MARGOT De melktap van Vermeer O O O [6,8: 65] ZEELAND 11 mm. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Met man ging ik op de fiets naar de Rand stad. Heen fietsen, eten bij vrienden en weer terug met de trein. Het zag er don ker en onaantrekkelijk uit toen ik die ochtend naar buiten keek. Het waaide trouwens ook hard. Mijn enthousiasme was niet echt groot, maar we gingen toch. Mede door het verhaal van een ouder stel uit Vlaardingen dat de week er voor in onze bed and breakfast per fiets was gearriveerd. Volgens haar was hij al lang uitbehandeld en zou hij hier eigenlijk niet meer kunnen staan. Hij was inmiddels 76 jaar en dit keer fietsten ze een rondje Nederland tegen de klok in. Door weer en wind. De volgende dag gingen ze even heen en weer met de pont over naar Zeeuws-Vlaanderen waar een nicht van haar woonde. De dag daarna gingen ze dan via de kust in etappes richting de Wadden. Dus wie was ik om niet een dag te gaan fietsen met Man. En aangezien de thuisblijvers altijd on- gelijk hebben, hadden we vooral veel zon op een paar regendruppels na en bijna steeds wind mee. Natuurlijk is het meer dan 100 kilometer maar toch was het goed te doen en we genoten van waar we onderweg langs fietsten. Eerst de dam- menroute langs de zee, daarna zagen we Euro poort opdoemen en vervolgens reden we door een typisch Hollands landschap met lage slootjes en vlieten. Het was heerlijk dat we al verwacht werden en na een kop thee en een borrel fristen we ons op voor de maaltijd. We aten onder meer een heer lijke tuinbonensalade met stukjes rauwe ham en verse munt. Lekker zomers. Dubbeldop de 800 gram tuinbonen, kook ze 5 minuten en laat ze af koelen. Bak 150 gram rauwe ham uit in de koe kenpan en snij in kleine stukjes. Knip er verse munt en verse basilicum overheen, verdeel er wat lente-uitjes over en besprenkel met olijfolie. U Aangezien de thuisblijvers altijd ongelijk hebben, hadden we vooral veel zon op een paar regendruppels na en bijna steeds wind mee Kamperland Samen met zijn vrouw Judith houdt Vermeer 100 koeien, alle maal 'gewone' Holsteiners. ,,De melktap staat in een blokhut bovenaan de dijk bij ons huis. Daar wordt de melk gekoeld be waard en steeds doorgeroerd. Mensen kunnen daar 7 dagen per week terecht voor echt verse, rauwe melk. We hebben verschillende maten flessen van een en twee liter, maar mensen kunnen zelf ook een fles mee nemen of hun eigen fles laten hervullen. Op onze flessen staat een gestileerd beeld van het melkmeisje van Vermeer. Tsja, wat wil je", zegt Vermeer la chend. ,,Dat was een inkopper- tje en we krijgen er leuke reac ties op. Onze melk is op geen enkele manier bewerkt. In to taal verkopen we wel 5000 liter per jaar", schat hij. ,,We zagen tijdens de coronaperiode wel een toename van de verkoop, mensen gingen wandelen en liepen langs de melktap. Het past natuurlijk in een gezonder eetpatroon. Ook toeristen die er nu weer zijn, vinden de melk van de tap heerlijk, voor ons is uitbreiding alleen maar wel- kom. De rest van onze melk gaat naar Campina." Voordat je deze rauwe melk gebruikt, kun je de melk het be ste doorkoken, tenzij je er mee gaat bakken, zoals deze pannen koekjes. Neem 250 gr. Zeeuws vlegelmeel 500 ml. verse melk, een snuf zout, wat kaneel en 2 eieren. Klop alles door elkaar en bak er pannenkoekjes van. Beleg met vers fruit. de vangst in zeewater. Ze aten het met brood en rouille, een pittige saus met knoflook en aardappel. In deze versie van de soep piekt een halve kreeft als een vlaggenschip boven de rand van het bord uit. ,,Oosterscheldekreeft'', gaat de serveerster voor het gemak vanuit. ,,Wilt u het per se weten?'' Jazeker. Het seizoen is immers voorbij. Als ze terugkomt, stelt ze ons gerust. ,,Deze kreeft komt niet uit Zee land.'' Hoe is de bouillabaisse? Goed gevuld. De kok is ook bij het opscheppen van het hoofdgerecht zeer gul. Onder in het bord liggen flinke moten zalm, kokkels, mos sels en scheermessen. Helaas liggen de zee vruchten in de warme soep. Dat doet ze geen goed. In plaats van rouille krijgen we aioli als smaakmaker. Daardoor mist dit gerecht subti liteit. Als troost een schaaltje brood voor uitge breid en lang sopgenot. Tegenover mij vallen de drie bruingebakken tongetjes goed in de smaak. „Precies goed gebakken. De vis komt makkelijk van de graat.'' Het schaaltje zeekraal prikken we tot op de bodem leeg, maar de frietjes blijven onaangeroerd. Die zijn ons te slap. Nog ruimte voor een dessert? Nauwelijks. Toch vragen we een crème brülée. Met twee lepeltjes graag. Daar krijgen we spijt van. Dit romige vanillemengsel onder het knapperige laagje gekaramelliseerde suiker smaakt hemels. Gelukkig is deze toet net als alle gerechten stevig van formaat en zo hebben we ieder toch een mooie portie. Na het tafelen schuifelen we traag naar de vloedlijn voor een wandeling. We wisten het al, maar het is weer eens bevestigd: Zeeuws- Vlaanderen is bourgondisch, gul en dichtbij. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance vrijdag 20 augustus 2021 GO eindscore De melktap van Niek en Judith Vermeer uit Kamperland. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN ,,We waren al langer van plan om een melktap te plaatsen op ons erf", vertelt Niek Ver meer uit Kamperland. ,,Niet alleen omdat we dat zelf leuk vinden, maar mede doordat we best vaak vragen kregen van mensen uit het dorp of we verse melk wilden verko pen." Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39