7 bij om wat ontbijtgerechtjes te ma ken. De hoofdzaak is hier naast ijs het ontbijt, koffie en de Brusselse wafels. Hans heeft het bewust beperkt ge houden. ,,Dan kun je er bovenop blij ven zitten en zorgen dat het goed is. Voor lunch en dergelijke zijn er ge noeg andere keuzes hier in de straat. Je ziet overigens wel vaak dat mensen na het eten in een restaurant hier dan nog even een ijsje komen halen als toetje." De bar met de koffiemachine is het kloppende hart van de Ijsvogel en het team draait als een geoliede machine. Hans vertelt: ,,We hebben een team van zes fulltimers en dan een stuk of acht, negen vakantie krachten. Ik moet zeggen dat ik ge lukkig geen tekort heb, maar jonge aanwas vinden, is wel iets lastiger ge worden." IJsscheppen Een van die jonge aanwinsten is Irene Kuzee (20) uit Middelburg. Ze We hebben een leuk team, doen samen dingen buiten het werk om studeert in Tilburg trendwatching en conceptontwikkeling. Via een van haar huidige collega's kwam ze bij de IJsvogel terecht. ,,Ik zocht nog een zomerbaantje en wilde graag in een kleinschalige horecazaak werken. Dat leek me leuk. Vorige zomer ben ik hier aan de slag gegaan. Het bevalt me heel goed, het geeft me echt een zomergevoel om hier te werken." Irene werkt zowel in de bediening als achter de ijsvitrine. ,,Ik loop nu iets meer in de bediening, maar spring bij als het druk is bij de vi trine. Dat ijs scheppen wordt wel een beetje onderschat. Het is best zwaar voor je handen." Er kan op sommige dagen zomaar een rij van vijftig man ontstaan voor de vitrine. ,,In het begin werd ik daar nerveus van, maar dat heb ik nu niet meer. Mensen zijn over het algemeen ook vriendelijk, zeker de Duitse gas ten. Duits spreken vind ik geen pro bleem, ik vind dat dat erbij hoort als je in Zeeland woont." Lekker hapje Irene: ,,Deze zomer werk ik vijf da gen per week. De tijden verschillen een beetje, soms van de middag tot sluit, een andere keer de ochtend en de middag." En ze is blij met Hans als werkgever: ,,Hans zorgt goed voor ons met een lekker hapje en drankje na het werk. We hebben een leuk team, doen samen dingen buiten het werk om. Er is een goede mix in leef tijden van jong en oud." Hans voegt eraan toe: ,,Het is wel belangrijk dat het klikt in het team. Sfeer en collegi aliteit staan voor mij voorop. Erva ring vind ik nog niet eens het belang rijkst. Als het team leuk is met elkaar, loopt de rest vanzelf. En je moet ook een lolletje kunnen maken samen." Het werk leert hij de jonkies 'on the job'. ,,Ze starten meestal bij het ijs, dat is een mooi afgebakend on derdeel van de zaak. Ze leren netjes scheppen, niet hup, richting de bo dem, maar horizontaal de hele bak rond. En ze moeten weten wat er in het product zit. Later krijgen ze dan meer taken." De geboren en getogen Dombur ger vindt het een voorrecht hier te ondernemen. ,,Het is fijn om hier te wonen en te werken. In iedere straat heb ik wel een neefje of nichtje wo nen. Na het werk trek je je zwem broek aan en spring je even de zee in. De werkdagen zijn soms lang en je moet het in korte tijd verdienen, maar ik voer mijn vak met veel ple zier uit. Na zo'n tijd denk je wel eens aan stoppen, maar ja, wat dan? Ijsjes verkopen is gewoon heel leuk." maandag 16 augustus 2021 GÖTIE Irene Kuzee, Frencis Klinken en Olivier Man naerts zijn druk bezig met een be stelling. Irene Kuzee werkt zowel in de bedie ning als achter de ijsvitrine. - Irene Kuzee Kijk op de site bij /video

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 27