Voor u getest Rode wijn om koel te drinken m I 18 Domaine Sérol 2020 Mas de Janiny 2020 'Ik scandeer nu ook weer: 'We want Mas'. Zo vrolijk stemmend' In de zomer kiezen veel wijnliefhebbers voor wit. Lekker fris uit de koelkast, met druppels condens op de fles. Toch zijn er ook rode wijnsoorten die je koel kunt drinken. Wijnkenner Harold Hamersma tipt er tien. et een beetje geluk blijft het de komende weken op z'n minst boven de 20 graden Celsius. Dat zien we graag, maar de rode wijnen in ons flessenrek vinden dat juist waarde loos. Het is veel te warm voor ze, veel rood slaat dan dood. Waar we de rest van het jaar prima kunnen genieten van sappig rood en zwart fruit, proeft zo'n glaasje rood in de zomer, lauwwarm met een walm alcohol, ineens heel anders. Kamertemperatuur Maar hoe zit dat dan, vraag je je misschien af. 'Serveer op kamer temperatuur' staat er toch echt op het achteretiket van diezelfde wijn in datzelfde flessenrek. Exact. En dat is precies het hardnekkige mis verstand waartegen ik graag mag fulmineren als ik aan het schrijven ben voor De Grote Hamersma, mijn wijnwebsite. Het is een advies uit vroeger tij den, toen de gemiddelde kamer temperatuur veel lager lag. Simpel- weg omdat deze nog niet geregeld werd door Honeywell, de wand- thermostatenfirma die ervoor zorgt dat we thans in een perma nente staat van ten minste 21 gra den verkeren. Enfin, als ik mijn proefnotitie over diezelfde wijn uit datzelfde flessenrek aan het tikken ben, tik ik zo'n achteretikettenschrijver vaak even vriendelijk op de vin gers. Ben ik echt knorrig - bij de zoveelste 'serveer op kamertem peratuur' - dan noteer ik 'glüh wein drinken we in de winter'. Ik wil maar zeggen: die wijn is toch ook duidelijk niet op kamertem peratuur. Maar ja, momenteel is het 'Serveer op kamertem peratuur' is een advies uit de tijd van voor de verwarming' hartje zomer. Als we dan rood drinken, is die het lekkerst als we hem op 16 tot 18 graden in het glas krijgen, de ideale tempera tuur voor de meeste soorten. Pinot noir Er zijn zelfs rode wijnen die nog beter voor de (warme) dag komen als ze nog koeler worden gedronken: 10 tot 12 graden. Veelal zijn deze gemaakt van druiven als gamay, pinot noir (spatburgunder), tempranillo en sangiovese, van recente oogst jaren en een opvoeding zonder eikenhout. Daarvan heb ik er tien geselecteerd. En die smaken dus prima in de zomer. Les Pierres Écrites 2019 Gabriele et Régis Dansault 2018 Brendan Tracey 2019 Veintisiete 2019 Terra Viva 2020 Baron von Maydell 2018 Chateau de Maupas 2019 Feudo di Santa Tresa 2019 ZATERDAG 14 AUGUSTUS 2021 GO Eclat de Granite, Cote Roannaise, Frankrijk (biologisch). Vojacek Wijnen, €13,95 Roannaise. Deze gamay uit de Loire is een goed bewaard geheim. Stéphane en Carine Sérol geven echter een deel van het geheim prijs. Met een lekker drieste, direct op donker fruit en groene kruiderij sturende rouge. Les Temps des Gitans, Pays de l'Hérault, Frankrijk (biologisch). Bolo- mey Wijnimport, €8,50 Rood van de carignandruif die zo vrolijk stemmend is dat je er bijna onrustig van wordt. Ik proef dit rood al sinds de 2014-oogst en scandeer nu ook weer: We want Mas. Koel drinken. Onvermoeibaar. Onverveel- baar. - HAROLD HAMERSMA Zet die fles rode wijn maar vast koud rn FOTO JEAN-PIERRE JANS - HAROLD HAMERSMA 3 Coquelicots, Vin de France, Frankrijk (biologisch). Farmer Wijnen, €14,99 Blend van cöt, gamay en grolleau. Volstrekt karakteristiek Loire- rood. Bessenknikkers uiteengejaagd door een bramenstuiter. Spatten, bijna vonkend, alle kan ten op. Koele kersen, groene randjes, sappige zuren, ontkenning van zoet. Volubilis, Vin de France, Frankrijk (biologisch). Grapedistrict, €13,99 Onstuimige jubelgamay. Wild wapperende, druistige rouge. Alert, levendig, op zijn stoel wippend. Lekker voor erbij. Koele kersjes, klare besjes, heldere taal. Wah-wah light, Vin de France, Frankrijk (natuurwijn). Blije Wijnen, €15,60 Ingetogen, bescheiden, zeker niet opvallend door kleur en kracht. Een lichte rode wijn die bedwelmend geurt naar rood fruit en grote rozen. Terwijl de drinker van wijn met 15 procent alco hol al lang onder tafel ligt, schenken we hier nog een glas van in, dankzij de 11,5 procent. Worden we blij van. Tempranillo 'Joven', Ribera del Duero, Spanje. de Wijntherapeut, €10,38 Ribera del Duero. Dat is gewoonlijk plankensap (wijn met heel veel eiken hout), de vrees van het eikenbos. Maar het kan ook anders. Een jeug dige (joven), uitbundige, vrolijke, fruitige, stui vende, dorstlessende rode. Moet wat frisser geschonken worden. Sangiovese, Marche, Italië (biologisch). Albert Heijn, €5,99 Niet letten op die plicht matige dienstmedede- ling achter op het etiket: 'serveer op kamertem- pertuur'. Koel drinken, luidt het devies. Dan houden de kersen, bra men en besjes zich wat rustiger. En doen ze wat voorzichtiger met hun zoet. Spatburgunder, Baden, Duitsland. Plus, €7,99 TERRA VIVA Jonge edelman vol pit, energie en ambitie om te plezieren met vers rood fruit, kersen, bessen, sappige zuren en een pepertje. Als je 'm tot kalmte wilt manen, laat je de fles een uurtje con troleren of het lichtje van de koelkast wel uitgaat als je de deur achter hem dichtdoet. Pinot noir, Menetou-Salon, Frankrijk. Wijnkoperij Henri Bloem, €10,95 Pruimigheid, rijpe kersen, kraakje peper en milde tannines. Marquis de Maupas van Chateau de Maupas maakt geen faux pas. Ook niet fout: zet 'm voor gebruik een klein uurtje in de koelkast. Vindt de markies fijn. Frappato 'Rina Russa', Sicilië, Italië (biologisch). Ekoplaza, €9,49 Frappato, de meest lichtvoetige van alle Siciliaanse blauwe druiven. Heeft vrolijk heid in de standaard uitrusting. Geurt naar bosaardbeitjes. Frisse framboosjes. Jube lende kersjes. Koel drinken kan. Sterker nog: wordt aanbevolen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 66