10 ZEELAND
Na een maaltijd bij
De Boekanier in
Nieuwvliet-Bad
zijn we blij dat we
de benen kunnen
strekken.
De chef van het
strandpaviljoen
heeft een gulle
hand.
ETEN STRANDPAVILJOEN DE BOEKANIER IN NIEUWVLIET
Het strand aan de overkant van het
water lonkt. Tussen Breskens en
Cadzand licht het zand op in de
zon, terwijl wij het op Walcheren
met een motregentje moeten
doen. Gauw duiken we de Westerscheldetun-
nel in. Na een stief kwartiertje kronkelen we
tussen de aaneengeregen groene bermen van
de Zeeweg richting Nieuwvliet-Bad. Vanaf de
parking klimmen we het duin op. Daar ligt de
Noordzee. Onder ons, tegen de duinenrij leunt
paviljoen De Boekanier. Een platte houten
doos met een kleine extra verdieping, als een
stuurhut op een schip.
Heb je gereserveerd?
Zeker. Dat komt goed uit want ook aan deze
kant van de Westerschelde zien we de bui al
hangen. Een serveerster loodst ons naar een
plek met uitzicht op dansende vliegers en
zandscheppende kinderen. De vakantiemodus
kan aan. Terwijl we nippen van een Sanbitter,
een bitterzoet aperitief, bestuderen we het
menu. De Boekanier biedt naast een lunch-
kaart ook een tapaskaart met bijna twintig ge
rechten. Van buikspek en oesters, tot brood
met aioli en chickenwings, plus een paar deel-
planken voor twee personen.
Bestel je die?
Nee, wij eten van de dinerkaart. Daar zien we
de alom bekende voorgerechten als carpaccio,
oesters, garnaalkroketten, kaaskroketten, ta-
taki van tonijn, gevulde paprika. En bij de
hoofdgerechten entrecote, scampi's, spareribs,
burger en slibtong die sliptong moet heten.
Verder wat pasta's en de suggestie van het sei
zoen: Zeeuwse mossels. De oesters en kreeften
uit het homarium worden aangeprezen als
specialiteiten. We vragen ons af welke gasten
dit paviljoen wil bedienen. Badgasten die na
een dagje strand even willen chillen of sjiekere
toeristen die een driegangenmenu niet schu
wen? En wil die laatste groep wel specialiteiten
nuttigen in het bijzijn van hijgende honden en
gekras van op zand schuivende stoelen?
Hoe is het voorgerecht?
We zoeken naar wat pit in de zoete puntpa-
prika, gevuld met bulgur, tomatentapenade,
feta en yoghurtdressing. Die vinden we ook
niet in de garnering van zeekraal met enoki,
spekkige paddenstoelen met kleine hoedjes en
lange stelen. Aan de andere kant van de tafel
mist de tataki van tonijn met ponzu, wakame
en zure komkommer diepte. Een pikant se-
samcookie moet balans brengen, maar het
crackertje is slap geworden onder de vochtige
wakame. Jammer. Wel is het een gulle hand
die deze borden dresseert. We zijn nu al aan
een strandwandeling toe.
En dan moet het hoofdgerecht
nog komen. Wat gaat het worden?
Een klassieker. Bouillabaisse, oorspronkelijk
een armeluisgerecht uit Marseille. Vissers
kookten aan het eind van de dag de resten van
HET MENU
WAAR
REKENING
118,10
M Strandpavil
joen De Boek
anier in
Nieuwvliet. fo
to's ANNE HANA
vrijdag 20 augustus 2021
Porties waar j e u tegen zegt
Elian van 't Westeinde
M De bouilla
baisse wordt
zorgvuldig op
gebouwd door
chefkok Peter
Donze van De
Boekanier.
Jan Maarten
van de Vrie van
De Boekanier
met de veelge
vraagde bouilla
baisse.
Strandpaviljoen De
Boekanier serveert
tapas, maar ook
voorgerechten als
carpaccio (14,00),
garnaalkroketten
(12,00) of gevulde
puntpaprika (12,00).
Als hoofdgerecht
staan bijvoorbeeld
entrecote (27,50),
kabeljauw (26,00)
of een burger
(17,00) op de kaart.
Verder mossels
(27,50) of kreeft
(53,00). De vegeta
rische opties zijn
twee puntpaprika's
(21,00) of noodles
(19,00). Dame blan
che (7,50) of
cheese cake (8,00)
als dessert.
De Boekanier
Zeedijk 1C
Nieuwvliet-Bad
1 San Bitter
1 Karaf water
1 Sauvignon Blanc
1 Tataki tonijn
1 Gevulde paprika
1 Slibtong
1 Bouillabaisse
1 Crème brulée
2 Muntthee
Totaal
3,60
3,00
4,70
16,00
12,00
23,50
39,50
8,00
7,80