Voor u getest Rode wijn om koel te drinken
m
I
18
Domaine Sérol 2020
Mas de Janiny 2020
'Ik scandeer
nu ook weer:
'We want Mas'.
Zo vrolijk
stemmend'
In de zomer kiezen veel
wijnliefhebbers voor wit.
Lekker fris uit de koelkast,
met druppels condens op
de fles. Toch zijn er ook rode
wijnsoorten die je koel kunt
drinken. Wijnkenner Harold
Hamersma tipt er tien.
et een beetje geluk
blijft het de komende
weken op z'n minst
boven de 20 graden
Celsius. Dat zien we
graag, maar de rode wijnen in ons
flessenrek vinden dat juist waarde
loos. Het is veel te warm voor ze,
veel rood slaat dan dood. Waar we
de rest van het jaar prima kunnen
genieten van sappig rood en zwart
fruit, proeft zo'n glaasje rood in de
zomer, lauwwarm met een walm
alcohol, ineens heel anders.
Kamertemperatuur
Maar hoe zit dat dan, vraag je je
misschien af. 'Serveer op kamer
temperatuur' staat er toch echt op
het achteretiket van diezelfde wijn
in datzelfde flessenrek. Exact. En
dat is precies het hardnekkige mis
verstand waartegen ik graag mag
fulmineren als ik aan het schrijven
ben voor De Grote Hamersma,
mijn wijnwebsite.
Het is een advies uit vroeger tij
den, toen de gemiddelde kamer
temperatuur veel lager lag. Simpel-
weg omdat deze nog niet geregeld
werd door Honeywell, de wand-
thermostatenfirma die ervoor
zorgt dat we thans in een perma
nente staat van ten minste 21 gra
den verkeren.
Enfin, als ik mijn proefnotitie
over diezelfde wijn uit datzelfde
flessenrek aan het tikken ben, tik
ik zo'n achteretikettenschrijver
vaak even vriendelijk op de vin
gers. Ben ik echt knorrig - bij de
zoveelste 'serveer op kamertem
peratuur' - dan noteer ik 'glüh
wein drinken we in de winter'. Ik
wil maar zeggen: die wijn is toch
ook duidelijk niet op kamertem
peratuur.
Maar ja, momenteel is het
'Serveer op
kamertem
peratuur' is
een advies
uit de tijd
van voor de
verwarming'
hartje zomer. Als we dan rood
drinken, is die het lekkerst als we
hem op 16 tot 18 graden in het
glas krijgen, de ideale tempera
tuur voor de meeste soorten.
Pinot noir
Er zijn zelfs rode wijnen die nog
beter voor de (warme) dag
komen als ze nog koeler worden
gedronken: 10 tot 12 graden.
Veelal zijn deze gemaakt van
druiven als gamay, pinot noir
(spatburgunder), tempranillo en
sangiovese, van recente oogst
jaren en een opvoeding zonder
eikenhout. Daarvan heb ik er tien
geselecteerd. En die smaken dus
prima in de zomer.
Les Pierres Écrites 2019
Gabriele et Régis Dansault 2018
Brendan Tracey 2019
Veintisiete 2019
Terra Viva 2020
Baron von Maydell 2018
Chateau de Maupas 2019
Feudo di Santa Tresa 2019
ZATERDAG 14 AUGUSTUS 2021 GO
Eclat de Granite, Cote Roannaise,
Frankrijk (biologisch). Vojacek
Wijnen, €13,95
Roannaise. Deze gamay uit de Loire
is een goed bewaard geheim.
Stéphane en Carine Sérol geven
echter een deel van het geheim
prijs. Met een lekker drieste, direct
op donker fruit en groene kruiderij
sturende rouge.
Les Temps des Gitans, Pays de
l'Hérault, Frankrijk (biologisch). Bolo-
mey Wijnimport, €8,50
Rood van de carignandruif die zo
vrolijk stemmend is dat je er bijna
onrustig van wordt. Ik proef dit rood
al sinds de 2014-oogst en scandeer
nu ook weer: We want Mas. Koel
drinken. Onvermoeibaar. Onverveel-
baar.
- HAROLD
HAMERSMA
Zet die fles rode wijn
maar vast koud
rn
FOTO JEAN-PIERRE JANS
- HAROLD
HAMERSMA
3 Coquelicots, Vin de France, Frankrijk
(biologisch). Farmer Wijnen, €14,99
Blend van cöt, gamay
en grolleau. Volstrekt
karakteristiek Loire-
rood. Bessenknikkers
uiteengejaagd door een
bramenstuiter. Spatten,
bijna vonkend, alle kan
ten op. Koele kersen,
groene randjes, sappige
zuren, ontkenning van
zoet.
Volubilis, Vin de France, Frankrijk
(biologisch). Grapedistrict, €13,99
Onstuimige jubelgamay.
Wild wapperende,
druistige rouge. Alert,
levendig, op zijn stoel
wippend. Lekker voor
erbij. Koele kersjes,
klare besjes, heldere
taal.
Wah-wah light, Vin de France, Frankrijk
(natuurwijn). Blije Wijnen, €15,60
Ingetogen, bescheiden,
zeker niet opvallend door
kleur en kracht. Een
lichte rode wijn die
bedwelmend geurt naar
rood fruit en grote rozen.
Terwijl de drinker van
wijn met 15 procent alco
hol al lang onder tafel
ligt, schenken we hier
nog een glas van in,
dankzij de 11,5 procent.
Worden we blij van.
Tempranillo 'Joven', Ribera del Duero,
Spanje. de Wijntherapeut, €10,38
Ribera del Duero. Dat is
gewoonlijk plankensap
(wijn met heel veel eiken
hout), de vrees van het
eikenbos. Maar het kan
ook anders. Een jeug
dige (joven), uitbundige,
vrolijke, fruitige, stui
vende, dorstlessende
rode. Moet wat frisser
geschonken worden.
Sangiovese, Marche, Italië (biologisch).
Albert Heijn, €5,99
Niet letten op die plicht
matige dienstmedede-
ling achter op het etiket:
'serveer op kamertem-
pertuur'. Koel drinken,
luidt het devies. Dan
houden de kersen, bra
men en besjes zich wat
rustiger. En doen ze wat
voorzichtiger met hun
zoet.
Spatburgunder, Baden, Duitsland.
Plus, €7,99
TERRA VIVA
Jonge edelman vol pit,
energie en ambitie om te
plezieren met vers rood
fruit, kersen, bessen,
sappige zuren en een
pepertje. Als je 'm tot
kalmte wilt manen, laat
je de fles een uurtje con
troleren of het lichtje van
de koelkast wel uitgaat
als je de deur achter
hem dichtdoet.
Pinot noir, Menetou-Salon, Frankrijk.
Wijnkoperij Henri Bloem, €10,95
Pruimigheid, rijpe kersen,
kraakje peper en milde
tannines. Marquis de
Maupas van Chateau de
Maupas maakt geen faux
pas. Ook niet fout: zet 'm
voor gebruik een klein
uurtje in de koelkast.
Vindt de markies fijn.
Frappato 'Rina Russa', Sicilië, Italië
(biologisch). Ekoplaza, €9,49
Frappato, de meest
lichtvoetige van alle
Siciliaanse blauwe
druiven. Heeft vrolijk
heid in de standaard
uitrusting. Geurt naar
bosaardbeitjes. Frisse
framboosjes. Jube
lende kersjes. Koel
drinken kan. Sterker
nog: wordt aanbevolen.