16 ECONOMIE
1^
HORECA PRIJSSTIJGINGEN
De horeca is
duurder geworden
zeggen branchekenners.
De sector kampt met hogere
kosten en de nasleep van de
lockdowns. Toch blijven de
klanten komen. ,,We kunnen
eindelijk weer genieten
van een terrasje.''
Kort
DNB: cryptobeurs is illegaal
Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld,
mag in Nederland geen diensten aanbieden.
De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat
Binance, waar consumenten kunnen hande
len in digitale munten als de bitcoin, hier
actief is zonder wettelijk verplichte registra
tie, wat betekent dat het illegaal bezig is.
Nederlanders die gebruikmaken van de
cryptodiensten doen volgens DNB niets
verkeerd, maar consumenten kunnen wel
het risico lopen om betrokken te raken bij
witwassen of terrorismefinanciering, waar
schuwt de toezichthouder.
Laadpaal mag bij tankstation
Tankstations langs de snelwegen mogen in
principe ook laadpalen voor elektrische au
to's plaatsen. Die moeten wel een onderge
schikte activiteit vormen ten opzichte van
het aanbieden van brandstof, heeft de Raad
van State bepaald. Aanbieders Fastned en
The Fast Charging Network meenden dat
het oneerlijk is dat een uitbater van een
tankstation laadpalen mag aanbieden. Daar
mee vormen ze een concurrent voor een al
op een parkeerplaats aanwezige aanbieder
van snelladers. De uitspraak is belangrijk
omdat olie- en gasbedrijven steeds meer
interesse krijgen in het laden van elektri
sche auto's.
STERK GESTEGEN BEURSKOERSEN
Miljarden voor grootste
staatsfonds ter wereld
Het staatsinvesteringsfonds van Noorwe
gen, het grootste ter wereld, heeft in de eer
ste zes maanden van dit jaar een bedrag van
omgerekend bijna 95 miljard euro verdiend.
Het profiteerde van de sterk gestegen beurs
koersen. Het fonds behaalde een rendement
op zijn beleggingen van meer dan 9 procent.
Het staatsfonds heeft een beheerd vermo
gen van omgerekend 1111 miljard euro. De
meeste investeringen zijn in aandelen, maar
er wordt ook belegd in obligaties, vastgoed
en een klein deel in infrastructuur voor
duurzame energie zoals windmolenparken.
Just Eat
Takeaway
donderdag 19 augustus 2021
Prosus
ING
Unilever
Bij een uitspan
ning 40,10
euro neertel
len voor drie
focaccia-
broodjes
(11,50 euro per
stuk) en twee flesjes Chaud-
fontaine-water om mee te
nemen (2,80 euro per stuk).
Branchespecialist Jos Klerx van
de Rabobank kijkt er niet van op.
,,Het zou mij niet verbazen als die
prijzen tijdens de lockdown lager la
gen.''
Maanden geleden voorspelde Klerx,
expert horeca, recreatie en toerisme, al
dat sommige horecazaken de prijzen
omhoog zouden gooien. Harde cijfers
heeft hij niet - ,,Er komt nog een on
derzoek aan'' - maar aan de reacties
merkt hij dat het onderwerp leeft en
dat horecagasten de prijsstijging best
in de portemonnee voelen. ,,Ik drink
mijn bier wel thuis!'' en „Belachelijk!
Ze verdienen al zoveel op een biertje'',
luidde het commentaar op zijn eerdere
uitlatingen. Maar zijn beeld is wisse
lend: sommige ondernemers hebben
gesleuteld aan de prijzen, een deel
heeft de prijzen gelijk gehouden.
,,Maar de ondernemers die de prijzen
nog niet hebben verhoogd, zullen dat
later dit jaar alsnog doen.''
Hij schat dat de prijs van een biertje
sinds de heropening van de horeca
met gemiddeld zo'n 5 tot 10 cent om
hoog is gegaan. ,,Het gaat zeker niet
om euro's'', voegt hij eraan toe. Als het
gaat om de maaltijden, zou het
weleens een ander verhaal kunnen
zijn, denkt hij. Zo hoort hij dat veel
ondernemers hun menukaart recent
hebben aangepast, waardoor de reke
ning een stuk hoger kan uitpakken.
Klerx is niet de enige die dit signaleert.
Bestuurder Edwin Vlek van FNV
Horeca hoort dezelfde geluiden vanuit
zijn achterban.
,,Ja, dat is wat we nu veel zien gebeu
ren. Ondernemers hebben bijvoor
beeld de tosti geschrapt en in plaats
daarvan staat nu de duurdere carpaccio
op de kaart.'' De vakbondsbestuurder
vindt het besluit best begrijpelijk.
Mede door het personeelstekort in de
keuken kiezen sommige ondernemers
voor een minder uitgebreide kaart.,
Als de service
waardeloos is en het
eten matig, heb je al
snel het idee dat je te
veel betaalt
verklaart hij. ,,En het is
logisch dat de onder
nemer dan gerech
ten op de kaart zet
waarop hij meer
rendement kan
maken. En op
carpaccio valt
meer te verdienen
dan op een tosti.''
Bij Vlek is het
beeld dat vooral res
taurants in pretpar
ken, op populaire of
toeristische plekken, en
wegrestaurants de prijzen
stevig hebben verhoogd. Bran
chekenner Klerx vindt dat er ook
wat voor te zeggen valt dat de horeca
duurder wordt. Volgens hem rijzen
de kosten voor de ondernemers
inmiddels de pan uit. Zo wijst hij op
hogere inkoopkosten als gevolg van
stijgende grondstofprijzen en de
prijsverhogingen die onder andere
bierbrouwers hebben doorgevoerd.
Schulden
Daarnaast is de horeca volgens Klerx
meer kwijt aan loonkosten door
het nijpend tekort aan perso
neel. FNV'er Vlek heeft niet
de indruk dat het perso
neelstekort resulteert in
betere betaling. Maar hij
deelt de mening van
Klerkx dat ondernemers
de tijdens de coronacrisis
opgelopen achterstanden
moeten inhalen en schul
den moeten wegwerken. ,,De
ondernemer is in elk geval niet
bezig om zijn eigen portemonnee te
spekken'', vindt Klerx.
ING-economen Thijs Geijer en
Katinka Jongkind sluiten zich daarbij
aan. Zij verwachten ook dat de prij
zen van koffie, bier en broodjes stij
gen door hogere inkoop- en perso
neelskosten. ,,Onze verwachting is
dat die kosten uiteindelijk groten
deels worden doorberekend aan de
consument.'' Of consumenten dat
gaan accepteren? De twee experts
van het ING Economisch Bureau
gaan ervan uit dat de gemiddelde
horecagast niet opeens de horeca zal
mijden vanwege die duurdere drank
jes. ,,Nee, zeker gezien het feit dat we
twee lockdowns achter de rug heb
ben en we nu eindelijk weer kunnen
BINANCE MIST VERPLICHTE REGISTRATIE
VERKOOP BENZINE MOET VOOROP STAAN
O
GO
Het maaltijden-
bestelbedrijf zat
net als een dag
eerder stevig in
de lift.
De techinves-
teerder profi
teerde van
sterke resultaten
van zijn deelne
ming Tencent.
De bank stapt na
drie jaar uit
onlinemakelaar
Makelaarsland.
Het levensmidde
lenconcern sloot
de rij in de AEX.
a>
E
o
pilsje wordt
duurder
Natasja de Groot
Utrecht
- Edwin Vlek,
FNV Horeca