7
bij om wat ontbijtgerechtjes te ma
ken. De hoofdzaak is hier naast ijs het
ontbijt, koffie en de Brusselse wafels.
Hans heeft het bewust beperkt ge
houden. ,,Dan kun je er bovenop blij
ven zitten en zorgen dat het goed is.
Voor lunch en dergelijke zijn er ge
noeg andere keuzes hier in de straat.
Je ziet overigens wel vaak dat mensen
na het eten in een restaurant hier dan
nog even een ijsje komen halen als
toetje." De bar met de koffiemachine
is het kloppende hart van de Ijsvogel
en het team draait als een geoliede
machine. Hans vertelt: ,,We hebben
een team van zes fulltimers en dan
een stuk of acht, negen vakantie
krachten. Ik moet zeggen dat ik ge
lukkig geen tekort heb, maar jonge
aanwas vinden, is wel iets lastiger ge
worden."
IJsscheppen
Een van die jonge aanwinsten is
Irene Kuzee (20) uit Middelburg. Ze
We hebben
een leuk team,
doen samen
dingen buiten
het werk om
studeert in Tilburg trendwatching en
conceptontwikkeling. Via een van
haar huidige collega's kwam ze bij de
IJsvogel terecht. ,,Ik zocht nog een
zomerbaantje en wilde graag in een
kleinschalige horecazaak werken.
Dat leek me leuk. Vorige zomer ben
ik hier aan de slag gegaan. Het bevalt
me heel goed, het geeft me echt een
zomergevoel om hier te werken."
Irene werkt zowel in de bediening
als achter de ijsvitrine. ,,Ik loop nu
iets meer in de bediening, maar
spring bij als het druk is bij de vi
trine. Dat ijs scheppen wordt wel een
beetje onderschat. Het is best zwaar
voor je handen."
Er kan op sommige dagen zomaar
een rij van vijftig man ontstaan voor
de vitrine. ,,In het begin werd ik daar
nerveus van, maar dat heb ik nu niet
meer. Mensen zijn over het algemeen
ook vriendelijk, zeker de Duitse gas
ten. Duits spreken vind ik geen pro
bleem, ik vind dat dat erbij hoort als
je in Zeeland woont."
Lekker hapje
Irene: ,,Deze zomer werk ik vijf da
gen per week. De tijden verschillen
een beetje, soms van de middag tot
sluit, een andere keer de ochtend en
de middag." En ze is blij met Hans als
werkgever: ,,Hans zorgt goed voor
ons met een lekker hapje en drankje
na het werk. We hebben een leuk
team, doen samen dingen buiten het
werk om. Er is een goede mix in leef
tijden van jong en oud." Hans voegt
eraan toe: ,,Het is wel belangrijk dat
het klikt in het team. Sfeer en collegi
aliteit staan voor mij voorop. Erva
ring vind ik nog niet eens het belang
rijkst. Als het team leuk is met elkaar,
loopt de rest vanzelf. En je moet ook
een lolletje kunnen maken samen."
Het werk leert hij de jonkies 'on
the job'. ,,Ze starten meestal bij het
ijs, dat is een mooi afgebakend on
derdeel van de zaak. Ze leren netjes
scheppen, niet hup, richting de bo
dem, maar horizontaal de hele bak
rond. En ze moeten weten wat er in
het product zit. Later krijgen ze dan
meer taken."
De geboren en getogen Dombur
ger vindt het een voorrecht hier te
ondernemen. ,,Het is fijn om hier te
wonen en te werken. In iedere straat
heb ik wel een neefje of nichtje wo
nen. Na het werk trek je je zwem
broek aan en spring je even de zee
in. De werkdagen zijn soms lang en
je moet het in korte tijd verdienen,
maar ik voer mijn vak met veel ple
zier uit. Na zo'n tijd denk je wel eens
aan stoppen, maar ja, wat dan? Ijsjes
verkopen is gewoon heel leuk."
maandag 16 augustus 2021
GÖTIE
Irene
Kuzee,
Frencis
Klinken en
Olivier Man
naerts zijn
druk bezig
met een be
stelling.
Irene Kuzee werkt
zowel in de bedie
ning als achter de
ijsvitrine.
- Irene Kuzee
Kijk op de site bij /video