16 ECONOMIE 1^ HORECA PRIJSSTIJGINGEN De horeca is duurder geworden zeggen branchekenners. De sector kampt met hogere kosten en de nasleep van de lockdowns. Toch blijven de klanten komen. ,,We kunnen eindelijk weer genieten van een terrasje.'' Kort DNB: cryptobeurs is illegaal Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, mag in Nederland geen diensten aanbieden. De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat Binance, waar consumenten kunnen hande len in digitale munten als de bitcoin, hier actief is zonder wettelijk verplichte registra tie, wat betekent dat het illegaal bezig is. Nederlanders die gebruikmaken van de cryptodiensten doen volgens DNB niets verkeerd, maar consumenten kunnen wel het risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, waar schuwt de toezichthouder. Laadpaal mag bij tankstation Tankstations langs de snelwegen mogen in principe ook laadpalen voor elektrische au to's plaatsen. Die moeten wel een onderge schikte activiteit vormen ten opzichte van het aanbieden van brandstof, heeft de Raad van State bepaald. Aanbieders Fastned en The Fast Charging Network meenden dat het oneerlijk is dat een uitbater van een tankstation laadpalen mag aanbieden. Daar mee vormen ze een concurrent voor een al op een parkeerplaats aanwezige aanbieder van snelladers. De uitspraak is belangrijk omdat olie- en gasbedrijven steeds meer interesse krijgen in het laden van elektri sche auto's. STERK GESTEGEN BEURSKOERSEN Miljarden voor grootste staatsfonds ter wereld Het staatsinvesteringsfonds van Noorwe gen, het grootste ter wereld, heeft in de eer ste zes maanden van dit jaar een bedrag van omgerekend bijna 95 miljard euro verdiend. Het profiteerde van de sterk gestegen beurs koersen. Het fonds behaalde een rendement op zijn beleggingen van meer dan 9 procent. Het staatsfonds heeft een beheerd vermo gen van omgerekend 1111 miljard euro. De meeste investeringen zijn in aandelen, maar er wordt ook belegd in obligaties, vastgoed en een klein deel in infrastructuur voor duurzame energie zoals windmolenparken. Just Eat Takeaway donderdag 19 augustus 2021 Prosus ING Unilever Bij een uitspan ning 40,10 euro neertel len voor drie focaccia- broodjes (11,50 euro per stuk) en twee flesjes Chaud- fontaine-water om mee te nemen (2,80 euro per stuk). Branchespecialist Jos Klerx van de Rabobank kijkt er niet van op. ,,Het zou mij niet verbazen als die prijzen tijdens de lockdown lager la gen.'' Maanden geleden voorspelde Klerx, expert horeca, recreatie en toerisme, al dat sommige horecazaken de prijzen omhoog zouden gooien. Harde cijfers heeft hij niet - ,,Er komt nog een on derzoek aan'' - maar aan de reacties merkt hij dat het onderwerp leeft en dat horecagasten de prijsstijging best in de portemonnee voelen. ,,Ik drink mijn bier wel thuis!'' en „Belachelijk! Ze verdienen al zoveel op een biertje'', luidde het commentaar op zijn eerdere uitlatingen. Maar zijn beeld is wisse lend: sommige ondernemers hebben gesleuteld aan de prijzen, een deel heeft de prijzen gelijk gehouden. ,,Maar de ondernemers die de prijzen nog niet hebben verhoogd, zullen dat later dit jaar alsnog doen.'' Hij schat dat de prijs van een biertje sinds de heropening van de horeca met gemiddeld zo'n 5 tot 10 cent om hoog is gegaan. ,,Het gaat zeker niet om euro's'', voegt hij eraan toe. Als het gaat om de maaltijden, zou het weleens een ander verhaal kunnen zijn, denkt hij. Zo hoort hij dat veel ondernemers hun menukaart recent hebben aangepast, waardoor de reke ning een stuk hoger kan uitpakken. Klerx is niet de enige die dit signaleert. Bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca hoort dezelfde geluiden vanuit zijn achterban. ,,Ja, dat is wat we nu veel zien gebeu ren. Ondernemers hebben bijvoor beeld de tosti geschrapt en in plaats daarvan staat nu de duurdere carpaccio op de kaart.'' De vakbondsbestuurder vindt het besluit best begrijpelijk. Mede door het personeelstekort in de keuken kiezen sommige ondernemers voor een minder uitgebreide kaart., Als de service waardeloos is en het eten matig, heb je al snel het idee dat je te veel betaalt verklaart hij. ,,En het is logisch dat de onder nemer dan gerech ten op de kaart zet waarop hij meer rendement kan maken. En op carpaccio valt meer te verdienen dan op een tosti.'' Bij Vlek is het beeld dat vooral res taurants in pretpar ken, op populaire of toeristische plekken, en wegrestaurants de prijzen stevig hebben verhoogd. Bran chekenner Klerx vindt dat er ook wat voor te zeggen valt dat de horeca duurder wordt. Volgens hem rijzen de kosten voor de ondernemers inmiddels de pan uit. Zo wijst hij op hogere inkoopkosten als gevolg van stijgende grondstofprijzen en de prijsverhogingen die onder andere bierbrouwers hebben doorgevoerd. Schulden Daarnaast is de horeca volgens Klerx meer kwijt aan loonkosten door het nijpend tekort aan perso neel. FNV'er Vlek heeft niet de indruk dat het perso neelstekort resulteert in betere betaling. Maar hij deelt de mening van Klerkx dat ondernemers de tijdens de coronacrisis opgelopen achterstanden moeten inhalen en schul den moeten wegwerken. ,,De ondernemer is in elk geval niet bezig om zijn eigen portemonnee te spekken'', vindt Klerx. ING-economen Thijs Geijer en Katinka Jongkind sluiten zich daarbij aan. Zij verwachten ook dat de prij zen van koffie, bier en broodjes stij gen door hogere inkoop- en perso neelskosten. ,,Onze verwachting is dat die kosten uiteindelijk groten deels worden doorberekend aan de consument.'' Of consumenten dat gaan accepteren? De twee experts van het ING Economisch Bureau gaan ervan uit dat de gemiddelde horecagast niet opeens de horeca zal mijden vanwege die duurdere drank jes. ,,Nee, zeker gezien het feit dat we twee lockdowns achter de rug heb ben en we nu eindelijk weer kunnen BINANCE MIST VERPLICHTE REGISTRATIE VERKOOP BENZINE MOET VOOROP STAAN O GO Het maaltijden- bestelbedrijf zat net als een dag eerder stevig in de lift. De techinves- teerder profi teerde van sterke resultaten van zijn deelne ming Tencent. De bank stapt na drie jaar uit onlinemakelaar Makelaarsland. Het levensmidde lenconcern sloot de rij in de AEX. a> E o pilsje wordt duurder Natasja de Groot Utrecht - Edwin Vlek, FNV Horeca

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 16