II Veere zet zichzelf klem in zaak resort Biggekerke SCHOUWEN-DUIVELAND 5 Analyse BOCUSE D'OR PRESTIGIEUZE KOOKWEDSTRIJD Kees Visser en Jeffrey Buijl zijn al zeven jaar een team en stonden al eerder twee keer in de landelijke finale van de prestigieuze internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or, maar ditmaal is het erop of eronder. Na vijf keer vindt chef kok Kees Visser (41) uit Zierikzee het welletjes. Stiekem dromen hij en souschef Jeffrey Buijl (21) natuur lijk wel van de winst. Niet alleen landelijk, maar wereldwijd. Of hij graag een Michelinster zou willen? ,,Zulke dingen mag je nooit hardop uitspreken", zegt Kees Visser. Datzelfde geldt eigen lijk ook voor zijn aspiraties bij de deelname aan de Bocuse d'Or, een wedstrijd die vernoemd is naar de vermaarde Franse sterrenchef Paul Bocuse. Die naam zegt al genoeg over het niveau van de wedstrijd. Winnen is gewoon ontzettend moeilijk, volgens Visser. ,,Je moet het echt niet onderschatten. In 2013 deed ik voor de eerste keer mee en toen wist ik dat ik geen schijn van kans had." Nu staan de zaken er anders voor. ,,Ik heb nu veel meer ervaring." Veel mensen kijken mee En nog blijft het moeilijk. ,,De lan delijke finale op 20 september is in Ahoy in Rotterdam. Er staan dan heel veel mensen op je vingers te kijken. Bij de wereldfinale in Lyon heb je tribunes met wel 4000 man, dus de druk is enorm." De Bocuse d'Or wordt ook wel de Olympi sche Spelen voor koks genoemd en dat is niet gek als je kijkt naar de voorbereiding. Want Visser en Buijl zijn al sinds 24 juni wekelijks aan het oefenen in de keuken van hun werkgever hotel Mondragon in Zierikzee. Na een brainstorm sessie zijn ze aan de slag gegaan met het testen van smaken. Ze moeten met een aantal verplichte ingrediënten werken, zoals rode mul en kalfshaas. Daaromheen hebben ze wat meer vrijheid. Omdat hun drie concurrenten van de landelijke finale mogelijk kunnen meekijken, verklappen ze zo min mogelijk over hun gerech- ten. Nou ja vooruit, een tipje van de sluier. ,,We gaan iets doen met stamppot peen en uien, maar dan anders." De gerechten, die eruit- Je moet die gerechten blindelings kunnen maken zien als heel veel gekleurde bon bons, staan vast. ,,We zijn nu toe aan het trainen op tijd. We hebben namelijk 5 uur en 35 minuten om alles te maken en die tijd heb je echt nodig", zegt Visser. „Laatst liepen collega's de keuken in en toen zagen ze de twee borden met gerechten staan. 'Hebben jullie daar nou zo lang over gedaan?', vroegen ze. Maar het kost echt zo veel tijd." Daarom komt het menu ook niet op de kaart te staan in Mondragon. ,,Dat is niet te doen." Afgekoeld Voor nu is het trainen, trainen en nog eens trainen. ,,Je moet die ge rechten blindelings kunnen ma ken." En dan nog kunnen Visser en Buijl alles zo perfect in orde hebben, ,,het komt nooit warm aan bij de jury. Je ben zelf al 20 mi nuten bezig om de schaal te dres seren, dus dat is iets om rekening mee te houden. Als iets warm is, is de smaak hoger. We moeten het dus iets meer op smaak maken voor wanneer het afgekoeld is." Garnituren Buijl en Visser zijn op elkaar inge speeld. De chef-kok zorgt voor de vis en het vlees, de souschef zorgt voor de garnituren. ,,Ik heb het makkelijk", zegt Visser. Want in die garnituren zitten de verrassin gen verstopt. En wat nou als ze winnen? ,,Het opent heel veel deu ren voor je als kok, wat je erna ook gaat doen." Visser zegt het wedstrijdkoken overigens niet helemaal vaarwel. ,,Ik ga een cursus doen om te jure ren bij kookwedstrijden." En Buijl? Die is nog niet uitgestreden. ,,In januari doe ik mee aan het NK jonge koks in Amsterdam." Door die vertraging kon Dor- mio Leisure Development nog snel in actie komen en aangepaste plannen indienen voor de bouw van een hotel-resort met 466 bedden. Plannen die tegemoet komen aan de formele bezwaren van de gemeente waardoor het zeer moeilijk wordt de bouw van het grootste hotel van Zeeland tegen te houden. De gemeenteraad vergaderde op 21 juli in beslotenheid over de plannen van Dormio om met behulp van een slapende vergunning op het Kaas boerterrein een hotel-resort te bou- wen. Veel inwoners van Biggekerke vinden zo'n hotel echter veel te groot. De plannen van Dormio staan ook haaks op het beleid van het col lege van burgemeester en wethou ders. Want het wil zeer terughou dend zijn bij het toestaan van extra toeristische bedden. Voorbereidingsbesluit Om Dormio tegen te houden, werd die 21e juli besloten de bouwplan nen te blokkeren omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn ingetekend en de uitrit van het nieuwe hotel op de Zoutelandseweg voor gevaarlijke si tuaties kan zorgen. Tegelijkertijd werd besloten een voorbereidings- besluit te nemen zodat het bestem- mingsplan, dat de bouw van zo'n groot hotel toestaat, voor één jaar buiten werking wordt gesteld en de gemeente tijd krijgt iets anders te regelen. Zo'n besluit gaat echter pas in als het daadwerkelijk is gepubli ceerd op een officiële site van het Rijk. Dat gebeurde pas op de 28e juli en trad de 29e in werking, ruim een week nadat de gemeenteraad het be sluit had genomen. Tijdwinst In de tussentijd had het Veerse col lege, in opdracht van de gemeente raad, wel een gesprek met Dormio. Want de raad vindt dat geprobeerd moet worden er samen uit te komen. Maar blijkbaar is tijdens dit online- gesprek, of op een andere manier, de strategie van het college doorgege ven aan Dormio. Het bedrijf kon na melijk de 27e juli een nieuwe aan vraag indienen voor een op enkele specifieke details aangepast plan: meer parkeerplaatsen en een gecom bineerde in- en uitgang aan de Kaas- boerweg. Daarmee zijn alle formele bezwaren van het Veerse college te gen de plannen om daar een hotel- resort te bouwen omzeild. En wordt het voor de gemeente heel moeilijk de bouw daarvan tegen te houden. Het enige wat Veere bereikt heeft, is tijdwinst. Want er kan nu niet, zoals het plan was, na de zomer begonnen worden met de bouw van het hotel- resort. vrijdag 20 augustus 2021 Chef Visser gaat er nog één keer voor Valeska Nastaly Zierikzee Chef Kees Visser en souschef Jeffrey Buijl druk bezig met het oefenen op hun gerechten voor de Bocuse d'Or. foto marieke mandemaker -Chef-kok Kees Visser De gemeente Veere heeft zich zelf schaakmat gezet door dik een week te wachten met het publiceren van een voorberei- dingsbesluit om de bouw van een hotel-resort op het Kaasboerterrein bij Biggekerke te voorkomen. Emile Calon Biggekerke

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 49