ze voor me meenamen heb ik nog. Om even in Spaanse sferen te blijven, maakte ik tapas. Tortilla is makkelijk en lekker. Schil i kg. aardappels en snipper een ui. Laat 15 min. garen in een koekenpan in een scheut olijfolie. Klop 8 eieren met zout en peper en voeg aan de aardap pelen toe. Bak met een deksel op de pan in 5 min. gaar. Serveer met peterselie en een tomatensa lade. Eigenlijk verstuur ik bijna geen ansichtkaarten meer behalve dan aan mijn ouders en mijn schoonouders Eede ,,Het seizoen duurt dit jaar wat langer doordat de bessen door het koude voorjaar wat later gin gen rijpen", vertelt Niek die sa men met zijn ouders en broer dit familiebedrijf in Eede runt. Blauwe bessen zijn heel gezond, ze zitten boordevol mineralen als calcium, magnesium, ijzer en fosfor en vitamine K. ,,Ze zijn een van onze projec ten", vertelt Niek. ,,We hebben ook een camping en een B&B en we zijn met jonge zaailingen van beuken begonnen samen met een bedrijf uit Maldegem op grond waar negen jaar asperges hebben gestaan. Daar moet dan wat anders op verbouwd wor den." Even terug naar de bessen. Het zelf plukken is een succes, ook bij toeristen. Binnen vijftien minuten heb je een kilo want de struiken hangen ontzettend vol op dit moment", zegt hij trots. ,,Samen met een Belgische des tillateur van Bassets maken we van de blauwe bes een eigen blauwe bessen gin 'True blue', die erg succesvol is. We verko pen ook tweede keus bessen, soms zakken vol aan mensen die ze invriezen en er het hele jaar smoothies mee maken." Overnight oats: Doe 50 gr. ha vermout, 180 ml. kokosmelk, 75 gr. blauwe bessen en wat kaneel in een potje met een deksel, schud het en laat een nacht staan. Met dit ontbijt heb je de volgende ochtend een gezonde start. BEOORDELING vrijdag 27 augustus 2021 GO Nog een dessert dan? Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Spitsbroek? Waren we die al niet een keer tegen gekomen bij een verhaal over asperges dit jaar? Ja dat klopt. Alleen na het aspergesteken wat tot eind juni kan, zijn de blauwe bessen rijp. En aangezien dit seizoen tot zeker half sep tember loopt dit jaar, aldus Niek Dikker van Spitsbroek, is het zeker de moeite waard om ze in het zonnetje te zet- Margot Verhaagen FOTO KELLY THANS Niek Dikker van Spitsbroek plukt de bessen,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39